ΕΥΡΩΠΗ

Οι πρώτοι στην Ευρώπη!

Οι πρώτοι στην Ευρώπη!

Διαβάστε στο Sport24.gr τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας «Football Transfer Review» για τα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στον πρώτο γύρο της σεζόν 2011-12. Αγωνιστική παρουσία, συμμετοχές των μεταγραφών, χρήση παικτών από τις ακαδημίες και πολλά ακόμη που αφορούν τις Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία (πίνακες)

Η εταιρεία Prime Time Sport έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας «Football Transfer Review».

Τα στοιχεία αφορούν τα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία) στη σεζόν που διανύουμε (2011-12).

Η τελευταία μελέτη της εταιρείας Prime Time Sport (που ειδικεύεται στην αξιολόγηση, παρουσίαση και εκπροσώπηση αθλητών και συλλόγων) με τίτλο «Football Transfer Review», παραθέτει διάφορα στοιχεία που αφορούν τους συλλόγους των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ξεκινώντας από την αγωνιστική συμπεριφορά των ομάδων και καταλήγοντας στη συμμετοχή παικτών που προέρχονται από τις ακαδημίες, η έρευνα καλύπτει αρκετούς τομείς που βοηθούν στην κατανόηση της λειτουργίας των σημαντικότερων συλλόγων της ηπείρου.

Το Sport24.gr συγκέντρωσε τα κυριότερα από αυτά και σας τα παραθέτει μαζί με αναλυτικούς πίνακες (τους οποίους δημοσίευσαν οι ισπανικές εφημερίδες Marca και Sport). Μεγάλοι πρωταγωνιστές (για μια ακόμα φορά) παραμένουν οι «δυνατοί» της Πριμέρα Ντιβισιόν και της Πρέμιερ Λιγκ. Τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά τους πρώτους γύρους των Top 5 πρωταθλημάτων της τρέχουσας περιόδου (2011-12).

1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η «βασίλισσα» σε ότι αφορά απόλυτους αριθμούς στη βαθμολογία και το σκοράρισμα. Οι «μερένγκες» έχουν το υψηλότερο ποσοστό (85.9%) επί των συνολικών πόντων στις βαθμολογίες των 5 πρωταθλημάτων, ενώ διαθέτουν και την – μακράν – κορυφαία επίθεση με 67 τέρματα σε 19 αγώνες. Επίσης, οι 7 βαθμοί της διαφοράς τους από τους «μπλαουγκράνα» είναι η μεγαλύτερη πρώτου – δεύτερου στις 5 μεγάλες Λίγκες.

Την τριάδα στους βαθμούς συμπληρώνουν οι δυο ομάδες του Μάντσεστερ, ενώ για πρώτη φορά την τελευταία τριετία η Μπαρτσελόνα βρίσκεται εκτός βάθρου, μένοντας στην τέταρτη θέση της λίστας. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ακόμα δυο πρωτιές: είναι η ομάδα με τον μεγαλύτερο μέσο όρο σκοραρίσματος εκτός έδρας (2.9 γκολ ανά παιχνίδι), ενώ έχει και τη μεγαλύτερη συνολική διαφορά τερμάτων (+49).

Οι πρώτοι στην Ευρώπη!

Πίνακας 1: Οι 10 κορυφαίοι σύλλογοι των Top 5 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε συγκομιδή βαθμών. Νίκες, ισοπαλίες, ήττες, γκολ (ενεργητικό & παθητικό) και ποσοστό βαθμών, στοιχεία που αντιστοιχούν στον πρώτο γύρο των φετινών πρωταθλημάτων.

Στα εντός έδρας ματς, η Μάντσεστερ Σίτι έχει το απόλυτο (100%) των βαθμών, με την Μπαρτσελόνα να ακολουθεί στο 93.3%. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό μέσο όρο σκοραρίσματος στην έδρα τους (4.3 γκολ ανά παιχνίδι), τον μικρότερο μέσο όρο παθητικού στην άμυνα (0.2 γκολ ανά παιχνίδι), ενώ διαθέτουν και τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων, πάντα μέσα στο «Καμπ Νόου» (+41).

2. ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ

Εδώ, για μια ακόμη χρονιά, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο (χρυσό παπούτσι την περασμένη σεζόν) και ο Λιονέλ Μέσι. Η μονομαχία τους για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον πίνακα των σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος (και κατ’ επέκταση της Ευρώπης) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Πορτογάλος έχει σημειώσει 24 γκολ και ο Αργεντίνος 22. Ο μοναδικός παίκτης που προσπαθεί να μπει σφήνα ανάμεσά τους, είναι ο Φαν Πέρσι της Άρσεναλ (19 τέρματα).

Οι πρώτοι στην Ευρώπη!

Ο πιο αποτελεσματικός επιθετικός είναι ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν της Ρεάλ, που πετυχαίνει γκολ κάθε 63 λεπτά συμμετοχής. Το βάθρο σε αυτή την κατηγορία συμπληρώνουν οι Ρονάλντο και Μέσι, με τον παίκτη της Μπαρτσελόνα να είναι ο μοναδικός που έχει βρεθεί στην πρώτη τριάδα της αποτελεσματικότητας τα 3 τελευταία χρόνια.

3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ TOP 10 ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Εδώ η έρευνα εξετάζει την συμμετοχή σε αγωνιστικό χρόνο των 10 πιο ακριβών μεταγραφών (δεν υπολογίζεται ο Ετό) που έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι, από τις ομάδες τους, ώστε να δούμε την απόδοση της επένδυσης κάθε συλλόγου. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Στιούαρτ Ντάουνινγκ (Λίβερπουλ, 84%), Χαβιέρ Παστόρε (Παρί Σεν Ζερμέν, 82%) και Φαλκάο (Ατλέτικο Μαδρίτης, 82%).

Πίνακας 2: Τα ποσοστά του χρόνου συμμετοχής των 10 πιο ακριβών φετινών μεταγραφών (καλοκαίρι 2011) στα Top 5 πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Οι πρώτοι στην Ευρώπη!

Στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Κοεντράο της Ρεάλ Μαδρίτης με 41% συμμετοχής επί του συνολικού αγωνιστικού χρόνου. Συνολικά, οι περσινές μεταγραφές της Ρεάλ (καλοκαίρι 2011) είναι αυτές με την μικρότερη απόδοση (τουλάχιστον στον πρώτο γύρο), αφού πίσω από τον Κοεντράο ακολουθούν οι Βαράν (21%), Καγιεχόν (18%), Άλτιντοπ (2%) και Σαχίν (1%)!

Πίνακας 3: Τα ποσοστά του χρόνου συμμετοχής των 10 πιο ακριβών φετινών μεταγραφών (καλοκαίρι 2011) στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Οι πρώτοι στην Ευρώπη!

Σε ότι αφορά τις 10 ακριβότερες μεταγραφές αποκλειστικά του ισπανικού πρωταθλήματος, η Μάλαγα προηγείται στη λίστα με την μεγαλύτερη συμμετοχή (Τουλαλάν 93% και Καθόρλα 92%) και ακολουθεί η Ατλέτικο Μαδρίτης με τους Φαλκάο (82%) και Τουράν (70%). Οι Σεσκ και Αλέξις της Μπαρτσελόνα βρίσκονται στο 59% και 41% αντίστοιχα.

Πίνακας 4: Σύγκριση των φετινών μεταγραφών (καλοκαίρι 2011) Ρεάλ και Μπαρτσελόνα: Αγώνες, λεπτά συμμετοχής, ποσοστό επί του συνολικού χρόνου, αριθμός αγώνων στην αρχική ενδεκάδα, γκολ και κόστος μεταγραφής σε εκατομμύρια ευρώ.

Οι πρώτοι στην Ευρώπη!

4. ΟΙ "ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΙ" ΤΗΣ ΠΡΙΜΕΡΑ

Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε τους παίκτες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στους αγώνες του πρώτου γύρου του ισπανικού πρωταθλήματος. Την πρώτη θέση μοιράζονται ο Μπρούνο Σοριάνο της Βιγιαρεάλ και ο Ντίντακ Βιλά της Εσπανιόλ (που υπήρξε στόχος του Ολυμπιακού το περασμένο καλοκαίρι). Αμφότεροι αγωνίστηκαν και στα 1.710 λεπτά των 19 παιχνιδιών των ομάδων τους.

Πίνακας 5: Τα υψηλότερα ποσοστά του χρόνου συμμετοχής στον πρώτο γύρο της Πριμέρα Ντιβισιόν (2011-12)

Οι πρώτοι στην Ευρώπη!

Ακολουθούν με ελάχιστες «απώλειες» οι Νάτσο Πέρεθ της Μπέτις (99%), Μιγκέλ ντε λας Κουέβας της Σπόρτινγκ Χιχόν (98%) και Γκιγέρμε Σικέιρα (96%). Αμέσως μετά βρίσκουμε τους δυο «σούπερ σταρ» της Πριμέρα με το ίδιο ακριβώς ποσοστό: Κριστιάνο Ρονάλντο και Λέο Μέσι με 96% έκαστος.

5. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΙΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ

Σε αυτή την κατηγορία, η έρευνα εξετάζει πόσους παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες της, χρησιμοποίησε κάθε ομάδα (έστω και με ένα λεπτό συμμετοχής) στους αγώνες του πρώτου γύρου. Όπως μπορούν να φανταστούν οι περισσότεροι, η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας, αφού ο Γουαρδιόλα έχει δώσει χρόνο συμμετοχής σε 15 ποδοσφαιριστές που προέρχονται κατευθείαν από τη Μασία!

Πολύ κοντά (από τις ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των Top 5 πρωταθλημάτων), ακολουθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 14, ενώ το βάθρο συμπληρώνει η Μονεπελιέ με 12. Στην τελευταία θέση της πρώτης δεκάδας με μόλις 4 παίκτες από τα φυτώριά της, βρίσκουμε τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι πρώτοι στην Ευρώπη!

Πίνακας 6: Αριθμός παικτών που προέρχονται από τις ακαδημίες και είχαν χρόνο συμμετοχής στις κορυφαίες ομάδες των top 5 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στον πρώτο γύρο (2011-12).

Εξετάζοντας τα νούμερα αυτής της κατηγορίας αποκλειστικά στην Πριμέρα Ντιβισιόν, βλέπουμε ότι πίσω από τους 15 της Μπαρτσελόνα ακολουθεί η Ρεάλ Σοθιεδάδ με 14. Στον αντίποδα, Χετάφε και Γρανάδα δεν έχουν χρησιμοποιήσει στον πρώτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος ούτε έναν παίκτη που να προέρχεται από τις ακαδημίες τους. Ο συνολικός αριθμός πάντως των ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί φέτος στην Ισπανία και είναι «προϊόντα» των ακαδημιών, ανέρχεται στους 145, αυξημένος κατά 6% σε σχέση με την περσινή περίοδο.

6. Η ΚΡΙΣΗ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ" ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Ένα συμπέρασμα που βγαίνει από την έρευνα της Prime Time Sport, είναι η κατακόρυφη πτώση της επένδυσης που κάνουν οι ομάδες στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Συνολικά στην Ευρώπη, η πτώση αγγίζει το 45%, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ισπανία κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα. Οι 20 ομάδες της Πριμέρα ξόδεψαν μόλις 6.5 εκατομμύρια ευρώ στις φετινές μεταγραφές του Ιανουαρίου, με το ποσοστό της συνολικής μείωσης να φτάνει το απίστευτο 79%!

Πτώση πάντως υπάρχει σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εκτός από αυτό της Γαλλίας, λόγω των κινήσεων της Παρί Σεν Ζερμέν. Οι τρεις βασικοί λόγοι στους οποίους οφείλεται η έλλειψη μεταγραφών, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι πρώτον η οικονομική κρίση, δεύτερον οι πολλές και ακριβές μετακινήσεις παικτών που έγιναν τα δυο προηγούμενα χρόνια και τρίτον το Financial Fair Play που αναγκάζει τους συλλόγους να είναι πολλοί προσεκτικοί στα ανοίγματά τους.

Πηγές: Marca & Sport

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ