STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Γούναρης: "Τελευταίο χαρτί για τους παιχταράδες του Ολυμπιακού"

Γούναρης: "Τελευταίο χαρτί για τους παιχταράδες του Ολυμπιακού"

Ο Γιάννης Γούναρης με "χρυσή" καριέρα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό αναλύει για λογαριασμό του Sport24.gr τους δύο "μονομάχους" της Τούμπας.

Έζησε τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό ίσως καλύτερα από τον καθένα. Με το γνωστό αρχοντικό του στύλ στο γήπεδο, αλλά και κιμπάρης εκτός αγωνιστικού χώρου ο Γιάννης Γούναρης κέρδισε το σεβασμό τόσο των φίλων του ΠΑΟΚ (έπαιξε για 12 χρόνια) όσο και του Ολυμπιακού (αγωνίστηκε και εκεί 4 χρόνια) σε δύο ομάδες όπου υπήρξε και προπονητής!

Μάλιστα με τον "δικέφαλο του Βορρά" τη χρυσή δεκαετία του 1970 έπαιξε επτά τελικούς κυπέλλου, αριθμός πραγματικά σπάνιος για παίκτη που αγωνιζόταν σε ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο Sport24.gr για το μεγάλο ντέρμπι σήμερα (5/2, 19.30), δίνει το στίγμα: " Ο ΠΑΟΚ μπαίνει σε μια νέα εποχή και ψάχνει μια ακόμα μεγάλη νίκη στο δρόμο προς την καθιέρωση, ενώ ο Ολυμπιακός παίζει τα...ρέστα του σε έναν "τελικό" πρωταθλήματος χωρίς περιθώρια για άλλη απώλεια" ενώ μας θυμίζει και κάτι πολύ σημαντικό:

" ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ως ομάδες έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Καταρχήν διαθέτουν μεγάλη λαϊκή βάση και επίσης έχουν τους πιο ένθερμους και πιστούς φίλους σε όλη την Ελλάδα. Ανέκαθεν πάντως αυτό το παιχνίδι "μαγνήτιζε" τον κόσμο, ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι μόνο το θέμα με την υπόθεση του Γιώργου Κούδα, αφού αυτή η ιστορία έχει ξεθωριάσει τόσα χρόνια. Απλά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός καθιερώθηκε ως ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του πρωταθλήματος ανεξάρτητα με τη βαθμολογική θέση των δύο ομάδων", λεει ο βετεράνος αμυντικός που στέκεται και στη ειδοποιό διαφορά των δύο συλλόγων:

Γούναρης: "Τελευταίο χαρτί για τους παιχταράδες του Ολυμπιακού"

Πανηγυρίζοντας επιτυχία του ΠΑΟΚ

" Ο ΠΑΟΚ, δεν είχε την τύχη να ασχοληθούν μαζί του οι εφοπλιστές, να έχει έναν άνθρωπο με όραμα, όπως αυτό που έχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τον Ολυμπιακό, ή που παλαιότερα ήταν ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Σταύρος Νταϊφάς, πρόεδρο που γνώρισα και από κοντά στη θητεία μου ως παίκτης του Ολυμπιακού. Εκεί είναι η διαφορά, πως ο ΠΑΟΚ με εξαίρεση την εποχή του μεγάλου Γιώργου Παντελάκη, δεν μπόρεσε να έχει μια διοίκηση που να έχει τη δυνατότητα να δώσει αρκετά χρήματα και να ενισχύσει σημαντικά την ομάδα.

Η παρουσία του Ζαγοράκη αλλά και του Βρύζα, παικτών που έχουν γράψει ιστορία με την εθνική ομάδα και την κατάκτηση του EURO 2004 ήταν σε μια προσπάθεια να βάλουν τα πράγματα και τα οικονομικά σε μια σειρά. Δεν έχουν το πακέτο των μετοχών, απλά ήταν από μια διοίκηση προσωρινή που προσπάθησε να δώσει λύσεις. Είναι αμαρτία να ζητήσουν από τον Ζαγοράκη ευθύνες για το οικονομικό. Αν είναι δυνατόν.

Αντίθετα τότε ο Γιώργος Παντελάκης είχε αλλάξει τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη. Ο Άρης ήταν το "αφεντικό" της πόλης για μια δεκαετία σχεδόν με αποκορύφωμα τον τελικό κυπέλλου που μας κέρδισε στο Καυτατζόγλειο το 1970. Με τον Παντελάκη, που μάζεψε όλα τα ταλέντα από τις αλάνες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο άρχισε να χτίζεται ο μεγάλος ΠΑΟΚ, με τα δύο κύπελλα κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στην Αθήνα και το αποκορύφωμα το πρωτάθλημα του 1976", καταλήγει ο Γιάννης Γούναρης, που είχε πάρει 17 ετών στην Τούμπα και θυμάται τα πρώτα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό:

" Ξεχωριστά παιχνίδια. Πάντα η Θεσσαλονίκη ήταν στο πόδι για το συγκεκριμένο αγώνα και έτσι νομίζω πως θα είναι και αυτή τη φορά. Απλά η διαφορά τώρα είναι μεταξύ των παικτών. Θα θυμίσω πως τότε, οι ομάδες δεν ήταν αφελληνισμένες όπως τώρα και μετρούσε η καρδιά, το πάθος και η δύναμη μεταξύ αντιπάλων που ήμασταν μάλιστα και φίλοι εκτός αγωνιστικού χώρου. Μετρούσε η λεβεντιά, η παλικαριά και μετά δίναμε τα χέρια, νικητές και ηττημένοι. Οι ξένοι σε κάθε ομάδα ήταν καλοί και αποτελούσαν εξαίρεση όχι κανόνα.

Γούναρης: "Τελευταίο χαρτί για τους παιχταράδες του Ολυμπιακού"

Mε τη φανέλα του Ολυμπιακού

Τώρα έχει χαθεί η ελληνική ταυτότητα στις ομάδες και αυτό νομίζω στερεί τη μαγεία που προσφέρει ένα τόσο μεγάλο ματς. Οι περισσότεροι παίκτες είναι ξένοι με πλούσια συμβόλαια συνήθως ενός χρόνου και δεν βάζουν εύκολα τα πόδια τους στη φωτιά. Μην σας πω ότι διαλέγουν και παιχνίδια. Δεν μπορείς κύριε να είσαι παίκτης στον Ολυμπιακό του Βαγγέλη Μαρινάκη που σε τόσο δύσκολες εποχές πληρώνει αδρά και στην ώρα του και να πηγαίνεις να νικάς στη Μασσαλία τη Μαρσέιγ και μετά να αφήνεις δύο βαθμούς στο ουδέτερο και άδειο Καυτατζόγλειο κόντρα στην αδύναμη Δόξα Δράμας.

Εκεί και στην Ξάνθη ο Ολυμπιακός άφησε πέντε βαθμούς, δηλαδή τη διαφορά που έχει αυτή τη στιγμή από τον Παναθηναϊκό", συνεχίζει ο Γιάννης Γούναρης και αποκαλύπτει και το μυστικό της επιτυχίας:

" Θα νικήσει η ομάδα που θα έχει πιο καθαρό μυαλό και θα μπορέσει να διαχειριστεί καταστάσεις. Ο ΠΑΟΚ έχει τον ενθουσιασμό μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ. Που βέβαια είχε τα δικά της προβλήματα και δεν ήταν συγκεντρωμένη στο στόχο της αποτελώντας πιο εύκολη λεία σε σχέση με το βαθμό δυσκολίας που θα έχει το ματς με τον Ολυμπιακό. Επίσης η μεταστροφή του κλίματος έχει να κάνει και με τη νέα προσπάθεια του Ζήση Βρύζα στα διοικητικά με αποτέλεσμα η ψυχολογία στον "Δικέφαλο" να έχει ανέβει κατακόρυφα. Αν ρωτούσες πριν λίγες μέρες τους φίλους του ΠΑΟΚ θα άλλαζαν ενδεχομένως τη νίκη επί της ΑΕΚ ή μια νίκη επί του Ολυμπιακού για να είχαν αποκλείσει τον Ατρόμητο στο κύπελλο.

Αυτός ήταν ο μεγάλος στόχος που είχε μείνει μαζί με την Ευρώπη για την ομάδα. Δεν μπορείς όμως να έχεις κάθε φορά αυτό που θέλεις. Σε αυτό το παιχνίδι οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα δείξουν εάν μπορούν να ανταποκριθούν σε πιο υψηλό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός παίζει το τελευταίο του χαρτί και οι ακριβοπληρωμένοι παιχταράδες του θα πρέπει να αποδείξουν την αξία τους και στην Τούμπα, παίρνοντας ένα μεγάλο παιχνίδι".

Η ευχή με την οποία κλείνουμε την κουβέντα, βγαίνει με αναστεναγμό από το στόμα του Γιάννη Γούναρη κυρίως γιατί έχουν δει πολλά τα μάτια του τα τελευταία χρόνια: " Εύχομαι μετά το ντέρμπι να συζητάμε όλοι για το αγωνιστικό κομμάτι και μόνο. Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα και γιορτή και παλιά σε αυτά τα ντέρμπι πήγαιναν και πατεράδες με τα παιδιά τους αλλά και φίλοι και των δύο ομάδων. Να κερδίσει λοιπόν ο καλύτερος και οι παίκτες να φύγουν έχοντας δώσει τα χέρια από το γήπεδο".

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ