CHAMPIONS LEAGUE

Μπάγερν-Γιουβέντους, από το 1 ως το 10...

Μπάγερν-Γιουβέντους, από το 1 ως το 10...

Ιταλία ή Γερμανία; Ριμπερί ή Πίρλο; Σβάινσταϊγκερ ή Μπουφόν; Με άλλα λόγια... Μπάγερν ή Γιουβέντους; Λίγο πριν την πρώτη γιγαντομαχία, το Sport24.gr φωτίζει 10 διαφορετικές πτυχές από το hot ζευγάρι της "Allianz Arena".

Μπορεί τα περισσότερα φώτα να έχουν πέσει στην... Πόλη του Φωτός όπου η Παρί Σεν Ζερμέν του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς θα αντιμετωπίσει το βράδυ της Τρίτης τη Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι, όμως την ίδια ώρα η "Αllianz Arena" θα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει δύο μυθικούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, Μπάγερν και Γιουβέντους.

Η μηχανή παραγωγής τερμάτων στη Μπουντεσλίγκα, Μπάγερν, απέναντι στο απόρθητο αμυντικό κάστρο της Serie A, Γιουβέντους, σε μία αναμέτρηση που φέρνει τις δύο ομάδες για πρώτη φορά απέναντι σε νοκ-άουτ σειρά στην Ευρώπη αλλά και η οποία επαναφέρει θύμησες από την περσινή μάχη Ιταλίας-Γερμανίας στα ημιτελικά του Euro 2012 όπου πρωταγωνίστησαν ούτε λίγο πολύ 14 παίκτες και από τις δύο ομάδες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς το ματς στο Μόναχο είναι το πρώτο από τον ιστορικό θρίαμβο της Μπάγερν με 4-1 στο Τορίνο, σε έναν από τους πλέον κλάσικ αγώνες στην 20ετή ιστορία του Τσάπιονς Λιγκ...

Με αφορμή λοιπόν το ξαναντάμωμα των δύο ομάδων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να δείτε... προετοιμασμένοι την γιγαντομαχία στο άνδρο των Βαυαρών.

1. Το ζευγάρι Μπάγερν-Γιουβέντους είναι από πλευράς αριθμών αυτό που κουβαλάει τη μεγαλύτερη "κληρονομιά" στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, με τη "βέκια σινιόρα" να έχει δώσει 397 ματς στην Ευρώπη και τους Βαυαρούς να την ακολουθούν κατά πόδας με δύο μόλις λιγότερα (395).

2. Παρά τις αμέτρητες συμμετοχές τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, Μπάγερν και Γιουβέντους δεν διασταύρωσαν ποτέ τα ξίφη τους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ μετά την μετονομασία του σε Τσάμπιονς Λιγκ (1992) χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2004 για την πρώτη κόντρα. Από τότε οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν έξι φορές, όλες σε φάση ομίλων, με τον απολογισμό να είναι: 3 νίκες για Γιουβέντους, 2 για Μπάγερν και 1 ισοπαλία (7-6 τα τέρματα υπέρ των Τορινέζων). Όσον αφορά στα τρία προηγούμενα ματς που έγιναν στο Μόναχο παρατηρείται η απόλυτη ισορροπία. Στις 3 Νοεμβρίου 2004 η Γιουβέντους επιβλήθηκε 1-0 με γκολ του Ντελ Πιέρο στο 90' (μετά από σέντρα του Ιμπραχίμοβιτς και ασταθή επέμβαση του Καν), στις 18 Οκτωβρίου 2005 η Μπάγερν "πήρε το αίμα της πίσω" νικώντας 2-1 (Ντάισλερ και Ντεμιτσέλις οι σκόρερ για τους Βαυαρούς, μείωσε απλά ο Ιμπραχίμοβιτς για τους Ιταλούς), ενώ στο αμέσως προηγούμενο ραντεβού τους στο Μόναχο, 30 Σεπτεμβρίου 2009, δεν κατάφεραν αμφότερες να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα.

Μπάγερν-Γιουβέντους, από το 1 ως το 10...

3. Την τελευταία φορά που αντάμωσαν οι δύο ομάδες, πήραν μέρος σε ένα παιχνίδι που έχει γραφτεί με τα πιο χρυσά γράμματα στην ιστορία της Μπάγερν και με τα μελανότερα σε αυτήν της Γιουβέντους. Οι "μπιανκονέρι" υποδέχτηκαν την Μπάγερν στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων και με νίκη ή και ισοπαλία έπαιρναν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Τα πράγματα μάλιστα ξεκίνησαν ιδανικά για αυτούς αφού άνοιξαν το σκορ στο 19' με τον Τρεζεγκέ, όμως στη συνέχεια υπήρξε... ομοβροντία από πλευράς Μπάγερν. Ο Μπουτ ισοφάρισε στο 30', ο Όλιτς έκανε την ανατροπή στο 52', ο Γκόμεθ έκανε το 3-1 στο 83' και ο Τίμοστσουκ έριξε τη χαριστική βολή στους Τορινέζους με το τέταρτο γκολ των Γερμανών. Το συγκεκριμένο κάζο συνιστά την βαρύτερη εντός έδρας ήττα της Γιούβε στα ευρωπαϊκά Κύπελλα ενώ η Μπάγερν παραμένει μέχρι και σήμερα η τελευταία ομάδα που έχει νικήσει τη Γιουβέντους στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Μπάγερν-Γιουβέντους, από το 1 ως το 10...

4. Αμφότερες οι ομάδες προέρχονται από πολύ σημαντικές νίκες στα πρωταθλήματα των χωρών τους. Η Μπάγερν έστησε πάρτι το περασμένο Σάββατο συντρίβοντας με το διαστημικό 9-2 το Αμβούργο, σκορ που συνιστά τη μεγαλύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα την τελευταία 25ετία (η αμέσως προηγούμενη ήταν το 5-1 επί της Σάλκε τον Απρίλιο του 1988) καθώς και την τέταρτη μεγαλύτερη σε όλη την ιστορία της. Επιπλέον, με τη νίκη αυτή η ομάδα του Χάινκες διατήρησε το +20 από τη Μπορούσια Ντόρμουντ, επίτευγμα εκπληκτικό αν σκεφτεί κανείς πως οι Βεστφαλοί είναι οι πρωταθλητές Γερμανίας της τελευταίας διετίας και συνεχίζουν μάλιστα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ (αντιμετωπίζουν στους "8" τη Μάλαγα). "Θέλαμε να στείλουμε μήνυμα σήμερα", είπε μετά το ματς αυτό ο Άριεν Ρόμπεν, η αλήθεια όμως είναι πως το ίδιο απόγευμα έστειλε μήνυμα και η Γιουβέντους... Η ομάδα του Κόντε θριάμβευσε με 2-1 στο Μιλάνο της Ίντερ στο "Derby d'Italia" παρότι είχε στο μυαλό της την πρόκληση της Μπάγερν και ουσιαστικά αγκάλιασε το δεύτερο σερί σκουντέτο, έχοντας διαφορά ασφαλείας 9 βαθμών από τη Νάπολι.

Μπάγερν-Γιουβέντους, από το 1 ως το 10...

5. Εάν για την Μπάγερν η Ευρώπη αποτελεί μία υπόθεση... ρουτίνας τα τελευταία χρόνια (2 φορές φιναλίστ της διοργάνωσης την περασμένη τριετία, για 12η φορά στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ), αυτό δεν ισχύει για τη Γιουβέντους, που αποτελεί τον ορισμό της "πεινασμένης ομάδας στην Ευρώπη. Τα δύο προηγούμενα χρόνια οι Τορινέζοι παρακολουθούσαν τα ευρωπαϊκά Κύπελλα από την... τηλεόραση, έχοντας τερματίσει ισάριθμες φορές στην 7η θέση της Serie A, η τελευταία φορά που έπαιξαν σε νοκ-άουτ ματς ήταν τη σεζόν 2008-09 που αποκλείστηκαν από την Τσέλσι στη φάση των "16", ενώ η τελευταία φορά που αγωνίστηκαν στα προημιτελικά ήταν τη σεζόν 2005-06 με προπονητή τον Φάμπιο Καπέλο (αποκλεισμός από την μετέπειτα φιναλίσ της διοργάνωσης, Άρσεναλ).

Μπάγερν-Γιουβέντους, από το 1 ως το 10...

6. Πέρα από τη... δίψα για διάκριση, η "βέκια σινιόρα" έχει ως σύμμαχο στις διπλές αναμετρήσεις της με τη Μπάγερν και δύο "σημάδια". Το ένα αφορά την απουσία αγγλικής ομάδας από τα προημιτελικά, με την τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο, το 1995-96, να στέφεται η Γιουβέντους του Μαρτσέλο Λίπι αυτοκράτειρα της Ευρώπης, νικώντας στον τελικό της Ρώμης τον Άγιαξ. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον Αντρέα Πίρλο, ο οποίος παραμένει αήττητος απέναντι στη Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ ως παίκτης της Μίλαν (4 νίκες-2 ισοπαλίες).

Μπάγερν-Γιουβέντους, από το 1 ως το 10...

7. Χάινκες και Κόντε αναμετρώνται για πρώτη φορά ως προπονητές, όμως η αλήθεια είναι πως ο τεχνικός της Μπάγερν έχει ήδη μία πρώτη νίκη απέναντι στον αρκετά χρόνια νεαρότερο συνάδελφό του. Ο Γερμανός ήταν στο τιμόνι της Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 1997-98 όταν και έπαιξε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Γιουβέντους, σε ένα ματς που ο Μιγιάτοβιτς είχε χαρίσει το τρόπαιο στους "μερένγκες" με γκολ στο 67' και ο Αντόνιο Κόντε είχε περάσει ως αλλαγή στο 78' αντικαθιστώντας τον Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Μπάγερν-Γιουβέντους, από το 1 ως το 10...

8. Φέρνοντας κανείς στο μυαλό του το συγκεκριμένο ζευγάρι δεν μπορεί να μην σταθεί στην επίθεση-πολυβόλο της Μπάγερν και στην άμυνα-γρανίτη της Γιουβέντους. Οι Βαυαροί έχουν σημειώσει 78 γκολ στις πρώτες 27 αγωνιστικές της Μπουντεσλίγκα (κατά μέσο όρο σχεδόν 3 γκολ ανά ματς!) όπου αποτελούν τον φόβο και τρόμο των αντίπαλων ομάδων με παίκτες όπως οι Μάντζουκιτς, Γκόμεθ, Ρόμπεν, Ριμπερί, Μίλερ και Πισάρο, ενώ στον αντίποδα οι Τορινέζοι δέχονται γκολ με αίτηση, με την εστία του Τζανλουίτζι Μπουφόν να έχει παραβιαστεί μόνο 19 φορές στις πρώτες 30 αγωνιστικές. Την αμυντική λειτουργία της Γιουβέντους εξήρε μάλιστα ο Μπουφόν στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας: "Δουλεύω με την καλύτερη άμυνα, που την υποτιμούν συχνά. Η αμυντική τριάδα που έχουμε (σ.σ Μπονούτσι, Μπαρτσάλι, Κιελίνι) είναι η καλύτερη με την οποία έχω συνεργαστεί στη Γιουβέντους", δήλωσε χαρακτηριστικά ο φύλακας-άγγελος της εστίας της "κυρίας".

Μπάγερν-Γιουβέντους, από το 1 ως το 10...

9. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει πάντως και η προσπάθεια των δύο ομάδων για το ποια θα επιβάλλει το δικό της νόμο στο χώρο της μεσαίας γραμμής, καθώς αμφότερες διακρίνονται για την τρομερή ποιότητα παικτών που διαθέτουν σε αυτό το νευραλγικό κομμάτι του γηπέδου. Από τη μία πλευρά η Μπάγερν έχει να παρατάξει τον "βιονικό" Σβάινσταϊγκερ που έχει δίπλα του τον Χάβι Μαρτίνεθ και τον Τόνι Κρόος ενώ στον αντίποδα η Γιουβέντους έχει τον μαέστρο Πίρλο και τους δύο "πολεμιστές" Βιδάλ και Μαρκίζιο. Μάχη μέχρι εσχάτων λοιπόν και όποιος αντέξει...

Μπάγερν-Γιουβέντους, από το 1 ως το 10...

10. Στην "Allianz Arena" θα αναμετρηθούν Μπάγερν-Γιουβέντους όμως κατά πολλούς το συγκεκριμένο ζευγάρι αποτελεί προέκταση της πρόσφατης κόντρας μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας στο Euro 2012. Στον ημιτελικό της 28ης Ιουνίου του 2012 στη Βαρσοβία, η Γερμανία του Γιόαχιμ Λεβ είχε επτά παίκτες της Μπάγερν Μονάχου στην αρχική ενδεκάδα (Νόιερ, Τζερόμ Μπόατενγκ, Μπάντστουμπερ, Λαμ, Σβάινσταϊγκερ, Κρόος, Γκόμεθ) ενώ ο Τόμας Μίλερ ήταν μία από τις τρεις αλλαγές των "πάντσερ" στο ματς. Όσον αφορά στην Ιταλία του Τσέζαρε Πραντέλι, στο αρχικό της σχήμα ήταν έξι Γιουβεντίνοι: οι Μπουφόν, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι (όλη σχεδόν η άμυνα), Πίρλο και Μαρκίζιο (τα δύο κεντρικά χαφ). Σε εκείνο το ματς, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των "ατζούρι" με τις δύο γκολάρες του Μάριο Μπαλοτέλι , τώρα που δεν υπάρχει "Σούπερ Μάριο" να δούμε ποιος θα υπερισχύσει.

Η απάντηση λίγο πριν τα μεσάνυχτα...

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ