ΤΟΥΡΚΙΑ

Τα στημένα συγκλονίζουν την Τουρκία

Τα στημένα συγκλονίζουν την Τουρκία

Στο πλαίσιο της αποκλειστικής συνεργασίας του Sport24.gr με την τουρκική ιστοσελίδα Sporx.com, ο Τούρκος δημοσιογράφος Esat Dergi σκιαγραφεί την κατάσταση στη γείτονα χώρα μετά την αποκάλυψη των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου. Διαβάστε τι λέει για τις έρευνες, τις πιθανές ποινές των ομάδων, το δράμα των οπαδών και φυσικά για τον περιβόητο πρόεδρο της Φενέρμπαχτσε, Αζίζ Γιλντιρίμ.

Η κατάσταση που περνά το τουρκικό ποδόσφαιρο έχει πολλά κοινά σημεία με τα δικά μας χαϊρια. Στημένα ματς, ανάμειξη παραγόντων, και παικτών, μεγάλες ομάδες κινδυνεύουν με βαριές ποινές.

Ο Esat Dergi, συνεργάτης του τουρκικού site, Sporx.com, αποτελεί τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο για να σχολιάσει την επικαιρότητα στη γειτονική χώρα. Γράφει, λοιπόν, αποκλειστικά στο Sport24.gr για τα γεγονότα που κλονίζουν συθέμελα το τουρκικό ποδόσφαιρο.

Το κείμενο του Esat Dergi:

Στην πραγματικότητα το στήσιμο και η εξαγορά παιχνιδιών δεν αποτελούν πράγματα ασυνήθιστα για το τουρκικό ποδόσφαιρο. Για χρόνια, υπήρχαν αρκετές φήμες ακόμα και κάποια στοιχεία. Ωστόσο, μέχρι πρότινος η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε αποφασίσει να διεξάγει μια τόσο μεγάλη έρευνα για παρόμοιες υποθέσεις.

Η ενίσχυση του τουρκικού νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τη βία στον αθλητισμό, που έγινε τον περασμένο Απρίλη, έλυσε τα χέρια του εισαγγελέα και προφανώς αυτό συνέβαλε στην όλη κατάσταση.

Προσοχή όμως: Όλα αυτά είναι ισχυρισμοί, η έρευνα βρίσκεται υπό εξέλιξη. Είναι μια περίοδος προσωρινής κράτησης για τους κατηγορούμενους. Στην Τουρκία η προφυλάκιση είναι μια περίοδος που διαρκεί μια μέρα για ατομικά εγκλήματα, ωστόσο μπορεί να αυξηθεί σε τέσσερις αν πρόκειται για οργανωμένα εγκλήματα. Έτσι λοιπόν στην προκειμένη υπόθεση η προφυλάκιση θα διαρκέσει τέσσερις μέρες και μετά θα αποφασίσουν οι αρχές αν θα προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Η σύλληψη του πανίσχυρου Γιλντιρίμ

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στην Τουρκία του τύπου " Γιατί αυτές οι έρευνες ξεκίνησαν αυτή τη χρονιά" ή "Γιατί έχει να κάνει με τη Φενέρμπαχτσε", ύστερα από χρόνια πολλών υποθέσεων. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία λογική απάντηση μέχρι στιγμής. Ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε, Αζίζ Γιλντιρίμ, φημίζεται για την αυταρχικότητά του και είναι η πιο ισχυρή μορφή του τουρκικού ποδοσφαίρου. Όντας μια προσωπικότητα με άγγιχτη από το νόμο μέχρι τώρα, το να συλλαμβάνεται στις 7 το πρωί μέσα στο ίδιο του το σπίτι από τους αστυνομικούς, πάει να πει ότι οι αρχές έχουν σοβαρά στοιχεία στα χέρια τους.

Από την άλλη πλευρά, η πρώτη ανακοίνωση από πλευράς Φενέρμπαχτσε, τρομάζει: "Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε αστυνομικό καθεστώς". Πράγματι αυτή η φράση συνοψίζει το πολιτικό χάος στη χώρα. Υπάρχει πιθανότητα να είναι πιο βαθύ απ' ότι φαίνεται; Ίσως...

Αυτές τις κατηγορίες που εμφανίστηκαν προσφάτως στις εφημερίδες, τις ακούσαμε και ενώ εξελισσόταν η συναρπαστική κούρσα του πρωταθλήματος μεταξύ της Φενέρμπαχτσε και της Τραμπζονσπόρ. Φυσικά τότε δεν θέλαμε να πιστέψουμε αυτά τα σενάρια. Τώρα όμως είμαστε πιο αγχωμένοι, καθώς πιθανόν το "βρώμικο νερό" να ρέει άφθονο.

Το βίντεο με την... δωροδοκία!

Ένας από τους πιο σημαντικούς ισχυρισμούς της έρευνας είναι ένα βίντεο που δείχνει άτομα της Φενέρμπαχτσε δίνουν χρήματα στον τεχνικό διευθυντή της Εσκισεχίρσπορ, Μπουλέντ Ουϊγκούν και στον πρώην αρχηγό και νυν αθλητικού διευθυντή, Ουμίτ Καράν, πριν το ματς της Εσκιχεχίρσπορ με την Τράμπζονσπορ. Επίσης, η Φενέρμπαχτσε φέρεται να επιχείρησαν παρόμοια προσφορά στον επιθετικό της Καραμπουκσπόρ, Εμανουέλ Εμενίκε και στον Σεζέρ Οζτούρκ της Εσκισεχίρσπορ πριν από τους μεταξύ τους αγώνες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι της Φενέρ τους είπαν: " Θα σας αποκτήσουμε με μεταγραφή, μην τα δώσετε όλα εναντίον μας".

Ο ένας από του δύο παίκτες, ο Νιγηριανός Εμενίκε, δεν αγωνίστηκε εναντίον της Φενέρμπαχτσε όπως και στα τρία τελευταία παιχνίδια της σεζόν εξαιτίας τραυματισμού. Μετά το ματς Καράμπουσκπορ-Φενέρμπαχτσε, ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Μπουλέντ Αταμάν ισχυρίστηκε ότι ο Εμενίκε δεν είχε κάποιο τραυματισμό και δεν έπαιξε επειδή θα έπαιρνε μεταγραφή για τη Φενέρ.

Ο Σεζέρ Οζτούρκ με τη σειρά του, έπαιξε κατά της Φενέρμπαχτσε και μάλιστα άσχημα, γίνοντας αλλαγή στο ημίχρονο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι και οι δύο αυτοί ποδοσφαιριστές μεταγράφηκαν στη Φενέρ με το τέλος της σεζόν. Αυτό φέρνει ακόμα περισσότερες ερωτήσεις από την πλευρά των φιλάθλων.

Η δημοκρατία της Φενερμπαχτσέ!

Μπορούμε να προσεγγίσουμε τις συνέπειες αυτών των ερευνών από διάφορες οπτικές γωνίες. Με όλο το σεβασμό σε μερικούς ανθρώπους, η κυβέρνηση της Τουρκίας ξεκίνησε να κοιτά προς την πλευρά της Φενέρμπαχτσε, αν και βρισκόταν στο απυρόβλητο (Δημοκρατία της Φενέρμπαχτσε είναι από τα διασημότερα παρατσούκλια στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας).

Ωστόσο, άλλοι θεωρούν ότι αυτή η επιχείρηση είναι πολιτική διένεξη. Πιστεύουν επίσης ότι η καθυστέρησε για μήνες λόγω των εκλογών της τουρκικής ομοσπονδίας στις 12 Ιουνίου.

Τι θα φέρουν οι επόμενες μέρες στο ποδόσφαιρο της Τουρκίας;

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα μετά την περίοδο των δικών, το τουρκικό ποδόσφαιρο θα βρίσκεται σε ένα χάος. Αν το στήσιμο αγώνων και οι εξαγορές αποδειχθούν, η Φενέρμπαχτσε κινδυνεύει να υποβιβαστεί από τη Super Lig και να χάσει το δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League. Η Εσκιχεχίρσπορ , η Τράμπζονσπορ και η Μπεσίκτας πιθανόν να τιμωρηθούν με πρόστιμο. Η έρευνα μάλλον θα επεκταθεί τις επόμενες μέρες και μερικοί άλλοι σύλλογοι μπορεί να συμπεριληφθούν στη λίστα.

Μπορούμε να συγκρίνουμε αυτή την περίοδο με το σκάνδαλο Calciopoli στην Ιταλία, το 2006. Βέβαια, οι συνέπειες του να υποβιβαστεί ένα σπουδαίο κλαμπ όπως η Φενέρμπαχτσε, μπορεί να μην είναι μόνο αθλητικές. Αυτό θα έχει τεράστιες οικονομικές (κυρίως για τη Φενέρ), πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες.

Ο Μεχμέτ Αλί και το μαρτύριο του...

Δεν θα είναι καθόλου καλή η αρχή του νεοεκλεγέντα προέδρου της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μεχμέτ Αλί Αϊντινλάρ, ο οποίος αποκλήθηκε ως μελλοντικός πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε. Θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις. Μετά το νόμο της Αποσόβησης της Βίας στον αθλητισμό, η Ομοσπονδία μπορεί να υποβιβάσει μια ομάδα πιο εύκολα. Αλλά πρέπει να περιμένει τις αποφάσεις του δικαστηρίου και σε αυτή την περίπτωση το να παρθεί απόφαση πριν την έναρξη της νέας σεζόν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αν πάλι αποφασίσει να λάβει αποφάσεις στο μέσο της αγωνιστικής περιόδου μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν η Ομοσπονδία δεν τιμωρήσει κανένα σύλλογο θα είναι επίσης πρόβλημα. Μπορεί να προκληθεί πλήγμα στην αξιοπιστία της και στη Super Lig. Κοντολογίς, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα γίνει στόχος κριτικής.

Εξάλλου, θα υπάρξουν επίσης προσωπικές τιμωρίες. Για παράδειγμα, η ποινική δίωξη δεν αποσαφηνίζει παράβαση του νόμου ακόμα, αλλά υπάρχουν φήμες ότι κατηγορεί τον πρόεδρο της Φενέρμπαχτσε, Αζίζι Γιλντιρίμ, για οργάνωση συμμορίας. Με αυτή την κατηγορία ο Γιλντιρίμ μπορεί να μείνει για χρόνια στη φυλακή. Η προεδρία του στη Φενέρμπαχτσε κινδυνεύει να τελειώσει, ύστερα από 13 χρόνια.

Οι οπαδοί έχουν σοκαριστεί!

Ως συνήθως, οι έρευνες επηρεάζουν περισσότερο τους οπαδούς. Αυτοί υποστηρίζουν την ομάδα τους δίχως καμία προσδοκία ανταμοιβής αλλά τώρα θεωρούν ότι η συγκεκριμένη έρευνα ανοίγει πόλεμο με τη δύναμή τους, την ομάδα τους. Ανησυχούν για τον τίτλο του πρωταθλητή της Super Lig. Οι σκιές της έρευνας πάνω στο κατόρθωμα της Φνέρμπαχτσε πληγώνει την καρδιά των φιλάθλων της.

Όταν βλέπουμε τα πράγματα απέξω, φαίνεται ένας πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε να χρησιμοποιεί καμαρωτά και ίσως παράνομα, την δύναμή του, και μια κυβέρνηση που λέει: "Είμαστε ακόμα εδώ".

Η τελευταία δεκαετία στην Τουρκία δείχνει ότι οι σχέσεις εξουσίας αλλάζουν γρήγορα. Οφείλουμε να εκτιμήσουμε την έρευνα και τη θέση του Αζίζ Γιλντιρίμ έχοντας υπόψιν σχέσεις εξουσίας.

Πιστεύετε ότι ο Γιλντιρίμ θα συνεχίσει όντας πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε; Θεωρώ πως δεν είναι τόσο πιθανό

Υπάρχει μόνο μια λύση: κάθαρση!

Ίσως όλοι οι σύλλογοι της Τουρκίας ν είναι μπλεγμένοι στο σκάνδαλο των στημένων και της δωροδοκίας!

Υπάρχει μια μόνο λύση και γι 'αυτούς: κάθαρση!

TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ