ΚΟΣΜΟΣ

Οι κορυφαίοι του 2011 και ο Νεϊμάρ!

Οι κορυφαίοι του 2011 και ο Νεϊμάρ!

Η FIFA και η FIFPro ανακοίνωσαν την κορυφαία ενδεκάδα του 2011, με πέντε παίκτες από τη Μπαρτσελόνα και 4 από τη Ρεάλ! Το FIFA Puskas Award για το καλύτερο γκολ της χρονιάς δόθηκε τελικά στον Νεϊμάρ (φωτογραφίες & videos)

Ανακοινώθηκε η All Star ομάδα για το 2011, μέσα στην οποία βρίσκονται 5 παίκτες της Μπαρτσελόνα, 4 της Ρεάλ και 2 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Νεϊμάρ ήταν ο μεγάλος νικητής για το καλύτερο γκολ της χρονιάς (Puskas Award), ξεπερνώντας στην ψηφοφορία τους Μέσι και Ρούνεϊ.

Το εορταστικό γκαλά της Ζυρίχης με τις απονομές τον ποδοσφαιρικών βραβείων της FIFA για το 2011 ήταν ένας ακόμα θρίαμβος για την Μπαρτσελόνα. Μετά τη Χρυσή Μπάλα που δόθηκε – για τρίτη συνεχόμενη φορά – στον Μέσι και την ανακήρυξη του Γουαρδιόλα ως του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς που μας πέρασε, η επόμενη διάκριση αφορούσε τα υπόλοιπα μέλη των «μπλαουγκράνα».

FIFA FIFPro World XI

Στην κορυφαία ενδεκάδα του 2011 που ανακοινώθηκε από τη FIFA και την FIFPro (Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών), η ομάδα της Καταλονίας είχε και εκεί την τιμητική της με πέντε παίκτες της να βρίσκονται στην τελική επιλογή. Πολύ καλή παρουσία είχε και η Ρεάλ με 4 παίκτες της στην ενδεκάδα, ενώ οι υπόλοιποι 2 εκπροσώπησαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ας δούμε όμως αναλυτικά τους 11 νικητές:

Τερματοφύλακας: Ίκερ Κασίγιας (Ρεάλ Μαδρίτης).

Αμυντικοί: Ντάνι Άλβες (Μπαρτσελόνα), Ζεράρ Πικέ (Μπαρτσελόνα), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Νεμάνια Βίντιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Μέσοι: Τσάβι Ερνάντεθ (Μπαρτσελόνα), Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Τσάμπι Αλόνσο (Ρεάλ Μαδρίτης).

Επιθετικοί: Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης), Γουέιν Ρούνεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Οι κορυφαίοι του 2011 και ο Νεϊμάρ!

Από αριστερά: Άλβες, Πικέ, Βίντιτς, Ινιέστα, Τσάβι, Μέσι, Ρούνεϊ. Δίπλα τους οι Μπουτραγκένιο και Ζιντάν που παρέλαβαν τα βραβεία των Κασίγιας, Ράμος, Τσάμπι και Ρονάλντο. Δεξιά ο Πελέ (9-1-2012)

Αυτή είναι η έβδομη φορά που τα μέλη της FIFPro επιλέγουν την κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς. Η πρώτη ψηφοφορία έγινε το 2005 και από τότε, κάθε χρόνο, οι περίπου 55.000 ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην Ομοσπονδία της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, σε συνεργασία με τις τοπικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, ψηφίζουν τους κορυφαίους.

Κάθε παίκτης πρέπει να επιλέξει έναν τερματοφύλακα, τέσσερις αμυντικούς, τρεις μέσους και τρεις επιθετικούς. Από το 2009 η FIFA πήρε υπό την αιγίδα της την κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς, η οποία ονομάζεται πλέον FIFA FIFPro World XI. Η παρουσίαση και βράβευση των έντεκα παικτών που αποτελούν την ιδανική ενδεκάδα γίνεται με κάθε επισημότητα στο ετήσιο γκαλά της Χρυσής Μπάλας.

Ο Λέο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έπιασαν φέτος στην κορυφή τον Τζον Τέρι, που μέχρι πέρυσι ήταν ο μοναδικός με 5 παρουσίες στις All Star ενδεκάδες. Ακολουθούν με 4 παρουσίες οι Κασίγιας και Τσάβι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από ένα χρόνο απουσίας, η Premier League εκπροσωπήθηκε και πάλι στην κορυφαία ενδεκάδα. Και οι 77 παίκτες που έχουν επιλεγεί στις 7 ψηφοφορίες αγωνίζονται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκούς συλλόγους!

Η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στις FIFA FIFPro World XI είναι η Μπαρτσελόνα με το εντυπωσιακό 26, το ένα τρίτο δηλαδή από τους συνολικά 77 παίκτες που έχουν επιλεγεί από το 2005 μέχρι σήμερα! Ακολουθούν η Ρεάλ (13), η Μίλαν (9), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (9), η Τσέλσι (8), η Γιουβέντους (5), η Λίβερπουλ (5), η Ίντερ (3) και η Άρσεναλ (1).

FIFA Puskas Award

BARCA - VIKTORIA PZLEN
BARCA - VIKTORIA PZLEN BARCA - VIKTORIA PZLEN

Ο Νεϊμάρ της Σάντος ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού FIFA Puskas Award, του βραβείου δηλαδή για το καλύτερο γκολ του 2011. Στην τελική επιλογή έφτασαν, εκτός από τον Βραζιλιάνο, οι Ρούνεϊ και Μέσι. Το εκπληκτικό ψαλίδι του Ρούνεϊ στο τοπικό ντέρμπι του Μάντσεστερ, η εντυπωσιακή κούρσα του Νεϊμάρ σε αγώνα της Σάντος με την Φλαμένγκο και η ψηλοκρεμαστή ντρίμπλα του Μέσι στον Αλμούνια στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν οι τρεις ποδοσφαιρικές «ζωγραφιές» που επελέγησαν για το βραβείο «Πούσκας» του 2011.

Το Puskas Award θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2009 από την FIFA, που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να επιβραβεύσει τον παίκτη (ή την παίκτρια) που πετυχαίνει το εντυπωσιακότερο γκολ κάθε χρόνο. Το βραβείο ονομάστηκε έτσι για να τιμηθεί ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος σκόρερ όλων των εποχών, Φέρεντς Πούσκας. Ο «καλπάζων συνταγματάρχης» αγωνίστηκε αρχικά με την Χόνβεντ (1943-1955) και συνέχισε στη Ρεάλ Μαδρίτης (1958-1966).

Οι κορυφαίοι του 2011 και ο Νεϊμάρ!

Ο Νεϊμάρ με το FIFA Puskas Award 2011 (9-1-2012)

Σταμάτησε την καριέρα του έχοντας πετύχει 512 γκολ σε 528 επίσημους αγώνες, ενώ σε 85 ματς με τη φανέλα της Εθνικής Ουγγαρίας, σκόραρε 84 φορές! Στη συνέχεια εργάστηκε ως προπονητής (πέρασε από τον Παναθηναϊκό οδηγώντας τον στον τελικό του Γουέμπλεϊ και αργότερα κάθισε και στον πάγκο της ΑΕΚ) και πέθανε τον Νοέμβριο του 2006 στη Βουδαπέστη σε ηλικία 79 ετών.

Στο βραβείο τώρα, τα υποψήφια γκολ πρέπει να πληρούν τέσσερα προϋποθέσεις.

1. Αισθητική (υποκειμενικά κριτήρια: μακρινό σουτ, ομαδική ή ατομική προσπάθεια, ακροβατική εκτέλεση κλπ).

2. Σπουδαιότητα του αγώνα (αντικειμενικά κριτήρια: Εθνικές ομάδες Ανδρών, διοργανώσεις συλλόγων στις Ηπείρους και εθνικά πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας).

3. Απουσία του παράγοντα τύχη ή λάθους της αντίπαλης ομάδας που διευκόλυνε την επίτευξη του γκολ.

4. Fair play (Ο παίκτης που πέτυχε το γκολ δεν επιτρέπεται να έχει επιδείξει αντιαθλητική συμπεριφορά ή π.χ. να έχει κατηγορηθεί για ντόπινγκ).

Στην πρώτη χρονιά που δόθηκε το βραβείο (2009), νικητής ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ενώ πέρυσι θριάμβευσε ο Χαμίτ Άλτιντοπ (Εθνική Τουρκίας). Στα βίντεο που ακολουθούν, μπορείτε να απολαύσετε τα βραβευμένα γκολ του 2009 και του 2010 και να δείτε τα 8 από τα 10 υποψήφια για το 2011, ανάμεσά τους φυσικά και τα τρία που προκρίθηκαν για την τελική ψηφοφορία με τον Νεϊμάρ να παίρνει τελικά το βραβείο.

Βίντεο: Υποψήφια γκολ για το FIFA Puskas Award 2011: Μέσι (Μπαρτσελόνα – Άρσεναλ), Νεϊμάρ (Σάντος – Φλαμένγκο), Ντος Σάντος (Μεξικό – ΗΠΑ), Ιμπραΐμοβιτς (Μίλαν – Λέτσε), Γκόμες (Μεξικό – Γερμανία), Λισάντρο (Ολίμπο – Άρσεναλ Σαραντί), Στάνκοβιτς (Ίντερ – Σάλκε), Ρούνεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι).

Βίντεο: Το γκολ του Χαμίτ Άλτιντοπ που κέρδισε το FIFA Puskas Award 2010

Βίντεο: Το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο που κέρδισε το FIFA Puskas Award 2009

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ