ΕΥΡΩΠΗ

Ποδοσφαιριστής δίχως πατρίδα!

Ποδοσφαιριστής δίχως πατρίδα!

Έχει χάπι εντ ή όχι η ιστορία του Γουίγιαμ Αμάσε της Μακάμπι Χάιφα; Του μοναδικού ποδοσφαιριστή δίχως πατρίδα.

Ο Γουίγιαμ Αμάσε είναι επιθετικός της Μακάμπι Χάιφα. Έχει όνειρο να αγωνιστεί σε μεγάλη διοργάνωση. Μόνο που υπάρχει ένα... τεχνικό πρόβλημα.

Δεν είναι Ισραηλινός αν και αγωνίζεται ως γηγενής στο πρωτάθλημα. Ο Αμάσε δεν έχει πατρίδα, δεν ανήκει σε καμιά χώρα. Θα μπορούσε να ήταν Ισραηλινός, θα μπορούσε να είναι Σύριος.

Η γενέτειρα του, το Γκολάν Χάιτς βρίσκεται ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Συρία. Μέχρι το 1967 η περιοχή ανήκε στη Συρία, μετά το 1967 στο Ισραήλ, ωστόσο δεν αποτελεί επίσημα μέρος στην επικράτεια του Ισραήλ. Το Γκολάν Χάιτς είναι διάσημο για το κρασί που παράγουν οι κάτοικοι του. Ακριβό και σπάνιο!

Όταν δε το Ισραήλ πρόσφερε την ισραηλινή υπηκοότητα στη φυλή των Δρούζων στο Γκολάν, οι ηγέτες της πόλης του Αμάσε δεν δέχθηκαν. Έτσι παρέμειναν δίχως πατρίδα.

Ο Αμάσε έπαιζε καλό ποδόσφαιρο από μικρός, συμμετείχε και στις μικρές εθνικές ομάδες του Ισραήλ όπου οι κανονισμοί UEFA και FIFA χαρακτηρίζονται... χαλαροί. Φέτος είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με δώδεκα γκολ.

Όταν η Μακάμπι Χάιφα παίζει στην Ευρώπη, ο Αμάσε ταξιδεύει με βίζα. Την 1η Δεκεμβρίου η ζωή του χαμογέλασε, αφού η FIFA του έδωσε την άδεια να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα του Ισραήλ παρά το γεγονός ότι παραμένει δίχως πατρίδα.

Βέβαια η ιστορία του δεν έχει χάπι εντ, αφού αν αγωνιστεί στην εθνική ομάδα του Ισραήλ κινδυνεύει με... εξοστρακισμό και ο ίδιος και η οικογένεια του από τη φυλή των Δρούζων.

" Μπορεί να παίξω στην εθνική ομάδα για ένα ή δύο χρόνια, αλλά θα υποφέρω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Η οικογένεια μου και εγώ θα βρεθούμε στο περιθώριο, αλλά κανένας δεν θα θέλει να παντρευτεί με μέλος της οικογένειας μου. Τα παιδιά μου θα υποφέρουν το ίδιο", διηγήθηκε ο Αμάσε.

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ