PREMIER LEAGUE

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

Premier League σημαίνει... Liverpool vs ManUtd και το Sport24.gr σας βάζει στο κλίμα του μεγάλου ντέρμπι μέσα από 24 παραγράφους-ιστορίες. Το καταραμένο "46" του Μόγιες, το τέλειο "10άρι" της Γιουνάιτεντ στο Άνφιλντ, η επέτειος του θρυλικού Σάνκλι και ο Στάριτζ που θέλει να γίνει... Φάουλερ (videos).

Το φθινόπωρο πήρε επίσημα τη σκυτάλη από το καλοκαίρι εδώ και λίγες ώρες και στο Νησί το υποδέχονται φορώντας τα... καλά τους. Ναι, σωστά καταλάβατε, η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο αγγλικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι έχει ήδη ξεκινήσει.

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δηλώνουν έτοιμες για το πρώτο φετινό μεταξύ τους ντέρμπι (15:30, live από το Sport24.gr) και 188ο συνολικά ραντεβού της ιστορίας τους και όπως είναι λογικό η αδρεναλίνη στα στρατόπεδα των δύο ομάδων χτυπάει... κόκκινο.

Μπορεί οι "κόκκινοι διάβολοι" να είναι το μεγάλο αφεντικό από καταβολής της Premier League (1992) έχοντας κατακτήσει 13 πρωταθλήματα και οι "κόκκινοι" να έχουν να γευτούν αυτό το νέκταρ από το 1990 όμως τα μεταξύ τους ματς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ό,τι πιο classic στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας.

Φέτος, η πρώτη τους σύγκρουση ήρθε πολύ νωρίς, στην 3η αγωνιστική, παρόλα αυτά τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις δύο ομάδες καθιστούν την μεταξύ τους εξίσωση άκρως συναρπαστική.

Από τη μία η Λίβερπουλ με το "2 στα 2", τον δαιμονισμένο επιθετικά Στάριτζ, τον ανίκητο κάτω από την εστία Μινιολέ και τον διάδοχο του Κάραγκερ στο κέντρο της άμυνας, Κόλο Τουρέ, που αποδεικνύεται "λίρα εκατό". Και φυσικά τη σημαία, τον ηγέτη, το σύμβολο και καθοδηγητή όλων των υπολοίπων Στίβεν Τζέραρντ.

Στον αντίποδα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ντέιβιντ Μόγιες και όχι (όπως ίσχυε για 26 ολόκληρα χρόνια) του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, του παίκτη-βοηθού προπονητή Ράιαν Γκιγκς, του "ιπτάμενου Ολλανδού" Ρόμπιν Φαν Πέρσι και του αχώριστου αμυντικού διδύμου Φέρντιναντ-Βίντιτς.

Και όλοι αυτοί οι πρωταγωνιστές στην αρένα του "Άνφιλντ", ενός γηπέδου-μύθου του αγγλικού αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το οποίο αναμένεται να προσθέσει μία ακόμα χρυσή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του.

Η σούπερ παράδοση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο σπίτι της μεγάλης της αντιπάλου αλλά και η κατάρα του Ντέιβιντ Μόγιες όταν παίζει στο Άνφιλντ, τα ιστορικά ρεκόρ που κυνηγούν ο Τζέραρντ και ο εορτάζοντας Στάριτζ, η τελευταία φορά που οι "διάβολοι" παρατάχτηκαν σε αυτό το ματς και δεν είχαν τον Φέργκιουσον στον πάγκο, η γιορτή για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του θρυλικού Μπιλ Σάνκλι και πολλά ακόμα ντεσού... Ώρα για μπάλα λοιπόν:

Liverpool vs Man Utd σε... 24 παραγράφους:

• Η Λίβερπουλ τελείωσε την περυσινή σεζόν στην Premier League με 3 νίκες και 1 ισοπαλία ενώ ξεκίνησε τη φετινή με 2 νίκες σε ισάριθμα ματς (1-0 με Στόουκ και Άστον Βίλα), μαζεύοντας έτσι 16 πόντους από τους 18 που μπορούσε να διεκδικήσει στα έξι τελευταία ματς πρωταθλήματος. Το εντυπωσιακό είναι πως τέτοιο ρεκόρ σε σετ εξάδας αγώνων δεν είχε ποτέ επί εποχής Λουίς Σουάρες στην ομάδα, ενώ η τελευταία φορά με ανάλογα επιτυχημένα αποτελέσματα για τους "κόκκινους" ήταν στα έξι τελευταία ματς που έδωσε τη σεζόν 2008-09 όπου και πλασαρίστηκε για τελευταία φορά μέσα στην τετράδα (2η).

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Ο Ντάνιελ Στάριτζ, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 24 χρόνια ζωής (1/9/89) είναι ό,τι πιο "καυτό" διαθέτει αυτή τη στιγμή η Λίβερπουλ στη γραμμή κρούσης της. Ακόμα και αν κάποιος έπεσε από το... διάστημα πριν λίγο και δεν έχει παρακολουθήσει ούτε ένα ματς για να δει τις πολλές δουλειές που κάνει ο Άγγλος στράικερ μέσα στο γήπεδο, αρκεί να κοιτάξει τα στατιστικά του. Από τον Ιανουάριο και μετά που αποκτήθηκε από την Τσέλσι έχει σκοράρει 15 φορές σε 19 παιχνίδια του με τους "κόκκινους" σε όλες τις διοργανώσεις (το πρώτο του γκολ ήταν μάλιστα κόντρα στη Μάντσεστερ στο "Ολντ Τράφορντ"), 8 φορές στα 7 τελευταία παιχνίδια του για το πρωτάθλημα και 12 φορές σε 13 ματς Premier League που ξεκίνησε βασικός. Μόνο οι Κριστιάν Μπεντέκ (17) και Ρόμπιν Φαν Πέρσι (14) έχουν πετύχει περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα μέσα στο 2013...

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Ακούγεται οξύμωρο αλλά παρότι η Λίβερπουλ τερμάτισε πέρυσι 7η στο πρωτάθλημα, ήταν η ομάδα με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (739 συνολικά, 19.4 ανά παιχνίδι). Ο Λουίς Σουάρες ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (187) αλλά και τις περισσότερες που κατέληξαν εκτός εστίας (71), στην περυσινή Premier League.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους
© IAN HODGSON

• To ντέρμπι της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ γίνεται παραμονή της 100ης επετείου από την γέννηση του Μπιλ Σάνκλι (2/9/1913) και ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ σκοπεύει να τιμήσει, όπως αρμόζει, την διασημότερη φυσιογνωμία στην ιστορία του συλλόγου. Όπως έγινε γνωστό, το κοινό στο Άνφιλντ θα χειροκροτήσει για ένα λεπτό προς τιμήν του Σάνκλι πριν από την έναρξη της αναμέτρησης ενώ οι οργανωμένοι φίλοι της Λίβερπουλ θα δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό "μωσαϊκό".

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Η Λίβερπουλ έχει να επιδείξει μόλις μία νίκη επί της μεγάλης αντιπάλου της στα επτά τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος ενώ στον αντίποδα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα κυνηγήσει στο "Άνφιλντ" την τέταρτη διαδοχική νίκη απέναντι στους "κόκκινους". Οι τρεις προηγούμενες επιτυχίες της ήταν όλες με σκορ 2-1.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Αν και με πολλά χρόνια στην πλάτη του στην Premier League, το "Άνφιλντ" παραμένει έδρα-ταμπού για τον Ντέιβιντ Μόγιες καθώς δεν έχει καταφέρει να φύγει ποτέ νικητής από το συγκεκριμένο γήπεδο. Στα 11 χρόνια που κάθησε στον πάγκο της Έβερτον, ο Σκωτσέζος το επισκέφτηκε 12 φορές για αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλων, με τον απολογισμό του να είναι 7 ισοπαλίες και 5 ήττες. Το ρεκόρ του δεν βελτιώνεται πάντως κατά πολύ αν συνυπολογίσουμε και τα ματς των δύο ομάδων στο "Γκούντισον Παρκ", με τον Μόγιες να μετράει συνολικά μόλις 3 νίκες σε 22 αγώνες! Επιπλέον, ο διάδοχος του Φέργκιουσον στους "κόκκινους διαβόλους" δεν έχει νικήσει ποτέ εκτός έδρας σύλλογο του λεγόμενου Big Four (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Λίβερπουλ) σε σύνολο 46 αγώνων...

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Ούτε πάντως ο Μπρένταν Ρότζερς μπορεί να "καυχιέται" για το ρεκόρ του απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς μετράει ήδη 4 ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Την πρώτη του χρονιά ως head coach ομάδας της Premier League γνώρισε δύο ήττες με τη Σουόνσι ενώ πέρυσι δεν χαμογέλασε ούτε στον πάγκο της Λίβερπουλ.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Η Λίβερπουλ έχει στόχο τη νίκη απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας αλλά και για να κάνει για πρώτη φορά το "3 στα 3" στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές μετά το 1994. Σημειώνεται πως οι σεζόν 1993-94 και 1994-95 είναι οι μοναδικές από καταβολής Premier League που η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ είχε μόνο επιτυχίες στα τρία πρώτα ματς.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Με τον Μινιολέ να "κατεβάζει τα ρολά" στα ματς με Στόουκ και Άστον Βίλα, η Λίβερπουλ κράτησε το "μηδέν" στην εστία της στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Αν αυτό συμβεί και στη "μητέρα των μαχών" τότε θα πετύχει κάτι που έγινε τελευταία φορά στα τρία πρώτα ματς της σεζόν 2005-06, σεζόν στην οποία διατηρήθηκε ανέπαφη η εστία της και την 4η αγωνιστική.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν αναμετρηθεί συνολικά 42 φορές στην Premier League αλλά μόνο μία φορά δεν υπήρχε σκορ: αυτό έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 2005 στο "Άνφιλντ".

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προέρχεται από το 0-0 με την Τσέλσι την περασμένη Δευτέρα στο "Ολντ Τράφορντ", όμως για να βρούμε την τελευταία φορά που έφερε δύο κολλητές λευκές ισοπαλίες θα πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο 21 χρόνια πίσω. Συγκεκριμένα το Μάρτιο του 1992 όταν δεν μπήκε κάποιο τέρμα στις διαδοχικές αναμετρήσεις της με Γουίμπλεντον και ΚΠΡ.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους
© AP

• Άκρως εντυπωσιακή είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μακριά από το "Ολντ Τράφορντ" το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι μόνο τα 9 γκολ που έχει πετύχει στα δύο τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της (φινάλε περασμένου πρωταθλήματος με Γουέστ Μπρομ και πρεμιέρα φετινού με Σουόνσι) αλλά και το γεγονός ότι παραμένει αήττητη στα 13 τελευταία εκτός έδρας ματς της στην Premier League. Η τελευταία ομάδα που κατάφερε να την υποτάξει ήταν η Νόριτς τον περασμένο Νοέμβριο (1-0).

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους
© GETTY IMAGES

• Ο Στίβεν Τζέραρντ έχει πετύχει 4 γκολ στα 6 τελευταία ματς πρωταθλήματος με αντίπαλο τη Γιουνάιτεντ (σκόραρε και στα δύο τελευταία τους ντέρμπι στο "Άνφιλντ") ενώ συνολικά μετράει 6 στο ενεργητικό του, όσα και ο Ρόμπι Φάουλερ κόντρα στους "διαβόλους". Οι μόνοι που έχει μπροστά του σε αυτή τη σχετική λίστα είναι οι Ντικ Φόρσοου (8 γκολ), Χάρι Τσέιμπερς και Γκόρντον Χόντσον (7 γκολ).

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Ο παίκτης στον οποίο "ποντάρουν" περισσότερο οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να σκοράρει στο ντέρμπι είναι ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Ο Ολλανδός στράικερ, πρώτος σκόρερ της Premier League τα δύο τελευταία χρόνια, μετράει 4 τέρματα στα 3 τελευταία παιχνίδια του κόντρα στη Λίβερπουλ.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Εάν ο Ράιαν Γκιγκς αγωνιστεί, αυτό θα είναι το 47ο παιχνίδι με αντίπαλο τη Λίβερπουλ. Το πρώτο του ήταν τον Οκτώβριο του 1991, σε ένα ισόπαλο 0-0 στο "Ολντ Τράφορντ".

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Η πιο ευρεία νίκη της Λίβερπουλ στο "Άνφιλντ" επί της Γιουνάιτεντ ήταν το 7-1 τον Οκτώβριο του 1895 (η Μάντσεστερ ονομαζόταν τότε Νιούτον Χιθ). Η μεγαλύτερη νίκη για τη Μάντσεστερ στο άνδρο της Λίβερπουλ ήταν τον Δεκέμβριο του 1969 με το επιβλητικό 4-1.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Τα ματς μεταξύ των δύο ομάδων χτυπούν... κόκκινο το τελευταίο διάστημα, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2007 έχουν βγει 8 κόκκινες κάρτες από τσεπάκι του διαιτητή. Συνολικά είναι το δεύτερο πιο "φασαριόζικο" ζευγάρι στην ιστοριά της Πρέμιερ Λιγκ με 14 κόκκινες κάρτες (μόνο το Έβερτον-Λίβερπουλ το ξεπερνάει καθώς εκεί έχουν βγει 20 κάρτες), ενώ η Γιουνάιτεντ έχει οκτώ κόκκινες κάρτες στα παιχνίδια της με τη Λίβερπουλ στην Premier League, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Εάν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάρει τη νίκη, τότε ο Ντέιβιντ Μόγιες θα ισοφαρίσει το καλύτερο ξεκίνημά του σε μία σεζόν (2006-07, 7 πόντους στα τρία πρώτα παιχνίδια με την Έβερτον).

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει τη "μερίδα του λέοντος" όσον αφορά στις νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια από καταβολής Premier League, έχοντας να επιδείξει 23 νίκες έναντι 11 της Λίβερπουλ, με 8 ματς να έχουν λήξει ισόπαλα (63-49 τα γκολ). Η παράδοση είναι υπέρ της ακόμα και ως φιλοξενούμενη, μετρώντας ήδη 10 νίκες μέσα στο "Άνφιλντ" έναντι 7 επιτυχιών των "κόκκινων". Οι "κόκκινοι διάβολοι" έχουν το καλύτερο ρεκόρ φιλοξενούμενης ομάδας στο "Άνφιλντ" αυτό το διάστημα, με την Άρσεναλ να έπεται με 6 νίκες μέσα στη φωλιά της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους
© ANDY HOOPER

• Ο Ντάνιελ Στάριτζ θα προσπαθήσει να γίνει μόλις ο δεύτερος παίκτης της Λίβερπουλ που θα έχει σκοράρει σε καθένα από τα τρία πρώτα παιχνίδια της ομάδας του στην Premier League σε μία σεζόν. Ο πρώτος που το πέτυχε αυτό ήταν ο Ρόμπι Φάουλερ (1994-95).

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου θα τα... ξαναπούν μέσα στο μήνα (24 ή 25 Σεπτεμβρίου) καθώς θα κοντραριστούν για τον 3ο γύρο του Λιγκ Καπ, σε μονό ματς στο "Ολντ Τράφορντ". Σε αυτή την αναμέτρηση θα είναι μάλιστα στη διάθεση του Μπρένταν Ρότζερς για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν ο Λουίς Σουάρες, καθώς θα έχει μόλις εκτίσει την ποινή 10 αγωνιστικών που του είχε επιβληθεί για το δάγκωμα στον Ιβάνοβιτς.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Την τελευταία φορά που η Γιουνάιτεντ πήγε για ματς στο "Άνφιλντ" χωρίς τον Άλεξ Φέργκιουσον στο τιμόνι της ήταν στις 9 Φεβρουαρίου 1986, με το ματς τότε να λήγει ισόπαλο 1-1. Την ίδια εποχή ο νυν τεχνικός των πρωταθλητών Αγγλίας, Ντέιβιντ Μόγιες, αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός για τη Μπρίστολ Σίτι στην Third Division (τρίτη κατηγορία).

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Αυτό θα είναι το 188ο παιχνίδι στην ιστορία των δύο ομάδων, με τη Γιουνάιτεντ να μετράει 74 νίκες έναντι 51 της Λίβερπουλ, ενώ 62 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Όσον αφορά στα συνολικά γκολ, οι "red devils" έχουν πανηγυρίσει 260 και οι "reds" 241.

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

• Λίγο πριν τη σέντρα... Ο Μπρένταν Ρότζερς δεν υπολογίζει για το ντέρμπι τον Αλί Σισοκό που τραυματίστηκε μεσοβδόμαδα με την Νοτς Κάουντι (4 εβδομάδες εκτός), όμως όλα δείχνουν πως θα έχει για πρώτη φορά στη διάθεσή του τον Μάρτιν Σκρτελ. Αμφίβολοι οι Κολό Τουρέ και Τζο Άλεν, με την κατάσταση του Ιβοριανού σέντερ μπακ (εξαιρετικός στα δύο πρώτα ματς) να καθορίζει ποια θα είναι η αμυντική τετράδα των "κόκκινων". Εκτός μάχης για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι Ραφαέλ, Νάνι και Ερνάντες, ενώ ο Γουέιν Ρούνει πραγματοποίησε μεν πολύ καλή εμφάνιση στο ντέρμπι με την Τσέλσι όμως ένας τραυματισμός του στο κεφάλι (σύγκρουση στον αέρα με τον Φιλ Τζόουνς) στην προπόνηση του Σαββάτου φαίνεται πως θα τον κρατήσει έξω από τη μάχη του "Άνφιλντ".

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ σε 24... παραγράφους

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1 (1992-93)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3 (1993-94)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-3 (1996-97)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (2000-01)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 (2001-02)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1 (2004-05)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1 (2006-07)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (2009-10)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 (2010-11)

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ