ΕΥΡΩΠΗ

Η κρίση του ευρώ απειλεί την UEFA

Η κρίση του ευρώ απειλεί την UEFA
INTIME SPORTS

Στον αέρα θα τιναχτεί το Fair Play της UEFA σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή και της εξόδου της Ιταλίας και της Ισπανίας από την ευρωζώνη.

Δύσκολες νύχτες περνούν ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (UEFA), Μισέλ Πλατινί και οι συνεργάτες του.

Εκφράζονται φόβοι πως η κρίση του ευρώ θα δημιουργήσει προβλήματα στο σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχει εκπονήσει ο Πλατινί.

Το οικονομικό Fair Play (FFP) βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο όπως αναφέρει άρθρο των "Financial Times", το οποίο αναλύεται από το "Bήμα" όλοι οι υπολογισμοί έχουν γίνει βάσει του ευρώ.

Τι θα γίνει αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή και η Ιταλία και η Ισπανία τεθούν εκτός ευρωζώνης; Ο οικονομικός αναλυτής Ντέιβιντ Όουεν αναλύει:

" Ο κανονισμός του οικονομικού Fair Play αποτελείται από 74 άρθρα, 11 παραρτήματα και συνολικά 85 σελίδες και ως νόμισμα αναφοράς έχει το ευρώ. Αν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα καταρρεύσει, η UEFA θα πρέπει να ξαναγράψει τα πάντα από την αρχή και το πρώτο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει είναι σε ποιο νόμισμα θα γίνεται η αναγωγή των ισολογισμών των συλλόγων. Θα είναι το γερμανικό μάρκο;

Ή μήπως θα έχει αντιρρήσεις ο μεσιέ Πλατινί; Θα είναι το αμερικάνικο δολάριο ή κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ντροπή για την Ευρώπη; Μάλλον θα είναι το ελβετικό φράγκο μιας και η UEFA εδρεύει στην κεντροευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο αυτό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εμπειρογνώμονες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θα μοιάζει με το απόλυτο χάος", αναφέρει το άρθρο.

Συγκεκριμένα " αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και επανέλθει στη δραχμή, αυτή θα είναι σίγουρα υποτιμημένη σε σχέση με το ευρώ. Επομένως ο περιορισμός του ελλείμματος κατά 5.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση μετά το 2015 (ως τότε επιτρέπεπεται ετήσιο έλλειμμα ύψους 45.000.000 ευρώ) δεν θα έχει κανένα νόημα για τους ελληνικούς συλλόγους. Φανταστείτε τώρα αν η Ιταλία και η Ισπανία αποχωρήσουν από την ευρωζώνη. Το FFP θα τιναχτεί στον αέρα".

Μετά το 2015 το έλλειμμα θα πέσει από τα 45 στα 30.000.000 ευρώ για να καταλήξει στο ανώτατο επιτρεπόμενο των 5.000.000 ευρώ.

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ