CHAMPIONS LEAGUE

Οι "Θεοί" της μπάλας

Οι "Θεοί" της μπάλας

Το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή σε μοναδικές στιγμές που πρόσφεραν οι παγκόσμιοι άσοι ποδοσφαίρου στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι δυνατόν να εντοπίσουμε περιόδους που συγκεκριμένες ομάδες ή χώρες κυριάρχησαν στη διοργάνωση, και μετά ξεπεράστηκαν από κάποια ή κάποιες άλλες ομάδες.

Εντυπωσιακοί παίκτες, φανταστικά γκολ, ανεξίτηλες στιγμές έμειναν χαραγμένες στις μνήμες των φιλάθλων.

Από την πρωτή σεζόν 1991-92 μέχρι τον τελικό του 2010 στο Μπερναμπέου, είναι πολλοί εκείνοι οι παίκτες που μπορούν να καυχηθούν ότι άφησαν το στίγμα τους στην ευρωπαϊκή σκηνή του αθλήματος.

Η εικόνα με το... σεντόνι είναι η τέλεια στιγμή για την αρχή ενός αγώνα. Η μουσική από τη σύνθεση του Χέιντελ, σε υποβάλλει.

Ένα αφιέρωμα με 20 στιγμές του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελούν απλά δείγμα μίας ξεχωριστής διοργάνωσης που συγκινεί και θα συνεχίσει να συγκινεί όλους τους ποδοσφαιρόφιλους.

Λίβερπουλ-Μπαρτσελόνα 2001

24 πάσες!

Ο Σεσκ Φάμπρεγας είχε ψηφίσει το γκολ του Μαρκ Όφερμαρς εναντίον της Λίβερπουλ τον Νοέμβριο του 2001 ως το καλύτερο γκολ της Μπάρτσα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό που τον γοήτευσε δεν ήταν το τελείωμα της φάσης αλλά οι 24 πάσες(!) των "μπλαουγκράνα" πριν από το γκολ. " Ήταν απίστευτα όμορφο", δήλωνε ο άσος της Άρσεναλ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ρεάλ Μαδρίτης 2000

Η Ντρίμπλα!

Ο Φερνάνδο Ρεδόνδο εντυπωσίασε το Ολντ Τράφορντ το 2000 με το ελαφρύ τσίμπημα της μπάλας με την πτέρνα, αφήνοντας αποσβολωμένο τον Ένινγκ Μπεργκ. Η ασίστ στον Ραούλ ήταν το απλό στο τρίτο γκολ της Ρεάλ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάνιτεντ. Παρά την επιστροφή της Μάντσεστερ στον αγώνα και τη νίκη με 4-3, η φάση του Ρεδόνδο πέρασε στο πάνθεον των "highlights" του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μίλαν-Μπαρτσελόνα 1994

Η "λόμπα" του Σαβίσεβιτς

Η Αθήνα είχε την τύχη να φιλοξενήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ 1994. Ο αγώνας ήταν "οne man show” με τον Ντέγιαν Σαβίσεβιτς σε ρόλο ταυρομάχου απέναντι στους "μπλαουγκράνα". Ο άσος της Μίλαν είχε πετύχει ένα από τα πιο όμορφα γκολ στην ιστορία των τελικών με "λόμπα" στον Θουμπιθαρέτα. Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον χαρακτήρισε την απόδοση της Μίλαν ως μία από τις εντυπωσιακότερες στην ιστορία των τελικών του θεσμού.

Μπαρτσελόνα-Μίλαν 2006

Ο Ροναλντίνιο στα καλά του

Η Μπαρτσελόνα δεν είχε φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από το 1994. Έτσι το γκολ του Ροναλντίνιο, το μοναδικό στον ημιτελικό με την Μίλαν ήταν η κατάληξη μιας υπέροχης βραδιάς για τους Καταλανούς. Μερικές εβδομάδες αργότερα στέφθηκαν, στο Παρίσι, πρωταθλητές Ευρώπης.

Τσέλσι-Μπαρτσελόνα 2005

Το "σβήσιμο του τσιγάρου"

Μερικές φορές το γκολ είναι ακόμα πιο όμορφο όταν οι αντίπαλοι φίλαθλοι δεν μπορούν παρά να χειροκροτήσουν, εντυπωσιασμένοι προφανώς από αυτό που είδαν. ‘Ενα τέτοιο ήταν το γκολ του Ροναλντίνιο εναντίον της Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ το 2005 στην φάση των νοκ άουτ. Το "σβήσιμο του τσιγάρου" ήταν τόσο ωραίο που ακόμα και οφσάιντ να ήταν ο Βραζιλιάνος, ελάχιστα θα ενοχλούσε του Άγγλους φιλάθλους.

Μαρσέιγ-Λίβερπουλ 2008

Η "σουτάρα" του Τζέραρντ

Λιγότερο προβεβλημένο αλλά πολύ εντυπωσιακό ήταν το γκολ του Στίβεν Τζέραρντ εναντίον της Μαρσέιγ τον Σεπτέμβρη του 2008. Ο Φερνάντο Τόρες και ο Ντιρκ Κάουτ το δημιούργησαν. Ο Ολλανδός βλέποντας πολλούς μπροστά του, έστρωσε στον Τζέραρντ έξω από την περιοχή που με ένα εντυπωσιακό σουτ πέρασε την μπάλα πάνω από τον γκολκίπερ στέλνοντας την στα δίχτυα των Γάλλων.

Πόρτο-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2009

Απ’ τα 40 μέτρα!

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πετύχει ορισμένα εντυπωσιακά γκολ στην καριέρα του. Το 2009 στον προημιτελικό απέναντι στην Πόρτο, ο Πορτογάλος πέτυχε στο "Ντραγκάο" μοναδικό γκολ απέναντι στους "δράκους", δίνοντας την πρόκριση στους "μπέμπηδες" στα ημιτελικά του θεσμού. Η "βολίδα" από τα 40 μέτρα κατέληξε στα δίχτυα του Έλτον. Ο Ρουντ Γκούλιτ το είχε χαρακτηρίσει το τέλειο σουτ. " Ήταν ένα φανταστικό γκολ. Πάντα προσπαθώ να σουτάρω δυνατά και να δώσω στην μπάλα καμπύλη", δήλωσε ο Κριστιάνο.

Άρσεναλ-Πόρτο 2010

Ο ελιγμός της χρονιάς!

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση στο ποδόσφαιρο από το να βλέπεις έναν παίκτη να εφορμά προς την αντίπαλη περιοχή με την μπάλα στα πόδια του προσπαθώντας να προσπερνά τους αντιπάλους. Ο "χορός" του Σαμί Νασρί απέναντι στην Πόρτο, αποτελεί τον ορισμό της ντρίμπλας. Στα δεξιά της περιοχής της Πόρτο ελίχθηκε ανάμεσα σε ένα πλήθος από αντιπάλους, πέρασε τρεις αμυντικούς και από την γωνία της μικρής περιοχής πέτυχε ένα από τα ωραιότερα γκολ της χρονιάς που πέρασε.

Ίντερ-Πόρτο 2005

Ο παλιός καλός Αλμέιδα

Μερικές φορές ακόμα και τα καλύτερα γκολ φάουλ δεν κερδίζουν τα ματς. Αυτός είναι, ίσως, ο μοναδικός λόγος που ο Ούγκο Αλμέιδα δεν έγινε περισσότερο διάσημος όταν η Πόρτο ηττήθηκε από την Ίντερ στο "Σαν Σίρο" τον Νοέμβριο του 2005. Ωστόσο, κανείς δεν θα ξεχάσει το γκολ του. Ο Αλμέιδα έχει πετύχει πολλά γκολ με την Βέρντερ, κανένα, όμως, τόσο όμορφο όσο αυτό απέναντι στην Ίντερ.

Μπάγερν-Παρί Σεν Ζερμέν 1994

O αξέχαστος Γουεά

Ο κορυφαίος Λιβεριανός ποδοσφαιριστής πέτυχε το ωραιότερο του γκολ απέναντι στην Μπάγερν τον Νοέμβριο του 1994. Ξεπέρασε πέντε αμυντικούς πριν στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Όλιβερ Καν. " Αν μπορείς να κάνει αυτό τότε είσαι πράγματι πολύ καλός", είχε δηλώσει ο τεχνικός διευθυντής της ΟΥΕΦΑ Άντι Ρόξμπουργκ.

Ίντερ-Τότεναμ 2010

Έλαμψε το άστρο του Γκάρεθ Μπέιλ

Όταν μία ομάδα σκοράρει τρεις φορές σε έναν αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι κάτι που ξεχνιέται εύκολα. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα γκολ τα πετυχαίνει ένας παίκτης. Ο Γκάρεθ Μπέιλ παραλίγο να γυρίσει το ματς μόνος του, όταν η Τότεναμ βρέθηκε 4-0 πίσω στο σκορ απέναντι στην Ίντερ και ο Ουαλός χαφ με τρία εντυπωσιακά γκολ μετρίασε τον ενθουσιασμό της νίκης των "νερατζούρι" αναγκάζοντας τον Μάσιμο Μοράτι να αναγνωρίσει την αξία του 21χρονου σταρ.

Λυών-Μπάγερν 2003

Ο "μίστερ" φάουλ

Ο Ζουνίνιο δεν ήταν ο πιο γρήγορος και ευκίνητος παίκτης που αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το δυνατό του σημείο ήταν τα φάουλ. Μπορούσε να σκοράρει από μακρινές αποστάσεις. Ένα από αυτά τα τρομερά φάουλ που εκτέλεσε ήταν εναντίον της Μπάγερν το 2003 σε αγώνα ομίλου. Με μία "ρουκέτα" έσπασε τον αμυντικό κλοιό των Βαυαρών. Ακόμα και για τα στάνταρ του Ζουνίνιο ήταν σπέσιαλ. Ο Βραζιλιάνος πέτυχε 44 γκολ φάουλ στην καριέρα του σε όλες τις διοργανώσεις.

Γιουβέντους-Ντόρτμουντ 1997

Η μαγική στιγμή του Ντελ Πιέρο

Βιβλίο θα μπορούσε να γράψει κάποιος για τα αγωνιστικά κατορθώματα του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. Ο "Μέγα Αλέξανδρος" του Ιταλικού ποδοσφαίρου έχει προσφέρει ορισμένες "classic moments" στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται και το γκολ που πέτυχε απέναντι στην Ντόρτμουντ στον τελικό του Μονάχου το 1997. Βέβαια, το "τακουνάκι" του δεν έφθανε στην "μεγάλη κυρία" να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Επίσης εντυπωσιακό ήταν το γκολ του Γερμανού Λαρς Ρίκεν, που έσβησε τα όνειρα των Ιταλών.

Μπαρτσελόνα-Άρσεναλ 2010

"Μ" όπως Μέσι

Μετά από ένα εντυπωσιακό ματς στο "Έμιρεϊτς" η Μπαρτσελόνα υποδέχθηκε την Άρσεναλ στο "Νόου Καμπ" για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ 2009-10. Οι "κανονιέρηδες" προηγήθηκαν στο σκορ με γκολ του Νίκλας Μπέντνερ. Τρία λεπτά αργότερα ο Μέσι με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή ισοφάρισε για την Μπαρτσελόνα. Μία ώρα μετά το σκορ ήταν Μέσι - Άρσεναλ 4-1!

Μπάγερν-Ρεάλ 2007

Το πιο γρήγορο γκολ

Είχαν περάσει μόλις 10 δευτερόλεπτα όταν ο Ρόι Μακάι σημείωσε γκολ υπέρ της Μπάγερν απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης το οποίο θεωρείται ως το πιο γρήγορο στην ιστορία του θεσμού.

Φιορεντίνα-Μπαρτσελόνα 1999

Το "ψαλίδι" του Μπρεσάν

Ο αγώνας απέναντι στην Μπαρτσελόνα ήταν από μόνος του τρομαχτικός για τους "βιόλα" που αντιμετώπιζαν τους "μπλαουγκράνα" στην έδρα τους. Το εντυπωσιακό γκολ του Μάριο Μπρεσάν από τα 30 μέτρα κάλμαρε τα νεύρα των Ιταλών. Η ιταλική "La Repubblica" έγραψε για το γκολ του Μπρεσάν: " Ένα γκολ που η Φλωρεντία δύσκολα θα ξεχάσει".

Μίλαν-Γκέτεμποργκ 1992

Ιπτάμενος Ολλανδός

Τον Νοέμβριο του 1992 ο Μάρκο Φαν Μπάστεν έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν απέναντι στην Σουηδική Γκέτεμποργκ και στην μνήμη όλων των θαυμαστών του Ολλανδού επιθετικού έχει μείνει το τρίτο γκολ με εντυπωσιακό γυριστό σουτ. " Ήταν το καλύτερο ματς στην καριέρα μου. Το γεγονός ότι ο κόσμος μιλάει ακόμα για αυτό είναι πολύ σημαντικό", σχολίασε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν σε πρόσφατη συνέντευξη.

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερ Λεβερκούζεν 2002

Το βολ πλανέ του Ζιντάν

Ο μεγαλύτερος Γάλλος ποδοσφαιριστής σημείωσε το γκολ της καριέρας του στον τελικό εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν στο Χάμπτον Παρκ το 2002. Ο τεχνικός διευθυντής της ΟΥΕΦΑ Άντι Ρόξμπουργκ, περιέγραψε το ωραιότερο γκολ των τελικών του Τσάμπιονς Λιγκ: " Ο Ρομπέρτο Κάρλος βρήκε με μία τυφλή μπαλιά τον Ζιντάν μόνο του στην μεγάλη περιοχή. Λόγω του ύψους της μπαλιάς πήρε ατελείωτη ώρα η μπάλα να κατέβει. Ο Ζιντάν ήταν υπομονετικός και με μία μαγική κίνηση "κάρφωσε" την μπάλα στο πάνω δεξί μέρος του τέρματος του Μπουτ". Ο Ζιντάν, σχολίασε: " Ήταν ένα εντυπωσιακό βολέ".

Ολυμπιακός-Πόρτο 1998

Η "γκολάρα" του Γιαννακόπουλου

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Πόρτο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ 1998, στο πρώτο ματς των "ερυθρόλευκων" στην ιστορία του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Το ξεκίνημα του πρωταθλητή Ελλάδας είναι εντυπωσιακό. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς βγαίνουν στον αιφνιδιασμό με τους Ίβιτς, Γεωργάτο και Γιαννακόπουλο. Η μπάλα φθάνει στον τελευταίο που με ένα εντυπωσιακό μακρινό σουτ αφήνει άφωνους όλους στο ΟΑΚΑ δίνοντας τη νίκη στον Ολυμπιακό. Ήταν ίσως το πιο όμορφο γκολ ελληνικής ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Λίβερπουλ-Μίλαν 2005

Ο τελικός των τελικών!

Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι η Λίβερπουλ θαν γύριζε ένα παιχνίδι στο οποίο έχανε 3-0 στο ημίχρονο. Οι παίκτες του Ράφα Μπενίτεθ δεν είχαν να χάσουν τίποτα απέναντι στους "ροσονέρι" στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Με την βοήθεια της τύχης οι "ρεντς" έκαναν μία επική ανατροπή κερδίζοντας το τρόπαιο στα πέναλτι. "Το θαύμα της Πόλης" είχε ολοκληρωθεί.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ