ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

"Καθάρισε" με τα δικαστικά "μπλεξίματα" ο Πλατινί

"Καθάρισε" με τα δικαστικά "μπλεξίματα" ο Πλατινί
AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS

Ο Μισέλ Πλατινί δεν παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση διαφθοράς στη FIFA, όπως αποφάσισε ο Ελβετός εισαγγελέας, ωστόσο θα συνεχίσει να τελεί υπό τιμωρία.

Με επιστολή που εστάλη την Πέμπτη, Ελβετός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο Μισέλ Πλατινί δεν θα έχει καμία ποινική επίπτωση για την υπόθεση που του κόστισε τη θέση του στην προεδρία της UEFA.

Ο Γάλλος παράγοντας δεν κρίθηκε αναγκαίο να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση αποδοχής ενός ποσού ύψους 1.800.000 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011 από τον πρώην πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, για υπηρεσίες που προσέφερε μεταξύ 1998 και 2002 ως ειδικός σύμβουλος του Ελβετού παράγοντα.

Ο Πλατινί είχε τιμωρηθεί με οκτώ χρόνια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015, όταν άνοιξε η έρευνα για τη διαφθορά στη FIFA, μαζί με τον Μπλάτερ. Η ποινή του μειώθηκε στο μισό κατά την προσφυγή του στο CAS, ωστόσο σύμφωνα με την επιστολή που εξασφάλισε η " Le Monde", δεν κινδυνεύει σε ποινικό δικαστήριο της Ελβετίας.

Μέχρι στιγμής, ο Πλατινί ανήκε σε μία ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ μάρτυρα και κατηγορουμένου που υφίσταται στο ελβετικό δίκαιο, ωστόσο μετά από τις καταθέσεις του και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, δεν βρέθηκαν στοιχεία εναντίον του.

Ο Γάλλος κατέθεσε μόνο ως "άτομο που κλήθηκε να δώσει πληροφορίες" σύμφωνα με την επιστολή. "Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν πραγματοποιούνται ενέργειες εις βάρος του πελάτη σας, Μισέλ Πλατινί, κε Σολαρί. Επίσης, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο πελάτης σας δεν θα κατηγορηθεί κατά τη διαδικασία", επιβεβαίωσε ο Ελβετός εισαγγελέας Σεντρίκ Ρεμούν, στο γράμμα που απέστειλε στον δικηγόρο του Πλατινί, Βενσάν Σολαρί.

Αν και σε ποινικό επίπεδο ο Πλατινί δεν θα αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα, εξακολουθεί να τελεί υπό τιμωρία από τη FIFA. Μία τιμωρία που του επιβλήθηκε έναν μήνα πριν από τις εκλογές της παγκόσμιας ομοσπονδίας, στις οποίες θα λάμβανε μέρος και αποτελούσε το ακλόνητο φαβορί για το χρίσμα. Εν τέλει, αυτό κατέληξε στο δεξί του χέρι όσο ήταν πρόεδρος της UEFA, στον τότε γενικό γραμματέα Τζιάνι Ινφαντίνο.

Αν και είναι εφικτό να αρθεί η ποινή του από την αρμόδια επιτροπή της FIFA, κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ δύσκολο και κατά συνέπεια αν ο Πλατινί επιμείνει να διεκδικεί την προεδρία του οργανισμού, θα χρειαστεί να περιμένει τις μεθεπόμενες εκλογές, αφού οι επόμενες θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, τέσσερις μήνες πριν από την έκτιση της ποινής του.

Photo credits: AP Photo/Thanassis Stavrakis

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ