ΑΓΓΛΙΑ

Το κανόνι της Λέιτον Όριεντ!

Το κανόνι της Λέιτον Όριεντ!

Ο Α. Βενγκέρ δεν γνώριζε καν το όνομά του, όμως ο Ζονατάν Ταχουέ φιγουράρει σε όλα τα αγγλικά πρωτοσέλιδα μετά το γκολ του στην Άρσεναλ. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τον ήρωα της Λέιτον Όριεντ ο οποίος πρόσθεσε λίγη ακόμα χρυσόσκονη στη μαγική ιστορία του FA Cup (photos+vid).

Την ώρα που στην Ελλάδα ασχολούνται ακόμα -εν έτει 2011- με διαιτητές, καυγάδες προέδρων, ντου οπαδών στα γήπεδα και χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων, στην χώρα που γέννησε τον βασιλιά των σπορ, την Αγγλία, το ποδόσφαιρο ζει τις καλύτερες στιγμές του...

Μία ακόμα απόδειξη ήρθε το απόγευμα της Κυριακής στο "Brisbane Road" του Ανατολικού Λονδίνου, με την Λέιτον Όριεντ της Λιγκ 1 να ισοφαρίζει 1-1 την Άρσεναλ στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης, σε ματς για τον 5ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, και να ανανεώνει έτσι το ραντεβού της με τους "κανονιέρηδες" για τις 2 Μαρτίου στο "Emirates".

Βλέπετε, η μαγεία του FA Cup είναι τέτοια ώστε τίποτα να μην θεωρείται αδύνατο: εκεί η ομάδα με την μία μόλις παρουσία στη μεγάλη κατηγορία (1962-63) δεν φοβάται την τρίτη σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων (13), εκεί η 10η στη βαθμολογία της Λιγκ 1 μπορεί να κοντράρει στα ίσια το συγκρότημα του Αρσέν Βενγκέρ, το οποίο λίγες ημέρες νωρίτερα είχε νικήσει με 2-1 την κατά πολλούς κορυφαία ομάδα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, Μπαρτσελόνα!

Το κανόνι της Λέιτον Όριεντ!
© GETTY IMAGES

Ο Ταχουέ μπαίνει στην περιοχή και κάνει το δυνατό σουτ...

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό ωστόσο αναφορικά με το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πως ο άνθρωπος που έβαλε την Λέιτον Όριεντ σε όλα τα αθλητικά πρωτοσέλιδα των αγγλικών ΜΜΕ, ο Ζονατάν Ταχουέ, είναι ένας παίκτης που ο Αρσέν Βενγκέρ παραδέχτηκε μετά το ματς ότι δεν τον είχε ακούσει ποτέ στη ζωή του...

Και να φανταστείτε ότι ο 26χρονος Γάλλος επιθετικός και νέος ήρωας των οπαδών της "O's", ήταν πρώην συμπαίκτης του Άλεξ Σονγκ στη Μπαστιά, ενώ παραμένει ακόμα και σήμερα επιστήθιος φίλος με έναν άλλο παίκτη της Άρσεναλ, τον Εμανουέλ Εμπουέ.

Το εκπληκτικό μάλιστα με αυτόν είναι πως κόντρα στην Άρσεναλ δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να συνεχίσει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα σε όλο το Νησί τη φετινή σεζόν: να σκοράρει προς το τέλος των αγώνων.

Το κανόνι της Λέιτον Όριεντ!

... με τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του Αλμούνια

Την Κυριακή, ο ολίγον τροφαντός στράικερ έφτασε τα 10 γκολ φέτος σε όλες τις διοργανώσεις, με τα 8 από αυτά να έχουν μπει από το 85ο λεπτό και έπειτα.

Η αρχή έγινε κόντρα στη Χάρτλπουλ όπου σκόραρε στο 89' (16 Οκτωβρίου), συνέχισε με τα γκολ στο 85' και 92' απέναντι στη Μπόρνμουθ (20 Νοεμβρίου), ενώ το επόμενο "θύμα" του ήταν η Ντρόιλσντεν για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας (επαναληπτικός αγώνας στις 7 Δεκεμβρίου) όταν και σημείωσε χατ-τρικ, στο 88', στο 89' και στο 107'.

Αλλά και μέσα στο 2011 φρόντισε να δικαιώσει το παρατσούκλι "Σόλσκιερ" που του έχουν κολλήσει αρκετοί, με την έφεσή του να πετυχαίνει γκολ στα τελευταία λεπτά, όπως έκανε και ο άλλοτε στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στις 3 Ιανουαρίου βρήκε δίχτυτα κόντρα στην Κόλτσεστερ στο 86', για να έρθει και το τέρμα του κόντρα στην ομάδα-πρότυπο του Βενγκέρ (όπου μπήκε ως αλλαγή στο 63') ώστε να εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο η δημοτικότητά του στους οπαδούς της Λέιτον Όριεντ αλλά και η αναγνωρισιμότητά του από όλους τους Άγγλους φιλάθλους.

Το κανόνι της Λέιτον Όριεντ!

Στιγμές έκστασης για τον σκόρερ και τους συμπαίκτες του μετά το φιλί της ζωής στο 89'

"Ήταν το 2003 όπου έπαιζα με τον Άλεξ Σονγκ στη Μπαστιά. Εγώ ήμουν στην πρώτη ομάδα και αυτός στις ρεζέρβες.

Αυτή τη στιγμή είμαι υπέρβαρος κατά τέσσερα κιλά επειδή ήμουν εκτός δράσης για τέσσερις μήνες λόγω τραυματισμού στον τένοντα", δήλωσε μετά το ματς ο πανευτυχής Ταχουέ, ο οποίος νίκησε στη φάση του 89' τρεις παίκτες των "κανονιέρηδων": τους Γκιμπς, Μίκελ και Αλμούνια.

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης της Όριεντ, Μπάρι Χερν, ζούσε σε πελάγη ευτυχίας μετά το 1-1, κάνοντας λόγο για ταξίδι της ομάδας στο Λας Βέγκας (!) αλλά και την επικείμενη αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα προημιτελικά.

Το κανόνι της Λέιτον Όριεντ!

"Είναι τρελός ο πρόεδρος", θα μπορούσαν να τραγουδούν οι παίκτες των "O's"

"Είχαμε πάει στο Βέγκας για να γιορτάσουμε την άνοδο στη Λιγκ 1. Τώρα υποθέτω ότι οι παίκτες θα θέλουν ως δώρο να τους πάω στο Λας Βέγκας ενώ αν μπούμε στα πλέι οφ για να διεκδικήσουμε την άνοδο στην Τσάμπιονσιπ θα ζητήσουν και κάτι άλλο.

Μετά τον αγώνα όλοι θέλαμε να πάμε κατευθείαν στο Βέγκας με ιδιωτικό αεροπλάνο αλλά ο προπονητής μας (σ.σ Ράσεν Σλέιντ) δεν θα μας άφηνε επειδή έρχεται το ματς με τη Χάντερσφιλντ. Νιώθω ένα μείγμα απίστευτης χαράς και καρδιακής προσβολής.

Περίμενα αρκετά χρόνια να παίξουμε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά θα πρέπει να νικήσουμε την Άρσεναλ για να γίνει κάτι τέτοιο".

Το κανόνι της Λέιτον Όριεντ!
© ANDY HOOPER

Τεχνικός και πρόεδρος πανηγυρίζουν για το ιστορικό αποτέλεσμα κόντρα στην Άρσεναλ

Όσον αφορά στον τεχνικό της Όριεντ, ο οποίος είδε με καμάρι την ομάδα του να διατηρεί το αήττητο που κρατάει από την 1η Ιανουαρίου (11 ματς) αλλά και το εντός έδρας αήττητό από τον Σεπτέμβριο και μετά, ήταν αφοπλιστικός στην κριτική του για το ματς: "Ο Ταχουέ είναι η σούπερ αλλαγή μας.

"Το τάιμινγκ του γκολ ήταν τέλειο. Μπήκε προς το τέλος και ήταν πολύ αργά για τον Βενγκέρ για να ρίξει τον Φάμπρεγκας ή όποιον άλλο είχε στον πάγκο.

Μετά τον αγώνα οι παίκτες δεν είχαν ξεχάσει την υπόσχεση του προέδρου για ταξίδι στο Λας Βέγκας σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, και τον υποδέχτηκαν στα αποδυτήρια βάζοντας να παίζει το τραγούδι του Έλβις Πρίσλεϊ Viva Las Vegas"!

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό που προκύπτει από την αναμέτρηση του "Brisbane Road" είναι ότι η άσημη Λέιτον Όριεντ -που τη χωρίζουν 53 θέσεις από την πανίσχυρη Άρσεναλ στις βαθμολογίες των πρωταθλημάτων- κατάφερε να στείλει τη σειρά σε δεύτερο ματς παρότι ισοπεδώθηκε όσον αφορά στο passing game, με 298 πάσες έναντι 801 των φιλοξενουμένων!

LEYTON ORIENT V ARSENAL
FA CUP 5TH ROUND
PIC;SIMON OCONNOR
ORIENT PLAYERS CELEBRATE THEIR DRAW WITH ARSENAL AS GOALSCORER JONATHAN TEHOUE HOLDS ONTO THE CHAMPAGNE
MINIMUM £250.00 PER PICTURE REPRODUCTION FEE
LEYTON ORIENT V ARSENAL FA CUP 5TH ROUND PIC;SIMON OCONNOR ORIENT PLAYERS CELEBRATE THEIR DRAW WITH ARSENAL AS GOALSCORER JONATHAN TEHOUE HOLDS ONTO THE CHAMPAGNE MINIMUM £250.00 PER PICTURE REPRODUCTION FEE SIMON O'CONNOR

Οι παίκτες της Λέιτον Όριεντ γιορτάζουν με την ψυχή τους το 1-1 στα αποδυτήρια

Φυσικά, τα νούμερα δεν παίζουν μπάλα αλλά οι ποδοσφαιριστές, και αυτοί της Λέιτον Όριεντ μπορούν να ονειρεύονται μέχρι τη ρεβάνς με την Άρσεναλ ότι στο "Ολντ Τράφορντ" θα ταξιδέψουν εκείνοι, για τον προημιτελικό κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σύμφωνα μάλιστα με τους οπαδούς της, έχουν και κάτι γραμάτια να ξοφλήσουν απέναντι στη συμπολίτισσα, αφού το 1978 που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι των δύο ομάδων στα ημιτελικά του FA Cup (μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας τους) γνώρισαν βαριά ήττα με 3-0. Λέτε μετά το γκολ του Ταχουέ να υπάρχει και δεύτερο θαύμα στις 2 Μαρτίου;

Λέιτον Όριεντ-Άρσεναλ 1-1

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ