ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι Έλληνες της Σκωτίας

Οι Έλληνες της Σκωτίας

Με αφορμή τη μεταγραφή του Βαγγέλη Οικονόμου στη Ρος Κάουντι και το ενδιαφέρον της Σέλτικ για τον Κώστα Μήτρογλου το Sport24.gr σας παρουσιάζει τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στη Σκωτία.

Ολοένα και κοιτούν περισσότερο προς την ελληνική αγορά οι Σκωτσέζοι όπως αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον της Σέλτικ προς το πρόσωπο του Κώστα Μήτρογλου.

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που έχουν αγωνιστεί εκεί, ενώ αυτή τη στιγμή ήδη έχουμε τρεις εκπροσώπους μετά και τη μεταγραφή του Βαγγέλη Οικονόμου στην Ρος Κάουντι.

Ο μέχρι πρότινος παίκτης του Ατρόμητου είναι ως τώρα ο τελευταίος που ανηφόρισε προς το Νησί, για λογαριασμό μίας ομάδας στην οποία έχει αγωνιστεί ξανά Έλληνας. Ο προηγούμενος ήταν ο Τάσος Βενέτης, νυν παίκτης της Κέρκυρας.

Ο 32χρονος ήταν στην Νταντί από το 1999 ως το 2003, ενώ το τελευταίο εξάμηνο του 2003 το πέρασε στη Ρος Κάουντι. Στο διάστημα αυτό έπαιξε σε 66 παιχνίδια πρωταθλήματος και στη συνέχεια γύρισε στην πατρίδα μας και στον Ατρόμητο.

Ο επόμενος που αγωνίστηκε σε επίπεδο σκωτσέζικης Πρέμιερ Λιγκ ήταν ο Σωτήρης Κυργιάκος, ο πρώτος Έλληνας που πήρε γεύση από Old Firm, δηλαδή ντέρμπι ανάμεσα σε Ρέιντζερς και Σέλτικ. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ κατέκτησε με τους "διαμαρτυρόμενους" ντάμπλ το 2005, αλλά έμεινε μόλις ενάμιση χρόνο με αποτέλεσμα να μην παίξει ποτέ αντίπαλος με τον Γιώργο Σαμαρά.

Αντιθέτως, είχε την ευκαιρία να κοντραριστεί με έναν πρώην συμπαίκτη του τον Τάκη Φύσσα, ο οποίος μετά την Μπενφίκα συνέχισε στη Χαρτς. Στο Εδιμβούργο αγαπήθηκε πολύ και κατάφερε να διευρύνει τη συλλογή των μεταλλίων του παίρνοντας ένα ακόμη κύπελλο, το τρίτο του συνολικά (έχει και ένα με Πανιώνιο και Μπενφίκα).

Οι Έλληνες της Σκωτίας

Στον δεύτερο χρόνο του, μάλιστα, ο Φύσσας είχε παρέα και έναν ακόμη Έλληνα, τον Χρήστο Καρυπίδη. Ο Θεσσαλονικιός αμυντικός είχε αποφασίσει να κάνει το βήμα για το εξωτερικό επιλέγοντας τη Χαρτς, στην οποία εν τέλει έκατσε τρία χρόνια. Σε αντίθεση με τον Φύσσα δεν μπόρεσε να κατακτήσει κάποιον τίτλο, αλλά χρίστηκε δεύτερος αρχηγός μετά την πώληση του Κρις Μπέρα στους Γουλβς. Εν τέλει, αποφάσισε το καλοκαίρι του 2009 να γυρίσει κοντά στους δικούς του παίρνοντας μεταγραφή για την Ομόνοια.

Έτσι ο Γιώργος Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται από το 2007 στη Σέλτικ, έμεινε για κάποια χρόνια να είναι ο μοναδικός μας εκπρόσωπος στη σκωτσέζικη Πρέμιερ Λιγκ, στην οποία τα πηγαίνει περίφημα. Τα πράγματα δεν ήταν πάντα ρόδινα για τον ίδιο, αλλά οι φετινές του εμφανίσεις, οι τίτλοι που έχει κατακτήσει (δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ Σκωτίας) και τα γκολ του σε Old Firm έχουν κάνει τους οπαδούς της Σέλτικ να τον έχουν μέσα στην καρδιά τους.

Οι Έλληνες της Σκωτίας

Στη Γλασκόβη από το καλοκαίρι υπάρχει και ο Ανέστης Αργυρίου, ο οποίος βρίσκεται στους Ρέιντζερς που πάντως δεν αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ πλέον πήγε στο Νησί και ο Βαγγέλης Οικονόμου. Ωστόσο, ο Σαμαράς ίσως να έχει σύντομα και έναν ακόμη γνώριμο όχι απλά στη Σκωτία, αλλά στην ίδια του την ομάδα μετά το ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς Σέλτικ για τον Κώστα Μήτρογλου.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ