ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο πρώτος αγώνας εθνικών ομάδων

Ο πρώτος αγώνας εθνικών ομάδων

Στις 30 Απριλίου 1905 η Ολλανδία έδωσε το πρώτο ματς στην ιστορία της αντιμετωπίζοντας το Βέλγιο. Το ντεμπούτο εθνικών ομάδων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Σαν σήμερα πριν 110 χρόνια ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Ολλανδία. Οι Οράνιε αντιμετώπισαν το Βέλγιο σε φιλική αναμέτρηση των δύο ομάδων. Το ματς ολοκληρώθηκε στην παράταση και η Ολλανδία νίκησε 4-1. Η Εθνική Ελλάδας έδωσε το πρώτο της επίσημο ματς με αντίπαλο την Σουηδία το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, έξι χρόνια πριν την ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ηττηθήκαμε 9-0.

Η ΕΠΟ δεν αναγνωρίζει εκείνο το παιχνίδι ως το παρθενικό για την "γαλανόλευκη", αλλά αυτό που διεξήχθη εννέα χρόνια μετά. Ήταν 7 Απριλίου του 1929, όταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα υποδέχτηκε την Ιταλία Β' στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και γνώρισε την ήττα με 4-1. Δείτε ιστορικές ημερομηνίες με το ντεμπούτο εθνικών ομάδων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

30 Νοεμβρίου 1872: Σκωτία - Αγγλία 0-0

Ο πρώτος επίσημος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας διεξήχθη στο γήπεδο Hamilton Crescent της ομάδας κρίκετ West of Scotland Cricket Club, στη Γλασκώβη. Η Σκωτία αντιμετώπισε την Αγγλία και το ματς έληξε χωρίς σκορ 0-0. Τον αγώνα παρακολούθησαν 4.000 θεατές. Πριν την αναμέτρηση, οι δύο ομάδες είχαν δώσει μεταξύ τους πέντε φιλικά ματς. Η Αγγλία είχε τρεις νίκες ενώ δύο ματς έληξαν ισόπαλα.

Ο πρώτος αγώνας εθνικών ομάδων

12 Οκτωβρίου 1902: Αυστρία - Ουγγαρία 5-0

Ο αγώνας Αυστρία - Ουγγαρία ήταν πρώτος επίσημος μη Βρετανικών εθνικών ομάδων στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το ματς διεξήχθη στην Βιέννη "WAC-Plaza" και η Αυστρία νίκησε 5-0. Ο Γιαν Στούντνικα έκανε χατ-τρικ. Από ένα γκολ σημείωσαν οι Ζόσεφ Τάουρερ και Γκούσταβ Χούμπερ. Τις επόμενες δεκαετίες τόσο η εθνική Αυστρίας όσο και η αντίστοιχη της Ουγγαρίας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου.

1 Μαϊου 1904: Βέλγιο - Γαλλία 3-3

Το 1904 πραγματοποιήθηκε το ποδοσφαιρικό τουρνουά "Évence Coppée" και το μοναδικό ματς που διεξήχθη ήταν ο αγώνας Βέλγιο - Γαλλία 3-3. Ήταν ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία των δύο ομάδων. Το ματς έγινε στο γήπεδο "Vivier d'Oie" και το παρακολούθησαν 1.500 θεατές. Λόγω της ισοπαλίας το τρόπαιο δεν δόθηκε σε καμία ομάδα.

Ο πρώτος αγώνας εθνικών ομάδων

12 Φεβρουαρίου 1905: Γαλλία - Ελβετία 1-0

Η Ελβετία ηττήθηκε στο πρώτο διεθνές της ματς το 1905. Οι Ελβετοί έχασαν στο Παρκ ντε Πρενς από την Γαλλία 1-0. Το γκολ πέτυχε ο Γκαστόν Σιπρές.

30 Απριλίου 1905: Bέλγιο - Ολλανδία 1-4

Οι Ολλανδοί έκαναν το ντεμπούτο τους στο διεθνές ποδόσφαιρο στις 30 Απριλίου 1905 με αντίπαλο το Βέλγιο στην πόλη Αντβέρπ. Οι παίκτες επιλέχθηκαν από μία πενταμελή επιτροπή της Βασιλικής Ολλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Στην κανονική διάρκεια, το σκορ ήταν 1-1. Στην παράταση οι Οράνιε νίκησαν 4-1 και κατέκτησαν το τρόπαιο Coupe van den Abeele.

Ο πρώτος αγώνας εθνικών ομάδων

5 Απριλίου 1908: Ελβετία - Γερμανία 5-3

Ο αγώνας Ελβετία - Γερμανία 5-3 καταγράφηκε ως το πρώτο ματς στην ιστορία της εθνικής Γερμανίας. Το παρακολούθησαν 3.500 θεατές. Η Γερμανία προηγήθηκε στο σκορ αλλά στο ημίχρονο έχανε 3-1. Οι Γερμανοί έχασαν τα επόμενα τρία παιχνίδια με την Ελβετία αλλά στο πέρασμα των χρόνων επιβλήθηκαν των Ελβετών με 35 νίκες σε 50 αγώνες.

Ο πρώτος αγώνας εθνικών ομάδων

12 Ιουλίου 1908: Σουηδία - Νορβηγία 11-3

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νορβηγίας δημιουργήθηκε το 1902. Έξι χρόνια αργότερα αντιμετώπισε την Σουηδία στο Γκέτεμποργκ. Οι περισσότεροι παίκτες της αγωνίζονταν στην πρωταθλήτρια Νορβηγίας Mercantile FK. Μετά από 45 δευτερόλεπτα η Νορβηγία προηγήθηκε στο σκορ. Η Σουηδία διέσυρε τους γείτονες της 11-3! Από 4 γκολ πέτυχαν οι Έρικ Μπόχερσον και Έρικ Μπέργκστρομ, 2 γκολ ο Καρλ Γκούσταφσον και ένα ο Χανς Λίντμαν.

19 Οκτωβρίου 1908: Δανία - Γαλλία 9-0

Στις 19 Οκτωβρίου 1908, η ποδοσφαιρική ομάδα της Δανίας συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Υπό την παρουσία 2.000 θεατών στο "White City Stadium" o Nιλς Μίντελμπο έβαλε το πρώτο επίσημο γκολ στην ιστορία της Δανίας. Η Δανία νίκησε 9-0! Στον τελικό της διοργάνωσης ηττήθηκαν από την Βρετανία 2-0.

17 Σεπτεμβρίου 1992: Γεωργία - Αζερμπαϊτζάν 6-3

Η Γεωργία ήταν η πρώτη αντίπαλος του Αζερμπαϊτζάν στην ποδοσφαιρική της ιστορία. Ο αγώνας είχε φιλικό χαρακτήρα και η Γεωργία νίκησε 6-3. Δύο γκολ για την εθνική Αζερμπαϊτζάν έβαλε ο Ναζίμ Σουλεϊμάνοβ και ένα ο Ρζαγιέβ. " Ήταν το πρώτο ματς για το Αζερμπαϊτζάν και θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε μία ανταγωνστική ομάδα", δήλωσε ο Σουλεϊμάνοβ.

13 Οκτωβρίου 1993: Σκόπια - Σλοβενία 4-1

Το ταξίδι των Σκοπίων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1993 με αντίπαλο την Σλοβενία. Τα Σκόπια είχαν στο ρόστερ τους μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της "χρυσής" γενιάς της Βαρντάρ Σκοπίων, όπως ο Ντάρκο Πάντσεφ. Ο κάτοχος του χρυσού παπουτσιού την σεζόν 1990-91 πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στο "Stanko Mlakar Stadium" με ένα γκολ. Ο Ζόραν Μποσκόφσκι έβαλε το παρθενικό γκολ των Σκοπίων.

19 Νοεμβρίου 2013: Γιβραλτάρ - Σλοβακία 0-0

'Εξι μήνες μετά την είσοδο του ως μέλος της ΦΙΦΑ το Γιβραλτάρ έδωσε το επίσημο παρθενικό παιχνίδι της στο Φάρο της Πορτογαλίας με αντίπαλο την Σλοβακία. Οι φιλοξενούμενοι κυριάρχησαν στο ματς και δημιούργησαν ευκαιρίες από την αρχή μέχρι το τέλος του ματς αλλά δεν κατάφεραν να διασπάσουν άμυνα του Γιβραλτάρ, που πήρε την ισοπαλία απέναντι στην ομάδα που βρίσκονταν στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Πηγή: UEFA.com

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ