ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ζιντάν, Ντι Στέφανο, Τσάρλτον, Χαριστέας: Οι μεγάλες καριέρες

Ζιντάν, Ντι Στέφανο, Τσάρλτον, Χαριστέας: Οι μεγάλες καριέρες

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Αλφρέντο ντι Στέφανο, ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο Άγγελος Χαριστέας; Η ιστοσελίδα της UEFA το εντόπισε και το έκανε πρώτο θέμα.

Η ιστοσελίδα της UEFA φιλοξένησε στο κεντρικό θέμα της μία λίστα με ορισμένες κορυφαίες προσωπικότητες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο Άγγελος Χαριστέας.

Ο πρώτος σκόρερ του Euro 2004 και επιθετικός ηγέτης της Εθνική Ελλάδας που στα γήπεδα της Πορτογαλίας πριν από 13 χρόνια πραγματοποίησε το αδιανόητο, βρίσκεται μαζί με τους Ζινεντίν Ζιντάν, Αλφρέντο ντι Στέφανο και Μπόμπι Τσάρλτον στην κεντρική φωτογραφία του θέματος για τα καλύτερα ντεμπούτα παικτών με εθνικές ομάδες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα ετών από το ντεμπούτο του Ντι Στέφανο με την εθνική Ισπανίας (την τρίτη χώρα που εκπροσώπησε μετά από την πατρίδα του, Αργεντινή, και την Κολομβία), όπου σημείωσε χατ τρικ απέναντι στην Ολλανδία στη Μαδρίτη, οι συντελεστές της UEFA θυμήθηκαν αντίστοιχες ξεχωριστές περιπτώσεις.

Μία εξ αυτών είναι και το αλησμόνητο φιλικό παιχνίδι της γαλανόλευκης με τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2001 στο "Γεντί Κουλέ" του Ηρακλείου, όταν ο Βασίλης Δανιήλ χρησιμοποίησε στο αρχικό σχήμα τον επιθετικό του Άρη και αυτός ανταπέδωσε με γκολ στο 2' και στο 32'.

"Τρεισήμισι χρόνια πριν από την καλύτερη στιγμή του και της Ελλάδας στο Euro 2004, ο Χαριστέας παρουσιάστηκε στη διεθνή σκηνή με δύο γκολ στα πρώτα 32 λεπτά με φανέλα της Ελλάδας", αναφέρει το σχετικό θέμα.

Η ταυτότητα της αναμέτρησης

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, Ηράκλειο, φιλικό

Ελλάδα-Ρωσία 3-3 (2-1)

Ελλάδα: Ελευθερόπουλος (46' Κατεριανάκης) - Μπασινάς, Φύσσας (60' Βενετίδης), Γκούμας, Βόκολος, Κ. Κωνσταντινίδης (47' Μαυρογενίδης), Γ. Χ. Γεωργιάδης (77' Γ. Θεοδωρίδης), Πατσατζόγλου, Χαριστέας (64' Φρούσσος), Νινιάδης (19' Ζαγοράκης), Π. Κωνσταντινίδης (60'Λάκης)

Προπονητής: Βασίλης Δανιήλ

Ρωσία: Νιγκματούλιν - Χλεστόβ (46' Τσουγκάινοβ), Νικιφόροβ, Σμέρτιν (86' Μπουλάτοβ), Τετράντζε, Μπουζνίκιν, Γκούσεβ (71' Σέμακ), Κάρπιν (46' Ανάπκο), Τιτόβ, Μοστοβόι (46' Χοχλόβ), Μπετσάστνιχ (46' Αλενίτσεβ)

Σκόρερ: 2', 32' Χαριστέας, 34', 70' Μπουζνίκιν, 48' Χοχλόβ, 93' Μπασινάς (πέναλτι)

Διαιτητής: Τσέζαρε Γκρατσιάνο (Ιταλία)

Ο Ζινεντίν Ζιντάν, από την πλευρά, του, φόρεσε σχετικά μεγάλος τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος για λογαριασμό της αντρικής ομάδας. Ήταν Αύγουστος του 1994, όταν ο Γιουρί Τζοργκαέφ τραυματίστηκε στο φιλικό με την Τσεχία στο Μπορντό και ο τοπικός ήρωας κλήθηκε να πάρει τη θέση του στο 63οο λεπτό. Οι "τρικολόρ" βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 2-0, αλλά με δύο γκολ του "Ζιζού" στο τέλος, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2.

Ο μέχρι πρότινος αρχισκόρερ της εθνικής Αγγλίας με 49 γκολ, Μπόμπι Τσάρλτον, έκανε ντεμπούτο με την εθνική Αγγλίας δύο μήνες πριν από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου. Με ένα εντυπωσιακό βολέ στο "Χάμπντεν Παρκ" της Γλασκόβης, έβγαλε τη "σφραγίδα" του σε μία σπουδαία νίκη των Άγγλων με 4-0 σε φιλικό με τη Σκοτία. Στην επόμενη διεθνή συμμετοχή του, έβαλε ακόμα δύο γκολ κόντρα στην Πορτογαλία.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και άλλα ονόματα, όπως του Ντίτερ Μίλερ που έζησε στη σκιά του Γκερντ Μίλερ στη Δυτική Γερμανία, αλλά έκανε ντεμπούτο στα ημιτελικά του Euro 1976 απέναντι στη Γιουγκοσλαβία και αρχικά ισοφάρισε σε 2-2 στο 79' και στην παράταση σημείωσε ακόμα δύο τέρματα.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ