ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Μπορεί ο Αλεξάντερ Ισάκ να είναι ο τελευταίος -χρονικά- 17χρονος που πήρε μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα, αλλά δεν είναι ο μοναδικός στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Θυμηθείτε ακόμη 12 παίκτες, οι οποίοι απασχόλησαν την Ευρώπη με τις ικανότητές τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί δημοσίευμα της ισπανικής ΑS, στο οποίο γίνεται αναφορά σε 13 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "άλμα" στην καριέρα τους μόλις στο 17ο έτος. Αφορμή για την παρακάτω λίστα είναι η πρόσφατη μεταγραφή του Αλεξάντερ Ισάκ στην Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι σύλλογοι πλήρωσαν ελάχιστα χρήματα, αλλά στη συνέχεια οι εν λόγω παίκτες έγιναν πόλος έλξης για μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης, τα οποία χρειάστηκαν ασύλληπτα ποσά, ώστε να τους εντάξουν στο ρόστερ.

Η πλειοψηφία των παρακάτω είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Μεταξύ άλλων συναντάμε τους Γκάρεθ Μπέιλ, Ζεράρ Πικέ και Ρονάλντο. Αθλητές, που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν τη δική τους ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Αλεσάντρε Πάτο

YOKOHAMA, JAPAN - DECEMBER 17: Alexandre Pato of Sport Club Internacional and Iniesta of FC Barcelona battle for the ball during the final of the FIFA Club World Cup Japan 2006 between Sport Club Internacional and FC Barcelona at the International Stadium Yokohama December 17, 2006 in Yokohama, Japan. Sport Club Internacional defeated FC Barcelona by 1-0. (Photo by Junko Kimura/Getty Images)
YOKOHAMA, JAPAN - DECEMBER 17: Alexandre Pato of Sport Club Internacional and Iniesta of FC Barcelona battle for the ball during the final of the FIFA Club World Cup Japan 2006 between Sport Club Internacional and FC Barcelona at the International Stadium Yokohama December 17, 2006 in Yokohama, Japan. Sport Club Internacional defeated FC Barcelona by 1-0. (Photo by Junko Kimura/Getty Images) GETTY IMAGES

Πρώτος στη λίστα είναι ο Αλεσάντρε Πάτο, ο οποίος σήμερα αγωνίζεται στη Βιγιαρεάλ. Το 2007 ανάγκασε τη Μίλαν να ξοδέψει 22 εκατ. ευρώ για να τον πάρει απ' την Ιντερνασιονάλ. Μάλιστα, αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί για παίκτη κάτω των 18 ετών.

Βέβαια, οι ιθύνοντες του ιταλικού συλλόγου ουδέποτε έκαναν απόσβεση των παραπάνω χρημάτων, μιας και δεν κατάφερε να βρεθεί ποτέ ανάμεσα στους κορυφαίους της Ευρώπης. Άξιο αναφοράς είναι ότι η σημερινή του αξία ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Γκάρεθ Μπέιλ

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Ο λόγος για τον παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, Γκάρεθ Μπέιλ. Πάντως, δεν έφτασε ουρανοκατέβατος στη Μαδρίτη, μιας και πέρασε από Σαουθάμπτον και Τότεναμ μέχρι να κατοικήσει στην κορυφή της Ευρώπης.

Το 2007 η Τότεναμ ξόδεψε 14.7 εκατ. ευρώ για να τον πάρει απ' τη Σαουθάμπτον και είναι σίγουρο ότι δεν το μετάνιωσε ποτέ. Ο Ουαλός εξελίχθηκε στον παίκτη που όλοι προσδοκούσαν, ενώ η σημερινή του αξία φτάνει τα 90 εκατ. ευρώ!

Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Ακόμη ένας ποδοσφαιριστής της Σαουθάμπτον, ο οποίος μετακόμισε το 2011 στο Λονδίνο για λογαριασμό της Άρσεναλ, έναντι 13.8 εκατ. ευρώ. Η σημερινή του αξία ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι δύο ομάδες έδωσαν τα χέρια μόλις μία εβδομάδα πριν ο Άγγλος μέσος κλείσει τα 18 του χρόνια.

Θίο Γουόλκοτ

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το σκάουτινγκ στη Σαουθάμπτον δουλεύει εξαιρετικά. Επόμενο "αστέρι" είναι ο Θίο Γουόλκοτ, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία απ' τα μαλλιά και κατάφερε να πάρει μεταγραφή στην Άρσεναλ σε ηλικία 16 ετών.

Το 2005 οι "κανονιέρηδες" πλήρωσαν 10.5 εκατ. ευρώ κι έντυσαν στα "κόκκινα" τον νεαρό τότε επιθετικό. Η σημερινή του αξία ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ (σ.σ. 22 εκατ. ευρώ).

Αλεξάντερ Ισάκ

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Ο φερόμενος κι ως "μαύρος Ιμπραχίμοβιτς" είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Μπορούσια Ντόρτμουντ. "Έκλεψε" τον Ισάκ απ' τη Ρεάλ Μαδρίτης κι έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι έχει στο ρόστερ της έναν απ' τους επόμενους σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η μεταγραφή έφτασε τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσα χρήματα θα βάλει στο ταμείο της σε περίπτωση που τον πουλήσει τα επόμενα χρόνια.

Φαμπρίσιο Κολοτσίνι

NEWCASTLE UPON TYNE, ENGLAND - MAY 19:  Newcastle captain Fabricio Coloccini applauds the crowd after the Barclays Premier League match between Newcastle United and Arsenal at St James' Park on May 19, 2013 in Newcastle upon Tyne, England.  (Photo by Stu Forster/Getty Images)
NEWCASTLE UPON TYNE, ENGLAND - MAY 19: Newcastle captain Fabricio Coloccini applauds the crowd after the Barclays Premier League match between Newcastle United and Arsenal at St James' Park on May 19, 2013 in Newcastle upon Tyne, England. (Photo by Stu Forster/Getty Images) GETTY IMAGES

Οι εμφανίσεις του Φαμπρίσιο Κολοτσίνι έπεισαν τους ανθρώπους της Μίλαν να ασχοληθούν με την περίπτωσή του. Η μεταγραφή δεν άργησε να γίνει και το 1999 οι "ροσονέρι" ξόδεψαν 7.5 εκατ. ευρώ για να τον πάρουν απ' την Μπόκα Τζούνιορς.

Πάντως, ο Αργεντινός αμυντικός δεν πήρε ποτέ φανέλα βασικού (σ.σ. μόλις πέντε συμμετοχές) και μέχρι το 2004 ήταν δανεικός στις Σαν Λορένσο, Αλαβές, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βιγιαρεάλ.

Άαρον Ράμσεϊ

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Ακόμη ένας παίκτης της Άρσεναλ. Ο Άαρον Ράμσεϊ έγινε κάτοικος Λονδίνου το 2008 ερχόμενος απ' την Κάρντιφ, η οποία έβαλε στο ταμείο της 6.4 εκατ. ευρώ. Η σημερινή του αξία φτάνει τα 35 εκατ. ευρώ.

Χάβι Μαρτίνεθ

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Το 2006 ο Χάβι Μαρτίνεθ μετακόμισε απ' την Οσασούνα Β' στην Αθλέτικ Μπιλμπάο με τη μεταγραφή να στοιχίζει 6 εκατ. ευρώ. Εκεί έμεινε για έξι σεζόν, καταγράφοντας 240 συμμετοχές, ενώ σκόραρε 25 φορές.

Το καλοκαίρι του 2012 βρέθηκε στο στόχαστρο της Μπάγερν Μονάχου, στην οποία και τελικά μετακόμισε. Μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του 127 συμμετοχές και πέντε γκολ. Η αξία του φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ.

Μάρκο Φοσάτι

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Ο Μάρκο Φοσάτι άλλαξε στρατόπεδο το 2010, καθώς πήρε μεταγραφή απ' την Ίντερ στη Μίλαν, έναντι 6 εκατ. ευρώ. Βέβαια, δεν αγωνίστηκε ποτέ με την πρώτη ομάδα, μιας κι απ' το 2011 αγωνιζόταν δανεικός σε ιταλικούς συλλόγους.

Φέτος είναι ποδοσφαιριστής της Ελλάς Βερόνα, μετρώντας 22 συμμετοχές. Αν κάποια ομάδα θέλει να τον εντάξει στο ρόστερ θα πρέπει να πληρώσει 2.6 εκατ. ευρώ.

Τόμας Καλάς

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Οι εμφανίσεις του με την τσέχικη, Σίγκμα Όλομουτς, έκαναν τους ανθρώπους της Τσέλσι να "εξετάσουν" την περίπτωση του. Το 2010 οι "μπλε" ξόδεψαν 10 εκατ. ευρώ, ώστε να τον πείσουν να μετακομίσει στην Αγγλία.

Μέχρι σήμερα είναι μέλος του συλλόγου, αλλά έχει αγωνιστεί μόλις τέσσερις φορές με τη φανέλα της Τσέλσι. Τη φετινή σεζόν βρίσκεται στη Φούλαμ, στην οποία αγωνίζεται δανεικός. Πάντως, η αξία του έχει μειωθεί κατά 50% (σ.σ. 5 εκατ. ευρώ).

Αντόνιο Σανάμπρια

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Το 2013 η Σασουόλο πλήρωσε 5.7 εκατ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα Β' για να εντάξει τον Παραγουανό στο ρόστερ, αλλά αυτή η κίνηση δεν κρίνεται επιτυχημένη. Έμεινε στον ιταλικό σύλλογο για μία σεζόν (2013/14), μετρώντας μόλις δύο συμμετοχές.

Το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψε στην Ισπανία για χάρη της Μπέτις, με την οποία έχει αγωνιστεί σε δύο αναμετρήσεις. Η αξία του ανέρχεται στα 7.5 εκατ.ευρώ.

Ρονάλντο

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Ο λόγος για το "φαινόμενο", το οποίο έπεισε τους ιθύνοντες της Αϊντχόφεν να τον πάρουν απ' την Κρουζέιρο με μόλις 5.4 εκατ. ευρώ. Αν αναλογιστούμε τα όσα κατάφερε στην πλούσια καριέρα του, τότε σίγουρα τα παραπάνω χρήματα είναι ελάχιστα.

Ζεράρ Πικέ

Ταλέντα που φτιάχτηκαν από... χρυσό

Τελευταίος της λίστας είναι ο Ζεράρ Πικέ, ο οποίος το 2004 μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα απ' τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο καταλανικός σύλλογος ξόδεψε 5.2 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα η αξία του έχει ανέβει στα 40 εκατ. ευρώ.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ