PREMIER LEAGUE

Itandje Vs Steele

Itandje Vs Steele
LIVIDMOON ARTS AND PHOTOGRAPHY 2011 -2012

Οι κίπερς του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού μοιράζονται με τους αναγνώστες του Sport24.gr αναμνήσεις, σκέψεις, ιδέες και απόψεις για τη Λίβερπουλ, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το ντέρμπι και το αγγλικό ποδόσφαιρο. Μάλλον τις ξέρουν καλύτερα από όλους, έχοντας ζήσει τρία χρόνια έκαστος στο Anfield και στο Old Trafford...

Δεν είναι δα και αμέτρητοι οι παίκτες της Σούπερ Λίγκας που έχουν φορέσει τη φανέλα της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίες συγκρούονται το μεσημέρι της Κυριακής (22/3) στο Anfield. Στο παρελθόν ήταν περισσότεροι, ειδικά της Λίβερπουλ (Μπίσκαν, Λουίς Γκαρσία, Σισέ, Λέτοοι πιο… πρόσφατοι).

Η ποδοσφαιρική μοίρα έφερε στα μέρη μας δύο κίπερς οι οποίοι ουσιαστικά «μαθήτευσαν» στα δυο κορυφαία κλαμπ του «νησιού». Από τα 17 έως τα 20 του στην Γιουνάιτεντ ο Λουκ Στιλ του Παναθηναϊκού, από τα 25 έως τα 28 του ο Καμερουνέζος Σαρλ Ιτάνζ του ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε μεταγραφεί στη Λίβερπουλ από τη Λανς και πριν από τον Δικέφαλο είχε αγωνιστεί στην Καβάλα και στον Ατρόμητο.

Οι δυο τερματοφύλακες μιλούν σήμερα στοSport24 για τα βιώματά τους σε δύο από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο λόγος πρώτα στον γηπεδούχο Σαρλ Ιτάνζ ο οποίος χαρακτηρίζει το ματς ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως το σημαντικότερο ντέρμπι της Premier League. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ δεν θα ξεχάσει ποτέ την επικράτηση της Λίβερπουλ το 2010 ενώ μιλάει για τον Στίβεν Τζέραρντ τον οποίο έζησε από κοντά για τρία χρόνια και σημειώνει ότι ο καλύτερος επιθετικός που είχε αντιμετωπίσει ήταν ο Τόρες.

Σαρλ Ιτάνζ: «HΛίβερπουλ είναιlegend»

Τι είναι η Λίβερπουλ για σένα, το αγγλικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;
«Για μένα είναι το μεγαλύτερο σχολείο και η μεγαλύτερη ομάδα που έχω αγωνιστεί. Για το αγγλικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι ένας μύθος, ένας θρύλος.More than a club».

Είναι αυτό το ντέρμπι το σημαντικότερο του αγγλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;
«Του αγγλικού σίγουρα. Του ευρωπαϊκού δεν το ξέρω. Κάθε χώρα έχει το δικό της ντέρμπι και πρέπει να σεβόμαστε όλες τις ομάδες και όλες τις χώρες. Κάθε ντέρμπι έχει τον δικό του χαρακτήρα, τη δική του ιστορία και ταυτότητα».

Ποιο ντέρμπι θυμάσαι περισσότερο;
«Εκείνο στο οποίο είχαμε νικήσει 2-0 με το γκολ του Ν’ Γκονγκ στο τέλος. Το 2010. Σπουδαίο ματς, με αγωνία, με ένταση, με καλό τέλος, με πανηγύρι. Και με γκολ του φίλου μου».

Έχεις διατηρήσει επαφές και φιλίες με παλιούς συμπαίκτες και συνεργάτες από τη Λίβερπουλ;
«Ναι, αρκετές. Καλύτερος φίλος μου ήταν ο Νταμιάν Πλεσί, που είχε αγωνιστεί και στον Παναθηναϊκό».

Τι το ξεχωριστό υπάρχει στο «Ανφιλντ»;
«Όλα. Η ατμόσφαιρα. Η στήριξη. Οι φωνές, τα συνθήματα, οι αποδοκιμασίες στον αντίπαλο, οι πανηγυρισμοί, οι σημαίες. Η ιστορία του!».

Τι το ξεχωριστό συναντάμε στηνPremierLeague;
«Τρία. Το πρώτο είναι ο σεβασμός στο άθλημα. Αυτή είναι η προτεραιότητά τους. Σε όλα. Το δεύτερο είναι η αξιοπιστία. Όλοι μπορεί να νικήσουν όλους στο πρωτάθλημα. Το τρίτο είναι ο συναγωνισμός. Σχεδόν ποτέ μια ομάδα δεν παίρνει εύκολα τον τίτλο και σπάνια θα πάρει μια ομάδα σερί πρωταθλήματα πια».

Γιατί οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι η πιο δύσκολη λίγκα;
«Διότι είναι η ένταση, η επιθετικότητα και ο ρυθμός του παιχνιδιού τέτοιος και επειδή δεν υπάρχει ούτε ένας εύκολος αντίπαλος. Επίσης, ίσως γιατί είναι πολλά τα παιχνίδια και στις τρεις διοργανώσεις ή τέσσερις αν παίζει μια ομάδα και στην Ευρώπη».

Αυτή ή ένταση και ο ρυθμός οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο προπόνησης;
«Ναι, αλλά να μην το μπερδεύουμε. Δεν προπονούνται περισσότερο από τις ομάδες σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα προπονούμαστε περισσότερες ώρες και μέρες! Αλλά είναι διαφορετική η προπόνηση. Εκεί δίνεις το 100% κάθε μέρα! Έτσι μαθαίνουν από μικροί. Αυτή είναι η νοοτροπία και η ποδοσφαιρική παιδεία τους. Μετά αυτό ‘βγαίνει’ και στον αγώνα».

Ποιο το βασικό χαρακτηριστικό του Ράφα Μπενίτες;
«Είναιwinner. Αυτό βάζει πάνω απ’ όλα. Και αυτό προσπαθεί να μεταδώσει και στους παίκτες. Απ΄ ότι βλέπετε, όπου κι αν εργάστηκε, κέρδισε τίτλους».

Περιέγραψέ μας τον Στίβεν Τζέραρντ;
«Σπουδαίος παίκτης, έξυπνος, δυνατός, μαχητής, ομαδικός. Αρχηγός. Πολύ καλός άνθρωπος. Νοιάζεται υπερβολικά για όλους!».

Ποιος ο καλύτερος επιθετικός που είχε αντιμετωπίσει σε προπόνηση ή σε αγώνα;
«Ο Φερνάντο Τόρες».

Ποιος ο καλύτερος κίπερ με τον οποίο συνεργάστηκες στη Λίβερπουλ και ο κορυφαίος τηςPremierLeague;
«Στην Λίβερπουλ ο Πέπε Ρέινα. Δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από μένα, αλλά έμαθα πολλά. ΣτηνPremier Leagueο Πέτερ Σμάιχελ».

Έχεις κατασταλάξει αν η καριέρα σου στη Λίβερπουλ τερματίστηκε λόγω εκείνου του στιγμιότυπου στην εκδήλωση για τα θύματα του ‘Χίλσμπορο’;
«Ηταν γραφτό να γίνει έτσι. Δεν θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο γι’ αυτό. Πάντως, να ξέρεις, μπορώ να κοιτάξω τον εαυτό μου στο καθρέφτη!».

Θα παρακολουθήσεις το ματς;
«Ναι! Δεν τυχαίνει κάθε φορά, αλλά παίξαμε χθες και θα έχω αυτή τη δυνατότητα».

* Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ μάς μίλησε πριν από το παιχνίδι με τον Πανθρακικό

Στιλ: "Ξεχωριστό κλαμπ η Γιουνάιτεντ"

Ο... φιλοξενούμενος Λουκ Στιλ είχε την τύχη να βρεθεί για τρία χρόνια στην ομάδα που αγαπούσε από μικρό παιδί και την οποία υποστήριζε τόσο ο παππούς του όσο και ο πατέρας του. Παράλληλα είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά και να είναι συμπαίκτης για τρία χρόνια με ένα από τα ινδάλματα του, τον Ράιν Γκιγκς.

Ο Στιλ στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Sport24 αποκλειστικά για το ντέρμπι της Λίβερπουλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναφέρεται στην σημασία που είχαν για τον ίδιο αυτά τα παιχνίδια, χαρακτηρίζει τους "κόκκινους διαβόλους" κάτι το ξεχωριστό για το αγγλικό ποδόσφαιρο ενώ αποθεώνει τον Στίβεν Τζέραρντ.

Τόσο εσύ όσο και η οικογένεια σου είναι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οικογενειακή παράδοση δηλαδή;
"Ο πατέρας μου είναι από την Μάντσεστερ και από παιδί πήγαινε στο Όλντ Τράφορντ για να βλέπει την Γιουνάιτεντ. Όπως ακριβώς έκανε και ο παππούς μου. Οπότε το πέρασε και στα παιδιά του και εγώ από 4-5 χρονών που θυμάμαι τον εαυτό μου υποστήριζα την Γιουνάιτεντ".

Πως είχες ζήσει αυτά τα ντέρμπι αρχικά σαν οπαδός των "κόκκινων διαβόλων" και εν συνεχεία ως μέλος της ομάδας;
"Είναι ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια παγκοσμίως και τα περιμένεις με αγωνία. Μιλάμε για δυο ομάδες με πολύ μεγάλη ιστορία και πάρα πολλούς τίτλους οπότε το να παρακολουθείς ένα τέτοιο ματς από κοντά και να μπαίνεις στο κλίμα είναι πολύ όμορφο. Όταν ήμουν μέλος της ομάδας αυτό που είχα καταλάβει ότι πως αυτά τα παιχνίδια ήταν για τους μεγάλους παίκτες και το έβλεπαν άπαντες".

Είναι το Ν1 ντέρμπι στην Αγγλία η υπάρχει κάποιο σημαντικότερο παιχνίδι;
"Στην άποψη μου είναι το μεγαλύτερο λόγω της ιστορίας που έχουν οι δυο ομάδες"

Τι είναι η Γιουνάιτεντ για το Αγγλικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο
"Θεωρώ ότι είναι κάτι το ξεχωριστό. Τόσο για την Αγγλία όσο και για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Είναι ένα τεράστιο κλαμπ με μεγάλη ιστορία και η θέση της ομάδας είναι στο Champions League ανάμεσα στις κορυφαίες. Θεωρώ ότι φέτος θα μπορέσει να φτάσει στις θέσεις που θα την οδηγήσουν τη νέα σεζόν εκεί που ανήκει".

Ποιο ντέρμπι κόντρα στην Λίβερπουλ σου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη και γιατί;
"Είναι πολλά αυτά που θυμάμαι. Ίσως περισσότερο μου έχει μείνει ένα όταν κερδίσαμε το τρεμπλ για το Κύπελλο Αγγλίας. Σε εκείνο το ματς χάναμε με 1-0 αλλά το γυρίσαμε με δυο γκολ από τους Κόουλ και Σόλκσιερ στις καθυστερήσεις και κερδίσαμε. Το θυμάμαι σαν τώρα.

Αυτό που επίσης θυμάμαι και το έχω ζήσει κιόλας από κοντά ήταν ένα ματς στο Άνφιλντ όταν έσπασε το πόδι του ο Άλαν Σμιθ σε έναν από τους χειρότερους τραυματισμούς που έχω δει από κοντά. Μάλιστα τότε όταν αποχωρούσε από το γήπεδο όλοι οι φίλοι της Λίβερπουλ τον χειροκροτούσαν".

Η κόντρα έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο ή είναι και ταξική;
"Όχι κατά την γνώμη μου θεωρώ ότι έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο και τίποτα άλλο. Στην Αγγλία περιμένουν πως και πως αυτά τα παιχνίδια και όποιος έχει την ευκαιρία να πάει του συνιστώ να το κάνει".

Ο Στίβεν Τζέραρντ θα δώσει το τελευταίο του ματς κόντρα στην Γιουνάιτεντ, ποια η άποψη σου για τον αρχηγό της Λίβερπουλ;
"Είναι ένας φανταστικός παίκτης. Είναι πάρα πολλά χρόνια στην Λίβερπουλ και κέρδισε πολλά τρόπαια και είναι ένας παίκτης που θαυμάζω. Ήρθε η ώρα να φύγει ίσως γιατί δεν μπορεί να αντέξει τον ρυθμό της Premier League. Πρόκειται όμως για ένα top-class παίκτη για μένα".

Υπήρχε διαφορά στην διάρκεια της προετοιμασίας πριν από ένα τέτοιο παιχνίδι; Κάποια κόλπα που χρησιμοποιούσε ο Άλεξ Φέργιουσον;
"Δεν θυμάμαι κάτι διαφορετικό. Το μόνο που θα έκανε ήταν να μιλούσε διαφορετικά αν αισθανόταν ότι κάτι συνέβαινε και έπρεπε να το αλλάξει. Ήταν πάρα πολύ καλός σε αυτό και στο να μας κάνει να παίζουμε με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. Ήταν πολύ έξυπνος, ήξερε να διαβάζει το μυαλό μας".

Έχει παίξει σε τέτοιο ματς αλλά σε αγώνα των ρεζέρβων πως ήταν η ατμόσφαιρα;
"Σε τέτοια παιχνίδια παρότι πρόκειται για ματς των Νέων έχει αρκετές χιλιάδες κόσμο και σε αυτά τα παιχνίδια υπάρχει πολύ πίεση και όλοι έρχονται να δουν και αυτά τα ματς. Είναι πραγματικά κάτι πολύ όμορφο".

Που πιστεύεις ότι θα κριθεί το ντέρμπι της Κυριακής;
"Σίγουρα στην συγκέντρωση που θα δείξουν οι παίκτες των δυο ομάδων. Σε αυτά τα παιχνίδια το θέμα δεν είναι να παίξεις τόσο καλό ποδόσφαιρο αλλά να μην κάνεις το λάθος που θα δώσει την ευκαιρία στον αντίπαλο να σκοράρει και παράλληλα να δείξεις τις δυνατότητες σου. Η Γιουνάιτεντ έχει πολλούς καινούργιους παίκτες που δεν έχουν παίξει σε ανάλογα παιχνίδια και θα πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν".

Ήσουν για τρία χρόνια στην Γιουνάιτεντ ποιοι ήταν οι καλύτεροι παίκτες που έζησες από κοντά;
"Ο Ράιαν Γκιγκς και ο Πολ Σκόουλς. Ήταν το όνειρο μου να γνωρίσω τον Γκιγκς και όταν τον έζησα από κοντά εντυπωσιάστηκα ακόμα περισσότερο. Ήταν ο καλύτερος".

Ποιος θεωρείς ότι ήταν ο κορυφαίος γκολκίπερ στην ιστορία της ομάδας;
"Ο Πίτερ Σμάιχελ δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό".

Τώρα που βρίσκεσαι στην Ελλάδα παρακολουθείς την Premier League;
"Προσπαθώ όταν μπορώ και μου δίνεται η δυνατότητα. Πήγα στο κλαμπ που έχουν οι Έλληνες οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ήταν κάτι όμορφο. Βλέπω τα χάι λάιτς όσο μπορώ. Θέλω να μαθαίνω τι γίνεται να κρατάω επαφή".

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ