LA LIGA

Το βιβλίο του Λουτσιάνο Γκαλέτι

Το βιβλίο του Λουτσιάνο Γκαλέτι

Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι παρουσίασε το αυτοβιογραφικό του βιβλίο και τιμήθηκε από τη Σαραγόσα για την προσφορά του στον σύλλογο. Η τετραετία του «Hueso» στη Σαραγόσα (videos)

Ο Γκαλέτι παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη το καινούργιο του βιβλίο στη Σαραγόσα και χθες το βράδυ τιμήθηκε από τον σύλλογο της Αραγονίας για την προσφορά του στην ομάδα.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έζησε συγκινητικές στιγμές στη «Ρομαρέδα», όπου αποθεώθηκε από το κοινό της Σαραγόσα, η οποία στη συνέχεια σκόρπισε τη Βαλένθια με το εντυπωσιακό 4-0.

«Το κόκαλο μέχρι το μεδούλι» είναι ο τίτλος του βιβλίου που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στο «FNAC» της Σαραγόσα από τον Λουτσιάνο Γκαλέτι. Το «El Hueso hasta la medula» αναφέρεται φυσικά στο παρατσούκλι του πρώην άσου του Ολυμπιακού, το «el Hueso» (το κόκαλο), λόγω του αδύνατου παρουσιαστικού του και της λευκής επιδερμίδας του. Έτσι φώναζαν και τον πατέρα του, Οράσιο Γκαλέτι, ποδοσφαιριστή με μεγάλη καριέρα στην Αργεντινή.

Το βιβλίο επιμελήθηκαν ο δημοσιογράφος Χαβιέρ Ερνάντεθ και ο φωτογράφος Αλφόνσο Ρέγιες και αποτελείται από πολλές μικρές, χαρακτηριστικές και στην πλειοψηφία τους ανέκδοτες ιστορίες της καριέρας του Γκαλέτι, κυρίως από το ξεκίνημά του στην Αργεντινή μέχρι την τετραετή παραμονή του στη Σαραγόσα. Ο Χοσέ Πέκερμαν έχει γράψει τον πρόλογο και ο Γκάμπι Μιλίτο τον επίλογο, ενώ πολλοί ακόμα γνωστοί ποδοσφαιρικοί αστέρες συμπληρώνουν με τις δικές τους αφηγήσεις τη βιογραφία του Γκαλέτι.

Το βιβλίο του Λουτσιάνο Γκαλέτι

Το εξώφυλλο της βιογραφίας του Λουτσιάνο Γκαλέτι.

Ο Ρικέλμε, ο Φερνάντο Τόρες, ο Μπιλάρδο, ο Κάνι, ο Καμπιάσο, ο Βερόν, ο Ζανέτι, ο Ερνάν Κρέσπο και ο Αϊμάρ είναι μερικοί από τους φίλους και συναδέλφους του Γκαλέτι που «παρελαύνουν» μέσα στις σελίδες της βιογραφίας του «Hueso». Όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν το βιβλίο ή απλά να ενημερωθούν για το περιεχόμενό του, έχει ήδη δημιουργηθεί η ιστοσελίδα www.biografiagalletti.com με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την καριέρα του Λουτσιάνο.

Ο Γκαλέτι τιμήθηκε και από τον σύλλογο της Σαραγόσα, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε τέσσερις περιόδους (2001-05) με 135 συμμετοχές και 14 γκολ. Οι «Μάνιος» αντιμετώπιζαν χθες βράδυ τη Βαλένθια και η κακή πορεία της ομάδας έχει δημιουργήσει ρήξη ανάμεσα σε μια μεγάλη μερίδα φιλάθλων και τον μεγαλομέτοχο, Αγαπίτο Ιγκλέσιας. Οι οργανωμένοι μάλιστα, είχαν αποφασίσει να μείνουν έξω από το γήπεδο για τα πέντε πρώτα λεπτά του αγώνα, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους απέναντι στη διοίκηση. Όμως θέλοντας να τιμήσουν τον Γκαλέτι, μπήκαν από την αρχή στη «Ρομαρέδα», επευφημώντας τον Αργεντίνο τη στιγμή που έκανε τιμητικά το εναρκτήριο λάκτισμα στη σέντρα.

Το βιβλίο του Λουτσιάνο Γκαλέτι

Ο Γκαλέτι πραγματοποιεί το εναρκτήριο λάκτισμα του χθεσινού αγώνα Σαραγόσα - Βαλένθια.

Ο Γκαλέτι θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της Αραγονίας μέχρι και την επόμενη Πέμπτη, 17 Μαρτίου, ημέρα της 7ης επετείου της κατάκτησης του Κυπέλλου Ισπανίας από τη Σαραγόσα. Ο Γκαλέτι είχε αγωνιστεί στον τελικό του 2004, πετυχαίνοντας μάλιστα το νικητήριο γκολ της ομάδας του στην παράταση (3-2) απέναντι στους «γκαλάκτικος» της Ρεάλ Μαδρίτης. Σε έναν αγώνα διαφήμιση, ένας άλλος πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, ο Ντάνι Γκαρθία Λάρα, είχε πετύχει το πρώτο γκολ της Σαραγόσα και τελικά η ομάδα του Βίκτορ Μουνιόθ είχε φύγει από το «Lluis Companys» της Βαρκελώνης με το τρόπαιο στις αποσκευές της.

Το πέρασμα του Γκαλέτι από τη Σαραγόσα

Τον Ιούλιο του 2001 η Σαραγόσα κατέθεσε επίσημη πρόταση στην Εστουδιάντες για την αγορά του Γκαλέτι και η συμφωνία έκλεισε στα 900 εκατομμύρια πεσέτες (περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ), μια από τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία της ομάδας της Αραγονίας. Ο Αργεντίνος έφτασε στην Ισπανία στις 7 Αυγούστου, την επόμενη μέρα υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο και παρουσιάστηκε επίσημα στην «La Romareda». Το ντεμπούτο του έγινε στις 25 Αυγούστου του 2001, στην ήττα της Σαραγόσα με 2-1 από την Εσπανιόλ, ενώ το πρώτο του γκολ το πέτυχε στις 20 Ιανουαρίου του 2002 σε μια ακόμα ήττα της ομάδας του, αυτή τη φορά με 4-2 από τη Σεβίγια.

Το βιβλίο του Λουτσιάνο Γκαλέτι

Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι μαζί με τους Χαβιέρ Ερνάντεθ και Αλφόνσο Ρέγιες που επιμελήθηκαν το βιβλίο του, στον χώρο του FNAC της Σαραγόσα, όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση την περασμένη Πέμπτη.

Η πρώτη χρονιά πάντως δεν εξελίχθηκε έτσι όπως θα ήθελε ο Λουτσιάνο, αφού στο τέλος της σεζόν η Σαραγόσα τερμάτισε τελευταία (στην 20η θέση) και υποβιβάστηκε στην Segunda Division. Η ομάδα του αποφάσισε να μην τον παραχωρήσει, ο ίδιος αποδέχτηκε τον ρόλο του ηγέτη στην προσπάθεια της επιστροφής στην πρώτη κατηγορία και αμφότεροι δικαιώθηκαν, αφού οι «Μάνιος» τερμάτισαν στη 2η θέση – πίσω από την Μούρθια – και το καλοκαίρι του 2003 έκλεισαν τη δυσάρεστη παρένθεση, εξασφαλίζοντας την άνοδο. Στη Σαραγόσα ο Γκαλέτι συνεργάστηκε με αρκετούς προπονητές, τον Txetxu Rojo, τον Luis Costa, τον Marcos Alonso, τον Paco Flores, όμως ήταν ο «δικός μας» Βίκτορ Μουνιόθ αυτός με τον οποίο έγραψε την πιο χρυσή του σελίδα στο ισπανικό ποδόσφαιρο και ο μοναδικός με τον οποίο κατέκτησε τίτλους.

Ο δρόμος προς το Montjuic

Το Κύπελλο Ισπανίας της περιόδου 2003-04 ξεκίνησε με μια δύσκολη πρόκριση της Σαραγόσα στην έδρα της Μιραντές (3η Κατηγορία) με τους φιλοξενούμενους να πετυχαίνουν το νικητήριο γκολ (1-2) στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Στον επόμενο γύρο ο Γκαλέτι και οι δικοί του αντιμετώπισαν την Σαλαμάνκα (2η Κατηγορία) και πάλι εκτός έδρας. Αν και προηγήθηκαν 0-2, ισοφαρίστηκαν στο β’ ημίχρονο και το ματς πήγε στην παράταση. Και ενώ όλα έδειχναν ότι η πρόκριση θα παιζόταν στα πέναλτι, ο Λουτσιάνο έγραψε στο 119’ το τελικό 2-3 με ένα απίστευτο ψηλοκρεμαστό σουτ από τα 40 μέτρα, δίπλα στη γραμμή του πλαγίου άουτ.

Στην επόμενη φάση των «16», η Σαραγόσα κληρώθηκε με την Μπέτις. Στο πρώτο ματς οι «Μάνιος» κέρδισαν 3-1 με όλα τα γκολ να σημειώνονται στο 2ο ημίχρονο. Στη ρεβάνς της Σεβίλλης οι «βερδιμπλάνκος» προηγήθηκαν πολύ νωρίς, όμως η Σαραγόσα δεν δέχτηκε το δεύτερο γκολ που θα την άφηνε έξω από τη συνέχεια, αντίθετα κατάφερε να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού και να πάρει πανηγυρικά την πρόκριση στους «8».

Το βιβλίο του Λουτσιάνο Γκαλέτι

Θερμός εναγκαλισμός του Γκαλέτι με τον προπονητή της Σαραγόσα, Χαβιέρ Αγκίρε. Χθες, στη "Ρομαρέδα".

Μόλις λίγα 24ωρα μετά το επιτυχημένο πέρασμα από τη Σεβίλλη, η διοίκηση της Σαραγόσα απέλυσε τον Paco Flores (πλήρωσε τα άσχημα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα) και στη θέση του προσέλαβε μια μεγάλη δόξα του παρελθόντος, τον Βίκτορ Μουνιόθ. Ο πρώην προπονητής του ΠΑΟ, γέννημα θρέμμα της πόλης, είχε ξεκινήσει από την τοπική ομάδα την μεγάλη του ποδοσφαιρική καριέρα και επέστρεφε 14 χρόνια αργότερα για να την οδηγήσει πλέον από τον πάγκο. Στον πρώτο του αγώνα ο Μουνιόθ είχε να φέρει σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή. Η κλήρωση της φάσης των «8» έφερε απέναντι στη νέα του ομάδα την άλλη μεγάλη του αγάπη, την Μπαρτσελόνα. Στο Camp Nou ήταν τελικά η Σαραγόσα αυτή που σημείωσε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης και με το 0-1 πήρε το προβάδισμα για την πρόκριση. Ο επαναληπτικός στη «Romareda» έληξε χωρίς τέρματα και η Σαραγόσα βρέθηκε στα ημιτελικά.

Τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο προς τον μεγάλο τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου «Lluis Companys» της Βαρκελώνης ήταν η Ντεπορτίβο Αλαβές. Στο «Mendizorroza» της Βιτόρια οι Βάσκοι προηγήθηκαν 1-0, όμως η Σαραγόσα κατάφερε και πάλι να κάνει τη ζημιά στο τέλος (1-1 με τον Βίγια στο 89’). Στη ρεβάνς της 12ης Φεβρουαρίου στην κατάμεστη από 35.000 φιλάθλους «Romareda», η Σαραγόσα κράτησε το 0-0 και με το εκτός έδρας γκολ πήρε την πρόκριση στον τελικό. Ο Γκαλέτι βρισκόταν μόνο 90 λεπτά μακριά από τον πρώτο τίτλο της καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο. Ο αντίπαλος προκαλούσε δέος: οι «galacticos» της Ρεάλ Μαδρίτης.

Pilar vs Galacticos

Το βράδυ της 17ης Μαρτίου του 2004, στο Ολυμπιακό Στάδιο «Lluis Companys» της Βαρκελώνης, μπροστά σε 55.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους και ο μονάρχης Χουάν Κάρλος, παρατάχθηκαν οι δυο διεκδικήτριες της Copa del Rey. Ο Βίκτορ Μουνιόθ κατέβασε τους: Λαΐνεθ, Κουαρτέρο, Άλβαρο, Μιλίτο, Τολέδο, Μοβίγια, Πόνθιο (69’ Χενερέλο), Κάνι, Σάβιο (96’ Χουανέλε), Ντάνι (61’ Γκαλέτι) και Βίγια. Από την άλλη μεριά, ο Κάρλος Κεϊρός επέλεξε τους: Θέσαρ, Σαλγάδο, Ελγκέρα, Ραούλ Μπράβο, Ρομπέρτο Κάρλος, Μπέκαμ, Γκούτι, Φίγκο, Ζιντάν, Σολάρι (83’ Πορτίγιο) και Ραούλ. Ο Γκαλέτι είχε καταλάβει από την προηγούμενη μέρα ότι δεν θα ξεκινούσε στη βασική ενδεκάδα (ο Μουνιόθ τον είχε χρησιμοποιήσει στην τελευταία προπόνηση με τους αναπληρωματικούς) και ήταν απαρηγόρητος. Όμως η Πιλάρ (προστάτιδα της Σαραγόσα) του επιφύλασσε την πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας του.

Το βιβλίο του Λουτσιάνο Γκαλέτι

Οι παίκτες της Σαραγόσα πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου. Δεξιά ο Γκαλέτι (2004)

Το παιχνίδι ξεκίνησε με το μεγάλο φαβορί, τη Ρεάλ, να παίρνει προβάδισμα στο 23 λεπτό με τον Μπέκαμ, ύστερα από εκπληκτική απευθείας εκτέλεση φάουλ. Μόλις 6 λεπτά αργότερα, στο 29’, ο Σάβιο σέντραρε από αριστερά, ο Ντάνι Γκαρθία Λάρα την στόπαρε και με σουτ μέσα από την περιοχή ισοφάρισε 1-1. Λίγο πριν τελειώσει το ημίχρονο, η Σαραγόσα κέρδισε πέναλτι ύστερα από ανατροπή του Βίγια από τον Γκούτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο ίδιος ο Βίγια, πλάσαρε εύστοχα και έγραψε στο 44’ το 2-1. Στην επανάληψη η Ρεάλ μπήκε αποφασισμένη να ανατρέψει την σε βάρος της κατάσταση και στο 49’ ήταν η σειρά του Ρομπέρτο Κάρλος να «πυροβολήσει» την εστία του Λαΐνεθ. Ο Βραζιλιάνος εξαπέλυσε έναν τρομερό κεραυνό φέρνοντας και πάλι το σκορ στα ίσια.

Στο 61ο λεπτό ο Μουνιόθ απέσυρε τον κουρασμένο Ντάνι και έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Γκαλέτι. Μόλις 5 λεπτά αργότερα η Σαραγόσα έμεινε με 10 παίκτες ύστερα από την αποβολή του Κάνι και η Ρεάλ αύξησε την πίεση χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 90λεπτο βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες και ακολούθησε η παράταση, στο 5ο λεπτό της οποίας αποβλήθηκε ο Γκούτι με 2η κίτρινη κάρτα. Οι 20 ποδοσφαιριστές ήταν κουρασμένοι και όλα έδειχναν ότι οι διαφορές θα ξεκαθάριζαν στα πέναλτι. Όταν… Όταν τελείως ξαφνικά και ενώ το ρολόι του σταδίου σημάδευε το 112ο λεπτό, ο Μοβίγια έστρωσε στον Γκαλέτι έξω από την περιοχή. Ο Αργεντίνος έπιασε ένα άπιαστο δεξί σουτ, η μπάλα πήρε απίστευτα φάλτσα (δείτε το στο τελευταίο ριπλέι του βίντεο), έσκασε μπροστά στον Θέσαρ, τον ξεγέλασε και κατέληξε στα δίχτυα της Ρεάλ γράφοντας το τελικό 3-2 και δίνοντας το έκτο Κύπελλο Ισπανίας στην ομάδα της Αραγονίας.

Το βιβλίο του Λουτσιάνο Γκαλέτι
Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι με το Κύπελλο κατά την άφιξη στη Σαραγόσα. Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού σκόραρε το νικητήριο γκολ στην παράταση (2004)

Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι με το Κύπελλο κατά την άφιξη στη Σαραγόσα. Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού σκόραρε το νικητήριο γκολ στην παράταση (2004)

Οι στιγμές που ακολούθησαν το σφύριγμα της λήξης από τον Καρμόνα Μέντεθ δύσκολα περιγράφονται. Ο Γκαλέτι έζησε μοναδικές στιγμές αποθέωσης από τους συμπαίκτες του και τον κόσμο της Σαραγόσα, φόρεσε περούκα στην απονομή και σήκωσε την κούπα στον ουρανό της Βαρκελώνης πανηγυρίζοντας σα μικρό παιδί. Ήταν τέτοια η ένταση, ώστε όταν γύρισε η αποστολή στο ξενοδοχείο, ζήτησε και πήρε άδεια από τον Μουνιόθ να βγει έξω και να κάνει μια βόλτα για να ηρεμήσει. Λίγο αργότερα κατέληξε σε ένα χαμπουργκεράδικο που διανυκτέρευε και μπαίνοντας μέσα, αντίκρισε όλους τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ της Σαραγόσα να τρώνε. Επακολούθησε πανδαιμόνιο με τους εκπροσώπους του Τύπου να τον σηκώνουν στα χέρια, τραγουδώντας συνθήματα και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του!

Ο Γκαλέτι έμεινε έναν ακόμα χρόνο στη Σαραγόσα και κατέκτησε το ισπανικό Σούπερ Καπ λίγους μήνες μετά τον τελικό της Βαρκελώνης. Η Βαλένθια του Κλαούντιο Ρανιέρι, πρωταθλήτρια στην Πριμέρα Ντιβισιόν την περίοδο 2003-04, έδειξε να «καθαρίζει» τον τίτλο, όταν στον πρώτο αγώνα του Σούπερ Καπ κέρδισε τη Σαραγόσα μέσα στην «Romareda» 0-1 με το γκολ του Βιθέντε. Στον επαναληπτικό όμως της 24ης Αυγούστου στο «Mestalla», η Σαραγόσα προηγήθηκε στο 11ο λεπτό με τον Άλβαρο και διπλασίασε στο 33’ τα τέρματά της με τον Γκαλέτι. Οι «νυχτερίδες» μείωσαν στο 53’ με τον Κοράντι, όμως ο Χάβι Μορένο έδωσε στις καθυστερήσεις τη χαριστική βολή στη Βαλένθια και ο Μουνιόθ με τους παίκτες του επέστρεψαν στην Αραγονία με μια ακόμα κούπα.

Βίντεο: Highlights από τον τελικό Κυπέλλου του 2004 ανάμεσα στη Σαραγόσα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Θαυμάστε το νικητήριο γκολ του Λουτσιάνο Γκαλέτι στην παράταση.

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ