EURO

Ο "ξαφνικός θάνατος" της Τσεχίας με δήμιο τον Μπίρχοφ!

Ο "ξαφνικός θάνατος" της Τσεχίας με δήμιο τον Μπίρχοφ!

Πέρασαν 20 χρόνια από τον πρώτο "ξαφνικό θάνατο" σε παράταση, με την Γερμανία να νικά 2-1 με ανατροπή την Τσεχία και να κατακτά το Euro στα γήπεδα της Αγγλίας (VIDEO)

Από τη μια η πανίσχυρη Γερμανία, με την βαριά φανέλα, την εμπειρία και τα μεγάλα ονόματα. Από την άλλη, η μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, η Τσεχία, που ήθελε να γίνει η νέα... Δανία, τέσσερα χρόνια μετά τον άθλο της στα γήπεδα της Σουηδίας, με θύμα μάλιστα τα "πάντσερ".

Αυτή την φορά, η Γερμανία δεν είχε καμία όρεξη να φύγει και πάλι με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο, εντούτοις τα χρειάστηκε για τα καλά μέχρι να τα καταφέρει. Ήταν και η πρώτη διοργάνωση που εφαρμοζόταν ο "ξαφνικός θάνατος" στην παράταση, δηλαδή η ομάδα που να σκοράρει πρώτη, να παίρνει αυτόματα και τη νίκη.

Οι Τσέχοι έρχονταν με κεκτημένη ταχύτητα και ήθελαν να πετύχουν τη μεγάλη έκπληξη στο κατάμεστο Γουέμπλεϊ. Ο Νέντβεντ, ο Πομπόρσκι, ο Μπέργκερ και οι συμπαίκτες τους ήθελαν όσο τίποτα να φτάσουν στο βαρύτιμο τρόπαιο και να γράψουν ιστορία. Έφτασαν κοντά στο να το πετύχουν, αλλά στο τέλος έμειναν με την προσπάθεια.

Ο "ξαφνικός θάνατος" της Τσεχίας με δήμιο τον Μπίρχοφ!

Το πρώτο ημίχρονο του τελικού κύλησε χωρίς γκολ, με την Τσεχία να παίρνει προβάδισμα στο 59' από την άσπρη βούλα του πέναλτι με τον Μπέργκερ, αν και η παράβαση έγινε εκτός περιοχής. Όλα πήγαιναν πρίμα και είχε το μομέντουμ. Οι Γερμανοί βρίσκονταν πλέον στα σχοινιά.

Στο 73', ο Όλιβερ Μπίρχοφ ισοφάρισε για την Γερμανία, με το 1-1 να μένει ως το τέλος και να στέλνει τον τελικό στην παράταση. Αν δεν σημειωνόταν κάποιο γκολ, το ματς θα πήγαινε στα πέναλτι. Όποια ομάδα σκόραρε, έπαιρνε το τρόπαιο. Ήταν όμως η βραδιά του Μπίρχοφ...

Ο τελικός είχε φτάσει στο πέμπτο λεπτό της παράτασης, με τον Γερμανό φορ να νικά τον γκολκίπερ Κούμπα, ο οποίος δεν μπόρεσε να μπλοκάρει την μπάλα, αυτή σαδιστικά χτύπησε πρώτα στο δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα του. Η "νατσιονάλμανσαφτ" είχε κάνει το 2-1 και είχε αναδειχτεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Τέσσερα χρόνια μετά, το τρόπαιο πήγε στη Γαλλία με τον ίδιο τρόπο.

Οι συνθέσεις:

Γερμανία: Κέπκε, Μπάμπελ, Χέλμερ, Στρουντζ, Χέσλερ, Αϊλτς (46’ Μπόντε), Σολ (69’ Μπίρχοφ), Τσίγκε, Κλίνσμαν, Κουντς

Τσεχία: Κούμπα, Κάντλετς, Χόρνακ, Σουσοπάρεκ, Πομπόρσκι (88’ Σμίτσερ), Νέντβεντ, Ράντα, Μπέργκερ, Μπέιμπλ, Νέμετς, Κούκα

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ