ΕΥΡΩΠΗ

Ελληνική παροικία στην Τσεχία!

Ελληνική παροικία στην Τσεχία!

Η τσεχική Ζενίτ Τσάσλαβ διαθέτει στο ρόστερ της πέντε Έλληνες και πρόεδρο από τη χώρα μας γράφοντας ιστορία. Ο ταλαντούχος μπακ Παναγιώτης Αχείμαστος, μοιράζεται το ποδοσφαιρικό του όνειρο στο Sport24.gr δίνοντας απαντήσεις για την ελληνοποίηση του συλλόγου!

"Όσο πιο σκληρά δουλεύω, τόσο πιο τυχερός γίνομαι" είχε πει ο 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον.

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά πέντε μέλη της νουβέλ βαγκ του ελληνικού ποδοσφαίρου κοσμούν το ρόστερ της Ζενίτ Τσάσλαβ.

Πρόκειται για σύλλογο που ιδρύθηκε το 1902 και μετέχει στην Β΄ κατηγορία της Τσεχίας. Η πρόκληση για τα πέντε ελληνόπουλα είναι τεράστια.

Οι μπακ Παναγιώτης Αχείμαστος, Ηλίας Πολλάλης, ο μέσος Παύλος Ευθυμιάδης αλλά και οι επιθετικοί Γαβρίλος Ευθυμιάδης και Κυριάκος Κελεσιάδης άφησαν πίσω τους την μιζέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Η παρουσία του Έλληνα προέδρου της Ζενίτ Βάτσλαβ, Μιχάλη Στεφανίδη διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην μεταπήδηση τους στην Τσεχία.

Ελληνική παροικία στην Τσεχία!

Ο Παναγιώτης Αχείμαστος, ο οποίος αυτή την εποχή δοκιμάζεται στον ΟΦΗ προερχόμενος από μία παραγωγική σεζόν με τα χρώματα του Τυληκράτη Λευκάδας στην Football League 2, κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει την διαφορά στον σύλλογο της Τσεχίας, όντας βασικός και αναντικατάστατος.

« Έκανα μία καλή χρονιά με τον Τηλυκράτη και ήρθε αυτή η πρόταση. Θεώρησα πως πρόκειται για μία καλή περίπτωση. Πρόκειται για ένα σκαλοπάτι στην καριέρα μου όπου προσπαθώ για το καλύτερο» δηλώνει ο 21χρονος μπακ στο Sport24.gr εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του από όσα έχει δει τους πέντε μήνες που βρίσκεται στην Τσεχία..

«Είμαι ικανοποιημένος από όσα έχω δει. Υπάρχει οργάνωση, ωραίες εγκαταστάσεις, ξαναβρήκα το κίνητρο μου για να αγωνίζομαι. Οι συνθήκες είναι πολύ καλές και είναι σημαντικό που αγωνίζομαι στο εξωτερικό. Στόχος μου είναι να μείνω στην ομάδα τουλάχιστον για ένα χρόνο».

Ελληνική παροικία στην Τσεχία!

Όπως αναφέρει ο Αχείμαστος πρόκειται για ένα πρωτάθλημα, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δύναμη και την ταχύτητα.

«Πρόκειται για ένα δυνατό πρωτάθλημα. Στηρίζεται κυρίως στη δύναμη και την ταχύτητα και λιγότερο στην τεχνική. Νομίζω ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά και μπορώ να διακριθώ περισσότερο».

Η παρουσία του Έλληνα προέδρου της Ζενίτ Τσάτσλαβ, Μιχάλη Στεφάνιδη και οι παραινέσεις του για απόκτηση Ελλήνων ποδοσφαιριστών έφεραν τον Παναγιώτη Αχείμαστο αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά στην κεντρική Βοημία.

«Ο πρόεδρος της ομάδας είναι Έλληνας, όπως και ο αντιπρόεδρος. Αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο στοχεύοντας στη δημιουργίας μίας αξιόμαχης ομάδας.

Επέλεξαν να συνεργαστούν με συγκεκριμένο Έλληνα μάνατζερ (σ.σ.: Μιχάλης Ανθόπουλος), ο οποίος με πρότεινε στην Ζενίτ. Είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα την οποία απολαμβάνω».

Ο ανερχόμενος άσος λίγες μέρες προτού προσκληθεί από τον ΟΦΗ προκειμένου να δοκιμαστεί εξέφραζε στο Sport24.gr την επιθυμία να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα.

«Θα μου άρεσε να γυρίσω στην Ελλάδα κάποια στιγμή αν και η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή είναι περίπλοκη. Από άποψη οργάνωσης στην Τσεχία είναι ότι καλύτερο για μένα και θα ήταν ευχής έργον να φτάσω ακόμη πιο ψηλά».

Ελληνική παροικία στην Τσεχία!

Ο Αχείμαστος εξηγεί ποιες είναι οι διαφορές σε θέματα οργάνωσης και υποδομής ανάμεσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το τσέχικο.

Η Ζένιτ Τσάσλαβ μπορεί να μην πρωταγωνιστεί ωστόσο μόνο τυχαίο δεν θεωρείται πως διαθέτει 12 διαφορετικά τμήματα με ακαδημίες που θα ζήλευαν ακόμη και ομάδες της ελληνικής Super League.

« Υπάρχει σωστή ποδοσφαιρική παιδεία εδώ. Επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στις αγωνιστικές υποχρεώσεις σου. Στην αρχή η αντιμετώπιση στους Έλληνες δεν ήταν η καλύτερη. Σιγά-σιγά όμως μας αποδέχθηκαν αφού είδαν πόσο δουλεύουμε και προσπαθούμε.

Η Ζενίτ Τσάσλαβ διαθέτει ποδοσφαιρικά τμήματα για ηλικίες που ξεκινούν από 5-6 ετών. Δίνει μεγάλο βάρος στην υποδομή της ενώ υπάρχει ακόμη και γυναικείο τμήμα. Επίσης διαθέτει γήπεδα τένις, γήπεδα 5Χ5 αλλά και άλλους βοηθητικούς χώρους. Καταλαβαίνεις πως είσαι επαγγελματίας».

Οι πέντε συμπατριώτες μας ονειρεύονται μία καριέρα την οποία ενδεχομένως στην Ελλάδα να μην είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν. Ο πρώην παίκτης του Τηλυκράτη μιλάει διά στόματος των συμπαικτών του.

«Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για όλους μας και έτσι την αντιμετωπίζουμε. Ελπίζουμε όλοι για το καλύτερο. Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν υψηλές βλέψεις για να καθιερωθούμε και να δικαιώσουμε όσους μας πίστεψαν».

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ