CHAMPIONS LEAGUE

Η δόξα στο νικητή

Η δόξα στο νικητή

Η Μίλαν κέρδισε την Μπαρτσελόνα ή η Μπαρτσελόνα έχασε από την Μίλαν; Όλοι έχουν το μερίδιο ευθύνης τους αλλά η δόξα πάει στον νικητή και όχι στον ηττημένο. Ο Αλέγκρι ήταν διαβασμένος, ο Μπόατενγκ με τον Ελ Σαραουί ακόμα τρέχουν ενώ ο Ινιέστα είπε την αλήθεια: "We didn't show up"

Από τη στιγμή που η κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ έβγαλε τη Μίλαν αντιμέτωπη με την Μπαρτσελόνα δύο πράγματα ήταν δεδομένα. Το ένα πως θα παρακολουθούσαμε δύο μεγάλα παιχνίδια, με αντιμέτωπες δύο τεράστιες ομάδες και το δεύτερο πως υπήρχε φαβορί αλλά και αουτσάιντερ που μπορούσε να κάνει τη ζημιά.

Με το πρώτο ημίχρονο να έχει ολοκληρωθεί και τη Μίλαν των 7 πρωταθλητριών να έχει πάρει μία καθαρή νίκη με 2-0 οι συζητήσεις γύρω από το παιχνίδι και τον επαναληπτικό φούντωσαν για τα καλά. Κόλλησε η Μπαρτσελόνα; Το πήρε η Μίλαν; Έπαιξε ρόλο ο διαιτητής; Έχει τελειώσει η υπόθεση πρόκριση;

Θα ξεκινήσω ανάποδα και θα απαντήσω στο τελευταίο ερώτημα. Αν η Μίλαν παρουσιάσει το ίδιο πρόσωπο στο Καμπ Νόου με τον Μπόατενγκ και τον Ελ Σαραουί να βγάζουν φλόγες τότε η Μίλαν είναι στη επόμενη φάση. Το θετικό για του Ιταλούς είναι πως είναι θεωρητικά εύκολο γι αυτούς να κάνουν το ίδιο παιχνίδι στην Ισπανία αφού το ματς θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους και απλά θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα απλό πλάνο για να πάρουν την πρόκριση.

Έκπληξη η Μπαρτσελόνα όχι η νίκη της Μίλαν

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς όμως δεν ήταν η εξαιρετική τακτική απόδοση των Μιλανέζων. Ούτε καν η καθαρή νίκη που πήραν στο πρώτο παιχνίδι σε νοκ άουτ αναμετρήσεις. Αυτό που εξέπληξε ήταν η Μπαρτσελόνα. Όχι γιατί η Μίλαν δεν έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τους Καταλανούς αλλά γιατί κέρδισαν τη συγκεκριμένη ομάδα που ήταν σκιά τους εαυτού της. Η καλύτερη ομάδα τα τελευταία 5 χρόνια δεν κατάφερε να κάνει το παιχνίδι της και γι αυτό ευθύνεται ο προπονητής της και φυσικά οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές της.

Η δήλωση του Αντρές Ινιέστα "We didn't show up", αντικατοπτρίζει πλήρως την εμφάνιση της Μπαρτσελόνα. Οι μπλαουγκράνα θα μπορούσαν να διαμαρτύρονται για το πρώτο γκολ το οποίο έρχεται μετά από καταφανέστατο χέρι αλλά δεν είναι στην κουλτούρα τους να χρεώνουν μία ήττα σε... τρίτους.

Η Μίλαν είχε διαβάσει το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα και είχε στην διάθεσή της δύο ποδοσφαιριστές που έδειξαν από το πρώτο λεπτό τη διάθεση να τσαλακώσουν την εικόνα τους, να κάνουν χαμαλοδουλειά και να οδηγήσουν την ομάδα τους σε μια νίκη που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

Η ατάκα του κομπάρσου έκλεψε την παράσταση

Οι Ιταλοί ήξεραν από το μεσημέρι της Τετάρτης πως θα είχαν ρόλο κομπάρσου στο παιχνίδι. Είχαν σχεδιάσει το παιχνίδι τους και σύμφωνα με αυτό θα περίμεναν την Μπαρτσελόνα στο μισό γήπεδο. Γνώριζαν πως αυτοί έχουν την πιο βαριά φανέλα αλλά οι απέναντι είχαν καλύτερη ομάδα.

Ήξεραν όμως επίσης πως ένας κομπάρσος που θα αφιερώσει πολλή δουλειά στην μία ατάκα που έχει, μπορεί να κλέψει την παράσταση. Ο Αλέγκρι έκλεισε την ομάδα στο μισό γήπεδο, περίμενε την Μπαρτσελόνα και αφαίρεσε την πολλή δουλειά από τους αμυντικούς του. Γνώριζε πως το θέμα με τους Καταλανούς, είναι να τους σταματήσεις πριν κάνουν το πρώτο ουσιαστικό "1-2" και η επιθετική γραμμή των Μιλανέζων έπαιξε εξαιρετική άμυνα. Μαζί τους και οι Αμπροζίνι, Μοντολίβο οι οποίοι κάλυψαν όλους τους χώρους και δεν έδωσαν τη δυνατότητα σε κανέναν να κάνει πάνω από 3 μέτρα στο γήπεδο.

Ατελείωτα τρεξίματα και αλάνθαστες επιλογές τις ελάχιστες φορές που η Μίλαν είχε την μπάλα στην κατοχή της (μόλις 34%), έδωσαν στους γηπεδούχους την υπεροχή στον αγώνα πριν αυτή φανεί στον φωτεινό πίνακα.

Σε όλα τα παραπάνω που είναι θέματα κυρίως τακτικής και ποδοσφαιρικής διάθεσης, η Μίλαν εμφάνισε και τη μεγάλη της φανέλα στο γήπεδο. Οι παίκτες της ήταν προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο παιχνίδι, τόσο σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά. Παθιαζόντουσαν κάθε φορά που έκοβαν τις επιθέσεις της Μπαρτσελόνα σα να ζωγράφιζαν δικές τους επιθέσεις και στο ποδόσφαιρο, αυτός είναι σημαντικός παράγοντας.

Πιο αδιάβαστη και μονότονη από ποτέ

Στην αντίπερα όχθη η Μπαρτσελόνα φάνηκε αδιάβαστη δείχνοντας πως κατέβηκε στο γήπεδο για μία ακόμα καθημερινότητα. Το λάθος της ήταν πως ακόμα και αυτή η Μίλαν, που έχασε αρκετή δύναμη το καλοκαίρι, είναι η Μίλαν και η διοργάνωση ονομάζεται Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπάρτσα δεν είχε plan b και αυτό φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης.

Ήταν προφανές από τα πρώτα πατήματα των παικτών της στο χορτάρι πως δεν ήταν έτοιμοι για ένα τέτοιο παιχνίδι. Κανείς δεν είχε το νεύρο που χρειάζεται και αυτό είχα σαν συνέπεια να μην απειλήσει την εστία του . Ο Γουαρδιόλα στις περσινές αναμετρήσεις δεν άφησε το κέντρο του με 3 παίκτες αλλά πρόσθεσε ακόμα έναν για να μπορέσει να κερδίσει την πρόκριση.

Ο Λιονέλ Μέσι εγκλωβίστηκε στα θηρία της Μίλαν και χωρίς τη βοήθεια της υπόλοιπης ομάδας το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν δύο σουτ σε 90 λεπτά. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την δεδομένα κακή φετινή αμυντική λειτουργία της ομάδα έφερε την καθαρή ήττα από την Μίλαν.

Ακόμα και το μεγάλο όπλο της Μπάρτσα που είναι η ανάκτηση της μπάλας έλειπε από το παιχνίδι της με αποτέλεσμα να έρθει το 2-0. Το πιο λογικό αποτέλεσμα μέχρι ο Σαπάτα να παίξει μπάσκετ θα ήταν το 0-0 αφού η Μπαρτσελόνα ήταν δεδομένο πως δεν είχε τον τρόπο να σκοράρει.

Ο Φάμπρεγας εμφανίστηκε στην αλλαγή του, ενώ ο Τσάβι έμοιαζε σε κάθε φάση έτοιμος να κάνει ρεκόρ καριέρας σε λάθος επιλογές.

Για τους 4 φορές πρωταθλητές τίποτα δεν πήγε καλά στο Μιλάνο και πλέον θα πρέπει όχι μόνο να δουλέψουν τα πάντα τέλεια στο Καμπ Νόου, αλλά να βοηθήσει και η Μίλαν με ένα όχι και τόσο καλό παιχνίδι. Δύσκολα πράγματα δηλαδή.

Πλέον ο επαναληπτικός και η πρόκριση είναι στα χέρια της Μίλαν. Η δουλειά που έχουν να κάνουν οι ποδοσφαιριστές του Αλέγκρι είναι εύκολη σε αντίθεση με αυτή των μπλαουγκράνα, γιατί πολύ απλά είναι εύκολο να καταστρέφεις και δύσκολο να δημιουργείς.

Ρομπίνιο, Μπαλοτέλι και η Φάνι Νεγκουέσα στην εξέδρα (δείτε περισσότερες photo ΕΔΩ και VIDEO με τρελούς πανηγυρισμούς ΕΔΩ)

Η δόξα στο νικητή

Μίλαν - Μπαρτσελόνα 2-0 (highlights)

Μίλαν - Μπαρτσελόνα 2-0 (goals)

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ