ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στα σκαριά Βαλκανική Λίγκα και στο ποδόσφαιρο

Στα σκαριά Βαλκανική Λίγκα και στο ποδόσφαιρο
Μπάλα INTIME SPORTS

Η δημιουργία Βαλκανικής Λίγκας και στο ποδόσφαιρο φέρεται να εξετάζεται σοβαρά από συλλόγους και παράγοντες του αθλήματος.

Μετά τη βαλκανική λίγκα στο μπάσκετ και στο χαντμπολ είναι πιθανό να έχουμε μία ακόμα και στο ποδόσφαιρο αυτή τη φορά. Σχεδόν 22χρόνια μετά τη διεξαγωγή του τελευταίου βαλκανικού Κυπέλλου η ιδέα της αναβίωσης της διοργάνωσης φαίνεται πως είναι πιο έντονη από ποτέ σύμφωνα με δημοσίευμα από την Κροατία.

Ο Νταβόρ Σούκερ αναμένεται να είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Ο παλαίμαχος Κροάτης επιθετικός κατέχει πλέον θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA και θα είναι εκείνος που θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Άλλωστε, για να γίνει το συγκεκριμένο όραμα πράξη θα πρέπει να παρθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας.

Ο ορίζοντας του 2018

Το να μπορέσει να δημιουργηθεί μια καινούρια λίγκα απαιτεί αρκετό χρόνο και μεγάλες διαδικασίες, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μια διεθνή διοργάνωση.

Ο ορίζοντας που φέρονται να έχουν θέσει οι διοργανωτές είναι η άνοιξη του 2018. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν καταρτίσει τότε θα είναι έτοιμοι ώστε να γίνει η πρώτη σέντρα στη Βαλκανική Λίγκα.

Σε πρώτο πλάνο τα οικονομικά

Το βασικό ερώτημα που υπάρχει για το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι οι λόγοι που οδήγησαν ορισμένους ανθρώπους να σκεφτούν την αναβίωση ουσιαστικά ενός θεσμού.

Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις πρωταρχικό ρόλο παίζει το οικονομικό. Τα έσοδα των περισσότερων ομάδων στα Βαλκάνια τόσο από τα εισιτήρια όσο και από τα τηλεοπτικά είναι ελάχιστα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ντίναμο Ζάγκρεμπ στα 14 εντός έδρας παιχνίδια της έχει μαζέψει συνολικά 19.475 θεατές κάτι που σημαίνει ότι περίπου 1.391 άνθρωποι κατά μέσο όρο έχουν παρακολουθήσει τους αγώνες της.

Στόχος των διοργανωτών είναι να συγκεντρώσουν περισσότερους θεατές στα γήπεδα καθώς και να βρουν νέα έσοδα για τις ομάδες τους μέσα από τα τηλεοπτικά.

Το πράσινο φως από σπουδαίους παράγοντες

Το θετικό για τη συγκεκριμένη ιδέα είναι οι υπέρ του δέοντος θετικές κριτικές που έχει πάρει από ανθρώπους του ποδοσφαίρου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε σχετικά ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και νυν αφεντικό της Μάριμπορ τόνισε: "Το να συμμετέχουν σε μια διοργάνωση ομάδες από 13 χώρες ανεβάζει το επίπεδο. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί μία ανταγωνιστική λίγκα και σίγουρα πιο δυνατή από αυτή που παίζουμε τώρα. Θεωρώ ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για το ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς, οι ομάδες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ακόμα και η Μάριμπορ έχει οικονομικά προβλήματα παρά τη συμμετοχή της στο Champions League. Τα έσοδα που υπάρχουν από το ποδόσφαιρο στη Σλοβενία είναι ελάχιστα".

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τσίρο Μπλάζεβιτς. Ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ τόνισε: "Σίγουρα είναι μια καλή ιδέα η οποία θα αποφέρει έσοδα στις ομάδες. Σε σχέση με τα χρήματα που παίρνουν οι σύλλογοι από τα πρωταθλήματα τότε σίγουρα θα βάλουν περισσότερα στα ταμεία τους".

Στη συνέχεια ωστόσο ανέφερε και τους κινδύνους που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. "Δεν θεωρώ ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τέτοια παιχνίδια. Δεν θεωρώ ότι μπορούν να διεξαχθούν αγώνες ανάμεσα στην Ντίναμο και την Χάιντουκ με την Παρτίζαν και τον Ερυθρό Αστέρα. Αν προχωρήσει η συγκεκριμένη ιδέα αυτό θα είναι κάτι που θα πρέπει να δουν όσοι ασχολούνται με αυτό".

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει η νέα διοργάνωση θα έχει αυτά ως βάση:

Το πανόραμα της λίγκας

  • Στόχος είναι να ξεκινά τον Φεβρουάριο.
  • Θα συμμετέχουν σε αυτό ομάδες από 13 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρος, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και FYROM).
  • Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας ομάδας αποτελεί να έχει αποκλειστεί από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA.
  • Σε περίπτωση που δώσει την έγκρισή της η UEFA στόχος είναι ο πρωταθλητής να παίρνει απευθείας την πρόκριση για το Champions League, ενώ ο δεύτερος να πηγαίνει στο Europa.
TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ