CHAMPIONS LEAGUE

Απόλυτη υπεροχή της Μπάγερν

Απόλυτη υπεροχή της Μπάγερν
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει τη μεγάλη νίκη της Μπάγερν επί της Μπαρτσελόνα που βάζει τους Γερμανούς σε θέση απόλυτου κυρίαρχου. Η έκπληξη και η εμφάνιση της χρονιάς από τον Ρόμπεν, ο Μέσι που θύμισε Ρονάλντο, οι 4 (!) ευκαιρίες της Μπάρτσα και το νοκ-άουτ χτύπημα των Βαυαρών στη στατιστική.

Ήταν δεδομένο πως κάποια στιγμή πως θα συνέβαινε. Αρκετοί περίμεναν πως μπορεί να γίνει με εμφατικό και αποδεκτό τρόπο μόνο από αυτή την Μπάγερν Μονάχου. Τελικά, είχαν δίκιο. Το 4-0 των Βαυαρών επί της κορυφαίας ομάδας των τελευταίων ετών δίνει το δικαίωμα στους Γερμανούς να αισθάνονται κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

Διότι η Μπαρτσελόνα είχε χάσει και άλλες φορές στα χρόνια της κυριαρχίας της (δείχνουν να ολοκληρώνονται με το φετινό πρωτάθλημα) αλλά στην Αρένα του Μονάχου δεν έχασε. ΝΙΚΗΘΗΚΕ από το αστέρι του Νότου, που έλαμψε τόσο πολύ το βράδυ της Τρίτης, καλύπτοντας ακόμα και τη λάμψη του Λιονέλ Μέσι (ναι, έπαιξε).

Η Μπάγερν ήταν το φαβορί στην αναμέτρηση και το επιβεβαίωσε στα 90 και κάτι λεπτά που παίχτηκαν στο Αλιάνζ Αρίνα . Οι Γερμανοί ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τους Ισπανούς, έδειχναν πιο "πεινασμένοι" για ένα τέτοιο παιχνίδι και πάνω από όλα, περισσότερο έτοιμοι.

Ο Χάινκες πήρε το δίπλωμα του Βιλανόβα, ο Ρόμπεν έκανε το παιχνίδι και την έκπληξη της χρονιάς, ο Μέσι θύμισε Ρονάλντο, η Μπαρτσελόνα έκανε ΜΟΝΟ 4 ευκαιρίες ξεχνώντας όποιο σύστημα ήξερε και η Μπάγερν πήρε μία δίκαιη μεγάλη νίκη παρά την απάντηση στο ερώτημα: Πόσα γκολ έπρεπε να μετρήσουν;

Οι Γερμανοί ήταν αλάνθαστοι στην τακτική εκμεταλλευόμενη τις 3 αδυναμίες της Μπαρτσελόνα. 1. Στην δύναμη 2. Στο ύψος 3. Στην ταχύτητα στις αντεπιθέσεις όταν η Μπάρτσα είναι ψηλά στο γήπεδο.

Πίεση μέχρι να... σκάσουν και η κατοχή δικιά τους

Ένα από τα μεγάλα όπλα της φετινής Μπάγερν είναι η πίεση σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Με τους ποδοσφαιριστές που έχει στην διάθεσή της, από την μέση και μπροστά, μπορεί να το κάνει πολύ εύκολα εκμεταλλευόμενη την ταχύτητα και την εκρηκτικότητά τους.

Στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα το πρέσινγκ της Μπάγερν ξεκίνησε από το πρώτο λεπτό με απότερο σκοπό να απλώθούν οι γραμμές του αντιπάλου. Το μεγάλου ατού των μπλαουγκράνα είναι οι υπερβολικά κοντινές αποστάσεις στις γραμμές με τους αμυντικούς να μην απέχουν από τους επιθετικούς 30 μέτρα και αυτό ήταν το πρώτο σημείο που θέλησε να χτυπήσει ο Χάινκες.

Την εξαιρετική δουλειά που έκαναν οι Γερμανοί αποπροσανατολίζοντας πλήρως την ποδοσφαιρική μηχανή της Μπαρτσελόνα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να καταφύγουν σε σκληρό παιχνίδι, επιβραβεύουν και οι αριθμοί των... Μπλαουγκράνα. Οι Καταλανοί έκαναν δύο φορές χειρότερο παιχνίδι από την ήττα στο Μιλάνο παρά το γεγονός πως κέρδισαν την μάχη της κατοχής.

Απόλυτη υπεροχή της Μπάγερν

Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα του αγώνα καθώς η Μπαρτσελόνα κινείται παραδοσιακά στο 60%-65% ενώ η Μπάγερν στο 55%-60% κάτι που σημαίνει πως αμφότερες απολαμβάνουν να έχουν την μπάλα στα πόδια τους. Τελικά, οι Γερμανοί αρκέστηκαν στο 40% που μοιράζει σε όλους η Μπαρτσελόνα αλλά κατάφεραν να κάνουν ουσιώδες το δικό τους ποσοστό και να αχρηστεύουν (στην κυριολεξία) το 60% που είχαν σε ένα ακόμα παιχνίδι οι Καταλανοί.

Επιστρέφοντας, στο κακό παιχνίδι των Ισπανών, που προήλθε από το πρέσινγκ των γηπεδούχων και έφερε τις τεράστιες αποστάσεις στις γραμμές της Μπαρτσελόνα, αξίζει να αναφέρουμε πως η γενική βαθμολογία της Μπάρτσα ήταν μόλις 215 ενώ στο Μιλάνο είχε 421 και ο μέσος όρος της είναι 650!

Απόλυτη υπεροχή της Μπάγερν

Οι φιλοξενούμενοι έκαναν 3 φορές χειρότερο παιχνίδι από ότι κάνουν συνήθως με την μπάλα στα πόδια τους αλλά με την ομάδα τόσο απλωμένη που δεν μπορούσαν να δουλέψουν τα τριγωνάκια στην μεσαία γραμμή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις ΜΟΝΟ 4 ευκαιρίες και μόλις μία στο στόχο, ενώ στα προηγούμενα 10 παιχνίδια είχε δημιουργήσει 117, με ένα Μ.Ο. δέκα ανά αγώνα.

Την ίδια στιγμή η Μπάγερν αν και έχασε ένα σεβαστό ποσοστό από την κατοχή της μπάλας δεν στερήθηκε ευκαιριών καθώς έφτιαξε 13 για τα 4 γκολ, όσος και ο Μ.Ο. της πριν το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα.

Η Μπάγερν πίεσε με κάθε τρόπο τα τρωτά σημεία που βρήκε στην Μπαρτσελόνα αποφεύγοντας το παιχνίδι από τον άξονα για να γλιτώσει από τον μοναδικό αξιόπιστο και πάντα σταθερό Σέρχιο Μπουσκέτς. Όπως θα δείτε στο heat map της αναμέτρησης οι Γερμανοί απέφυγαν σαν... ναρκοπέδιο το κέντρο της Μπαρτσελόνα και χτύπησαν στα πλευρά αφήνοντας την μεσαία γραμμή απλά να αποσυντονιστεί μόνη της με το πρέσινγκ.

Απόλυτη υπεροχή της Μπάγερν

Οι κάθετες έγιναν άγνωστη λέξη για τους παίκτες της Μπάγερν βομβαρδίζοντας ασταμάτητα στην περιοχή της Μπαρτσελόνα η οποία προφυλασσόταν από το ευάλωτο δίδυμο Πικέ-Μπατρά. Η συνταγή πέτυχε με την Μπάγερν να χρησιμοποιεί όλα τα πιθανά σημεία για να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Δεν έχει σημασία πως μπήκαν τα γκολ και αν ήταν κανονικά, αλλά πως η Μπάγερν το προσπάθησε σωστά και πήρε δίκαια αυτό που άξιζε.

Απόλυτη υπεροχή της Μπάγερν

Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να συμβούν αν ο Χάβι Μαρτίνεθ δεν είχε μετακομίσει στο Μόναχο έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Βάσκος έκανε πραγματικά πάντα στην μεσαία γραμμή συντονίζοντας όλη την πίεση της Μπάγερν στην ραχοκοκαλιά της Μπαρτσελόνα. Στο πλάι του (όχι διάταξη αλλά στον αμυντικό προσανατολισμό) είχε τους Ρόμπεν και Ριμπερί οι οποίοι προσπαθούσαν να ανακόψουν τις επελάσεις των ακραίων μπακ των φιλοξενουμένων.

Ο Γάλλος είχε κάποια προβλήματα με τον Ντάνι Άλβες αλλά δεν ήταν ικανά να δημιουργήσουν ρήγματα, ενώ ο Ρόμπεν ήταν εξαιρετικός. Παράλληλα, ο Μαρτίνεθ έκοψε περισσότερες επιθέσεις από κάθε άλλον στο γήπεδο, εξαφάνισε τον Ινιέστα, ενώ βοήθησε αρκετά στην επίθεση, ένα τρικ που είχε χρησιμοποιήσει ο Χάινκες και με την Άρσεναλ.

Ένα άλλο πρόβλημα που έλυσε ο Χάινκες και δεν εκμεταλλεύτηκε ο Βιλανόβα ήταν η απουσία του Μάντζουκιτς ο οποίος πρεσάρει πολύ σωστά την αντίπαλη άμυνα. Τη δουλειά του Βόσνιου ανέλαβαν οι Γκόμεθ, Μίλερ απασχολόντας τον Σέρχιο Μπουσκέτς που έτρεχε μόνος του στην μεσαία γραμμή.

Ο Ρομπέν των Βαυαρών

Για να γίνει όμως όλο αυτό το σχέδιο υλοποιήσιμο και νικηφόρο με το επικό 4-0 και με τη Μπάγερν να μη πατάει το χορτάρι στο κέντρο του γηπέδου, έπρεπε τα ακραία χαφ να πάρουν το παιχνίδι ολοκληρωτικά στις πλάτες τους. Οι Γερμανοί που μπορεί να αρέσκονται να παίζουν με αυτόν τον τρόπο αλλά δεν είχαν τον Κρος και ήταν αναγκασμένοι να παίξουν με τον Ριμπερί και τον Ρόμπεν ΜΟΝΟ. Παράλληλα έλειπε και ο Μάντζουκιτς από την επίθεση.

Όλα αυτά έκαναν στην θεωρία πιο εύκολη την δουλειά του Βιλανόβα αλλά κανείς δεν πρέπει να είχε υπολογίσει τον Άριεν Ρόμπεν. Ένας ποδοσφαιριστής που βαθμολογείται σταθερά φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ περίπου στο 25 βάση της απόδοσης του σε κάθε παιχνίδι, στην αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα πήρε το εξωφρενικό 149! Ο άνθρωπος που διέπραξε ποδοσφαιρικό έγκλημα στο 1ο λεπτό στην 1η φάση του αγώνα έμελλε να είναι και ο καλύτερος της αναμέτρησης.

Απόλυτη υπεροχή της Μπάγερν

Πήρε δικαίως τον τίτλο του κορυφαίου της ομάδας του αλλά και του αγώνα, με ένα γκολ, με 83% ποσοστό στις επιτυχημένες μεταβιβάσεις (καλό νούμερο, όχι εξαιρετικό), δημιούργησε δύο ευκαιρίες για την ομάδα του και έκανε ΔΙΚΗ του όλη την δεξιά πλευρά.

Ακόμα και στα αμυντικά του καθήκοντα ο Ρόμπεν έκανε εξαίσια δουλειά ανακόπτοντας 3 επιθέσεις της Μπαρτσελόνα ενώ έκανε 4 επιτυχημένα τάκλιν. Ο Ινιέστα δεν είχε καθόλου εύκολο βράδυ και μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει ο MVP της αναμέτρησης που είχε τον έλεγχο της πλευράς.

Στο δεύτερο ημίχρονο όπου η Μπαρτσελόνα πίεσε περισσότερο για ένα γκολ και ανέβηκε στο γήπεδο η δουλειά των ταχύτητων ακραίων χαφ ήταν πολύ πιο εύκολη. Τα 3 γκολ σε 45 λεπτά το επιβεβαιώνουν με τον Ρόμπεν να κερδίζει κατά κράτος σε αυτούς τους τομείς.

Το... φαινόμενο Μέσι

Είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που διαθέτει η Μπαρτσελόνα και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ που υπάρχει αναγκάζοντας τον αθλητικό κόσμο να του βρίσκει καινούργια, ώστε παράλληλα να του δίνει κίνητρο για να προσφέρει απλόχερα το ταλέντο του. Την Τρίτη το βράδυ όμως ήταν κάποιος άλλος και όχι ο Λιονέλ Μέσι. Δεν ήταν έτοιμος γι αυτό το παιχνίδι και επειδή η Μπαρτσελόνα ήταν σαφές πως δεν μπορούσε να ζήσει δίχως αυτόν, ο Αργεντίνος πάτησε το χορτάρι του Αλιάνζ Αρίνα.

Σε πολλούς ήρθε στο μυαλό η χρησιμοποίηση του Ρονάλντο στον τελικό του 1998 με το Φαινόμενο να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έτσι ακριβώς και ο Μέσι στο παιχνίδι με την Μπάγερν. Φάντασμα του εαυτού του ο κοντός με την βαθμολογία του να είναι σε απελπιστικά επίπεδα με την γενική του βαθμολογία στο 26, ενώ στα υπόλοιπα παιχνίδια της Μπάρτσα είναι πάνω από 100! Ο Ρόμπεν ντύθηκε Μέσι και ο Μέσι Ρόμπεν βάση των αριθμών, αλλά η πικρή αλήθεια για την χθεσινή βραδιά του Μεσία της Αργεντινής δεν σταματάει εδώ.

Απόλυτη υπεροχή της Μπάγερν

Δεν ξέρω αν είναι ρεκόρ αλλά ο πίνακας του Μέσι είναι γεμάτος μηδενικά: 0 γκολ, 0% ευστοχία στα σουτ, 0 βραβεία αναμέτρησης, 0 ευκαιρίες! Πραγματικά εντυπωσιακά άσχημα νούμερα αλλά ακόμα και οι καλύτεροι δικαιούνται ένα κακό βράδυ, ειδικά από την στιγμή που ο Μέσι θυσιάστηκε για την ομάδα παίζοντας σε αυτό το παιχνίδι. Όπως ακριβώς και ο Ρονάλντο. Κανείς από τους δύο δεν ήταν έτοιμος για ένα τέτοιο παιχνίδι, όπως φάνηκε στο χορτάρι.

Υ.Γ. Επειδή πολλοί αναρωτήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, για ποιον λόγο η Μπάγερν παίρνει τον Γουαρδιόλα η απάντηση εκτός από σύνθετη μπορεί να γίνει και απλή. Μία... γρήγορη απάντηση είναι πως οι Γερμανοί θέλουν να συνεχίσουν να κερδίζουν με 4-0, αλλά με τον Πεπ επιθυμούν να το κάνουν με στυλ. Όπως εδώ . Σαν ορχήστρα σε όπερα

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ