ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ελληνικές ποδοσφαιρικές παροικίες

Ελληνικές ποδοσφαιρικές παροικίες

Η Σέλτικ του Γιώργου Σαμαρά καλεί τον Κώστα Μήτρογλου και το Sport24.gr θυμάται ομάδες του εξωτερικού οι οποίες είχαν ταυτόχρονα στις τάξεις τους δύο ή και περισσότερους Έλληνες παίκτες.

Την περίπτωση του Κώστα Μήτρογλου εξετάζει σοβαρά η Σέλτικ, η οποία θα ήθελε να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Δημοσίευμα της "Daily Mail" αναφέρει πως οι "καθολικοί" είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν επίσημη πρόταση για τον Έλληνα επιθετικό, προκειμένου να προσθέσουν στις τάξεις τους έναν ακόμη Έλληνα μετά τον Γιώργο Σαμαρά.

Με αυτή την αφορμή το Sport24.gr σας παρουσιάζει Έλληνες που στην ξενιτιά είχαν στην ομάδα τους τουλάχιστον έναν ακόμη συμπατριώτη τους, με τις περιπτώσεις να είναι αρκετές.

Τα πρωτεία στους Γερμανούς

Οι Έλληνες παίκτες που έχουν πάει στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλοί και γι' αυτό δε θα μπορούσαν να μην υπάρχουν παροικίες σε αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες. Τα αδέρφια Τσιονάνη, Δημήτρης και Παντελής, ήταν οι πρώτοι, αφού αγωνίστηκαν μαζί για μία σεζόν στη Μανχάιμ, ενώ μεγαλύτερο παράδειγμα από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης δεν υπάρχει.

Ο Γιάννης Αμανατίδης βρισκόταν στη Φρανκφούρτη για επτά χρόνια και σε αυτό το διάστημα συνυπήρξε συμπαίκτης με τους Νίκο Λυμπερόπουλο, Βαγγέλη Μάντζιο, Σωτήρη Κυργιάκο, Φάνη Γκέκα και Γιώργο Τζαβέλλα. Οι τελευταίοι δύο αγωνίστηκαν, επίσης, μαζί, ενώ τρεις Έλληνες υπήρχαν και τη σεζόν 2007/08 (Αμανατίδης, Κυργιάκος, Μάντζιος).

Μία άλλη ομάδα στην οποία υπήρχε πέρυσι ελληνικό δίδυμο είναι η Καϊζερσλάουτερν, στην οποία εκτός του Κώστα Φορτούνη αγωνιζόταν ως δανεικός και ο Θανάσης Πέτσος, που τώρα παίζει στη Γκρόιτερ Φιρθ. Επιπλέον, στην ίδια κατηγορία είναι και η Σάλκε, αφού στο ρόστερ της εκτός του Κυριάκου Παπαδόπουλου εξακολουθεί να είναι ο Βασίλης Πλιάτσικας, δύο παίκτες που βρήκε ο Άγγελος Χαριστέας στο σύντομο πέρασμά του από τους "βασιλικούς μπλε".

firo  
Fussball, Fu§ball  :  04.07.2009
1.Bundesliga , Saison 2009 / 2010
FC Schalke 04 - Victoria Auswahl
Vasileios PLIATSIKAS, Gestik

copyright by firo sportphoto:
Es gelten unsere AGBs, einsehbar auf www.firosportphoto.de
Pfefferackerstr. 2a 
45894  G e l s e n k i r c h e n
www.firosportphoto.de
mail@firosportphoto.de
(V o l k s b a n k  B o c h u m  W i t t e n)
BLZ.: 430 601 29
Kt. Nr.: 341 117 100
Tel:  0209 - 9304402
Fax:  0209 - 9304443
firo Fussball, Fu§ball : 04.07.2009 1.Bundesliga , Saison 2009 / 2010 FC Schalke 04 - Victoria Auswahl Vasileios PLIATSIKAS, Gestik copyright by firo sportphoto: Es gelten unsere AGBs, einsehbar auf www.firosportphoto.de Pfefferackerstr. 2a 45894 G e l s e n k i r c h e n www.firosportphoto.de [email protected] (V o l k s b a n k B o c h u m W i t t e n) BLZ.: 430 601 29 Kt. Nr.: 341 117 100 Tel: 0209 - 9304402 Fax: 0209 - 9304443 FIRO

Δεν πάνε πίσω οι Ιταλοί

Μπορεί οι Γερμανοί να έχουν τα πρωτεία και ιδίως η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όμως, και η Περούτζια ήταν εξίσου... ελληνική στις αρχές του 2000. Ο Ζήσης Βρύζας συνυπήρξε με τον Τραϊανό Δέλλα, στη μοναδική σεζόν του πρώην παίκτη της ΑΕΚ στην Περούτζια, ενώ στη συνέχεια ήταν συμπαίκτης του Κώστα Λουμπούτη και του Βαγγέλη Νάστου.

Εκτός της Περούτζια, όμως, υπάρχει άλλη μία ομάδα η οποία είχε ταυτόχρονα -έστω και για λίγο- δύο Έλληνες. Ο λόγος για τη Μεσίνα, την πρώτη ιταλική ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος. Εκτός αυτού, όμως, για κάποιους μήνες έκατσε και ο Τάκης Γκώνιας.

Λίγοι, αλλά στα ίδια μέρη

Δεν είναι πολλοί οι Έλληνες παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Ισπανία. Για την ακρίβεια στην Πριμέρα Ντιβισιόν έχουν παίξει δέκα, αλλά σε μόλις πέντε διαφορετικές ομάδες (Μαγιόρκα, Νουμάνθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη, Λεβάντε). Κάποιοι εξ αυτών έχει τύχει να βρεθούν στις ίδιες ομάδες την ίδια χρονική στιγμή.

Τα εν λόγω δίδυμα είναι τρία, με τους Άγγελο Μπασινά και Λάμπρο Χούτο να έχουν παίξει μαζί για μία χρονιά στη Μαγιόρκα και τους Βασίλη Τσιάρτα και Πέτρο Μαρινάκη, επίσης, μόλις για μία σεζόν στη Σεβίγια. Πιο πρόσφατο το δίδυμο της Λεβάντε, το οποίο αποτελούσαν ο Φάνης Γκέκας με τον Νίκο Καράμπελα.

Ελληνικές ποδοσφαιρικές παροικίες

Ας είναι καλά η Πόρτσμουθ...

Αν ψάχνει κανείς το πρώτο ελληνικό δίδυμο στην Αγγλία τότε το μυαλό όλων θα πάει στους Νίκο Νταμπίζα και Γιώργο Γεωργιάδη, οι οποίοι ήταν ταυτόχρονα στη Νιούκαστλ τη σεζόν 1998/99. Ήταν όμως, το μοναδικό;

Αν κοιτάξει κανείς τις επιλογές της Πόρτσμουθ την επόμενη δεκαετία θα καταλάβει πως όχι. Επί εποχής Βέλιμιρ Ζάετς από τους "πόμπεϊ" πέρασαν οι Κώστας Χαλκιάς και Γιάννης Σκοπελίτης, ενώ μερικά χρόνια μετά κάτοικοι "Φράτον Παρκ" έγιναν οι Άγγελος Μπασινάς και Φάνης Γκέκας.

Ζευγάρια και στην Πορτογαλία

Γιώργος Καραγκούνης και Κώστας Κατσουράνης έχουν συνηθίσει να είναι συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα. Εκτός αυτής, όμως, συνυπήρξαν όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά και στην Μπενφίκα για μία χρονιά, αφού ο Καραγκούνης αποφάσισε στη συνέχεια να γυρίσει στους "πράσινους" στους οποίους κατέληξε μετά από δύο χρόνια και ο Κατσουράνης.

Με τον Παναθηναϊκό, όμως, συνδέονται και οι άλλοι δύο Έλληνες που αγωνίστηκαν την ίδια περίοδο σε πορτογαλική ομάδα. Αυτή είναι η Μαρίτιμο στην οποία είχαν δοθεί δανεικοί οι Βαγγέλης Μάντζιος και Χρήστος Μελίσσης.

Ελληνικές ποδοσφαιρικές παροικίες

Μοναδικοί στο είδος τους...

Υπάρχουν τρεις χώρες στις οποίες έχουν δημιουργηθεί ελληνικά δίδυμα για μόνο μία φορά. Τάκης Φύσσας και Χρήστος Καρυπίδης ήταν συμπαίκτες στη Χαρτς της Σκωτίας , Άγγελος Χαριστέας και Γιάννης Αναστασίου αποτελούσαν δύο από τα μέλη της επίθεσης του Άγιαξ στην Ολλανδία τη σεζόν 2005/06, ενώ Άγγελος Χαριστέας και Άγγελος Μπασινάς ξεκίνησαν μαζί το σύντομο ταξίδι τους στη Γαλλία με την Αρλ.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ