ΑΓΓΛΙΑ

Ώρα κούπας και αποδείξεων!

Ώρα κούπας και αποδείξεων!

Η ώρα για την πρώτη κούπα της χρονιάς στο Νησί έφτασε, με Άρσεναλ και Μπέρμιγχαμ να κοντράρονται στον 51ο τελικό Λιγκ Καπ. Το Sport24.gr σκαλίζει παρόν και παρελθόν και σας παρουσιάζει τα 24 μυστικά της μεγάλης αυτής μάχης!

Η άνοιξη μπορεί να μην έχει μπει ακόμα όμως οι Άγγλοι είναι... ανυπόμονοι και έτσι λίγες ημέρες πριν μας αποχαιρετήσει ο χειμώνας ζουν στους ρυθμούς του τελικού Carling Cup, με τις Άρσεναλ και Μπέρμιγχαμ να διεκδικούν στο μεγαλοπρεπές Γουέμπλεϊ τον πρώτο χρονικά εγχώριο τίτλο της χρονιάς.

Θα υπερισχύσει η θέληση των "κανονιέρηδων" για τον πρώτο τους τίτλο μετά το 2005, που θα αποτελέσει και εφαλτήριο για τις ακόμα πιο σκληρές μάχες που έχουν στα υπόλοιπα μέτωπα (2οι στο πρωτάθλημα, στους "8" του Κυπέλλου Αγγλίας, στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ);

Ή μήπως η δίψα της Μπέρμιγχαμ για την 2η κούπα στην ιστορία της και πρώτη μετά από 48 χρόνια θα είναι αρκετή για να δώσει στους παίκτες του Άλεξ ΜακΛις τα μετάλλια των νικητών στο τέλος της βραδιάς;

Την απάντηση θα την έχουμε σε λίγες ώρες από τώρα (18:00 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένος ο τελικός), και το Sport24.gr σας βάζει στο πνεύμα της "γιορτής του ποδοσφαίρου" κάνοντάς σας... πάσα 24 πράγματα που θα θέλατε να ξέρετε για το παρελθόν αλλά και το παρόν των δύο μονομάχων.

1. Το κίνητρο της Άρσεναλ για την κατάκτηση του Λιγκ Καπ είναι τεράστιο αφού ο τελευταίος τίτλος για τους "κανονιέρηδες" ήρθε τον Μάιο του 2005, στον τελικό του FA Cup με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Μιλένιουμ" του Κάρντιφ.

2. Εάν πάντως τα έξι χρόνια "ξηρασίας" φαίνονται πολλά στους φίλους των Λονδρέζων, τότε τί να πουν και αυτοί της Μπέρμιγχαμ, που έχουν πανηγυρίσει μόλις έναν τίτλο στα 136 χρόνια ιστορίας του συλλόγου;

Αυτός ήταν το Λιγκ Καπ του 1963, με τους "μπλε" να επικρατούν επί της μισητής συμπολίτισσας Άστον Βίλα σε διπλό τελικό. Το πρώτο ματς βρήκε τη Μπέρμιγχαμ να νικάει με 3-1 εντός έδρας ενώ η ρεβάνς δεν είχε τέρματα.

Ώρα κούπας και αποδείξεων!
© AP

Ο Σαμίρ Νασρί πανηγυρίζει ύστερα από την επίτευξη κάποιου τέρματος

3. Η Άρσεναλ επιστρέφει στο "Γουέμπλεϊ" για να αγωνιστεί σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης μετά το 1998 και το 2-0 επί της Νιούκαστλ (σε μία χρονιά που γιόρτασε το πρώτο νταμπλ επί εποχής Βενγκέρ στο τιμόνι της).

Στον αντίποδα, την τελευταία φορά που η Μπέρμιγχαμ διεκδίκησε κάποιο σημαντικό τρόπαιο στο θρυλικό αυτό γήπεδο ήταν πριν 55 χρόνια, όταν και ηττήθηκε με 3-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του FA Cup το 1956.

4. Συνολικά 50 είναι οι τελικοί που έχουν γίνει στην ιστορία του Λιγκ Καπ. Από αυτούς οι έξι ήταν διπλοί (στα πρώτα χρόνια του θεσμού, από το 1961 μέχρι το 1966), ενώ επτά φιλοξενήθηκαν στο "Mιλένιουμ" του Κάρντιφ στην Ουαλία (από το 2001 μέχρι το 2007), την εποχή που ανακατασκευαζόταν το Γουέμπλεϊ.

Ο "ναός του αγγλικού ποδοσφαίρου" έχει φιλοξενήσει συνολικά 37 τελικούς, είτε στην παλιά του μορφή (1967-2000) είτε στη σύγχρονη βερσιόν του (2008-2010).

Ώρα κούπας και αποδείξεων!
© AP

Ο Τζακ Γουίλσιρ σε μονομαχία με τον Τσάβι της Μπαρτσελόνα

5. H Μπέρμιγχαμ έχει αγωνιστεί συνολικά σε δύο τελικούς, αφού πέρα από τον κερδισμένο του 1963 έχει και τον χαμένο απέναντι στη Λίβερπουλ το 2001, στη γειτονική Ουαλία.

Τότε, οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1 στην κανονική διάρκεια του τελικού και στην παράταση, για να επικρατήσουν τελικά οι "κόκκινοι" με 5-4 στα πέναλτι, στο δρόμο τους προς το μίνι τρεμπ (Λιγκ Καπ, Κύπελλο Αγγλίας, Κύπελλο UEFA).

6. Πως και πως περιμένει ο Ομπαφέμι Μάρτινς (δανεικός από τη Ρουμπίν Καζάν στη Μπέρμιγχαμ) να παίξει κόντρα στην Άρσεναλ για να αφιερώσει στους φιλάθλους της ομάδας του τον γνωστό πανηγυρισμό του.

"Εάν σκοράρω στον τελικό του Carling Cup, νομίζω ότι θα προσπαθήσω να κάνω 10 τούμπες, ίσως και παραπάνω!", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ώρα κούπας και αποδείξεων!

Πανηγυρικό στιγμιότυπο του Αρσέν Βενγκέρ με τον Φαν Πέρσι

7. Τα νοκ-άουτ ματς φαίνεται ότι ταιριάζουν στη Μπέρμιγχαμ... Και αυτό γιατί ενώ μετράει μόλις 6 νίκες σε 26 ματς που έχει δώσει μέχρι στιγμής στην Πρέμιερ Λιγκ, στο Κύπελλο Αγγλίας βρίσκεται ήδη στα προημιτελικά, ενώ έφτασε στον τελικό του Carling Cup έχοντας νικήσει στα οκτώ από τα εννεά παιχνίδια στο δρόμο προς το "Γουέμπλεϊ".

Εντυπωσιακό είναι συνάμα και το γεγονός ότι σε κανένα από τα φετινά της παιχνίδια για το Κάρλινγκ Καπ δεν κατάφερε να κρατήσει απαραβίαστη την εστία της (13 γκολ παθητικό). Η τελευταία φορά που δεν δέχτηκε γκολ στη διοργάνωση ήταν τον Αύγουστο του 2008, με το εντός έδρας 4-0 επί της Γουίκομπ.

8. Η Άρσεναλ ήταν η νικήτρια στη μοναδική προηγούμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων για την τρίτη τη τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση στο Νησί. Αυτή έλαβε χώρα στο "Χάιμπουρι" για τον τρίτο γύρο του Λιγκ Καπ το 1997, με την ομάδα του Βορείου Λονδίνου να παίρνει το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο επικρατώντας με 4-1 στην παράταση.

22/5/1982 Scottish Cup Final
Glasgow Rangers v Aberdeen
Alex McLeish and Alex Ferguson walk aff the pitch in the break
Credit: Offside / Mark Leech
22/5/1982 Scottish Cup Final Glasgow Rangers v Aberdeen Alex McLeish and Alex Ferguson walk aff the pitch in the break Credit: Offside / Mark Leech 22/5/1982 SCOTTISH CUP FINAL GLASGOW RANGERS V ABERDEEN ALEX MCLEISH AND ALEX FERGUSON WALK AFF THE PITCH IN THE BREAK CREDIT: OFFSIDE / MARK LEECH

Ο Άλεξ ΜακΛις με τη φανέλα της Αμπερντίν, με προπονητή τον Άλεξ Φέργκιουσον

9. Η πρόσφατη παράδοση είναι υπέρ του συγκροτήματος του Αρσέν Βενγκέρ, αφού παραμένει αήττητη στις οκτώ τελευταίες αναμετρήσεις της με τη Μπέρμιγχαμ (5 νίκες-3 ισοπαλίες).

Επιπλέον, στα δύο φετινά τους ματς για το πρωτάθλημα, οι "κανονιέρηδες" μετρούν ισάριθμες επιτυχίες: 2-1στο "Emirates" στις 16 Οκτωβρίου 2010 (41' πεν. Νασρί, 47' Σαμάκ / 33' Ζίγκιτς) και 3-0 στο "Σεντ Άντριους" την 1η Ιανουαρίου 2011 (13' Φαν Πέρσι, 58' Νασρί, 66' αυτ. Τζόνσον).

10. Η Άρσεναλ έχει χάσει στους τέσσερις από τους έξι τελικούς Λιγκ Καπ στους οποίους έχει δηλώσει παρούσα: 0-1 από τη Λιντς το 1968, 1-3 από την Σουίντον (στην παράταση) το 1969, 2-3 από τη Λούτον το 1988 και 1-2 από την Τσέλσι το 2007. Όσο για τους δύο κερδισμένους της τελικούς αυτοί είναι το 1987 κόντρα στη Λίβερπουλ (2-1) και το 1993 με αντίπαλο τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ (2-1).

Ώρα κούπας και αποδείξεων!

Ο Αντρέι Αρσάβιν πανηγυρίζει το 2-1 κόντρα στη Μπαρτσελόνα

11. Ο Αρσέν Βενγκέρ έχει πάρει μέρος σε οκτώ μεγάλους τελικούς ως προπονητής της Άρσεναλ, μετρώντας τέσσερις τίτλους. Ελπίζει κόντρα στη Μπέρμινχαμ να μην τριτώσει το... κακό, αφού προέρχεται από ήττα με Μπαρτσελόνα σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (2006) και ήττα από Τσέλσι σε τελικό Carling Cup (2007).

12. Τα έξι από τα οκτώ γκολ της Μπέρμιγχαμ στην Πρέμιερ Λιγκ κόντρα στην Άρσεναλ, έχουν σημειωθεί από στημένες φάσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι "μπλε" είναι φέτος η ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό στο πρωτάθλημα όσον αφορά παραγωγή γκολ από στημένες φάσεις (56%), την ώρα που οι Λονδρέζοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ομάδων που δέχονται γκολ από στημένα (52%).

Ώρα κούπας και αποδείξεων!

Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι θα φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον τελικο

13. Πρώτα "κανόνια" για την Άρσεναλ τη φετινή σεζόν είναι οι Νασρί με 14 τέρματα (2 στο Λιγκ Καπ) και Φαν Πέρσι με 13 γκολ (κανένα στο Λιγκ Καπ). Στην απέναντι όχθη, κορυφαίοι σκόρερς για τη Μπέρμιγχαμ είναι οι Γκάρντνερ και Ζίγκιτς με 7 γκολ (από δύο γκολ έκαστος στο Λιγκ Καπ).

14. Βάσει στατιστικής, ο Νίκλας Μπέντνερ είναι ο παίκτης που έχει τις περισσότερες πιθανότητες από πλευράς Άρσεναλ να σκοράρει στον τελικό, αφού έχει πετύχει έξι γκολ στα επτά τελευταία παιχνίδια Λιγκ Καπ. Οι απουσίες των Γουόλκοτ και Φάμπρεγας αυξάνουν σίγουρα τις πιθανότητές του να πάρει χρόνο συμμετοχής.

15. Ο Αρσέν Βενγκέρ πάει για τον όγδοο μεγάλο τίτλο του ως προπονητής της Άρσεναλ και πρώτο για το θεσμό του Λιγκ Καπ, μετά από 3 Πρωταθλήματα Αγγλίας (1998, 2002, 2004) και 4 Κύπελλα Αγγλίας (1998, 2002, 2003, 2005).

Ώρα κούπας και αποδείξεων!
© SNS GROUP 0141 221 3602

Ο Άλεξ ΜακΛις καμαρώνει με τα τρόπαια της Ρέιντζερς

16. Ο Άλεξ ΜακΛις κυνηγάει τον πρώτο του τίτλο στον πάγκο της Μπέρμιγχαμ, ωστόσο μόνο άπειρος δεν είναι από το "σπορ" της συλλογής τροπαίων.

Ως τεχνικός της Ρέιντζερς από το 2001 μέχρι το 2006 πήρε 7 τίτλους (2 Πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 3 Λιγκ Καπ), ενώ κατά τη διάρκεια της 16χρονης (1978-1994) σπουδαίας ποδοσφαιρικής διαδρομής του με τη φανέλα της Αμπερντίν κατέκτησε 12 τίτλους (1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 3 Πρωταθλήματα Σκωτίας, 5 Κύπελλα Σκωτίας, 2 Λιγκ Καπ Σκωτίας).

Ώρα κούπας και αποδείξεων!

Ο Νίκολα Ζίγκιτς θα είναι η αιχμη του δόρατος στην επίθεση της Μπέρμιγχαμ

17. Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Μάικλ Ντιν, ο οποίος στον αγώνα πρωταθλήματος των δύο ομάδων στις 23 Φλεβάρη 2008 έδειξε κόκκινη κάρτα στον Μάρτιν Τέιλορ, για το δολοφονικό μαρκάρισμα του Μάρτιν Τέιλορ στον Εντουάρντο, με τον οποίο του έσπασε το πόδι αφήνοντάς τον για περίπου έναν χρόνο εκτός γηπέδων.

Και τα δύο πάντως φετινά ματς έχουν σημαδευτεί από αποβολές: τον περασμένο Οκτώβρη ο Γουίλσιρ αποβλήθηκε στο "Emirates" για σκληρό φάουλ στον Ζίγκιτς, ενώ την Πρωτοχρονιά του 2011 στο Μπέρμιγχαμ, ο Λι Μπόγιερ χτύπησε εκτός φάσης τον Μπακαρί Σανιά, για να τιμωρηθεί κατόπιν μελέτης του βίντεο με τρεις αγωνιστικές αποκλεισμό.

18. Μπορεί ο θεσμός του Λιγκ Καπ να μην ήταν μέσα στις βασικές προτεραιότητες του Αρσέν Βενγκέρ (γεγονός για το οποίο κατακρίθηκε από πολλούς τα τελευταία χρόνια), παρόλα αυτά η Άρσεναλ έχει πετύχει κάτι το αξιοσημείωτο, αφού από το 2003 και μετά, φτάνει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά.

Ώρα κούπας και αποδείξεων!

Ο Σεσκ Φάμπρεγας ανταλλάσει χειραψία με τον Λιονέλ Μέσι

19. Ο μοναδικός "επιζήσαντας" από την ομάδα του 2005 που σήκωσε το τελευταίο τρόπαιο της Άρσεναλ, είναι ο Σεσκ Φάμπρεγας, ο οποίος όμως δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την προσπάθεια των συμπαικτών του ύστερα από τον τραυματισμό του μεσοβδόμαδα στο ματς με τη Στόουκ. Πέρα από τον Ισπανό άσο, μεγάλη απώλεια για την Άρσεναλ είναι και ο τραυματισμός του Τίο Γουόλκοτ.

20. Χωρίς αμφιβολία, οι Λονδρέζοι είναι από τις πλέον φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη αυτή την εποχή, έχοντας μόλις μία ήττα στα 17 τελευταία ματς που έχουν δώσει σε όλες τις διοργανώσεις (0-1 εκτός από την Ίπσουιτς στις 12 Ιανουαρίου, για τον πρώτο ημιτελικό του Λιγκ Καπ).

Ώρα κούπας και αποδείξεων!

Ο Κρεγκ Γκάρντνερ ειναι ο πρώτος φετινός σκόρερ για τους "μπλε" μαζί με Ζίγκιτς

21. Είκοσι έξι πόντοι χωρίζουν στο πρωτάθλημα τους δύο φιναλίστ του τελικού. Η Άρσεναλ είναι αυτή τη στιγμή 2η, τέσσερις βαθμούς πίσω από την κορυφή, με 56 βαθμούς σε 27 αγώνες (17 νίκες-5 ισοπαλίες-5 ήττες), ενώ η Μπέρμιγχαμ είναι 16η, δύο πόντους πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, με 30 βαθμούς ύστερα από 26 αγώνες (6 νίκες-12 ισοπαλίες-8 ήττες).

22. "Εάν κατακτήσεις το Λιγκ Καπ, μπορείς να πεις με ειλικρίνια ότι έχεις πάρει ένα τρόπαιο; Έχουμε περάσει τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ 10 συνεχόμενες σεζόν.

Αυτό είναι τρεις φορές δυσκολότερο από το να πάρεις πέντε φορές το Λιγκ Καπ στο αντίστοιχο διάστημα. Και το να τερματίσεις τρίτος στο πρωτάθλημα είναι πιο δύσκολο από το να πάρεις το Λιγκ Καπ".

Τάδε έφη Αρσέν Βενγκέρ, σε δηλώσεις του έναν χρόνο πριν (6 Φεβρουαρίου 2010). Φέτος όμως, η ανάγκη κατάκτησης ενός τίτλου μετά από έξι χρόνια φαντάζει πιο επιτακτική από ποτέ και ο ίδιος το θέλει πιο πολύ από τον καθένα!

Ώρα κούπας και αποδείξεων!

Ο Λι Μπόγερ θα πάρει θέση στη μεσαία γραμμή της ομάδας του ΜακΛις

23. "Δεν είναι το βασικό τρόπαιο. Τα σημαντικότερα είναι αυτό του Πρωταθλήματος και του Τσάμπιονς Λιγκ. Ύστερα έρχεται το FA Cup και ακολουθεί το Carling Cup.

Όμως αν πάρουμε ένα τρόπαιο θα μας δώσει ώθηση για τη συνέχεια. Αν το πάρουμε δεν θα είμαστε πια υποχρεωμένοι να απαντάμε στο ερώτημα "μπορούμε να παίρνουμε τίτλους;", ωστόσο εξακολουθώ να πιστεύω ότι το δυσκολότερο είναι να διατηρείσαι στην κορυφή.

Η απόδειξη είναι ότι μόνο δύο σύλλογοι έχουν καταφέρει να πλασαριστούν στην πρώτη τετράδα και στις 12 τελευταίες σεζόν: εμείς και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η κατάκτηση όμως του τροπαίου θα πείσει την ομάδα μου ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι τίτλοι", δήλωσε ο Αρσέν Βενγκέρ, παραμονές του τελικού με τη Μπέρμιγχαμ.

Ώρα κούπας και αποδείξεων!

Ο Μπεν Φόστερ θα έχει δύσκολη αποστολή κόντρα στα "κανόνια" του Βενγκέρ

24. Οι πιθανές συνθέσεις των δύο διεκδικητών του φετινού Carling Cup είναι: Στσέσνι, Σανιά, Κοσιενλί, Ντζουρού, Κλισί, Σονγκ, Γουίλσιρ, Ροσίτσκι, Νασρί, Αρσάβιν, Φαν Πέρσι για την Άρσεναλ (σύστημα 4-2-3-1), και Φόστερ, Καρ, Τζόνσον, Γίρανεκ, Ρίτζγουελ, Γκάρντνερ, Φέργκιουσον, Μπόγιερ, Μποσεζούρ, Λάρσον, Ζίγκιτς για τη Μπέρμιγχαμ.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ