ΑΓΓΛΙΑ

Η διαμάχη της FA με την Premier League ακυρώνει τα σχέδια για διακοπή χειμώνα

Η διαμάχη της FA με την Premier League ακυρώνει τα σχέδια για διακοπή χειμώνα

FA και Premier League ετοιμάζονται για μία μεγάλη ρήξη με φόντο το 2019 και τον καταρτισμό του νέου προγράμματος, αφού παρότι αμφότερες θέλουν διακοπή χειμώνα, καμία δεν κάνει πίσω. Δείτε τον λόγο.

Το τεράστιο πρόβλημα του υπεφορτωμένου προγράμματος την περίοδο των εορτών για το αγγλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια δεν πρόκειται να επιλυθεί μέχρι τουλάχιστον το 2025, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) ενημέρωσε τη Football League, δηλαδή τη λίγκα των μικρότερων κατηγοριών που διοργανώνει την Championship, την League One και τη League Two, ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί στο σχέδιό της περί αναδιοργάνωσης όλων των πρωταθλημάτων, με τη μείωση του αριθμού των ομάδων σε κάθε κατηγορία και την αύξηση των κατηγοριών από τρεις σε τέσσερις, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί το καλεντάρι.

Το "αγκάθι" στις συζητήσεις των δύο πλευρών ήταν οι μεσοβδόμαδοι αγώνες, με τη Football League να ζητάει από την FA να μεταφέρει ορισμένους αγώνες κυπέλλου από Σάββατο σε Τετάρτη. Οι επίσημες επαφές είχαν αρχίσει από τον Μάιο, ωστόσο η υπογραφή νέου τηλεοπτικού συμβολαίου της FA για τα δικαιώματα του κυπέλλου στα τέλη Οκτωβρίου, άλλαξε άρδην την αρχική διαλλακτική στάση της.

Το νέο συμβόλαιο προβλέπει συνεργασία έξι ετών από το 2019 μέχρι το 2025, με συνολικές απολαβές 951.500.000 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, μεταξύ των όρων απαγορεύεται η διεξαγωγή αγώνων του FA Cup μεσοβδόμαδα, ώστε να αξιοποιηθεί το τηλεοπτικό κοινό που είναι μεγαλύτερο τα Σαββατοκύριακα. Για την ελάφρυνση του προγράμματος οι όροι του νέου συμβολαίου επιτρέπουν την απαλοιφή των επαναληπτικών σε περίπτωση που ένας αγώνας κυπέλλου λήγει ισόπαλος, ωστόσο προς το παρόν υπάρχει τεράστια διαφωνία με την Premier League ως προς τον καταρτισμό του προγράμματος.

Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής της FA, Μάρτιν Γκλεν, δεν δίστασε να δηλώσει ότι σε περίπτωση που η Premier League δεν αφήσει ελεύθερο Σαββατοκύριακο για το Κύπελλο Αγγλίας, τότε οφείλει να αποζημιώσει χρηματικά την Ομοσπονδία.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο δικαιωμάτων μετάδοσης της Premier League σε Μεγάλη Βρετανία και εξωτερικό έχει ύψος 9.200.000.000 ευρώ από το 2016 μέχρι το 2019 και προβλέπει οι 32 από τους 38 αγωνιστικές να διεξάγονται μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας. Ως εκ τούτου, τα "ελεύθερα" Σαββατοκύριακα για το κύπελλο είναι περιορισμένα.

Οι συζητήσεις για το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο του πρωταθλήματος θα αρχίσουν το 2017 και σε αυτές θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα των κενών ημερομηνιών. Τόσο η FA όσο και η Premier League έχουν αναφερθεί θετικά στην προσπάθεια εξεύρεσης χρόνου στις αρχές Ιανουαρίου, ο οποίος θα αξιοποιείται για την ξεκούραση των παικτών. Μετά από την υπογραφή του νέου συμβολαίου, αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματισμένοι για εκείνο το διάστημα 4ος και 5ος γύρος του Κυπέλλου Αγγλίας θα πρέπει να βρουν άλλες ημερομηνίες από το 2019 και μάλιστα Σαββατοκύριακο, με την Premier League να μην συναινεί σε μεταθέσεις των αγώνων της.

"Μιλάμε με τις λίγκες για το πώς θα κάνουμε διαφορετικά τα πράγματα, αλλά δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση. Μεγιστοποιήσαμε την αξία του Κυπέλλου Αγγλίας. Είναι σωστό να έχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή για το κύπελλο, επειδή μπορούμε να κάνουμε περισσότερα", δήλωσε αρχικά ο Γκλεν, για να προχωρήσει στην ουσία.

"Είναι πρόωρο να πούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, επειδή υπάρχουν κι άλλοι τρόποι ώστε ίσως να εξασφαλίσουμε χρόνο για χειμερινή διακοπή. Και εάν αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αφήσει το Σάββατό του, γνωρίζουμε πόσο κοστίζουν τα Σάββατα. Γνωρίζουμε το κόστος ενός αγώνα κυπέλλου το Σάββατο σε σχέση με έναν αγώνα πρωταθλήματος το Σάββατο, εφόσον η κουβέντα φτάσει σε χρηματική αποζημίωση".

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ