CHAMPIONS LEAGUE

Οι μεγαλύτερες ανατροπές στο Champions League

Οι μεγαλύτερες ανατροπές στο Champions League

Με αφορμή την ήττα της Άρσεναλ στην έδρα της Μπάγερν Μονάχου (5-1) και της Μπαρτσελόνα σε 'κεινη Παρί Σεν-Ζερμέν (4-0), το Sport24.gr παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Champions League σε νοκ-άουτ παιχνίδια (VIDEOS).

Βραδιές πλούσιου ποδοσφαιρικού θεάματος απόλαυσαν οι φίλοι του ποδοσφαίρου μέσα από την Cosmote TV. Στους πρώτους τέσσερις αγώνες για τη φάση των "16" του Champions League μπήκαν συνολικά 15 γκολ με τα δέκα απ' αυτά να μπαίνουν σε δύο ματς.

Την Τρίτη (14/2) η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε με 4-0 απ' την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ την Τετάρτη (15/2) η Άρσεναλ γνώρισε ταπεινωτική ήττα στην "Allianz Arena" απ' την Μπάγερν Μονάχου (5-1). Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνουν υπέρβαση, ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους στο φετινό Champions League.

Πάντως, δεν είναι ακατόρθωτο, μιας και η ιστορία έχει δείξει ότι αρκετά εμφατικά σκορ του πρώτου παιχνιδιού ανετράπησαν, εκθέτοντας έτσι τα προγνωστικά. Με αφορμή, λοιπόν, τις εν λόγω αναμετρήσεις, το Sport24.gr θυμίζει εννιά ζευγάρια, στα οποία τα αουτσάιντερ έκαναν την απαιτούμενη ανατροπή και πανηγύρισαν την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Οι μεγαλύτερες ανατροπές στο Champions League

Ανάμεσα στους παρακάτω αγώνες βλέπουμε κι ελληνικές ομάδες. Στο πρόσφατο παρελθόν βρίσκονται οι συναντήσεις του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη φάση των "16".

Οι Πειραιώτες επικράτησαν με 2-0 στο "Γ. Καραϊσκάκης", αλλά στον επαναληπτικό του "Old Trafford" γνώρισαν βαριά ήττα (3-0), με αποτέλεσμα να αποχαιρετήσουν άδοξα τη διοργάνωση.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανατροπή του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τη Χόνβεντ στο Κύπελλο UEFA το 1987/88. Στο πρώτο παιχνίδι οι Ούγγροι είχαν νικήσει με 5-2, ενώ στον επαναληπτικό της Αθήνας το "τριφύλλι" έφτασε στην ανατροπή με 5-1!

ΤΣΕΛΣΙ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η λίστα ξεκινά απ' τη σεζόν 1999/00 και τις αναμετρήσεις ανάμεσα σε Τσέλσι και Μπαρτσελόνα για τη φάση των "8". Οι "μπλε" είχαν πανηγυρίσει στο πρώτο μεταξύ τους ραντεβού με 3-1 στο "Stamford Bridge", αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Μπορεί να πήγαν στη Βαρκελώνη ως το φαβορί για την πρόκριση στα ημιτελικά, αλλά γνώρισαν ταπεινωτική ήττα με 5-1.


2000 (April 18) Barcelona (Spain) 5-Chelsea... από sp1873

Βέβαια, οι "μπλαουγκράνα" χρειάστηκαν τον έξτρα χρόνο της παράτασης, ώστε να προκριθούν στους "4". Το 90λεπτο ολοκληρώθηκε με το υπέρ τους 3-1, ενώ στη συνέχεια τα τέρματα των Ριβάλντο (99') και Πάτρικ Κλάιφερτ (104') έστειλαν την Μπαρτσελόνα στους ημιτελικούς με τη Βαλένθια.

ΜΙΛΑΝ - ΝΤΕΠΟΡΤΙΒΟ ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ

Τη σεζόν 2003/04 η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια κατάφερε να φτάσει στο "θαύμα" κόντρα στη Μίλαν! Στις 23 Μαρτίου 2004 οι δυο τους συναντήθηκαν στο "San Siro", με τους "ροσονέρι" να πετυχαίνουν σπουδαία νίκη (4-0) και να θέτουν τις βάσεις για πρόκριση στα ημιτελικά.

Μπορεί οι Ισπανοί να προηγήθηκαν στο 11' με τον Γουάλτερ Παντιάνι, αλλά το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν καταστροφικό γι' αυτούς. Για την ακρίβεια, μέσα σε οκτώ λεπτά (!) η Μίλαν πέτυχε τέσσερα γκολ κι έδειξε να τελειώνει γρήγορα την υπόθεση "πρόκριση".

Όμως, όλα τα παραπάνω καταρρίφθηκαν στη ρεβάνς του "Riazor". Η ομάδα του Χαβιέρ Ιρουρέτα έκανε το "θαύμα" και πανηγύρισε τη συμμετοχή της στους "4" του Champions League. Επικράτησε με 4-0, σημειώνοντας μία απ' τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία.

Πάντως, "θαύμα" δεν το αποκαλούμε εμείς, αλλά ο ίδιος ο Ιρουρέτα: "Ήταν φυσικά πολύ δύσκολο έργο για μας, αλλά στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν 'θαύματα'. Καταστάσεις που δεν τις περιμένεις". Για την ιστορία, η Ντεπορτίβο έμεινε εκτός τελικού απ' την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πόρτο, του Ζοζέ Μουρίνιο με 1-0 στην Ισπανία.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΜΟΝΑΚΟ

Θα λέγαμε ότι η περίοδος 2003/04 ήταν η χρονιά των αουτσάιντερ, καθώς Πόρτο και Μονακό έφτασαν στον τελικό του Champions League. Όπως η Πόρτο, έτσι και η Μονακό χρειάστηκε να κάνει την υπέρβαση κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, ώστε να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Μπορεί να ηττήθηκε στην πρώτη αναμέτρηση για τους "8" με 4-2 στο "Santiago Bernabéu", αλλά τα δύο γκολ που σημείωσε ήταν αρκετά, ώστε να κάνουν πιο εύκολο το έργο της στο "Stade Louis II".

Ο τότε προπονητής της, Ντιντιέ Ντεσάν, είχε δηλώσει πριν τον αγώνα: "Αν δεν πιστεύουμε στην ανατροπή, τότε καλύτερα να μείνουμε σπίτι".

Μήνυμα, το οποίο πέρασε γρήγορα στη φιλοσοφία των ποδοσφαιριστών κι αποτυπώθηκε στο χορτάρι. Η Ρεάλ άνοιξε το σκορ στο 36' με τον Ραούλ και κάπου εκεί όλοι πίστεψαν ότι η πρόκριση είχε κριθεί, μιας και η Μονακό χρειαζόταν τρία γκολ σε διάστημα 55 λεπτών.

Σίγουρα είναι αρκετός χρόνος, αλλά όταν έχεις απέναντι σου τη Ρεάλ τα πράγματα γίνονται αυτόματα δυσκολότερα. Η Μονακό ευτύχησε να ισοφαρίσει στο 45' με τον Λουντοβίκ Ζιουλί και να πιστέψει ξανά στην ανατροπή.

Ο Φερνάντο Μοριέντες σκόραρε στο 48' και όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Η Μονακό χρειαζόταν ένα γκολ για να φτάσει στον ημιτελικό. Ήρθε ξανά απ' τον Ζιουλί και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Η ομάδα του Ντεσάν ταπείνωσε τη Ρεάλ και πανηγύρισε την πρόκριση στους "4" του Champions League με 3-1.

ΝΑΠΟΛΙ - ΤΣΕΛΣΙ

Η Τσέλσι εμφανίζεται για δεύτερη φορά στη λίστα, αλλά αυτή τη φορά έχει τον ρόλο του νικητή. Τη σεζόν 2011/12 η Νάπολι των Εσεκιέλ Λαβέτσι και Έντινσον Καβάνι έβαλαν δύσκολα στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης απ' τη φάση των "16".

Στο πρώτο ματς επικράτησαν με 3-1 κι έθεσαν τις βάσεις για πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Όμως, δεν υπολόγισαν όσο θα έπρεπε τους παίκτες του Ρομπέρτο ντι Ματέο.

Ντιντιέ Ντρογκμπά και Τζον Τέρι άνοιξαν τον δρόμο, αλλά το τέρμα του Γκοκάν Ινλέρ στο 55' "φρέναραν" την αισιοδοξία στο "Stamford Bridge", μιας και η Τσέλσι χρειαζόταν ένα γκολ για να στείλει το ματς στην παράταση.

Έτσι κι έγινε. Ο Φρανκ Λάμπαρντ σημάδεψε σωστά απ' τα έντεκα μέτρα στο 75' και η αγωνία συνεχίστηκε μέχρι την παράταση. Εκεί υπήρχε ρόλος μόνο για έναν κι αυτός ήταν ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς. Σκόραρε στο 105' κι έγινε "σύνθημα" στα χείλη των φιλάθλων μετά το τελικό 4-1.

"Είχα και στο παρελθόν σπουδαίες νύχτες, αλλά αυτή η ανατροπή ίσως μείνει στην ιστορία του συλλόγου", είχε δηλώσει ο πανευτυχής, Ντι Ματέο.

ΜΙΛΑΝ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ακόμα μία ανατροπή απ' την Μπαρτσελόνα. Τη σεζόν 2012/13 το "θύμα" ήταν η Μίλαν, η οποία ναι μεν πήρε τη νίκη στο πρώτο ματς (2-0), αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα στο "Camp Nou".

Θα λέγαμε ότι ο επαναληπτικός εξελίχθηκε σε μονόλογο των "μπλαουγκράνα". Λιονέλ Μέσι (5', 40'), Νταβίντ Βίγια (55') και Τζόρντι Άλμπα (92') διέλυσαν την ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι με 4-0, μιας και δεν κατάφερε να διεκδικήσει την πρόκριση σε κανένα σημείο του παιχνιδιού.

Όμως, ο διασυρμός της Μπαρτσελόνα ήρθε στα ημιτελικά απ' την Μπάγερν Μονάχου, καθώς με συνολικό σκορ 7-0 (!) οι Καταλανοί αποχαιρέτησαν τον τελικό του "Wembley".

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου 2014 ήταν "ονειρικό" για τον Ολυμπιακό, μιας και κατάφερε να επικρατήσει της Γιουνάιτεντ με 2-0 στο "Γ. Καραϊσκάκης" και να πιστέψει ότι ήρθε η ώρα να κάνει το απαιτούμενο "άλμα" στο Champions League.

ΑλεχάντροΝτομίνγκες (38') και Τζόελ Κάμπελ (55'), αλλά και η γενικότερη εικόνα των "ερυθρολεύκων" επέτρεψαν στους φιλάθλους που βρέθηκαν στο φαληρικό στάδιο να θεωρήσουν ότι η ομάδα τους θα βρεθεί στην επόμενη φάση του Champions League.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω πήγαν περίπατο στο "Old Trafford". Εκεί όπου οι Πειραιώτες ηττήθηκαν (3-0) με κάτω τα χέρια και είδαν το σύνολο του Ντέιβιντ Μόγιες να πανηγυρίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Με χατ-τρικ ο Ρόμπιν φαν Πέρσι (25', 45', 52') έβαλε "ταφόπλακα" στα όνειρα των πρωταθλητών Ελλάδος.

ΤΣΕΛΣΙ - ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ

Τρίτη συμμετοχή για την Τσέλσι. Αυτή τη φορά με αντίπαλο την Παρί Σεν-Ζερμέν τη σεζόν 2013/14 για τη φάση των "8". Η ομάδα του Παρισιού πήρε προβάδισμα με 3-1 στο "Parc des Princes" και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι ίσως έφτασε η στιγμή για το μεγάλο βήμα στην Ευρώπη.

Όμως, οι ποδοσφαιριστές του Ζοζέ Μουρίνιο έκαναν την ανατροπή και πανηγύρισαν την πρόκριση στους "4" της διοργάνωσης. Ο ΑντρέΣίρλε άνοιξε το σκορ στο 32' και πλέον η Τσέλσι χρειαζόταν ακόμη ένα γκολ.

Βέβαια, εκείνο άργησε να έρθει, μιας κι ο Ντεμπά Μπα λύτρωσε τους Λονδρέζους στο 87' κι άφησε εκτός συνέχειας την Παρί (2-0). "Ρισκάραμε τα πάντα απόψε. Εάν δεν είχε μπει το δεύτερο γκολ θα ήμουν και τότε χαρούμενος για τα αγόρια μου", είχε δηλώσει ο Special One.

ΠΟΡΤΟ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Δεύτερη συμμετοχή της Πόρτο στη λίστα των ανατροπών, αλλά αυτή τη φορά τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στην Μπάγερν Μονάχου. Μπορεί οι "δράκοι" να επικράτησαν με 3-1 στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τη φάση των "8" (σ.σ. 2014/15), αλλά οι Βαυαροί βρήκαν τον τρόπο να ανατρέψουν την κατάσταση.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι Γερμανοί συνέτριψαν την Πόρτο μέσα σε ένα ημίχρονο. Η πρόκριση άλλαξε χέρια μέσα σε 45 λεπτά και η Μπάγερν πανηγύρισε την εύκολη πρόκριση.

Άξιο αναφοράς είναι ότι το σκορ του ημιχρόνου ήταν στο 5-0! Τιάγκο Αλκάνταρα (14'), Ζερόμ Μπόατενγκ (22'), Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (27', 40') και Τόμας Μίλερ "ξέραναν" τους Πορτογάλους κι έστειλαν τους πρωταθλητές Γερμανίας στην επόμενη φάση.

ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Τελευταίο -και πιο πρόσφατο- παράδειγμα προς μίμηση είναι εκείνο της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στη Βόλφσμπουργκ στην περσινή (2015/16) διοργάνωση. Οι δυο τους συναντήθηκαν στη φάση των "8" κι ο γερμανικός σύλλογος πανηγύρισε εντός έδρας νίκη με 2-0.

Μάλιστα, αυτή ήταν και η τελευταία ήττα των "μερένγκες", καθώς στη συνέχεια ακολούθησαν 40 ματς, στα οποία δεν γνώρισαν αρνητικό αποτέλεσμα.

Στον επαναληπτικό του "SantiagoBernabéu" έλαβε χώρα το πάρτι του Κριστιάνο Ρονάλντο! Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ σημείωσε χατ-τρικ και "οδήγησε" την ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν στους ημιτελικούς και στη συνέχεια στην κατάκτηση του τροπαίου για 11η φορά στην ιστορία.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ