ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Μάνουελ Νόιερ αλλάζει το ποδόσφαιρο

Ο Μάνουελ Νόιερ αλλάζει το ποδόσφαιρο

Ο τρόπος που αγωνίζεται ο Μάνουελ Νόιερ στην Εθνική Γερμανίας και την Μπάγερν Μονάχου αλλάζει τον τρόπο που ξέρουμε το ποδόσφαιρο καθώς προσθέτει έναν έξτρα παίκτη στην ομάδα του. Διαβάστε για τον τερματοφύλακα-λίμπερο.

Οι κανόνες στο ποδόσφαιρο δεν βγήκαν τυχαία. Ούτε καν ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται. Πολλά αγωνιστικά και τακτικά προβλήματα θα έβρισκαν λύση, αν υπήρχε ο 12τος παίκτης. Γι αυτό όμως δεν υπάρχει και οι έντεκα πρέπει να βγάλουν άκρη. Η λύση όμως βρίσκεται εδώ και χρόνια μπροστά στα μάτια όλων, όμως δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα για να εφαρμοστεί., αφού ένας κάθεται στο τέρμα του χωρίς να κάνει τίποτα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Η αλήθεια είναι πως στο ποδόσφαιρο παίζουν 10 και όχι 11, αφού ο τερματοφύλακας δεν συμμετέχει στο παιχνίδι. Ουσιαστικά ο παίκτης που λείπει από το σύστημα είναι ήδη μέσα στο παιχνίδι αλλά είναι παροπλισμένος. Αρκετοί τερματοφύλακες έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να ενταχθούν στο παιχνίδι, αλλά ο Μάνουελ Νόιερ πέρασε από τα λόγια στην πράξη και δίνει αριθμητικό προβάδισμα στην ομάδα του, συμμετέχοντας στη ροή του αγώνα είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση. Ο 12ατος παίκτης δεν βρέθηκε αλλά επινοήθηκε από έναν τερματοφύλακα που είναι πιθανό ν αλλάξει το ποδόσφαιρο όπως το γνωρίζουμε.

Ο Μάνουελ Νόιερ αλλάζει το ποδόσφαιρο

Ο Μάνουελ Νόιερ, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, ήθελε να παίζει μέσα στο γήπεδο και όχι στο τέρμα, αλλά η πρόωρη ανάπτυξή του τον έβαλε κάτω από τα δοκάρια και τον κράτησε εκεί. Όπως φαίνεται έντονα όμως τα τελευταία χρόνια, το τέρμα και η περιοχή του τερματοφύλακα είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τον Γερμανό γίγαντα. Παίζει με τα πόδια περισσότερο από κάθε άλλο τερματοφύλακα και απομακρύνεται από τα γκολπόστ περισσότερο και από αρκετούς κεντρικούς αμυντικούς!

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία ο Νόιερ παίζει πολύ περισσότερο από κάθε άλλον τερματοφύλακα του επιπέδου του, καλύπτοντας σχεδόν το 35% του γηπέδου, την ώρα που ο Κασίγιας (κατ εξοχήν πορτιέρο που παίζει μόνο στα δοκάρια του) δεν φτάνει ούτε στο 15%. Ο Μπουφόν που πλησιάζει τον Γερμανό αγγίζει το 25% αλλά δεν έχει τις επαφές με την μπάλα που έχει ο Νόιερ έξω από την περιοχή του. Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο φύλακας άγγελος της μετέπειτα πρωταθλήτριας κόσμου, είχε 19 επαφές σε παιχνίδι για τους "16" προσπαθώντας να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Γερμανίας και να μεγαλώσει την πίεση στην Αλγερία. Το ίδιο έκανε και στην επόμενη φάση με αντίπαλο την Γαλλία, παίζοντας το μεγαλύτερο διάστημα λίγο κάτω από τη σέντρα, στο χειρότερο παιχνίδι της Γερμανίας στο Μουντιάλ.

Η ικανότητα και το θράσος του Νόιερ, βοηθάει τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά την εκάστοτε ομάδα του. Είτε αυτή είναι η Εθνική Γερμανίας, είτε η Μπάγερν του Γουαρδιόλα. Ο 28χρονος μπορεί να ανακόψει την επίθεση πριν αυτή γίνει επικίνδυνη, δίνοντας έναν έξτρα παίκτη στην ανάπτυξη της ομάδας και την πίεση προς την αντίπαλη περιοχή.

Η συγκεκριμένη συμβολή του στο παιχνίδι είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ, καθώς ο εκάστοτε προπονητής, μπορεί να σχεδιάσει την τακτική της ομάδας του σε αρκετές περιπτώσεις έχοντας στη διάθεσή του έναν έξτρα ποδοσφαιριστή (11 εναντίον 10). Με τον Νόιερ στη σέντρα οι συμπαίκτες του μπορούν ν απλωθούν στο γήπεδο, να πιέσουν περισσότερο και να έχουν τον τερματοφύλακας τους να παίζει ως "τελευταίος" για να "σκουπίσει" αν ξεφύγει η μπάλα στην πίεση, ή χαθεί στην επίθεση.

Με την χρησιμοποίηση του Νόιερ, η ομάδα έχει 11 ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο και όπως έχουν δηλώσει αρκετοί από τους συμπαίκτες του αυτό τους βοηθάει να παίξουν πιο ελεύθερα. Το ποδόσφαιρο στις μέρες μας έχει γίνει μία σκακιέρα για τους δύο προπονητές και η δυνατότητα να μην αχρηστεύεται ένας ποδοσφαιριστής που στέκεται μόνος του κάτω από τα δοκάρια, δίνει πολλές επιλογές. Ακόμα και αν ο ρόλος του Νόιερ δεν φανεί με επαφή στην μπάλα η χρησιμότητά του σε κάθε επίθεση/άμυνα είναι μεγάλη, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έκανε απολύτως τίποτα μέσα στο γήπεδο.

Σε κάθε παιχνίδι ο Γερμανός δεν προστατεύει μόνο την εστία αλλά συμμετέχει στην άμυνα, χτίζει μαζί με τους συμπαίκτες του επιθέσεις και πολλές φορές είναι αυτός που ανοίγει το παιχνίδι στα άκρα με μεγάλες μπαλιές, δουλειά που συνήθως σε άλλες ομάδες κάνει ο κεντρικός αμυντικός ή το αμυντικό χαφ.

Εκτός από τα τρομερά ανεβάσματα του, την ακρίβεια στις μεγάλες μεταβιβάσεις σε συνδυασμό με την εξαιρετική για τερματοφύλακα τεχνική, ο Νόιερ διαθέτει απίστευτη δύναμη και ακρίβεια όταν μεταφέρει τη μπάλα για αντεπίθεση με τα χέρια. Παράλληλα είναι ένα πορτιέρο με φανταστικά αντανακλαστικά και άψογη αντίδραση στις εναέριες επεμβάσεις του.Ο Γερμανός δίνει νέα διάσταση στη θέση του τερματοφύλακα, λανσάροντας τη θέση όπως αυτή επιβάλλεται να είναι στο μέλλον. Πορτιέρο με πολύ καλή τεχνική, αίσθηση του χώρου, καλή μακρινή πάσα, γρήγορα πόδια και κακό κεφάλι. Ένας πλήρης ποδοσφαιριστής δηλαδή. Γι αυτό ο Νόιερ θεωρείται ο καλύτερος της εποχής κάτω από τα δοκάρια κι έξω από αυτά.

Απολαύστε ένα εξαιρετικό βίντεο που αναλύει τη νέα θέση του τερματοφύλακα, όπως την ορίζει ο Μάνουελ Νόιερ:

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ