ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

Από την Ξάνθη στην κορυφή της Αφρικής!

Από την Ξάνθη στην κορυφή της Αφρικής!

Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, ο Κρίστοφερ Κατόνγκο πρόλαβε να μετακομίσει από την Ξάνθη στην Κίνα, να φορέσει το περιβραχιόνιο της Ζάμπια, να κατακτήσει το Κόπα Άφρικα και να ανακηρυχθεί κορυφαίος παίκτης του τουρνουά! Ο όρκος νίκης στη μνήμη των αδικοχαμένων διεθνών του 1993.

Πριν από τον τελικό της Λιμπρεβίλ οι διεθνείς της Ζάμπια, έδωσαν όρκο πως θα κατακτήσουν το Κόπα Άφρικα για τους αδερφούς τους που ξεψύχησαν εν πτήσει στις 27 Απριλίου 1993.

Τότε, η αποστολή του αφρικανικού συγκροτήματος ταξίδευε προς το Ντακάρ, όπου επρόκειτο να αντιμετωπίσει τη Σενεγάλη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994.

Το αεροπλάνο συνετρίβη από λάθος του πιλότου με συνέπεια να χαθούν 30 ψυχές. Την επόμενη χρονιά η Ζάμπια έφτασε μέχρι τον τελικό του Κόπα Άφρικα, όπου όμως ηττήθηκε όπως είχε γίνει και το 1974.

Η ποδοσφαιρική δικαίωση έμελλε να έρθει 18 χρόνια αργότερα για τους "Chipolopolo". Με ηγέτη τον πρώην παίκτη της Skoda Ξάνθης, Κρίστοφερ Κατόνγκο το σύνολο του Ερβ Ρενάρ πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά ρίχνοντας στο καναβάτσο την Ακτή Ελεφαντοστού.

Από την Ξάνθη στην κορυφή της Αφρικής!
INTIME SPORTS

Η πορεία του βραχύσωμου στράικερ μοιάζει με παραμύθι. Την περυσινή σεζόν φόρεσε τη φανέλα της ακριτικής ομάδας πετυχαίνοντας δύο γκολ σε 28 αγώνες.

Τον περασμένο Ιούλιο έγινε γνωστό από τον ελληνικό σύλλογο πως παραχωρήθηκε στην Κίνα για λογαριασμό της Ενάν Κονστράξιον.

Ο Κατόνγκο όχι μόνο δεν έχασε τη θέση του στην εθνική Ζάμπια αλλά συνέχισε να εμπνέει τους συμπαίκτες του, όντας αρχηγός της κορυφαίας εθνικής ομάδας της Αφρικής.

Στους ομίλους η Ζάμπια αντιμετώπισε την διοργανώτρια Ισημερινή Γουινέα επικρατώντας με 1-0 χάρη σε γκολ του Κατόνγκο. Στη συνέχεια έφερε ισοπαλία με την Λιβύη όπου και πάλι βρήκε δίχτυα ο πρώην παίκτης της Ξάνθης, ενώ ακολούθησε "τρίποντο" επί της Σενεγάλης που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου με εφτά βαθμούς.

Από την Ξάνθη στην κορυφή της Αφρικής!

Στον προημιτελικό η Ζάμπια υπερίσχυσε 3-0 του Σουδάν με τον Κατόνγκο να φτάνει τα τρία τέρματα. Στον ημιτελικό ξεπέρασε το εμπόδιο της Γκάνας (1-0), ενώ η πρώτη κατάκτηση Κόπα Άφρικα σημειώθηκε με αντίπαλο την Ακτή Ελεφαντοστού στα πέναλτι (8-7, κ.α., παρ. 0-0).

Ο Κατόνγκο έζησε τα πάντα σε διάστημα τριών εβδομάδων, καθώς εκτός των άλλων αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του τουρνουά!

Από την Ξάνθη στην κορυφή της Αφρικής!

Ο στρατός της Ζάμπια μάλιστα του έδωσε προαγωγή, και πλέον κατέχει τον βαθμό του ανθυπασπιστή. Ο εκπρόσωπος του στρατού στη Ζάμπια, Κρίστοφερ Μουσόντα εξήγησε γιατί επιλέχθηκε ο άλλοτε ποδοσφαιριστής της Αρμίνια Μπίλεφελντ:

"Ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ζάμπια και ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων έδωσε προαγωγή στον αρχηγό της εθνικής Ζάμπια, Κρίστοφερ Κατόγκο, σε ανθυπασπιστή, για την παραδειγματική του αρχηγεία και την ικανότητά του, που συνέβαλε στην καλή πορεία της ομάδας".

Ο αρχηγός της Ζάμπια πραγματοποίησε το διεθνές ντεμπούτο του, το 2003. Τέσσερα χρόνια αργότερα σημείωσε χατ-τρικ κόντρα στην Νότιο Αφρική. Για αυτή του την επίδοση έλαβε τον βαθμό του λοχαγού!

" Για να είμαι ειλικρινής, μ' αρέσουν οι προκλήσεις. Αν θέλεις να φτάσεις ψηλά, πρέπει να κερδίσεις αυτούς που είναι ήδη εκεί" είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες κάνοντας πράξη την επιθυμία του...

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ