CHAMPIONS LEAGUE

Έτοιμη να γράψει ιστορία η Μάλαγα

Έτοιμη να γράψει ιστορία η Μάλαγα

Να καταφέρει κάτι που ελάχιστες ομάδες έχουν κάνει στην ιστορία του Champions League θέλει η Μάλαγα, η σταχτοπούτα της φετινής διοργάνωσης. Διαβάστε πόσες ομάδες στο παρελθόν προκρίθηκαν στα ημιτελικά στην πρώτη τους συμμετοχή και θυμηθείτε στιγμές από την πορεία τους (pics & vds).

Το δικό τους όνειρο ζουν οι παίκτες της Μάλαγα, σε μία χρονιά που για εκείνους άρχισε με τις χειρότερες προδιαγραφές.

Το καλοκαίρι στην ισπανική ομάδα επικρατούσε μόνο αβεβαιότητα, υπήρχε κίνδυνος ακόμα και να μην κατεβούν οι ποδοσφαιριστές της στο πρωτάθλημα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βγήκαν στο "σφυρί" προκειμένου να αποπληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις.

Δύο από τους καλύτερους παίκτες της, οι Σάντι Καθόρλα και Σαλομόν Ροντόν, παραχωρήθηκαν προκειμένου να πάρει χρήματα η ομάδα, ο Έντσο Μαρέσκα πουλήθηκε στη Σαμπντόρια, ενώ χάθηκαν και οι Ρουντ φαν Νίστελροϊ (σταμάτησε το ποδόσφαιρο) και Γιορίς Ματάισεν (ελεύθερος στη Φέγενοορντ). Επιπλέον, ακόμα και τον Ιανουάριο η Μάλαγα επέλεξε να πουλήσει άλλα δύο σημαντικά μέλη της, τους Νάτσο Μονρεάλ και Ντιέγκο Μπουονανότε σε Άρσεναλ και Γρανάδα αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά, και παρότι οι παίκτες της παραμένουν απλήρωτοι, ο Μάνουελ Πελεγκρίνι έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο έχει κλέψει τις καρδιές αρκετών. Έγινε μόλις η ένατη ομάδα από το 2000 (όταν το Champions League απέκτησε 32 συλλόγους) που στην παρθενική της συμμετοχή πέρασε στα προημιτελικά και φιλοδοξεί να μπει σε ένα ακόμη πιο κλειστό κλαμπ, περνώντας στα ημιτελικά.

Το έργο της κόντρα στην εξαιρετική Ντόρτμουντ μόνο εύκολο δεν είναι, όμως, ο αντίπαλος δεν απαγορεύει στους Ίσκο, Χοακίν, Σαβιόλα, Τουλαλάν και την παρέα τους να ονειρεύονται, να κάνει πράξη δηλαδή ότι άλλες τρεις ομάδες στην ιστορία της διοργάνωσης. Με αυτή την αφορμή το Sport24.gr σας θυμίζει τις άλλες τρεις ομάδες και την πορεία τους.

Έτοιμη να γράψει ιστορία η Μάλαγα

Η Βαλένθια του 2000

Η πρώτη ομάδα που κατάφερε να λάμψει στην παρθενική της συμμετοχή στο Champions League ήταν η Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Οι "νυχτερίδες" πέρασαν πρώτες από τον όμιλό τους αφήνοντας δεύτερη την Μπάγερν Μονάχου, ενώ στους "16" προκρίθηκαν από τον όμιλο μαζί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εκεί συνάντησαν μία ακόμη ομάδα που έπαιζε στη διοργάνωση για πρώτη φορά, τη Λάτσιο, την οποία απέκλεισαν με συνολικό σκορ 5-3.

Στα ημιτελικά κλήθηκε να περάσει το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα και η αποστολή της στέφθηκε με επιτυχία. Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι διέσυρε τους Καταλανούς με 4-1 και κλείδωσε επί της ουσίας την πρόκριση. Η ήττα της ρεβάνς στις καθυστερήσεις δεν ήταν αρκετή για να στερήσει από τη Βαλένθια τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Παράλληλα, η Βαλένθια, η οποία ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-0 στο Παρίσι, έμελλε να γίνει η πρώτη και μοναδική ομάδα ως τώρα που στην πρώτη της χρονιά πήγε στον τελικό.

Η Λιντς του 2001

Έναν χρόνο μετά ήταν η Λιντς του Ντέιβιντ Ο'Λίρι που εντυπωσίασε όλη την Ευρώπη. Πέρασε τον όμιλο ως δεύτερη πίσω από τη Μίλαν, αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα παρά το 4-0 στη Βαρκελώνη. Εντυπωσιακή, μάλιστα, ήταν η νίκη της επί της Μπεσίκτας με 6-0. Στους "16" άφησε εκτός Άντερλεχτ και Λάτσιο για να περάσει μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στα προημιτελικά αντίπαλός της ήταν η επίσης πρωτάρα Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, την οποία απέκλεισε έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλη εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι, στο οποίο νίκησε με 3-0. Στον επαναληπτικό γνώρισε την ήττα με 2-0, αλλά πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά, όπου η Βαλένθια με συνολικό σκορ 3-0 (0-0 στην Αγγλία, 3-0 στην Ισπανία) την άφησε εκτός. Ωστόσο, οι ποδοσφαιρικές παραστάσεις των "παγωνιών" που είχαν μεταξύ άλλων τους Άλαν Σμιθ, Μάρτιν Βίντουκα, Λι Μπόιερ, Ρίο Φέρντιναντ, Χάρι Κιούελ έκαναν πολλούς να τα συμπαθήσουν.

Η Βιγιαρεάλ του 2006

Με εντυπωσιακό τρόπο συστήθηκε στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό κοινό η Βιγιαρεάλ το 2006. Αρχικά τερμάτισε πρώτη σε έναν όμιλο που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμεινε τελευταία και στη συνέχεια απέκλεισε με δύο ισοπαλίες τους Ρέιντζερς. Στα προημιτελικά αντίπαλός της ήταν η Ίντερ, την οποία άφησαν στη διαφορά τερμάτων. Σκόρερ, μάλιστα, του γκολ της πρόκρισης ήταν ο μετέπειτα παίκτης της ΑΕΚ, Ροντόλφο Αρουαμπαρένα.

Ωστόσο, το εμπόδιο της Άρσεναλ στα ημιτελικά ήταν απροσπέραστο. Στο πρώτο παιχνίδι το "κίτρινο υποβρύχιο" γνώρισε την ήττα με 1-0, σκορ που δεν μπόρεσε να ανατρέψει στη ρεβάνς. Μοιραίος ήταν ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, ηγέτης εκείνης της ομάδας, ο οποίος αστόχησε σε πέναλτι χάνοντας την ευκαιρία να πάει το ζευγάρι σε παράταση. Εκείνη η ομάδα, μάλιστα, έχει ένα σημαντικό κοινό στοιχείο με τη φετινή Μάλαγα, τον Μανουέλ Πελεγκρίνι, ο οποίος τότε καθοδηγούσε τους Ντιέγκο Φορλάν, Σάντι Καθόρλα, Χοσέ Μαρί και Μάρκος Σένα.

Οι υπόλοιπες που άφησαν το στίγμα τους

Εκτός από τις Λάτσιο και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, οι οποίες αναφέρθηκαν και παραπάνω υπάρχουν και τρεις αγγλικές που έφτασαν στην πρώτη τους χρονιά ως τα προημιτελικά. Ο λόγος για τις Τσέλσι (2000), Λίβερπουλ (2002) και Τότεναμ (2010). Οι "μπλε" αποκλείστηκαν από την Μπαρτσελόνα στην παράταση, οι "κόκκινοι" από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν που έφτασε εκείνη τη χρονιά ως τον ημιτελικό και η Τότεναμ από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Έτοιμη να γράψει ιστορία η Μάλαγα
Έτοιμη να γράψει ιστορία η Μάλαγα
© REUTERS
TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ