ΚΥΠΡΟΣ

''Μαγείρεμα βαθμολογίας, βόμβες μολότοφ στους διαιτητές''

''Μαγείρεμα βαθμολογίας, βόμβες μολότοφ στους διαιτητές''
Παναγή

Οι αποκαλύψεις του Μάριου Παναγή έχουν προκαλέσει σάλο. Ο Κύπριος διαιτητής έδωσε συνέχεια στις καταγγελίες που είχε κάνει το τελευταίο διάστημα, με νέα συνέντευξη που ανάβει φωτιά.

Μιλώντας στο διεθνούς φήμης ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ο Μάριος Παναγή έκανε λόγο για ''μαγείρεμα βαθμολογίας'', αλλά και για ''βόμβες μολότοφ σε σπίτια ή οχήματα διαιτητών''.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται αρχικά: "Το ποδόσφαιρο στην ηλιόλουστη Κύπρο είναι γεμάτο από στημένα παιχνίδι από διαιτητές, μία επιχείριση που αποσκοπεί στο να γεμίζουν οι τσέπες των υπεύθυνων του ποδοσφαίρου και των πολιτικών, σύμφωνα με Κύπριο διαιτητή. Ο Μάριος Παναγή έκανε καταγγελίες για διαφθορά, με την οποία σπιλώνεται το κυπριακό ποδόσφαιρο και κλονίζεται η αξιοπιστία των διαιτητών του. Ο διαιτητής είπε στο Associated Press ότι μερικοί Κύπριοι διαιτητές "στήνουν" παιχνίδια με λάθος αποφάσεις εκτελώντας τις εντολές ανώτερου υπαλλήλου της Κυπριακής Ομοσπονδίας ο οποίος "μαγειρεύει" την τελική βαθμολογία αλλά την ίδια ώρα διαπραγματεύεται και για τα τηλεοπτικά δικαιώματα".

Στο Associated Press τονίζεται ακόμα: "Ο Παναγή είπε ότι το στήσιμο αγώνων για να υπάρξουν κέρδη από το στοίχημα περιορίζεται κυρίως σε χαμηλότερες κατηγορίες, είτε επειδή οι ομάδες ψάχνουν λεφτά είτε επειδή παίκτες μένουν απλήρωτοι. Είπε ότι κορυφαίες ομάδες, όπως ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, ο Απόλλωνας, η Ανόρθωση και η ΑΕΛ είναι πολύ δυνατές για να επηρεαστούν από τα στημένα παιχνίδια. Ο Παναγή ισχυρίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός Κύπριων διαιτητών είναι υπό την επιρροή ενός παράγοντα της Κυπριακής Ομοσπονδιίας Ποδοσφαίρου, ο οποίος τους διατάζει να στήνουν αποτελέσματα, ώστε συγκεκριμένες ομάδες να υποβιβάζονται, να προβιβάζονται ή να μένουν σε μία κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό, λέει ο Παναγή, η ΚΟΠ κλειδώνει τη στήριξη αρκετών ομάδων, ώστε να επανεκλέγεται''.

Ο Παναγή ισχυρίζεται: ' 'Το πρόβλημα είναι πολύ βαθιά ριζωμένο και ξεκινά από τις μικρότερες κατηγορίες. Δεν περιμένεις να φτάσει ένας διαιτητής στην πρώτη κατηγορία για να ασκήσεις έλεγχο πάνω του, τον διαμορφώνεις έτσι από τα πρώτα στάδια. Είναι πιο εύκολο να κάνεις χάρες στις τοπ κατηγορίες αν έχεις συνηθίσει να κάνεις από τις μικρότερες''.

Στο εκτενές δημοσίευμα υπογραμμίζεται: " Ο Παναγή είπε ότι οι Κύπριοι διαιτητές που ακολουθούν εντολές για στημένα παιχνίδια λαμβάνουν έμμεσα οφέλη, όπως πιο γρήγορη ανέλιξη, προαγωγές ώστε να σφυρίζουν ευρωπαϊκά παιχνίδια, τα οποία πληρώνονται τριπλά από τα εγχώρια, φιλοξενία σε πολυτελή ξενοδοχεία ή εύρεση περισσότερων πελατών ξαφνικά σε επιχειρήσεις ενός συγγενούς. Ο Παναγή έχει έρθει επίσης σε επαφή με την Federbet, έναν οργανισμό με έδρα στις Βρυξέλλες που παρακολουθεί τα στημένα παιχνίδια. Έχει μιλήσει εκεί για φιλικά που γίνονται στην Κύπρο με Κύπριους διαιτητές να δίνουν 2-3 πέναλτι σε κάθε αγώνα.

Ο Παναγή αμφισβήτησε επίσης την παρέμβαση παραγόντων της ΚΟΠ στις διαπραγματεύσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τη μετάδοση αγώνων του αλβανικού πρωταθλήματος σε συνδρομητικά κανάλια στην Κύπρο. Ο Παναγή είπε ότι η χρησιμοποιήσω λεφτών των φορολογούμενων για τη μετάδοση αγώνων μικρού ενδιαφέροντος, όπως της Αλβανίας, εγείρουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα".

Στο κείμενο του αναφέρονται και τα εξής: " Ο Λευτέρης Χρίστου, επικεφαλής της πλατφόρμας Cytavision, επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι μεταδίδονταν αγώνες του αλβανικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2010-11. Είπε ότι ήταν μέρος ενός πακέτου που περιελάμβανε δικαιώματα διάφορων αγώνων, αλλά δεν θα μπορούσε να πει με ποια εταιρεία έγιναν οι διαπραγματεύσεις ή πόσο κόστισε η συμφωνία.

Στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Κύπρου για το 2013 φαίνεται ότι η Cytavision πλήρωσε 2.380.000 ευρώ για δικαιώματα μετάδοσης αθλητικών γεγονότων εκείνο το έτος, εκ των οποίων 2.200.000 ευρώ πληρώθηκαν σε τέσσερις ξένες εταιρείες που ανήκουν ή σχετίζονται με το ίδιο άτομο, το οποίο είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ. Τρεις από αυτές τις εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στις Σεϋχέλλες και η άλλη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Στην έκθεση επικρίνεται το γεγονός ότι αποφάσεις αγοράς με πόρους από τους φορολογούμενους δεν συνοδεύονται από αναλύσεις κόστους-οφέλους ανάλογα με την τηλεθέαση των αγώνων. Ο Κουτσοκούμνης δήλωσε ότι η ΚΟΠ ενήργησε ως αντιπρόσωπος που πουλούσε το περιεχόμενο σε διαφορετικά κανάλια και ότι δεν έχει αποδειχτεί καμιά αδικοπραγία".

TAGS ΚΥΠΡΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ