ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μοχάμεντ Σαλάχ: Ο "Μέσι των Πυραμίδων"

Μοχάμεντ Σαλάχ: Ο "Μέσι των Πυραμίδων"

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ βρίσκεται σε οργιώδη φόρμα, κάνει απίστευτα πράγματα στο χορτάρι και με αφορμή τη νέα του μοναδική παράσταση στο ματς με τη Γουότφορντ, το Sport24.gr δεν θα μπορούσε να μην αποθεώσει την αφεντιά του. (VIDEOS)

Η φετινή σεζόν είναι κάτι παραπάνω από οργιαστική για τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Στα 25 του χρόνια κατάλαβε και ο ίδιος πως τώρα είναι η στιγμή της ποδοσφαιρικής εκτόξευσης. Και αν στην πατρίδα του όσο αγωνιζόταν λεγόταν "Μέσι των πυραμίδων", πλέον θέλει να δείξει ότι αυτός το προσωνύμιο μπορεί να το αιτιολογήσει σε απόλυτο βαθμό και στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αγωνιζόμενος στο -κατά πολλούς- κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Ο Αιγύπτιος άσος της Λίβερπουλ κάνει φέτος εξωπραγματικά πράγματα. Βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση και δεν σταματάει να σκοράρει κατά ριπάς. Στον αγώνα με την Γουότφορντ, ήταν ο Ορέστης Καρνέζης αυτός που βίωσε εφιαλτικές στιγμές απέναντί του. Μάλιστα, στο φινάλε του αγώνα ο Σαλάχ ζήτησε συγγνώμη από τον διεθνή γκολκίπερ. Αν ήταν για τα γκολ που πέτυχε ή την σύγκρουση που είχαν πάνω σε μια φάση στο δεύτερο ημίχρονο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Τέσσερα γκολ και μια ασίστ συνέθεσαν το παζλ της μοναδικής παράστασής του στο χορτάρι του Άνφιλντ, το οποίο αποθέωσε το νέο μεγάλο αστέρι της ομάδας, τον άνθρωπο που παίρνει τη Λίβερπουλ στις πλάτες του. Φέτος, μετράει 36 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων τα 28 είναι στο πρωτάθλημα, όπου φυσικά βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ στην Premier League. Παράλληλα, βρίσκεται στην πρώτη θέση και μεταξύ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης.

ΚΑΤΟΧΟΣ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ "ΚΟΚΚΙΝΟΥ" ΡΕΚΟΡ

Παράλληλα, χθες (17/3) έσπασε ένα ρεκόρ που κρατούσε ο Φερνάντο Τόρες από τη σεζόν 2007-08. Ο Αιγύπτιος επιθετικός ξεπέρασε τα 33 τέρματα του Ισπανού επιθετικού από το 2007-2008, που είχε το ρεκόρ σκοραρίσματος σε πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη του συλλόγου. Στην πρώτη του σεζόν στους "ρεντς" αποδεικνύεται λίρα εκατό και είναι σε κάθε περίπτωση το σημείο αναφοράς της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ. Ουδείς μπορεί να με πει με σιγουριά ποιο είναι το ταβάνι του και μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

Liverpool's Mohamed Salah celebrates scoring his hat-trick during the English Premier League soccer match between Liverpool and Watford at Anfield, Liverpool, England, Saturday, March 17, 2018. (Anthony Devlin/PA via AP)
Liverpool's Mohamed Salah celebrates scoring his hat-trick during the English Premier League soccer match between Liverpool and Watford at Anfield, Liverpool, England, Saturday, March 17, 2018. (Anthony Devlin/PA via AP) AP

Το σίγουρο είναι πως ο Σαλάχ θέλει να αφήσει το στίγμα του και το καλοκαίρι στο Μουντιάλ θα είναι από εκείνους που θα τραβήξουν τα βλέμματα. Στις 27 Μαρτίου θα έχουμε την δυνατότητα να τον απολαύσουμε και εναντίον της Εθνικής μας ομάδας στο φιλικό της Ζυρίχης στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Φαραώ για το Παγκόσμιο Κύπελλο και των επόμενων προκριματικών για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Αν βρεθεί σε μια από τις... γνωστές βραδιές του, η ελληνική άμυνα θα έχει πολλή δουλειά και αναμφίβολα πάρα πολύ δύσκολη. Δεν είναι μόνο η επαφή του με τα δίχτυα άλλωστε, αλλά και τα όσα κάνει με τη μπάλα στα πόδια.

ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ "LIMIT UP" ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ

Φυσικά, το να συζητάμε για την χρηματιστηριακή του αξία και το "limit up" στη μετοχή του, εξυπακούεται ότι έχει εκτοξευθεί και η ανοδική πορεία θα συνεχίζεται όσο έχει αυτή την εικόνα στο χορτάρι. Σύμφωνα με την έρευνα τρέχουσας μετεγγραφικής αξίας των ποδοσφαιριστών των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης που διεξήγαγε το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES, ο Αιγύπτιος έχει σημειώσει άνοδο στη δυνητική μετεγγραφική του αξία κατά 74,7 εκατ. ευρώ. Στη αρχή της σεζόν "κόστιζε" 88,1 εκατ. ευρώ και πλέον αποτιμάται στα 162,8 εκατ ευρώ. Ο Σαλάχ ξεπέρασε ελάχιστα σε αύξηση αξίας τον Εντερσον Μοράες, τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Σίτι, του οποίου η εκτιμώμενη αξία αυξήθηκε κατά 74,4 εκατ. ευρώ από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο άλλοτε άσος της Βασιλείας, της Τσέλσι, της Φιορεντίνας και της Ρόμα, διάγει μακράν την καλύτερη περίοδο της μέχρι σήμερα καριέρας του. Με τους "τζαλορόσι" έκανε δυο γεμάτες σεζόν, άρχισε να χτίζει για τα καλά το όνομά του, αλλά στη Λίβερπουλ έχει... ξεφύγει για τα καλά. Η άνοδος στα νούμερά του είναι τρομακτική και ας συνυπολογιστεί ότι αγωνίζεται σε ένα πρωτάθλημα τρομερών απαιτήσεων και σε ένα κλαμπ απαιτήσεων. Μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται άριστα.

Liverpool's Mohamed Salah celebrates scoring his side's second goal against Leicester City during the English Premier League soccer match at Anfield, Liverpool, England, Saturday Dec. 30, 2017. (Peter Byrne/PA via AP)
Liverpool's Mohamed Salah celebrates scoring his side's second goal against Leicester City during the English Premier League soccer match at Anfield, Liverpool, England, Saturday Dec. 30, 2017. (Peter Byrne/PA via AP) PETER BYRNE/PA VIA AP

Η επιστροφή του στην Αγγλία μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από την Τσέλσι είναι ένα στοίχημα για τον ίδιο. "Ίσως είναι ένας από τους λόγους που γύρισε στην Αγγλία, ώστε να δείξει ποιος είναι. Ας μην ξεχνά, βέβαια, ότι στην Τσέλσι ήταν παιδί και τώρα είναι τελείως διαφορετικός. Ακόμα και το σώμα του έχει αλλάξει. Τώρα είναι άνδρας", ανέφερε σε σχετική ερώτηση ο Γιούργκεν Κλοπ για τον ποδοσφαιριστή του.

ΟΤΑΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Μιας και προαναφέρθηκε η παρουσία της Αιγύπτου στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου θα αντιμετωπίσει τις Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Ουρουγουάη, μην ξεχνάμε πως βρίσκεται εκεί χάρη στον Σαλάχ. Με δυο γκολ και λύτρωση με πέναλτι στο 95', η Αίγυπτος νίκησε το Κονγκό τον περασμένο Οκτώβριο στο "Borg El Arab Stadium" και θα βρεθεί στα τελικά για τρίτη φορά στην ιστορία της και πρώτη έπειτα από 28 χρόνια.

Μοχάμεντ Σαλάχ: Ο "Μέσι των Πυραμίδων"

Η τελευταία συμμετοχή ήταν το 1990 στην Ιταλία, ενώ η πρώτη ήταν και πάλι στην Ιταλία το 1934. Το ματς ήταν θρίλερ, καθώς το Κονγκό απάντησε στο 87' στο γκολ του Σαλάχ απ' το 63', αλλά ο εξτρέμ της Λίβερπουλ στο 95' με εκτέλεση πέναλτι χάρισε τη νίκη στους γηπεδούχους και τους έδωσε το εισιτήριο για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη.

ΤΑ... ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Στη χώρα του λατρεύεται πλέον σαν Θεός. Το δημοτικό σχολείο στο οποίο φοίτησε, στην πόλη Μπασγιούν, έχει πλέον το όνομα του 25χρονου επιθετικού της Λίβερπουλ, όπως είχε ανακοινώσει ο τοπικός κυβερνήτης, Αχμέντ Ντεΐφ. Ο Σαλάχ αγαπάει πολύ τη χώρα του. Το Φεβρουάριο του 2012, η Αίγυπτος έζησε τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία της, όταν στο στάδιο του Πορτ Σάιντ έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι σε επεισόδια και το πρωτάθλημα διεκόπη. Τότε ξεκίνησε για τον ίδιο το ευρωπαϊκό ταξίδι με τη Βασιλεία, ενώ το 74 που διάλεξε ως αριθμό στη Φιορεντίνα, ήταν για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων.

Τον περασμένο Νοέμβριο σκόραρε κόντρα στην Τσέλσι, αλλά δεν το πανηγύρισε επειδή την προηγούμενη ημέρα είχαν σκοτωθεί 305 άνθρωποι σε τρομοκρατική επίθεση. Παράλληλα, ο Σαλάχ συγκεντρώνει χρήματα από φιλανθρωπίες και ενισχύει οικονομικά όσους συμπατριώτες του έχουν ανάγκη, ενώ προμηθεύει με φαγητό και ρούχα άπορους Αιγύπτιους. Επίσης, έχει χτίσει σχολείο και έχει αγοράσει ασθενοφόρο στο μέρος απ' όπου κατάγεται. Αυτά είναι σίγουρα τα κορυφαία... γκολ της μέχρι σήμερα διαδρομής του. Το μέλλον για τον ίδιο προμηνύεται λαμπρό. Όπως άλλωστε είναι και το παρόν του...

Απολαύστε τον διεθνή Αιγύπτιο άσο της Λίβερπουλ:



TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ