ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το παρελθόν της 18ης αγωνιστικής στη Μπουντεσλίγκα

Το παρελθόν της 18ης αγωνιστικής στη Μπουντεσλίγκα

Το πρωτάθλημα στην Γερμανία αρχίζει ξανά. Η πρώτη αγωνιστική μετά την χειμερινή διακοπή κρύβει πάντα εκπλήξεις. Συντριβές ομάδων, απολύσεις προπονητών και αναπάντεχες ήττες σημειώθηκαν στο παρελθόν.

Μετά την χειμερινή διακοπή στη Μπουντεσλίγκα το πρωτάθλημα στη Γερμανία ξεκινάει και πάλι. Η Μπάγερν είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι Βαυαροί έχουν 11 βαθμούς διαφορά από την Βόλφσμπουργκ, που φιλοξενεί την ομάδα του Μονάχου στην έδρα της.

Το ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής είναι το Μπάγερ Λεβερκούζεν - Ντόρτμουντ. Οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικούς στόχους στο πρωτάθλημα. Η Μπάγερ διεκδικεί την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και η Ντόρτμουντ την παραμονή στην κατηγορία.

Παραδοσιακά η πρώτη αγωνιστική μετά την χειμερινή διακοπή στη Γερμανία έχει μεγάλα σκορ, αγώνες με απρόβλεπτη εξέλιξη, εκπλήξεις και απολύσεις προπονητών. Στο παρελθόν η Σάλκε διασύρθηκε από την Γκλάντμπαχ και η Ντόρτμουντ από την Στουτγκάρδη.

Το φαβορί για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος η Μπάγερν, έχει βγει εκτός διεκδίκησης του τίτλου και κινδύνευσε με υποβιβασμό. Τον Γενάρη του 2001, ο Μάγκατ απολύθηκε από την Άιντραχτ και τον ίδιο μήνα του 2013 έγινε το ματς της χρονιάς στη Γερμανία. Διαβάστε τι έγινε στο παρελθόν την πρώτη αγωνιστική μετά την χειμερινή διακοπή στην Μπουντεσλίγκα.

Κολωνία - Σάαρμπρίκεν 1-3 (11/1/1964)

Στην πρώτη χρονιά δημιουργίας της Μπουντεσλίγκα η επιστροφή των ομάδων στην αγωνιστική δράση μετά την χειμερινή διακοπή επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη για την Κολωνία. Η Σάαρμπρίκεν νίκησε 3-1 εκτός έδρας την πρωτοπόρο του πρωταθλήματος.

Η ήττα αποσυντόνισε τους παίκτες της Κολωνίας που έχασαν βαθμούς στα επόμενα δύο παιχνίδια αλλά στο τέλος κατέκτησαν το πρωτάθλημα ενώ η Σάαρμπρίκεν υποβιβάστηκε.

Γκλάντμπαχ - Σάλκε 11-0 (7/1/1967)

Τον Γενάρη του 1967, στην πρώτη αγωνιστική μετά την χειμερινή διακοπή στη Μπουντεσλίγκα, σημειώθηκαν 39 γκολ (μ.ο 4.3 γκολ ανά ματς). Το γεγονός της αγωνιστικής και όχι μόνο ήταν ο θρίαμβος της Γκλάντμπαχ επί της Σάλκε με 11-0! Τρεις παίκτες έκαναν χατ-τρικ: Mπερντ Ρουπ, Χέρμπερτ Λάουμεν και ο 21χρονος Γιουπ Χάινκες. Ήταν η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της Σάλκε και η μεγαλύτερη σε έκταση σκορ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα μέχρι το 1978, όταν η Γκλάντμπαχ διέσυρε την Ντόρτμουντ 12-0!

Ματς θρίλερ (5/1/1974)

Σε θρίλερ εξελίχθηκε τον Ιανουάριο του 1974 η 18η αγωνιστική στη Μπουντεσλίγκα. Την έκπληξη έκανε η Φορτούνα Ντίσελντορφ που νίκησε την Μπάγερν με 4-2. Δραματική εξέλιξη είχε και ο αγώνας Σάλκε - Ντόρτμουντ 2-3. Οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν το νικητήριο γκολ τρία λεπτά πριν την λήξη του αγώνα.

Στο ντέρμπι των ουραγών το Αννόβερο υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 2-2 εντός έδρας απέναντι στην Ντούισμπουργκ. Οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα κρίθηκε η αναμέτρηση Χέρτα - Αμβούργο. Η ομάδα του Βερολίνου νίκησε 2-1 χάρις σε γκολ του Έριχ Μπιρ.

Την ίδια αγωνιστική, ο Γιουπ Χάινκες πρόσθεσε ένα ακόμα χατ-τρικ στην καριέρα του, όταν η Γκλάντμπαχ νίκησε την Φορτούνα Κολωνίας με 5-3.

Η "μάχη" για τον τίτλο (25/1/1975)

Σαράντα δύο ημέρες είχε διάρκεια η διακοπή της Μπουντεσλίγκα την σεζόν 1974-75. Επτά από τα εννιά ματς έληξαν ισόπαλα την πρώτη αγωνιστική κατά την επιστροφή των ομάδων στις υποχρεώσεις τους. Το χαρακτηριστικό στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς ήταν ο συνωστισμός στην κορυφή της βαθμολογίας. Μόλις τρεις βαθμοί χώριζαν την πρώτη ομάδα από την ένατη της κατάταξης. Οι μισές ομάδες διεκδικούσαν το πρωτάθλημα και μέσα σε αυτές δεν ήταν η Μπάγερν! Οι Βαυαροί παρότι προηγήθηκαν 2-0 της Όφενμπαχ ηττήθηκαν 3-2 και υποχώρησαν στην 14η θέση της βαθμολογίας.

Μπάλα για λίγους (25/1/1986)

Δριμύ ψύχος επικρατούσε στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 1986 ωστόσο οι αγώνες του πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκαν κανονικά στην Μπουντεσλίγκα. Μόνο το Μπόχουμ - Μάνχάιμ αναβλήθηκε την πρώτη αγωνιστική του 2ου γύρου.

Στο ματς της αγωνιστικής η Γκλάντμπαχ νίκησε 4-3 το Αννόβερο αλλά μόλις 8.000 θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα από τις παγωμένες κερκίδες του Borussia Park.

Στο Μόναχο, τη νίκη της Μπάγερν επί της Σάλκε με 3-2 παρακολούθησαν 10.000 θεατές και τον αγώνα Κάιζερλάουτερν - Νυρεμβέργη είδαν 9.000 θεατές. Ο μ.ο εισιτηρίων ήταν 10.821 και είναι ο τρίτος χειρότερος στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα.

Το παρελθόν της 18ης αγωνιστικής στη Μπουντεσλίγκα

Ο διασυρμός της Ντόρτμουντ (23/2/1991)

Στις 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 18η αγωνιστική στην Μπουντεσλίγκα καθώς η χειμερινή διακοπή διήρκεσε 69 ημέρες! Η Ντόρτμουντ έδειξε ανέτοιμη και ηττήθηκε 7-0 από την Στουτγκάρδη!

Πριν την διακοπή του πρωταθλήματος η Ντόρτμουντ ήταν 5η στην βαθμολογία. Στα τέλη Μαϊου έπεσε στην 13η θέση, τρεις βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Η νίκη επί της Ουερντίνγκεν την 32η αγωνιστική ήταν η μοναδική της νίκη σε διάστημα πέντε μηνών, η οποία την έσωσε από τον υποβιβασμό.

Μετά την λήξη του πρωταθλήματος ο Ότμαρ Χίτζφελντ ανέλαβε την Ντόρτμουντ δημιουργώντας μία νέα ομάδα που έφθασε μέχρι την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1997.

"Κίτρινος" πυρετός (20/2/1999)

Ένα αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στην Μπουντεσλίγκα στις 20 Φεβρουαρίου 1999. Οι ομάδες έδειξαν απροετοίμαστες όταν επέστρεψαν από την διακοπή και οι διαιτητές έδειξαν 52 κίτρινες κάρτες. Ο αριθμός είναι ο τρίτος χειρότερος στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα. Στον αγώνα Χέρτα - Ντόρτμουντ εννιά παίκτες πήραν κίτρινη κάρτα και δύο αποβλήθηκαν. Η Χέρτα νίκησε 3-0.

Η απόλυση του Μάγκατ (27/1/2001)

Ο Μίκαελ Σκίμπε είναι από τους λίγους προπονητές που απολύθηκαν την πρώτη αγωνιστική μετά την χειμερινή διακοπή στην Μπουντεσλίγκα. Το 2000, η Ντόρτμουντ ηττήθηκε 1-0 από την Κάιζερλάουτερν και ο Σκίμπε είδε την πόρτα της εξόδου.

Δώδεκα μήνες αργότερα, ο Φέλιξ Μάγκατ, απολύθηκε από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης μετά τον διασυρμό από την Κολωνία με 5-1. Η Άιντραχτ υποχώρησε στην 16η θέση της κατάταξης και δύο ημέρες αργότερα ο Μάγκατ απομακρύνθηκε από τον σύλλογο. Η Άιντραχτ υποβιβάστηκε και ο Μάγκατ ανέλαβε την Στουτγκάρδη.

Το παρελθόν της 18ης αγωνιστικής στη Μπουντεσλίγκα

Το ματς της χρονιάς (18/1/2013)

Στην επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα την σεζόν 2012-13 η Σάλκε υποδέχτηκε το Αννόβερο. Το πρώτο ημίχρονο έληξε 0-0. Τίποτα δεν προμήνυε την εξέλιξη στο 2ο ημίχρονο και την "καταιγίδα" των γκολ που ακολούθησε. Η Σάλκε νίκησε 5-4!

" Έχω παίξει ορισμένα περίεργα παιχνίδια στην καριέρα μου αλλά τόσα πολλά γκολ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι τρελό", δήλωσε ο αμυντικός της Σάλκε Χέβεντες.

Ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός γκολ που μπήκαν σε ένα ματς στην επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα, μετά τον διασυρμό της Σάλκε από την Γκλάντμπαχ με 11-0 το 1967!

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ