PREMIER LEAGUE

Τι πραγματικά πήγε λάθος με τον Μουρίνιο

Τι πραγματικά πήγε λάθος με τον Μουρίνιο

Ο Marcus Christenson, αρχισυντάκτης της Guardian, γράφει στο Sport24.gr τι πραγματικά πήγε λάθος φέτος με τον Ζοζέ Μουρίνιο στην Τσέλσι, αλλά και αν θα τον δούμε στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ή κάπου αλλού).

Ο Marcus Christenson είναι αρχισυντάκτης στη Guardian και είναι ο άνθρωπος με τον οποίον επικοινώνησε το Sport24.gr, για να αναλύσει το φαινόμενο "Jose Mourinho", τους λόγους που απολύθηκε από την Chelsea , αλλά και να μάθει τι ακολουθεί. Μεταξύ άλλων, μάθαμε και τι είναι πιο σημαντικό για τον Πορτογάλο, από το "εγώ" του. Ιδού λοιπόν, όσα πρέπει να γνωρίζετε.

" Η πραγματικότητα είναι πως η τρίτη σεζόν είναι πάντα ιδιαίτερη για εκείνον. Είναι πρόβλημα η τρίτη χρονιά, γιατί έχει ένα συγκεκριμένο στιλ. Τα δυο πρώτα χρόνια, κάνει τους πάντες να παίξουν για εκείνον, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα του τύπου "είμαστε εμείς εναντίον εκείνων", εναντίον όλων. Τσακώνεται με τα media, με τις άλλες ομάδες, με άλλους προπονητές και δημιουργεί μια συγκεκριμένη νοοτροπία, που έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα καταντά λίγο κουραστική. Γίνεται κάτι που δεν αντέχεται, κάτι που παύει να λειτουργεί.

Είναι εξαιρετικά καλός προπονητής και κόουτς, αλλά πιστεύω πως η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο στην Chelsea. Το σημείο που ξεπεράστηκε το όριο φέτος, ήταν αυτό που έγινε με τη γιατρό της ομάδας, την Eva Carneiro . Αυτή ήταν η αρχή του τέλους, γιατί οι παίκτες την εμπιστεύονταν, ήταν φίλοι μαζί της και αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο. Το ξέσπασμα εναντίον της έγινε χωρίς να υπάρχει καλός λόγος. Επιπροσθέτως, αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη. Αν παρακολουθήσετε τη φετινή Chelsea και τι είχε προηγηθεί εκείνου του ματς με τη Swancea ( στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ), αλλά και τι ακολούθησε, να διαπιστώσετε πως ήταν σαν να επρόκειτο για άλλον προπονητή.

"Οι παίκτες σταμάτησαν να παίζουν για εκείνον, στο 100%"

Ενδεχομένως μετά το συμβάν με την Carneiro, να έπρεπε να αντιληφθεί ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να ξεχάσει τις συνήθειες του και να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο και το πώς θα κάνει την ομάδα να λειτουργήσει, αν και πιστεύω ότι ήταν ήδη αργά. Οι παίκτες είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε εκείνον. Δεν θα πω ότι άρχισαν να παίζουν εναντίον του, αλλά σίγουρα δεν έπαιζαν για τον Mourinho. Είναι γεγονός ότι δεν προσπάθησαν ποτέ ξανά να φτάσουν το 100% της απόδοσης. Έδιναν κάπου έως το 90%. Και δεν χρειαζόταν να γίνει κάτι παραπάνω, για να αρχίσουν να χάνουν παιχνίδια που υπό φυσιολογικές συνθήκες να "έπαιρναν".

Από τα πρώτα βήματα της καριέρας του, το χαρακτηριστικό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν η δυνατότητα του να "κερδίζει' τους παίκτες του και να τους κάνει να παίζουν και για εκείνον. Οι περισσότεροι που έχουν παίξει για τον Mourinho, έχουν πει πως θα έκαναν τα πάντα για αυτόν. Ο Zlatan Ibrahimovic έχει δηλώσει πως θα σκότωνε για τον Mourinho, ενώ θυμάμαι και ότι ο Wesley Sneijder, όταν είχε ένα πρόβλημα στο σπίτι του, ο Πορτογάλος του είχε δώσει άδεια τεσσάρων ημερών, για να πάει στην οικογένεια του. Μόλις επέστρεψε, ήθελε να κάνει τα πάντα για τον Mourinho. Ήταν η καλύτερη έκδοση του εαυτού του. Κυριολεκτικά, έκανε τα πάντα για τον προπονητή του.

Σε ό,τι αφορά όμως, όσα έκανε φέτος με την Chelsea, ήταν πολύ μακριά από αυτά που κάνει συνήθως ο Πορτογάλος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις πριν επτά μήνες είχε πάρει πρωτάθλημα. Μολονότι πέρυσι η Chelsea δεν ξεκίνησε ως το φαβορί, κατάφερε και βρήκε τους τρόπους, ώστε να κατακτήσουν το τρόπαιο. Αν είναι το φουσκωμένο "εγώ" του ο κύριος λόγος που φέτος εκτροχιάστηκε και έχασε την εμπιστοσύνη των παικτών και των διοικούντων; Κατ' αρχάς, να διευκρινίσω ότι οι φίλαθλοι εξακολουθούν και τον αγαπούν. Δεν ήθελαν να φύγει. Εκείνους δεν τους έχασε. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, ομολογουμένως η συμπεριφορά του ήταν υπερβολική, όπως και το "εγώ" του, με χαρακτηριστικό το σημείο ότι αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για το όποιο προφανές λάθος του. Μετά, άρχισε να μιλά και άσχημα για τους παίκτες του, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που έκανε έπειτα από το ματς με τη Leicester, οπότε είπε "εγώ έφτιαξα τους παίκτες πέρυσι" ή "με πρόδωσαν απόψε". Πήγε το θέμα πολύ μακριά, σε σημείο που δεν είχε γυρισμό.

"Να είστε σίγουροι πως θα μάθει από τα λάθη του, γιατί θέλει να νικά"

Δεδομένα θα βρει ομάδα. Δεδομένα θα έχει προτάσεις. Αν μπορεί να επιλέξει τώρα, πιστεύω ότι θα διαλέξει τη Manchester United. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τον ήθελαν την προηγούμενη φορά, ένεκα της αλαζονείας του. Πίστευαν ότι δεν ταιριάζει στο σύλλογο, εξαιτίας αυτού του στοιχείου. Μετά τα όσα συνέβησαν με την Chelsea, θα έλεγε κανείς ότι θα ήταν ακόμα πιο απίθανο να τον επιλέξει η Manchester United. Υπάρχει ωστόσο, ένα "αλλά". Θεωρώ δεδομένο ότι ο ίδιος ο Mourinho έχει ήδη μάθει πολλά από όσα έζησε φέτος. Δεδομένης της ανταγωνιστικής του φύσης, θα πάρει όλα τα μαθήματα του, για να μάθει όσα περισσότερα μπορεί και να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Αυτό που θέλει ο Mourinho περισσότερο από όλα, είναι να νικά. Και αυτό θα τον κάνει να γυρίσει και να κοιτάξει πίσω, για να διαπιστώσει τι έκανε λάθος, πότε έκανε αυτό το βήμα που ξεπέρασε τα όρια. Η επιθυμία του να νικά, είναι πολύ μεγαλύτερη από το "εγώ" του. Έχει μεγάλη πίστη στον εαυτό του, πάντα θα πιστεύει πως είναι "the man", αλλά θα αναγνωρίσει ότι πρέπει να αλλάξει σε κάποια σημεία, για να συνεχίσει να απολαμβάνει διακρίσεις. Σημεία όπως η συμπεριφορά του ή όπως το να λέει ό,τι υπάρχει στο κεφάλι του και δη για τους παίκτες του, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες".

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ