ΕΥΡΩΠΗ

Τα μεταγραφικά ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Τα μεταγραφικά ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι έτοιμη να τινάξει την μπάνκα στον αέρα για τη μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ, η μεταγραφή του οποίου κυμαίνεται σε ποσά ρεκόρ. Διαβάστε ποιοι είναι οι 41 ποδοσφαιριστές που έχουν σπάσει ως τώρα το ρεκόρ μεταγραφής, ποια χώρα έχει τα πρωτεία και ποιος έχει καταρρίψει δύο φορές το ρεκόρ.

Μάχη με τη διοίκηση της Τότεναμ δίνει η Ρεάλ Μαδρίτης, προκειμένου να κάνει δικό της τον Γκάρεθ Μπέιλ.

Ο Ουαλός είναι αυτή τη στιγμή ο μεγάλος στόχος των Μαδριλένων, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερα κι από τα 94 εκ. ευρώ, ποσό με το οποίο είχαν πάρει το καλοκαίρι του 2009 τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η μεταγραφή του Πορτογάλου στους "μερένγκες" παραμένει ως η πιο ακριβή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όμως, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου το συγκεκριμένο ρεκόρ να καταρριφθεί από από τον Μπέιλ. Με αυτή την αφορμή το Sport24.gr παραθέτει τις μεταγραφές ρεκόρ που έχουν γίνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου, από αυτή του Γουίλι Γκροβς μέχρι εκείνες των Ντενίλσον, Ερνάν Κρέσπο και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Τα μεταγραφικά ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Αρχικά οι αγγλικές ομάδες ήταν εκείνες που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον στο μεταγραφικό παζάρι. Το ποδόσφαιρο στο Νησί ήταν περισσότερο ανεπτυγμένο από κάθε άλλο μέρος της γης και τα ποσά που δίνονταν θεωρούνταν μυθικά. Η πρώτη μεταγραφή που προκάλεσε αίσθηση ήταν του Γουίλι Γκροβς, ο οποίος το 1893 μετακόμισε από τη Γουέστ Μπρομ στην Άστον Βίλα. Οι "χωριάτες" για χάρη του έδωσαν 100 λίρες, ποσό που για την εποχή ήταν υπέρογκο.

Με το πέρας του χρόνου τα ποσά που δίνονταν για μεταγραφές συνεχώς αυξάνονταν με τον Γιόχαν Κρόιφ το 1973 να γίνεται ο πρώτος που σπάει το 1 εκατομμύριο ευρώ με τη μετακίνησή του από τον Άγιαξ στην Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί εν τέλει δικαιώθηκαν για την επιλογή τους, αφού ο Ολλανδός όχι μόνο μεσουράνησε με τη φανέλα τους ως παίκτης, αλλά προσέφερε τελικά στον σύλλογο πάρα πολλά, βοηθώντας τον μεταξύ άλλων να αποκτήσει τη σημερινή του φιλοσοφία.

Τα μεταγραφικά ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Η μεταγραφή του Τζουζέπε Σαβόλντι έσπασε το ρεκόρ εκείνης του Γιόχαν Κρόιφ

Έπρεπε να περάσουν 17 χρόνια ακόμη, ώστε να υπάρξει μεταγραφή που θα έφτανε οκταψήφιο νούμερο. Ο λόγος για την περιβόητη μετακίνηση του Ρομπέρτο Μπάτζο από τη Φιορεντίνα στη Γιουβέντους, η οποία άγγιξε τα 10 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. κάποιοι ισχυρίζονται πως το ποσό ήταν λίγο μικρότερο).

Παρεμπιπτόντως, στο διάστημα αυτό ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είχε ταρακουνήσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου καταρρίπτοντας δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος μέχρι σήμερα. Αρχικά η μεταγραφή του Αργεντινού στη Μπαρτσελόνα είχε φτάσει τα 3,5 εκ. εκατομμύρια ευρώ, ενώ η μετακίνησή του στη Νάπολι είχε πλησιάσει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε όλες τις μεταγραφές στο Sport24.gr

Οι ιταλικές ομάδες κυριαρχούσαν συνολικά για όλη τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, υπήρχαν και δύο σημαντικές εξαιρέσεις. Ο Άλαν Σίρερ ήταν η πρώτη, αφού το καλοκαίρι του 1996 όλη η Αγγλία παρακολουθούσε το θρίλερ της μεταγραφής του. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ μάχονταν για την απόκτησή του με την τελευταία να αποσπά την υπογραφή του. Δύο χρόνια μετά όλα τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονταν στον Ντενίλσον, για τον οποίο η Μπέτις έδινε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μεταγραφικά ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου
© ASSOCIATED PRESS

Το καλοκαίρι του 2000 η Λάτσιο έκανε τους πάντες να παραμιλούν με τα χρήματα που δαπανούσε. Μόνο και μόνο οι μεταγραφές των Άντζελο Περούτζι, Κλαούντιο Λόπες και Ντίνο Μπάτζο ήταν αρκετά δαπανηρές, όμως, ο ιταλικός σύλλογος δε δίστασε να δώσει και 40 εκατομμύρια ευρώ για τον Ερνάν Κρέσπο. Συν τοις άλλοις, μέρος της συμφωνίας ήταν να πάνε στην Πάρμα και οι Ματίας Αλμέιδα και Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Το ίδιο καλοκαίρι, όμως, η Ρεάλ Μαδρίτης άρχιζε το δικό της ντεμαράζ με πρώτο τον Λουίς Φίγκο. Οι Μαδριλένοι έδιναν 60 εκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιούνταν τη ρήτρα που είχε ο Πορτογάλος στο συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα και τον έντυναν στα "λευκά". Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ρεάλ έκανε μεταγραφή-ρεκόρ, αλλά έκτοτε όλες είναι δικές της. Ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν ο επόμενος, αφού το καλοκαίρι του 2001 δαπανήθηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκτηθεί από τη Γιουβέντους, ενώ ο τελευταίος -μέχρι σήμερα- ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Για να καμφθούν οι αντιστάσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η Ρεάλ έδωσε 94 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μέχρι τώρα αποτελεί το υψηλότερο που έχει δοθεί ποτέ.

Αναλυτικός πίνακας της Daily Mail για τις μεταγραφές*

Τα μεταγραφικά ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Δείτε αναλυτικά τις μεταγραφές ανά χώρα

Τα μεταγραφικά ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου

*Να σημειωθεί πως η μεταγραφή του Κακά κόστισε στη Ρεάλ 69 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκείνη του Ζιντάν 73.5 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, τόσο η Daily Mail όσο και η Telegraph αναφέρουν πως ο Ζιζού κόστισε 53 εκ. λίρες, ενώ ο Κακά 56 εκ. λίρες.

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ