EUROPA LEAGUE

Η ανάλυση της Θέλτα: Σε "κακό φεγγάρι" και χωρίς... Νολίτο

Η ανάλυση της Θέλτα: Σε "κακό φεγγάρι" και χωρίς... Νολίτο

Το Sport24.gr σκιαγραφεί το προφίλ της Θέλτα που θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Europa League. Τα αίτια της πτωτικής πορείας, οι παίκτες-κλειδιά, η τακτική φιλοσοφία του Εντουάρντο Μπερίσο και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

O Παναθηναϊκός, ύστερα απ' την ήττα με 2-1 απ' τον Άγιαξ στο "Απ. Νικολαΐδης", ταξιδεύει στο Βίγκο για να αντιμετωπίσει τη Θέλτα στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Europa League. Ο αγώνας θεωρείται ιδιαίτερος κρίσιμος για το "τριφύλλι" σε ό,τι αφορά στην πρόκριση στην επόμενη φάση, αφού σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος οι ελπίδες θα μειωθούν σημαντικά.

Απέναντι τους οι "πράσινοι" θα βρουν μία ομάδα σε "κακό φεγγάρι", αφού παρά τις νίκες κόντρα στην Σπόρτινγκ Χιχόν (2-1) και στην Εσπανιόλ (0-2) για τη La Liga, οι παίκτες του Εντουάρντο Μπερίσο δεν πείθουν με τις εμφανίσεις τους. Η χρονιά άρχισε αντιστρόφως ανάλογα σε σχέση με την περσινή που βρήκε τη Θέλτα στη 6η θέση της βαθμολογίας. Στην αρχή της σεζόν, η ομάδα του Βίγκο γνώρισε τρεις διαδοχικές ήττες απ' τη Λεγανές (0-1), τη Ρεάλ Μαδρίτης (2-1) και την Ατλέτικο (0-4).

Κι αν οι ήττες απ' τους "μερένγκες" και τους "ροχιμπλάνκος" μπορούν να θεωρηθούν λογικές λόγω διαφοράς δυναμικότητας, δεν ισχύει το ίδιο και για την ήττα-σοκ απ' τους νεοφώτιστους εντός έδρας. Ακολούθησε η ισοπαλία στην έδρα της Οσασούνα (0-0), προτού έρθουν οι νίκες, που προαναφέραμε, απέναντι σε Χιχόν και Εσπανιόλ. Στο ενδιάμεσο, η Θέλτα ταξίδεψε στο Βέλγιο κι αναδείχθηκε ισόπαλη (1-1) με την Σταντάρ Λιέγης στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League.

ΝΟ NOLITO, NO PARTY

epa04945518 Celta Vigo's striker Manuel Agudo 'Nolito' jubilates after scoring a goal during the Spanish Primera Division soccer match between Celta Vigo and FC Barcelona played at Balaidos stadium in Vigo, Galicia, Spain on 23 September 2015.  EPA/SALVADOR SAS
epa04945518 Celta Vigo's striker Manuel Agudo 'Nolito' jubilates after scoring a goal during the Spanish Primera Division soccer match between Celta Vigo and FC Barcelona played at Balaidos stadium in Vigo, Galicia, Spain on 23 September 2015. EPA/SALVADOR SAS EPA

Όμως ποια είναι τα αίτια πίσω απ' την αγωνιστική καθίζηση; Πρώτα απ' όλα, η ισπανική ομάδα έχασε σημαντική δυναμική μετά την πώληση του Νολίτο στην Μάντσεστερ Σίτι έναντι 18.000.000 ευρώ. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως ο Ισπανός επιθετικός ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με 12 γκολ και 7 ασίστ σε 29 αγώνες. Μάλιστα, αν δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά στα τέλη Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να μείνει για περίπου 1,5 μήνα εκτός δράσης, τότε είναι βέβαιο πως το... κοντέρ θα έγραφε ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Ο 29χρονος άσος ήταν το "Α" και το "Ω" της περσινής ομάδας, κι αυτό φάνηκε μετά την αποχώρησή του.

Βέβαια το σημαντικό είναι πως, πέρα απ' τον Νολίτο, η Θέλτα δεν έχασε κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο, όμως παράλληλα δεν φρόντισε να αντικαταστήσει τον Ισπανό επιθετικό με κάποιον παίκτη εγνωσμένης αξίας. Αντίθετα, οι άνθρωποι της ομάδας επέλεξαν να δαπανήσουν 6.000.000 ευρώ για την απόκτηση του Πιόνε Σίστο απ' τη Μίντιλαντ. Ο Δανός εξτρέμ θεωρείται σπουδαίο ταλέντο με πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως παρουσιάζει, όπως είναι λογικό, λόγω ηλικίας μεταπτώσεις στην απόδοσή του. Χρειάζεται χρόνο προσαρμογής, αλλά έχει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει μία εξαιρετική λύση για την επιθετική γραμμή της Θέλτα. Απόδειξη; Το υπέροχο (παρθενικό) γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με την Εσπανιόλ με τρομερή ατομική προσπάθεια.

Λόγω της απειρίας του Σίστο, οι διοικούντες τη Θέλτα προχώρησαν την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου στην απόκτηση του Τζουζέπε Ρόσι απ' τη Φιορεντίνα με τη μορφή δανεισμού. Ο Ιταλός έχει αρχίσει να κάνει "απόσβεση" των λιγοστών, είναι η αλήθεια, χρημάτων που δαπάνησαν οι "Celestes" για χάρη του, αφού έχει πετύχει 2 γκολ σε 165 λεπτά συμμετοχής (1 γκολ/82') σε Ευρώπη και ισπανικό πρωτάθλημα.

Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρουσα περίπτωση θεωρείται κι ο 21χρονος Χοσέ Ναράνχο (αριστερός χαφ-εξτρέμ) που αποκτήθηκε φέτος απ' την Ταραγόνα έναντι 1.000.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Εντουάρντο Μπερίσο έχει σκοπό να τον χρησιμοποιήσει σε κάποιες αναμετρήσεις του Europa League, έστω κι ως αλλαγή, προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Άλλωστε, στο πρώτο παιχνίδι με την Σταντάρ άρχισε στη βασική ενδεκάδα.

Τέλος, μετά την αποχώρηση του Νολίτο, ο Ιάγο Άσπας επρόκειτο να αναλάβει πιο πολλές πρωτοβουλίες τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Όμως, ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να "μπει στα παπούτσια" του άσου της Σίτι. Παράλληλα, ο Εντουάρντο Μπερίσο περιμένει πολλά περισσότερα, σε σχέση με την περσινή σεζόν, κι απ' τον Γιον Γκουιντέτι. Ο Σουηδός επιθετικός διαθέτει σπάνια σωματικά προσόντα, ξεχωριστή τεχνική κατάρτιση βάσει του ύψους του, ικανοποιητική εκτελεστική δεινότητα, όμως δεν έχει καταφέρει να βρει σταθερότητα στην απόδοσή του.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε και δεν "στέριωσε" στη Σίτι, με συνέπεια να δίνεται διαρκώς δανεικός. Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό ρόλο στην μέτρια πορεία της Θέλτα μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα (12η με 7 βαθμούς) έπαιξε κι ο τραυματισμός του Φαμπιάν Ορεγιάνα, ο οποίος ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά με 7 γκολ και 10 ασίστ σε 38 αγώνες. Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό, ο Χιλιανός εξτρέμ δεν θα προλάβει τον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στο Βίγκο, αφού η επιστροφή του αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η ανάλυση της Θέλτα: Σε "κακό φεγγάρι" και χωρίς... Νολίτο

Ο Εντουάρντο Μπερίσο βρίσκεται στον πάγκο της Θέλτα απ' το καλοκαίρι του 2014. Την πρώτη χρονιά στην τεχνική ηγεσία των "Celestes", η ομάδα τερμάτισε στην 8η θέση με 51 βαθμούς. Το "μπαμ" έγινε πέρυσι, όταν κατάφερε να κερδίσει το δεύτερο εισιτήριο για το Europa League, τερματίζοντας στην 6η θέση με 60 βαθμούς, μόλις 4 λιγότερους απ' τη Βιγιαρεάλ που πήρε την πρόκριση για τα πλέι οφ του Champions League. Ο 46χρονος τεχνικός κάνει σπουδαία δουλειά, κι αυτό φαίνεται απ' τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο χρόνων.

Σε τακτικό επίπεδο, αμφιταλαντεύεται μεταξύ του 4-2-3-1 και του 4-3-3. Προτιμά το δεύτερο, αλλά του βγαίνει περισσότερο το πρώτο, παρά το γεγονός πως η πρώτη νίκη απέναντι στην Χιχόν ήρθε με το 4-3-3. Βέβαια, η δεύτερη απέναντι στην Εσπανιόλ ήρθε με το 4-2-3-1. Τα δύο συστήματα (4-2-3-1 και 4-3-3) μπορεί να εναλλάσσονται και κατά την διάρκεια των αγώνων, αφού είναι μία κίνηση που κάνει συχνά ο Αργεντινός προπονητής, αν βλέπει πως δεν του βγαίνει το παιχνίδι.

Σε 7 επίσημα παιχνίδια την εφετινή σεζόν, ο Μπερίσο έχει χρησιμοποιήσει 4 φορές το 4-2-3-1 (Λεγανές, Ρεάλ Μαδρίτης, Οσασούνα, Εσπανιόλ), 2 φορές το 4-3-3 (Ατλέτικο, Σπόρτινγκ Χιχόν), ενώ στον αγώνα του Europa League με την Σταντάρ επέλεξε να αγωνιστεί με τρεις κεντρικούς αμυντικούς σε διάταξη 5-4-1. Πιθανότατα, ο Μπερίσο, βλέποντας την κακή κατάσταση της ομάδας του, προτίμησε να κρατήσει το μηδέν στα μετόπισθεν (χωρίς επιτυχία), κυνηγώντας το γκολ στις αντεπιθέσεις με τον ταχύτατο Τζουζέπε Ρόσι. Το τελικό σκορ (1-1) έδωσε, όπως αποδείχθηκε, ψυχολογία στους Ισπανούς και τους κράτησε ζωντανούς στη μάχη της πρόκρισης.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η ανάλυση της Θέλτα: Σε "κακό φεγγάρι" και χωρίς... Νολίτο

(Το ασφυκτικό πρέσινγκ στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ που έφερε το λάθος του Μπέιλ)

Πρόκειται για μία ομάδα που της αρέσει να έχει την κατοχή της μπάλας, πιέζει πολύ ψηλά αν την χάσει, είναι όμως πολύ ευάλωτη στα μετόπισθεν και στις στημένες φάσεις. Σ' αυτό το μειονέκτημα οφείλει να "ποντάρει" ο Παναθηναϊκός που έχει πολλά ψηλά κορμιά, αν θέλει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στο Βίγκο. Η απόκτηση του Φακούντο Ρονκάγλια απ' τη Φιορεντίνα της έδωσε ταχύτητα στην άμυνα, αλλά δεν τη βοήθησε στο ψηλό παιχνίδι, αφού ο Αργεντινός δεν φημίζεται γι' αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι του.

Απ' την αμυντική γραμμή, ο ποδοσφαιριστής που, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει είναι ο Γκουστάβο Καμπράλ, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε μεγάλο πρωταγωνιστή της ομάδας στα πρώτα ματς της σεζόν. Γενικότερα, εξαιτίας των απουσιών, αλλά και των μέτριων εμφανίσεων, ο Μπερίσο δεν έχει κατασταλάξει σε έναν "κορμό", με συνέπεια το κεντρικό αμυντικό δίδυμο να μεταβάλλεται διαρκώς. Γκουστάβο Καμπράλ, Σέρχι Γκόμεθ και Φακούντο Ρονκάγλια εναλλάσσονται στο κέντρο της άμυνας, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε παιχνιδιού. Βέβαια, αυτό έχει κοστίσει και στην ομοιογένεια-χημεία της ομάδας.

Κάτω απ' τα γκολπόστ κάθεται ο Σέρχιο Άλβαρεθ, ο οποίος είναι ικανότατος στα τετ α τετ (απόδειξη το παρακάτω VIDEO), αλλά παρουσιάζει αδυναμίες με την μπάλα στα πόδια, ειδικά αν πιεστεί ψηλά απ' τους αντίπαλους επιθετικούς. Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για μία αξιόλογη λύση για μία ομάδα τέτοιου επιπέδου. Στα άκρα της άμυνας προτιμούνται οι Ούγκο Μάγιο (αρχηγός) και Τζόνι Κάστρο, με τον δεύτερο να έχει κερδίσει θέση στη βασική ενδεκάδα εξαιτίας του τραυματισμού του Κάρλες Πλάνας.

Από εκεί και πέρα, το δυνατό σημείο της Θέλτα είναι η μεσαία γραμμή. Οι Νεμάνια Ραντόγια, Μαρσέλο Ντίας, Πάμπλο Ερνάντες και Ντάνιελ Βας δημιουργούν μία εξαιρετική τετράδα στο κέντρο, με έναν εκ των δύο Χιλιανών να κάθεται συνήθως στον πάγκο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγώνα. Ο Ντίας είναι πιο σκληροτράχηλος μέσος, ενώ ο Ερνάντες βοηθάει στο δημιουργικό κομμάτι μαζί με τον Βας. Μάλιστα, ο Δανός θεωρείται μετρ στις στημένες φάσεις.

Στην επίθεση, οι Πιονέ Σίστο, Ιάγο Άσπας, Τεό Μπονγκοντά, Γιον Γκουιντέτι και Τζουζέπε Ρόσι διεκδικούν τις τρεις θέσεις. Ο Μπερίσο δείχνει να προτιμά τους Σίστο, Μπονγκοντά και Άσπας, με τον Ισπανό να αγωνίζεται ως "ψευτοεννιάρι" (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία) και τους άλλους δύο ταχύτατους εξτρέμ να παίζουν στα άκρα, πολλές φορές με ανάποδο πόδι προκειμένου να συγκλίνουν και να απειλούν τις αντίπαλες εστίες. Βέβαια, μετά τις τελευταίες εμφανίσεις του Ρόσι δεν αποκλείεται ο Ιταλός να κερδίσει άμεσα θέση στη βασική ενδεκάδα.

Η ανάλυση της Θέλτα: Σε "κακό φεγγάρι" και χωρίς... Νολίτο

Κλείνοντας, η Θέλτα είναι, δίχως αμφιβολία, σε μέτρια αγωνιστική κατάσταση, όμως το παρελθόν έχει αποδείξει πως ο Μπερίσο μπορει να βρει τη λύση και να βοηθήσει την ομάδα του να ανακάμψει άμεσα. Το μεγαλύτερο λάθος του Παναθηναϊκού θα είναι να την υποτιμήσει. Οι δύο νίκες επί της Εσπανιόλ και της Χιχόν πιθανότατα θα κάνουν καλό στους "πράσινους", οποίοι και θα μπουν υποψιασμένοι στο "Μπαλαΐδος".

Τα λέμε και στο twitter: @ilkallonas

*Ευχαριστούμε τον γνώστη του ισπανικού ποδοσφαίρου, Νίκο Περπερίδη για την πολύτιμη βοήθειά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πογέτ στο Sport24.gr: "Η Θέλτα έχει... σύστημα"
TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ