EUROPA LEAGUE

Άρθο στο Sport24.gr: "Αυτή είναι η Αστάνα"

Άρθο στο Sport24.gr: "Αυτή είναι η Αστάνα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ισπανός πρώην αμυντικός της ΑΕΚ και νυν της Καϊράτ Αλμάτι, Θέσαρ Άρθο, αναλύει στο Sport24.gr την αντίπαλο του Ολυμπιακού, Αστάνα, για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Αστάνα, την Πέμπτη (22:05) για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Europa League και το Sport24.gr απευθύνθηκε σε έναν άνθρωπο που ξέρει και τις δύο ομάδες, τον Ισπανό πρώην αμυντικό της ΑΕΚ και νυν της της Καϊράτ Αλμάτι, Θέσαρ Άρθο.

Μάλιστα, πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Καϊράτ Αλμάτι, σκοράροντας με κοντινή προβολή στον αγώνα με την Αστάνα, σε φάση που ξεκίνησε από εκτέλεση κόρνερ και αρχική επέμβαση του γκολκίπερ.

"Η Αστάνα είναι η μεγαλύτερη αντίπαλός μας στο Καζακστάν, η Καϊράτ και η Αστάνα είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες του ποδοσφαίρου της χώρας και είμαι πολύ χαρούμενος που σκόραρα. Ειδικά από τη στιγμή που η αντίπαλος εθεωρείτο το φαβορί για τη νίκη", λέει αρχικά στο Sport24.gr

Άραγε τι είδους ομάδα είναι η Αστάνα; Επιθετικογενής, αμυντικογενής; Ποιο είναι το σύστημα που παίζει; Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης της; Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του παιχνιδιού της;

Ο δεξιός και ο αριστερός μπακ, μόλις περνούν το κέντρο κάνουν σέντρες

"Θα ξεκινήσω από το πιο βασικό. Η Αστάνα παίζει σε τεχνητό χλοοτάπητα. Οπότε για τις άλλες ομάδες που πηγαίνουν να παίξουν στην έδρα της υπάρχει ένα χάντικαπ. Δεν είσαι συνηθισμένος. Μετά είναι και το κρύο. Δύο-τρεις βαθμούς Κελσίου το πολύ.

Πάμε στο αγωνιστικό μέρος. Είναι μια ομάδα που παίζει πολύ από τα πλάγια. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ο δεξιός και ο αριστερός της μπακ, μόλις περνούν το κέντρο κάνουν σέντρες. Χρησιμοποιεί πολύ το ψηλό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός, οι αμυντικοί του δηλαδή, θα πρέπει να περιμένουν να αντιμετωπίσουν πολλές σέντρες. Εκεί υπάρχει ο Καμπανανγκά, είναι πολύ δυνατό παιδί (1.90 μ.) και πολύ επικίνδυνος.

Galatasaray's Turkish defender Hakan Balta (L) vies with Astana's Congolese forward Junior Kabananga during the UEFA Champions League group C football match between FC Astana and Galatasaray AS at the Astana Arena stadium in Astana on September 30, 2015. AFP PHOTO / STANISLAV FILIPPOV        (Photo credit should read STANISLAV FILIPPOV/AFP/Getty Images)
Galatasaray's Turkish defender Hakan Balta (L) vies with Astana's Congolese forward Junior Kabananga during the UEFA Champions League group C football match between FC Astana and Galatasaray AS at the Astana Arena stadium in Astana on September 30, 2015. AFP PHOTO / STANISLAV FILIPPOV (Photo credit should read STANISLAV FILIPPOV/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Πολλές σέντρες, είναι πολύ συμπαγής ομάδα. Επίσης, δουλεύει πολύ καλά τις στημένες φάσεις. Ειδικά ο αριστερός μπακ τους έχει πολύ καλό πόδι. Παίζει 4-4-2, αλλά όλη η κίνηση γίνεται από τους επιθετικούς. Τόσο ο Καμπανανγκά όσο και ο παρτενέρ του στην επίθεση κάνουν πολλές διαγώνιες κινήσεις.

Ο πιο επικίνδυνος ποδοσφαιριστής της Αστάνα για τον Ολυμπιακό είναι ο Καμπανανγκά. Είναι ψηλός και ξέρει να χρησιμοποιεί πολύ καλά το κορμί του για να σου κλείνει το οπτικό πεδίο. Θα το δείτε, πολύ επικίνδυνος. Επιμένω, ωστόσο, ότι το πιο δύσκολο ματς για τον Ολυμπιακό θα είναι εδώ στο Καζακστάν. Είναι πολύ διαφορετικό να παίζεις σε τεχνητό χλοοτάπητα (σ.σ ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από την Αστάνα στις 3 Νοέμβρη)".

Οριακό ματς και για τον Ολυμπιακό και για τους Κοζάκους. Για τον Ισπανό πρώην κεντρικό αμυντικό της ΑΕΚ, ποιος είναι το φαβορί; Ποιο λάθος δεν πρέπει να κάνουν οι "ερυθρόλευκοι";

"Θεωρητικά, ο Ολυμπιακός είναι πιο δυνατός. Από πλευράς ποδοσφαιριστών, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πιο δυνατό. Παρακολουθώ πολύ το ελληνικό πρωτάθλημα, αυτή τη σεζόν ο Ολυμπιακός δεν είναι τόσο δυνατός όσο την περυσινή. Έχει χάσει βαθμούς και δεν καταλαβαίνω γιατί.

Άρθο στο Sport24.gr: "Αυτή είναι η Αστάνα"

Θεωρητικά, γιατί η Αστάνα είναι μια ομάδα που δουλεύει με τον ίδιο προπονητή εδώ και δύο χρόνια, με τους ίδιους παίκτες εδώ και δύο χρόνια. Δεν είναι μεγάλοι παίκτες, αλλά ως ομάδα είναι καλή. Εάν ο Ολυμπιακός την υποτιμήσει, θα έχει μεγάλο πρόβλημα.

Ναι, πιστεύω ότι αυτά τα δύο ματς θα κρίνουν την πρόκριση. Ο Ολυμπιακός πρέπει να νικήσει την Πέμπτη, εάν δεν το κάνει θα έχει μεγάλο πρόλβημα".

Δουλεύει με τον ίδιο προπονητή εδώ και δύο χρόνια, με τους ίδιους παίκτες εδώ και δύο χρόνια

Ξεκίνησε να κάνει με την ΑΕΚ τη θερινή προετοιμασία, αλλά έφυγε μεσούσης αυτής για να πάει στο Αλμάτι. Ωστόσο παρακολουθεί έστω και εξ' αποστάσεως την πορεία της πρώην του ομάδας. Γνώρισε για λίγο τον Κετσπάγια, τι γνώμη έχει γι' αυτόν; Αλλά και ποια είναι η γνώμη του για τους Κολοβέτσιο και Τσιγκρίνσκι;

"Μου λείπει η Ελλάδα, η ζωή στην Αθήνα είναι πολύ ωραία και θα ήθελα να επιστρέψω κάποια στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Να δούμε εάν θα συμβεί στο μέλλον. Δεν το αποκλείω μια ημέρα να επιστρέψω.

Στο Καζακστάν δεν είναι σαν την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία. Δεν είναι μεσογειακός λαός, θερμός. Κάνει πολύ κρύο, αλλά και ο κόσμος είναι κρύος. Όπως και να 'χει, πρέπει να προσαρμόζεσαι.

Ο Κετσπάγια δεν ήθελε να φύγω, αλλά ήρθε μια καλή πρόταση και για εμένα και για την ομάδα και ο καθένας έπρεπε να πάρει το δικό του δρόμο. Η ΑΕΚ πρέπει να βελτιωθεί γιατί η ήττα από τον Ολυμπιακό πόνεσε πολύ. Είχα καλή επικοινωνία με τον Κετσπάγια και τον θεωρώ μεγάλο προπονητή.

Άρθο στο Sport24.gr: "Αυτή είναι η Αστάνα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Δημήτρης (σ.σ Κολοβέτσιος) είναι μεγάλος παίκτης. Πέρυσι παίξαμε μαζί σχεδόν όλο το πρωτάθλημα κι έδειξε σε όλα τα ματς την ποιότητά του. Και τώρα, θα έχει την ευκαιρία να το κάνει. Ο Τσιγκρίνσκι είναι πιο όνομα και σίγουρα από τα μεγαλύτερα που έχουν περάσει από την ΑΕΚ".

Ο Θέσαρ Άρθο πιστεύει ότι αυτό το πρωτάθλημα είναι πιο αμφίρροπο σε σχέση με πέρυσι. Πιστεύει ότι οι περυσινές νίκες της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού (απ)έδειξαν ότι η απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη. Εκτιμά ότι ο Πογέτ τον βοήθησε πιο πολύ από όλους και αποκαλύπτει τη συναισθηματική συνομιλία του με τον Στέλιο Μανωλά πριν από τον περυσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Κερδίσαμε τον Ολυμπιακό σε δύο από τα τρία ματς, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη

"Νομίζω ότι αυτό το πρωτάθλημα θα είναι πιο αμφίρροπο. Ο Ολυμπιακός δεν είναι τόσο δυνατός όσο πέρυσι, οπότε θα είναι πιο σκληρή, πιο ανταγωνιστική η μάχη. Νομίζω ότι όλοι οι μεγάλοι έχουν πιθανότητες να κατακτήσουν τον τίτλο.

Πέρυσι αποδείξαμε face to face με τον Ολυμπιακό, τους κερδίσαμε σε δύο από τα τρία ματς, ότι η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά.

Άρθο στο Sport24.gr: "Αυτή είναι η Αστάνα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για εμένα ήταν αρκετά δύσκολο γιατί ήρθα στην ΑΕΚ και δεν έπαιζα καθόλου. Μετά πίστεψα στον εαυτό και οι προπονητές μου με έβαλαν. Είναι μια ικανοποίηση και μια προσωπική υπερηφάνεια. Πραγματικά πέρασα δύσκολα σε κάποια σημείο, αλλά τα κατάφερα. Ο Πογιέτ με βοήθησε πιο πολύ και μου έδωσε εμπιστοσύνη, αλλά βέβαια και ο Μανωλάς.

Στον τελευταίο θέλω να κάνω μια αναφορά. Είχα μια ιδιαίτερη συνομιλία πριν από τον τελικό του Κυπέλλου, είχα κατακτήσει τρόπαιο, μου μίλησε και με βοήθησε να παίξω καλύτερα. Μου τόνωσε απίστευτα το ηθικό. Ήταν μια πολύ φορτισμένη συνομιλία. Πολύ ωραίο σκηνικό. Γι' αυτό κι έτρεξα να τον αγκαλιάσω με τη λήξη του παιχνιδιού".

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ