CHAMPIONS LEAGUE

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

Το Sport24.gr θυμάται τις τρεις μεγαλύτερες ανατροπές στην ευρωπαϊκή ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης μέσα από βίντεο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Η Ντέρμπι Κάουντι, η Άντερλεχτ και η Γκλάντμπαχ έζησαν το περίφημο «miedo escénico» του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», έναν από τους σύγχρονους θρύλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (φωτογραφίες & videos)

Η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει απόψε την Μπορούσια Ντόρτμουντ στη ρεβάνς του 4-1 της Γερμανίας, ψάχνοντας μια επική ανατροπή.

Το Sport24.gr θυμάται το «σκηνικό τρόμου», το περίφημο «miedo escénico» με τις μεγάλες ανατροπές στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται απόψε (30/4, 21:45) την Ντόρτμουντ στον επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Το βαρύ 4-1 πριν μια εβδομάδα στο «Westfalenstadion» δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους «μερένγκες», οι οποίοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μια επική ανατροπή αν θέλουν να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» και να διεκδικήσουν την «décima», το δέκατο δηλαδή Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Η Μπορούσια μπορεί να έκανε στη Γερμανία «φύλλο και φτερό» τη «βασίλισσα», όμως η Ρεάλ έχει πετύχει στο παρελθόν εξίσου δύσκολες ανατροπές, παίρνοντας προκρίσεις που φάνταζαν αδύνατες. Η ιστορία των «μερένγκες» έχει να επιδείξει αρκετές μαγικές βραδιές μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», κυρίως τη φοβερή διετία 1984-1986, όταν κατακτήθηκαν τα δυο συνεχόμενα Κύπελλα ΟΥΕΦΑ. Το Sport24.gr ξεχώρισε τρεις εντυπωσιακές ανατροπές της Ρεάλ στα ευρωπαϊκά κύπελλα και σας τις παρουσιάζει.

1. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΟΥΝΤΙ 5-1 (5/11/1975)

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1975/76, φάση των «16»

Πρώτος αγώνας: Ντέρμπι Κάουντι – Ρεάλ Μαδρίτης 4-1

Σκόρερ επαναληπτικού: Roberto Martínez (3’, 51’), Santillana (55’, 100’), Pirri (82’) / George (62’)

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

Ο Μαρτίνεθ (δεξιά) πετυχαίνει το πρώτο γκολ και ανοίγει το δρόμο για τη μεγάλη πρόκριση της Ρεάλ.

Real Madrid (Miljan Miljanic): Miguel Ángel, Sol, Camacho, Benito, Pirri, Del Bosque, Netzer, Breitner, Amancio (95’ Rubiñán), Santillana, Roberto Martínez.

Derby County (Dave Mackay): Boulton, Thomas (102’ Hinton), Nish, Mc Farland, Powell, Todd, Gemmill, Hector (78’ Bourne), Newton, Davies, George.

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

Μπράιτνερ, Μίλιανιτς και Νέτσερ, τρία από τα μεγάλα όπλα εκείνης της Ρεάλ.

Η πρώτη μεγάλη ανατροπή των «μερένγκες» έγινε στη φάση των «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1975/76. Η Ρεάλ ταξίδεψε στο Ντέρμπι και αντιμετώπισε την τοπική Κάουντι στο «Baseball Ground». Το τελικό σκορ (4-1) με το χατ τρικ του Τσάρλι Τζορτζ δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους Ισπανούς για την πρόκριση. Όμως η ομάδα του Μίλιαν Μίλιανιτς με το φοβερό και τρομερό γερμανικό δίδυμο των Νέτσερ και Μπράιτνερ, αλλά και τους Πίρι, Μαρτίνεθ και Σαντιγιάνα προηγήθηκε 3-0 στο 55’, απάντησε με ένα ακόμα γκολ στο 3-1 του Τζορτζ και έστειλε το ματς στην παράταση.

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

Το πρωτοσέλιδο της As την επόμενη της μεγάλης πρόκρισης. Ο τίτλος (το ντελίριο!) τα λέει όλα.

Ήταν ο Σαντιγιάνα αυτός που πέτυχε το τελικό 5-1 που έδωσε τη μεγάλη πρόκριση στους «μερένγκες», προκαλώντας γενικό ντελίριο μέσα στο «Μπερναμπέου», όπως τιτλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της και η «As». Στη συνέχεια της διοργάνωσης, η Ρεάλ απέκλεισε στα προημιτελικά την Γκλάντμπαχ για να αποκλειστεί στον ημιτελικό με τη σειρά της από τον κακό της δαίμονα στην Ευρώπη, την Μπάγερν Μονάχου (η οποία στον τελικό κέρδισε 1-0 την Σεντ Ετιέν και πήρε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της).

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Ντέρμπι Κάουντι 5-1 (5/11/1975)

ΕΞΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΕΤΙΑ!

Από το 1984 που η «Quinta del Buitre» άρχισε να πρωταγωνιστεί, η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε δυο συνεχόμενα Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (1984/85 & 1985/86), δημιουργώντας το φαινόμενο «Bernabeu – miedo escénico» (σκηνικό τρόμου), έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους θρύλους εντυπωσιακών ανατροπών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που κυρίως συνδέεται με τις δυο νικηφόρες πορείες στην Ευρώπη.

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

Ο Μίτσελ σε μια προσπάθειά του στον επαναληπτικό αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Άντερλεχτ στο "Μπερναμπέου".

Εκεί οι "μερένγκες" πέτυχαν ούτε λίγο ούτε πολύ έξι ανατροπές που τους έδωσαν τα δυο τρόπαια. Οι δυο πιο εντυπωσιακές υπήρξαν αυτές απέναντι στην Άντερλεχτ και την Μπορούσια του Μένχενγκλαντμπαχ. Πρωταγωνιστής σε αμφότερες ήταν ο τωρινός προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ. Ας τις δούμε αναλυτικά.

2. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ 6-1 (12/12/1984)

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1984/85, φάση των «16»

Πρώτος αγώνας: Άντερλεχτ – Ρεάλ Μαδρίτης 3-0

Σκόρερ επαναληπτικού: Sanchís (2’), Butragueño (16’, 47’, 89’), Valdano (30’, 38’) / Friman (34’)

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

Ο Βαλντάνο πετυχαίνει ένα από τα 6 γκολ της Ρεάλ.

Real Madrid (Amancio): Miguel Ángel, San José, Camacho, Stielike, Sanchís, Michel (55’ Salguero), Gallego, Lozano (71’ Martín Vázquez), Butragueño, Santillana, Valdano.

RSC Anderlecht (Paul Van Himst): Munaron, Vercauteren, Grun, Peruzovic, De Groote (53’ Gudjohnsen), Friman, Scifo, M. Olsen, Hofkens ((83’ Andersen), Czerniatynski, Arnesen.

Στο ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1984/85, η Ρεάλ αντιμετώπισε αρχικά την Αντμίρα Βάκερ, έχασε 2-0 εκτός και καθάρισε εύκολα στη ρεβάνς με 5-0. Στον δεύτερο γύρο οι «μερένγκες» βρήκαν απέναντί τους την Ριέκα, έχασαν με 3-1, αλλά στη Μαδρίτη επικράτησαν με 3-0. Στον επόμενο γύρο η Άντερλεχτ έριξε στο καναβάτσο τους Μαδριλένιους με το κρυστάλλινο 3-0 και τα τέρματα των Βάντενμπεργκ, Τσερνιατίνσκι και Βερκότερεν μέσα στο «Constant Vanden Stock», όμως ο νόμος του Μπερναμπέου στάθηκε αμείλικτος.

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

Ο Μισέλ Βοτρώ σφυρίζει τη λήξη του αγώνα και οι Στίλικε (στο χορτάρι) και Γκαγιέγο (πίσω από τον Γάλλο διαιτητή) πανηγυρίζουν τη μεγάλη πρόκριση.

Ο επαναληπτικός εξελίχτηκε σε μια παράσταση για ένα ρόλο. Η Ρεάλ ισοφάρισε στο μισάωρο το σκορ του πρώτου αγώνα. Οι Βέλγοι μείωσαν με τον Φρίμαν, αλλά το ημίχρονο έληξε 4-1 με ένα ακόμα γκολ του Βαλντάνο. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μπουτραγκένιο πέτυχε δυο γκολ διαμορφώνοντας το τελικό 6-1 και ολοκληρώνοντας το πρώτο δικό του χατ τρικ με τη φανέλα της Ρεάλ.

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

Το πρωτοσέλιδο της As την επόμενη της μεγάλης πρόκρισης. Ο τίτλος: "Μια γιγαντιαία Ρεάλ"!

Στη συνέχεια οι «μερένγκες» αντιμετώπισαν στον ημιτελικό την Ίντερ και ανέτρεψαν το 2-0 του «Σαν Σίρο», κερδίζοντας 3-0 στη ρεβάνς. Στον διπλό τελικό με αντίπαλο την ουγγρική Βιντεότον και συνολικό σκορ 3-1, η Ρεάλ κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και 19 χρόνια μετά τον τελευταίο θρίαμβο των θρυλικών «Ye-Yes» στο Πρωταθλητριών, έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη.

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Άντερλεχτ 6-1 (12/12/1984)

3. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ 4-0 (11/12/1985)

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1985/86, φάση των «16»

Πρώτος αγώνας: Γκλάντμπαχ – Ρεάλ Μαδρίτης 5-1

Σκόρερ επαναληπτικού: Valdano (7’, 20’), Santillana (78’, 90’)

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

Ο Καμάτσο μονομαχεί στον αέρα με έναν αντίπαλο, ενώ παρακολουθεί ο Σαντιγιάνα.

Real Madrid (Luis Molowny): Ochotorena, San José (76’ Cholo), Camacho, Maceda, Salguero, Juanito (76’ Martín Vázquez), Michel, Gallego, Butragueño, Santillana, Valdano.

B. Moenchengladbach (Jupp Heynckes): Sude, Herlovsen (54’ Herbst), Hannes, Frontzeck, Krisp (46’ Hochtatter), Criens, Lienen, Brehsen, Borowka, Mill, Rahn.

Η επόμενη χρονιά ήταν ακόμα πιο δύσκολη για τη Ρεάλ, αλλά κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο της. Απάντησε με 5 γκολ στο 1-0 της ΑΕΚ και στη συνέχεια έπεσε πάνω στην πανίσχυρη Μπορούσια του Μένχενγκλαντμπαχ. Στο «Boekelbergstadion» οι «μερένγκες» υπέστησαν μια από τις πιο βαριές ήττες στην ευρωπαϊκή τους ιστορία. Η ομάδα του Γιουπ Χάινκες πέτυχε 5 γκολ (το τελευταίο εκ των οποίων ο «δικός μας» Έβαλντ Λίνεν) και το τελικό 5-1 φάνταζε απαγορευτικό για τη συνέχεια της Ρεάλ στη διοργάνωση.

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

Ο Γκαγιέγο πανηγυρίζει τη μεγάλη πρόκριση μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες της Ρεάλ.

Όμως στην Μαδρίτη οι «μερένγκες» παρέδωσαν μαθήματα ποδοσφαίρου. Με δυο τέρματα του Βαλντάνο στο ξεκίνημα του αγώνα, προηγήθηκαν 2-0 και κράτησαν το καλύτερο για το τέλος του ματς. Στο 78’ και στο 90’ ο Σαντιγιάνα ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-0 δίνοντας μια απίστευτη πρόκριση στη Ρεάλ. Τα νέα έκαναν το γύρο του κόσμου και απογείωσαν τον «μύθο» του απροσπέλαστου «Μπερναμπέου».

Στον ημιτελικό οι Ισπανοί βρήκαν απέναντί τους και πάλι τη μεγάλη Ίντερ των Ρουμενίγκε, Μπέργκομι, Αλτομπέλι και Λίαμ Μπρέιντι. Πρώτο παιχνίδι στο Σαν Σίρο 3-1 υπέρ των Ιταλών. Επαναληπτικός στο «Μπερναμπέου», εκεί όπου οι «μπλάνκος» ξέθαψαν το τσεκούρι του πολέμου: 2 γκολ ο Ούγκο Σάντσες, άλλα 2 ο Σαντιγιάνα και ένα ο Ράφα Γκορδίγιο. 5-1 στην παράταση και ακόμα ένας τελικός εν όψει.

"Σκηνικό τρόμου" στο "Μπερναμπέου"!

Το πρωτοσέλιδο της As την επόμενη της μεγάλης πρόκρισης. Ο τίτλος: "Απίστευτο κατόρθωμα"!

Η Κολονία των Άλοφς, Λιτμπάρσκι και Σουμάχερ περίμενε. Πρώτο ματς στη Μαδρίτη και οι Γερμανοί έκαναν το «λάθος» να προηγηθούν με τον Κλάους Άλοφς 0-1. Η θύελλα της Ρεάλ ξέσπασε και τα τέρματα των Βαλντάνο (2), Σάντσες, Σαντιγιάνα και Γκορδίγιο έγραψαν το τελικό 5-1. Ο δεύτερος αγώνας στη Γερμανία ήταν διαδικαστικός (2-0 υπέρ της Κολονίας) και ο «Μπουίτρε» μαζί με τις «σειρές» του ξανάφεραν το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στην Ισπανική πρωτεύουσα.

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Γκλάντμπαχ 4-0 (11/12/1985)

Πηγές: As, Marca, uefa.com

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ