EUROPA LEAGUE

Super Ατλέτικο, ανατροπή η Σπόρτινγκ

Atletico Madrid's Colombian forward Radamel Falcao celebrates after scoring during the UEFA Europa League first leg semi-final football match Atletico Madrid vs Valencia at the Vicente Calderon stadium in Madrid on April 19, 2012. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU (Photo credit should read PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Getty Images)
Atletico Madrid's Colombian forward Radamel Falcao celebrates after scoring during the UEFA Europa League first leg semi-final football match Atletico Madrid vs Valencia at the Vicente Calderon stadium in Madrid on April 19, 2012. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU (Photo credit should read PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Με δύο γκολ του Φαλκάο η Ατλέτικο νίκησε 4-2 την Βαλένθια στην Μαδρίτη και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Europa League, ενώ η Σπόρτινγκ με ανατροπή νίκησε 2-1 την Μπιλμπάο στην Λισαβόνα (videos)

Η Ατλέτικο νίκησε στην Μαδρίτη με 4-2 την Βαλένθια και απέκτησε προβάδισμα για πρόκριση στον τελικό του Europa League για 2η φορά στα τελευταία 3 χρόνια.

Στον άλλο ημιτελικό, η Μπιλμπάο προηγήθηκε στην Λισαβόνα, αλλά η Σπόρτινγκ έκανε ανατροπή και επικράτησε με 2-1, έτσι όλα είναι ανοικτά για την ρεβάνς στο "Σαν Μαμές" σε μία εβδομάδα.

Δύο γκολ για τους "ροχιμπλάνκος" πέτυχε ο Φαλκάο στο "Βιθέντε Καλντερόν", αλλά η γιορτή χάλασε στο 94', καθώς ο Ρικάρντο Κόστα μείωσε για το τελικό 4-2 και οι "νυχτερίδες" έτσι αύξησαν σημαντικά τις ελπίδες τους εν όψει της ρεβάνς στο "Μεστάγια".

Η Βαλένθια μάλιστα και το πρώτο γκολ το είχε πετύχει στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, προκαλώντας την οργή του Ντιέγκο Σιμεόνε για την διαιτησία.

Ατλέτικο - Βαλένθια 4-2

Σκόρερς: 18' και 78' Φαλκάο, 49' Μιράντα, 54' Αντριάν Λόπεθ / 45'+3 Ζόνας, 94' Ρικάρντο Κόστα

Γήπεδο: "Βιθέντε Καλντερόν", Μαδρίτη

Διαιτητής: Κρεγκ Τόμπσον (Σκωτία)

Η ανωτερότητα της Ατλέτικο στα πρώτα λεπτά επιβραβεύτηκε στο 18', όταν ο Φαλκάο άνοιξε το σκορ για τους "ροχιμπλάνκος" με κοντινή κεφαλιά.

Ο Τούρκος, Αρντά Τουράν, ήταν ο δημιουργός, καθώς επέμεινε από δεξιά και έκανε την σέντρα, βρίσκοντας τον Κολομβιανό στην καρδιά της άμυνας και αυτός με κεφαλιά έκανε το 1-0 με το 9ο γκολ του στην διοργάνωση.

Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός, Αντίλ Ραμί, είχε την πρώτη μεγάλη φάση για την Βαλένθια στο 33', με την κεφαλιά του να περνά ελάχιστα άουτ, έπειτα από την εκτέλεση κόρνερ του Τίνο Κόστα.

Από νέα εκτέλεση κόρνερ του Αργεντινού στο 45'+3 η Βαλένθια ισοφάρισε, με τον Ραμί ξανά να παίρνει την κεφαλιά κάνοντας ασίστ στον Ζόνας, ο οποίος από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κουρτουά για το 1-1.

Πολύ γρήγορα στο δεύτερο ημίχρονο η Ατλέτικο πήρε ξανά προβάδισμα, με την κεφαλιά του Μιράντα στο 49', από την εκτέλεση φάουλ του Ντιέγκο, ενώ το 3-1 έκανε ο Αντριάν Λόπεθ στο 54' με εξαιρετική ατομική προσπάθεια από δεξιά, πετυχαίνοντας το 7ο γκολ του στο φετινό Europa League.

Ο τερματοφύλακας των "νυχτερίδων" έκανε διπλή απόκρουση σε σουτ των Αντριάν Λόπεθ και Αρντά Τουράν στο 67', ενώ στο 71' απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ την εκτέλεση φάουλ του Ντιέγκο.

Ο Φαλκάο έκανε το 4-1 στο 78', σκοράροντας για 2η φορά στο ματς με καταπληκτικό τρόπο, καθώς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με αριστερό σουτ έξω από την περιοχή, έπειτα από φοβερή ατομική προσπάθεια.

Με αυτό το γκολ μάλιστα ο Ρανταμέλ Φαλκάο Γκαρσία έφτασε τα 10 στην διοργάνωση και τον Κλάας-Γιαν Χούντελααρ στην κορυφή του πίνακα των σκόρερς.

Όπως στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, έτσι και στο δεύτερο η Βαλένθια σκόραρε, αυτήν την φορά με την κεφαλιά του Ρικάρντο Κόστα (από κόρνερ του Τίνο Κόστα) στο 94' και διαμόρφωσε το τελικό 4-2.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ: Κουρτουά, Χουανφράν, Μιράντα, Άλβαρο Ντομίνγκεθ, Φιλίπε Λουΐς, Γκάμπι, Μάριο Σουάρεθ, Ντιέγκο (88' Περέα), Αντριάν Λόπεθ (90' Σάλβιο), Αρντά Τουράν (81' Τιάγκο Μέντες), Φαλκάο.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Γκουαΐτα, Ρικάρντο Κόστα, Ραμί, Βίκτορ Ρουΐθ, Ματιέ, Τίνο Κόστα, Μεχμέτ Τοπάλ, Φεγκουλί (72' Κανάλες), Τζόρντι Άλμπα (72' Πιάτι), Ζόνας (79' Αντούριθ), Σολδάδο.

Σπόρτινγκ - Μπιλμπάο 2-1

Σκόρερς: 76' Εμιλιάνο Ινσούα, 80' Ντιέγκο Καπέλ / 54' Αουρτενέτσε

Γήπεδο: "Ζοζέ Αλβαλάδε", Λισαβόνα

Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)

Μόλις στο 5ο λεπτό ο Ρίκι φαν Βόλφσβινκελ έχασε σπουδαία ευκαιρία για την Σπόρτινγκ, με την μπάλα να περνά ελάχιστα μετά το πλασέ του από το ύψος του πέναλτι.

Αυτή ήταν και η μοναδική πραγματικά καλή στιγμή στο πρώτο ημίχρονο για τους γηπεδούχους, ενώ σε αυτό οι Βάσκοι απείλησαν ουσιαστικά μόνο μία φορά, με την κεφαλιά του Φερνάντο Γιορέντε στο 13' να περνά ψηλά άουτ.

Η Μπιλμπάο κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 54' με τον Αουρτενέτσε να σκοράρει από κοντά με αρκετή τύχη, καθώς η μπάλα του "στρώθηκε" έπειτα από σέντρα του Σουσαέτα και δύο κόντρες σε αμυντικούς.

Πέντε λεπτά αργότερα λίγο έλειψε να πετύχουν και δεύτερο γκολ οι φιλοξενούμενοι, με τον Φερνάντο Αμορεμπιέτα να πλασάρει μέσα από την περιοχή μετά από εκτέλεση κόρνερ και την μπάλα να χτυπά στην ρίζα του δεξιού δοκαριού του Ρουΐ Πατρίσιο.

Στο 69' ο Ρίκι φαν Βόλφσβινκελ και πάλι έχασε μεγάλη ευκαιρία, αυτήν την φορά με κεφαλιά να περνά ελάχιστα άουτ, έπειτα από την σέντρα του Ιζμαΐλοβ από δεξιά.

Η ομάδα της Λισαβόνας έφτασε στην ισοφάριση με τη κεφαλιά του Εμιλιάνο Ινσούα στο 76', έπειτα από αδράνεια της άμυνας της Μπιλμπάο.

Στο 80' μάλιστα οι Πορτογάλοι ολοκλήρωσαν την ανατροπή με τον Ντιέγκο Καπέλ να κάνει το 2-1 με εξαιρετικό σουτ έξω από την περιοχή.

ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ: Ρουΐ Πατρίσιο, Ζοάο Περέιρα, Σαντάο, Πόλγκα, Εμιλιάνο Ινσούα, Ντανιέλ Καρίσο (68' Καρίγιο), Σχάαρς, Αντρέ Μαρτίνς (78' Ρούμπιο), Ιζμαΐλοβ, Ντιέγκο Καπέλ (84' Μπρούνο Περεϊρίνια), Φαν Βόλφσβινκελ.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ: Ιραϊθόθ, Ιραόλα, Εκίθα, Αμορεμπιέτα, Αουρτενέτσε, Ιτουράσπε, Ντε Μάρκος, Αντέρ Ερέρα (73' Σαν Χοσέ), Σουσαέτα (83' Ιμπάι Γκόμεθ), Μουνιαΐν, Φερνάντο Γιορέντε (87' Τοκέρο).

Ο πίνακας των σκόρερς

10 γκολ

Κλάας-Γιαν Χούντελααρ (Σάλκε)

Φαλκάο (Ατλέτικο)

7 γκολ

Ματίας Σουάρες (Άντερλεχτ)

Αντριάν Λόπεθ (Ατλέτικο)

6 γκολ

Ντμίτρι Σιτσέβ (Λοκομοτίβ)

Φερνάντο Γιορέντε (Μπιλμπάο)

5 γκολ

Άντριου Τζόνσον (Φούλαμ)

Μάρκο Ντέβιτς (Μέταλιστ)

Χόναταν Κριστάλδο (Μέταλιστ)

Γκιγιόμ Ζιλέ (Άντερλεχτ)

Όλα Τόιβονεν (Αϊντχόφεν)

Τιμ Μάταβζ (Αϊντχόφεν)

Ρίκι φαν Βόλφσβινκελ (Σπόρτινγκ)

Ίκερ Μουνιαΐν (Μπιλμπάο)

*ασίστ: 5 Μανουέλ Φερνάντες (Μπεσικτάς), Ντιέγκο (Ατλέτικο) & Χοσέ Ερνέστο Σόσα (Μέταλιστ). 4 Γιώργος Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ), Όλα Τζον (Τβέντε), Ντις Μέρτενς (Αϊντχόφεν) Ντιέγκο Καπέλ (Σπόρτινγκ) & Κλέιτον Σαβιέρ (Μέταλιστ)

Ατλέτικο - Βαλένθια 4-2

Σπόρτινγκ - Μπιλμπάο 2-1

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ