ΚΟΣΜΟΣ

Η τραγωδία του "Έλις Παρκ"

Η τραγωδία του "Έλις Παρκ"
Η τραγωδία του "Έλις Παρκ"

Σαν σήμερα, το 2001, συνέβη η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αθλητισμού της Νότιας Αφρικής και το Sport24.gr αποτίει φόρο τιμής για τους 43 αδικοχαμένους οπαδούς εξιστορώντας τα θλιβερά γεγονότα εκείνης της ημέρας.

Μία από τις πιο δυσάρεστες ημερομηνίες είναι αυτή της 11ης Απριλίου στη Νότια Αφρική.

Ο λόγος είναι πως σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια συνέβη η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αθλητισμού στην προαναφερθείσα χώρα.

Ήταν 11 Απριλίου του 2001, όταν οι Ορλάντο Πάιρετς και οι Κάιζερ Τσιφς τίθενταν αντιμέτωποι στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Όλο το ποδοσφαιρικό φίλαθλο κοινό της Νότιας Αφρικής είχε στραμμένα τα βλέμματά του στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αφού αποτελεί το μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας, το οποίο θα γινόταν στο "Έλις Παρκ".

Η ανυπομονησία και η θέληση πολλών φιλάθλων να δουν τον συγκεκριμένο αγώνα αποτυπώθηκε στην προσέλευση του κόσμου. Το γήπεδο μπορούσε να φιλοξενήσει 60.000 θεατές, αλλά η χωρητικότητά του δε στάθηκε αρκετή. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα 30.000 φίλαθλοι ακόμη προσπάθησαν να μπουν στο γήπεδο για να δουν το παιχνίδι και απόρροια αυτού ήταν να γραφτεί η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού της Νότιας Αφρικής.

Όπως ήταν λογικό το μοιραίο δεν αποφεύχθηκε. Πολλοί φίλαθλοι εγκλωβίστηκαν, αφού το γήπεδο δεν μπορούσε να χωρέσει όλον αυτόν τον κόσμο που θα ερχόταν, και το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν 43 ζωές και να τραυματιστούν άλλοι 250 άνθρωποι, τους οποίους οι αρχές έβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, για να πάρουν τις πρώτες βοήθειες.

Δείτε αναλυτικά τις 15 πιο αιματηρές τραγωδίες σε ποδοσφαιρικά γήπεδα στο αφιέρωμα του Sport24.gr

Λόγω όσων συνέβησαν το ντέρμπι διεκόπη. Από την επόμενη μέρα η κυβέρνηση της χώρας ξεκίνησε την έρευνα, αλλά επί της ουσίας ευθύνες δεν αποδόθηκαν σε κανέναν. Οι περισσότεροι κατηγόρησαν την παράνομη πώληση εισιτηρίων, αλλά και την απειρία που διέκρινε το προσωπικό ασφαλείας του γηπέδου, χωρίς να απολογηθούν γι' αυτό συγκεκριμένοι άνθρωποι.

Τέλος, ο ρεπόρτερ του BBC και οπαδός των Ορλάντο Πάιρετς, Μίλτον Νκοσί, ο οποίος είχε πάει για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα, έγινε αυτόπτης μάρτυρας μίας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές κατηγορίες και εξιστόρησε λίγο αργότερα όσα είχε βιώσει.

"Το "Έλις Παρκ" ήταν γεμάτο 45 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα. Τοπικά συγκροτήματα έπαιζαν στον αγωνιστικό χώρο, κάποιοι χόρευαν και γύρω μου πολλοί τραγουδούσαν. Το γήπεδο γέμιζε ασφυχτικά και ήταν πολύ δύσκολο να κινηθείς. Σταδιακά τα σπρωξίματα άρχισαν να γίνονται ανυπόφορα".

"Αρχικά πίστευα πως αυτά θα σταματήσουν όταν ξεκινήσει το παιχνίδι, αλλά έκανα λάθος. Οι οπαδοί που κάθονταν μπροστά μου πιέζονταν συνεχώς και περισσότερο από την είσοδο άλλων. Ήτα ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε χώρος. Το πρώτο που έκανα ήταν να δω πόσοι επιχειρούσαν να μπουν. Ήταν χιλιάδες. Εγώ και όσοι ήταν κοντά μου μείναμε στις θέσεις μας για να αποφύγουμε τη σύγκρουση, αλλά όσοι δε σκέφτηκαν αρκετά γρήγορα συνθλίφτηκαν".

Η τραγωδία του "Έλις Παρκ"
Τραγωδίες

"Τα ουρλιαχτά μας ακούγονταν όσο πιο δυνατά γινόταν, αλλά το υπόλοιπο πλήθος που βρισκόταν στο γήπεδο έπνιγε τις φωνές μας. Όταν το παιχνίδι άρχισε ο κόσμος αυξήθηκε και αυτή τη φορά τα σπρωξίματα που νιώθαμε ήταν πιο δυνατά από ποτέ. Ήταν σα να πολεμούσαμε μία ανθρώπινη παλίρροια. Συν τοις άλλοις οι Κάιζερ Τσιφς άνοιξαν το σκορ και ξέσπασαν πανηγυρισμοί. Όσον δεν έβλεπαν, έσπρωχναν για να δουν ποια ομάδα πέτυχε το γκολ. Ήταν απαίσιο".

"Κάποιοι με τις φωνές τους προσπαθούσαν να κάνουν τους διαιτητές να τους προσέξουν και να διακοπεί το παιχνίδι. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε, αφού οι διαιτητές πίστευαν πως οι αυτοί που φώναζαν, προσπαθούσαν να ενθαρρύνουν τις ομάδες τους. Εγώ συνειδητοποίησα πως έπρεπε να φύγω για να σωθώ. Οι άλλοι με έσπρωχναν κι εγώ προσπαθούσα να βγω, για να γλιτώσω από το χάος" ήταν τα λόγια του Νκόσι, ενός ανθρώπου που βίωσε την τραγωδία του "Έλις Παρκ" και κατάφερε να μείνει ζωντανός, σε αντίθεση με άλλους 43, οι οποίοι άφησαν σε εκείνο το γήπεδο την τελευταία τους πνοή.

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ