CHAMPIONS LEAGUE

Πρόκριση στην παρθενική συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Πρόκριση στην παρθενική συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Η Μάλαγα στο ντεμπούτο της στο Τσάμπιονς Λιγκ προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Διαβάστε ποιες ακόμη ομάδες το έχουν καταφέρει και σε ποιες περιπτώσεις πλήρωσαν το... μάρμαρο οι ελληνικές ομάδες (pics&vds).

Σε ένα κλειστό γκρουπ μπήκε η Μάλαγα, η οποία εξασφάλισε την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ μετά την ισοπαλία με τη Μίλαν.

Η ισπανική ομάδα στο ντεμπούτο της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση πήρε το εισιτήριο για τους "16" και έγινε η 20η ομάδα που καταφέρνει να περάσει από τους ομίλους στην παρθενική της συμμετοχή από τη σεζόν 1999/2000 και μετά, όταν δηλαδή άρχισε το Τσάμπιονς Λιγκ να έχει 32 ομάδες.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε το καλοκαίρι η Μάλαγα ήταν πάρα πολλά. Ωστόσο, όχι μόνο κατάφερε να μπει στους ομίλους περνώντας το εμπόδιο του Παναθηναϊκού, αλλά και να προκριθεί σώζοντας τη χρονιά οικονομικά δείχνοντας τον δρόμο και προς τις επόμενες πρωτοεμφανιζόμενες.

Όπως είναι φυσικό τα πρώτα χρόνια οι ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα που έπαιζαν για πρώτη φορά στη διοργάνωση ήταν πιο πολλές με αποτέλεσμα να είναι και πιο σύνηθες το φαινόμενο της πρόκρισης από τους ομίλους στην πρώτη συμμετοχή. Του λόγου το αληθές τη σεζόν 1999/2000 Χέρτα, Μπορντό, Φιορεντίνα, Τσέλσι, Λάτσιο και Βαλένθια συστήθηκαν στο ευρωπαϊκό κοινό μέσω αυτής της διοργάνωσης καταλαμβάνοντας μία θέση στις 16 καλύτερες ομάδες. Αυτή που ξεχώρισε ήταν η Βαλένθια, η οποία έφτασε ως τον τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Μία χρονιά μετά Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Λιντς και Λιόν μπήκαν σε αυτό το γκρουπ. Μάλιστα, τόσο η Ντεπορτίβο όσο και η Λιόν είχαν στους ομίλους τους αντιπάλους ελληνικές ομάδες. Οι Ισπανοί πέρασαν ως πρώτοι από τον όμιλό τους, με δεύτερο τον Παναθηναϊκό, ενώ η Λιόν άφησε εκτός συνέχειας τον Ολυμπιακό.

Τη σεζόν 2001/02 ήταν η σειρά των Λίβερπουλ και Ρόμα να αγωνιστούν για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "κόκκινοι" πέρασαν ως πρώτοι από τον όμιλό τους, οι Ρωμαίοι ως δεύτεροι και στους "16" συναντήθηκαν, όπου οι τελευταίοι αποκλείστηκαν από τους Άγγλους.

Μόνο μία ήταν η ομάδα που το 2002/03 έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής στο ντεμπούτο της. Ο λόγος για τη Βασιλεία, η οποία άφησε εκτός συνέχειας τις Λίβερπουλ και Σπαρτάκ Μόσχας και αποκλείστηκε στους "16" στη διαφορά τερμάτων από τη Γιουβέντους.

Τη σεζόν 2003/04 υπήρχαν δύο ισπανικές εκπλήξεις και η Στουτγκάρδη που έδωσαν άλλο χρώμα στη διοργάνωση. Οι Βάσκοι, στους οποίους αγωνιζόταν τότε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, άφησαν εκτός τον Ολυμπιακό, η Στουτγκάρδη τον Παναθηναϊκό, ενώ η Θέλτα τον Άγιαξ. Ωστόσο, καμία τους δεν πέρασε στα προημιτελικά.

Πρόκριση στην παρθενική συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ
Στουτγκάρδη-Παναθηναϊκός 2-0

Άλλη μία ισπανική ομάδα έκανε ντεμπούτο το 2006 και έφτασε μία ανάσα από τον τελικό. Η Βιγιαρεάλ των Χουάν Ρομάν Ρικέλμε και Φορλάν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, οπου αποκλείστηκε από την Άρσεναλ με τον Ρικέλμε να χάνει ένα πολύ κρίσιμο πέναλτι.

Πρόκριση στην παρθενική συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ
Βιγιαρεάλ-Άρσεναλ

Δύο χρόνια μετά η Σεβίλλη, η οποία είχε καταπλήξει την Ευρώπη με τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μπήκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αφήνοντας εκτός την ΑΕΚ. Ωστόσο, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δεν μπόρεσε να πάει πιο μακριά από τους "16", αφού στα πέναλτι γνώρισε τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε.

Η επόμενη ομάδα αυτής της συνομοταξίας ήταν η Τότεναμ, η οποία το 2011 μπήκε δυναμικά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρασε ως πρώτη τον όμιλο αφήνοντας δεύτερη την Ίντερ, απέκλεισε στην επόμενη φάση τη Μίλαν και το ταξίδι της σταμάτησε στα προημιτελικά από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η τελευταία μέχρι τη Μάλαγα ήταν η Νάπολι, η οποία πέρυσι δεν άφησε στο ντεμπούτο της τη Μάντσεστερ Σίτι να προχωρήσει στη διοργάνωση. Στους "16" έβαλε στα σκοινιά την Τσέλσι, την υποχρέωσε σε ήττα στο πρώτο παιχνίδι και ώθησε τον Αντρέ Βίλας Μπόας στην έξοδο, αλλά λύγισε στην παράταση του επαναληπτικού.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ