ΑΓΓΛΙΑ

Ευλογία ή κατάρα τα πέναλτι για τους αγγλικούς συλλόγους;

Ευλογία ή κατάρα τα πέναλτι για τους αγγλικούς συλλόγους;

Με αφορμή τον αποκλεισμό της Τότεναμ στα πέναλτι το Sport24.gr έψαξε και βρήκε τι κάνουν οι αγγλικές ομάδες από τα 11 βήματα τα τελευταία 20 χρόνια σε Champions League και Europa League. Δείτε μεταξύ άλλων τους τελικούς που έχουν πάρει κι εκείνους που έχουν χάσει.

Για την εθνική Αγγλίας η διαδικασία των πέναλτι είναι ταυτόσημη με τον αποκλεισμό τα τελευταία χρόνια, αφού σχεδόν ποτέ δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον συγκεκριμένο σκόπελο.

Ισχύει, όμως, το ίδιο και για τις αγγλικές ομάδες ή όχι; Το Sport24.gr έχει την απάντηση παρουσιάζοντας τις επιδόσεις τους από τα 11 βήματα σε Champions και Europa League τα τελευταία 20 χρόνια.

Η πρωτάρα Γιουνάιτεντ

Στην τελευταία 20ετία η ομάδα που έκανε την αρχή ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το μακρινό 1992 οι "κόκκινοι διάβολοι" έπεσαν με την Τορπέντο Μόσχας στον πρώτο γύρο του τότε UEFA Cup. Οι Ρώσοι αποδείχτηκαν αξεπέραστο εμπόδιο και δε δέχτηκαν ούτε ένα γκολ. Έτσι οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι, μέσω των οποίων προκρίθηκε η Τορπέντο. Μοιραίος στον ξαφνικό θάνατο ο Γκάρι Πάλιστερ για τους παίκτες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Απέδρασαν με την πρόκριση τα "παγώνια"

Ο πρώτος γύρος του UEFA Cup έφερε αντιμέτωπες το 1999 τη Λιντς με τη Μαρίτιμο. Η κάθε ομάδα νίκησε με 1-0 στο γήπεδό της κι έτσι στην Πορτογαλία η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι. Οι Άγγλοι ήταν πιο εύστοχοι από τους αντιπάλους τους και με 1-4 πήραν το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο.

Χάθηκε ο τίτλος

Η Κοπεγχάγη φιλοξενούσε τον τελικό του UEFA Cup το 2000, όταν η Γαλατάσαράι κατακτούσε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Απέναντί της η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ που είχε τότε στη σύνθεσή της παίκτες όπως οι Τιερί Ανρί, Ντένις Μπέργκαμπ, Πατρίκ Βιεϊρά και Νταβόρ Σούκερ. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να βάλουν γκολ οι "κανονιέρηδες", αλλά δύο από τους προαναφερθέντες (Βιεϊρά και Σούκερ) αστόχησαν και σε πέναλτι.

Δεν μπόρεσε η Ίπσουιτς

Η Σλόβαν Λίμπερετς ήταν η ομάδα που πανηγύριζε μετά τη διαδικασία των πέναλτι στον επαναληπτικό με την Ίπσουιτς. Οι Τσέχοι πήραν την πρόκριση για τον τρίτο γύρο του UEFA Cup από τα 11 βήματα ευστοχώντας σε όλα τα πέναλτι σε αντίθεση με τους Άγγλους που έχασαν δύο. Ζερμέιν Ράιτ και Φίνιντι Τζορτζ δε βρήκαν δίχτυα με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η ομάδα τους.

Ευλογία ή κατάρα τα πέναλτι για τους αγγλικούς συλλόγους;

Το θαύμα της Πόλης

Το ημερολόγιο γράφει 25 Μαΐου του 2005 και η Λίβερπουλ φτάνει τα πέντε Champions League/Πρωταθλητριών. Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ πραγματοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου πετυχαίνοντας τρία γκολ σε οκτώ λεπτά και ισοφαρίζοντας σε 3-3. Στην παράταση δεν άλλαξε τίποτα και στα πέναλτι με ήρωα τον ζογκλέρ Γκέρσι Ντούντεκ που θύμισε τον Μπρους Γκρόμπελααρ του τελικού της Ρώμης (1984) οι "κόκκινοι" πήραν τον τίτλο.

Ο Ράφα αποκλείει ξανά τον Μουρίνιο

Δύο χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση σε ημιτελικά Champions League Λίβερπουλ και Τσέλσι τίθενται ξανά αντιμέτωπες. Νικητής και πάλι ο Ράφα Μπενίτεθ στη μάχη των προπονητών. Ο Ισπανός βλέπει τους παίκτες του στο "Άνφιλντ" να ισφαρίζουν το σκορ του πρώτου αγώνα και να παίρνουν τελικά την πρόκριση για τον τελικό της Αθήνας με το κερασάκι στην τούρτα να μπαίνει από τον Ντιρκ Κάουτ.

Μοιραίος ο Τσιμποντά

Τα πέναλτι μάλλον δεν πάνε στην Τότεναμ καθώς η χθεσινή (11/4) δεν ήταν η πρώτη φορά που αποκλείστηκαν μέσω αυτών. Θύματα της συγκεκριμένης διαδικασίας είχαν πέσει και το 2008 για την ίδια διοργάνωση (σ.σ. UEFA Cup ονομαζόταν τότε). Η Αϊντχόφεν έχασε στο πρώτο παιχνίδι με 1-0, νίκησε τη ρεβάνς με το ίδιο σκορ και πέρασε στα προημιτελικά χάρη στο άστοχο πέναλτι του Πασκάλ Τσιμποντά.

Στο ρυθμό του Σαντάνα παραδίνεται η Έβερτον

Ακριβώς στην ίδια φάση της διοργάνωσης το αγγλικό ποδόσφαιρο χάνει εκτός από την Τότεναμ και την Έβερτον. Ο τρόπος είναι ο ίδιος, στα πέναλτι. Τα "ζαχαρωτά" ισοφαρίζουν το 2-0 του πρώτου αγώνα και φτάνουν ως τα πέναλτι. Εκεί Γιακούμπου Αγκεγκμπένι και Φιλ Τζαγκέλκα αστοχούν, σε αντίθεση με τους "βιόλα" που βρίσκουν δίχτυα σε όλα τους τα πέναλτι και περνούν στην επόμενη φάση, όπου αντιμετωπίζουν την Αϊνχτόφεν.

Πανηγύρια για Γιουνάιτεντ, θλίψη για Τσέλσι

Έναν χρόνο μετά τον αποκλεισμό από τη Λίβερπουλ η κατάρα των πέναλτι χτυπούσε ξανά για την Τσέλσι. Οι "μπλε" βρίσκονταν μία ανάσα από το πρώτο Champions League της ιστορίας τους όταν ο Τζον Τέρι γλίστρησε και έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Οι "κόκκινοι διάβολοι" δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και σε συνδυασμό με το δώρο του Νικολά Ανελκά κατέκτησαν για τρίτη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο.

Πρόκριση για Σίτι στη Δανία

Οι Άραβες μόλις είχαν μπει στη Μάντσεστερ Σίτι κι εκείνη προσπαθούσε ν' αλλάξει επίπεδο. Σ' αυτή τη μεταβατική φάση κληρώθηκε στους "16" του UEFA Cup με την Άαλμποργκ. Η κάθε ομάδα είχε από μία νίκη με 2-0, όμως, η πρόκριση πήγε στους "πολίτες", οι οποίοι στα πέναλτι ευστόχησαν 4 φορές έναντι τριών των Δανών.

Τα "κανόνια" ήχησαν στη Ρώμη

Το ταξίδι της Άρσεναλ στο Champions League σταμάτησε πάνω στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για να φτάσει ως εκεί, όμως, η αρμάδα του Αρσέν Βενγκέρ έπρεπε να αποκλείσει στους "16" τη Ρόμα, σε ένα ζευγάρι που χρειάστηκαν τα πέναλτι. Οι "κανονιέρηδες" είδαν τον Μαξ Τονέτο να αστοχεί και να τους δίνει την πρόκριση.

Στην κορυφή της Ευρώπης η Τσέλσι

Είχε γευτεί πολλές πίκρες μέσα από την διαδικασία των πέναλτι, αλλά η τύχη της έδωσε το 2012 όσα τις πήρε άλλες χρονιές. Οι "μπλε" ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά και ο Ιβοριανός ήταν ο παίκτης που έκρινε τον τελικό κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου και με το εύστοχο πέναλτί του, το οποίο έχρισε την Τσέλσι για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ