CHAMPIONS LEAGUE

Ατλέτικο, οι τρεις ημιτελικοί

Ατλέτικο, οι τρεις ημιτελικοί

Η Ατλέτικο Μαδρίτης προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Διαβάστε στο Sport24.gr τους τρεις ημιτελικούς που έχει παίξει στο Πρωταθλητριών με Ρεάλ Μαδρίτης, Άγιαξ και Σέλτικ (pics & videos)

Η Ατλέτικο Μαδρίτης θα παίξει φέτος για 4η φορά στην ιστορία της σε ημιτελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οι 3 προηγούμενες ήταν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με αντιπάλους τη Ρεάλ Μαδρίτης, τον Άγιαξ και την Σέλτικ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης συνεχίζει να εντυπωσιάζει όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και στην Ευρώπη. Η ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε μετά την πρόκρισή της επί της Μπαρτσελόνα στη φάση των "8", θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε έναν ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Όμως αυτή θα είναι η τέταρτη συμμετοχή της στους "4" της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αφού στο παρελθόν έχει αγωνιστεί σε τρεις ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Οι "ροχιμπλάνκος" έχουν αντιμετωπίσει στα πρώτα χρόνια του θεσμού τη Ρεάλ Μαδρίτης (σεζόν 1958/59) και στη δεκαετία του '70 πρώτα τον Άγιαξ (σεζόν 1970/71) και τρία χρόνια αργότερα την Σέλτικ (σεζόν 1973/74). Τις δυο πρώτες φορές αποκλείστηκαν, αλλά την τρίτη πήραν την πρόκριση φτάνοντας στον τελικό της διοργάνωσης, όπου έχασαν τον τίτλο από την Μπάγερν Μονάχου. Το Sport24.gr παρουσιάζει μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο τους 3 ημιτελικούς των "κολτσονέρος".

1. ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ vs ΡΕΑΛ Μ. (1958/59)

Τη σεζόν 1958/59, η Ατλέτικο έπαιξε τον πρώτο ημιτελικό της ιστορίας της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ήταν η τέταρτη διοργάνωση του θεσμού και οι "κολτσονέρος" βρήκαν απέναντί τους την απόλυτη κυρίαρχο Ρεάλ Μαδρίτης των Πούσκας, Ντι Στέφανο και Χέντο, η οποία είχε κατακτήσει τα τρία πρώτα Κύπελλα. Το πόσο δυσκολεύτηκαν οι "μερένγκες" να πάρουν την πρόκριση, αποδεικνύεται από το ότι χρειάστηκε και τρίτο παιχνίδι για να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί.

Ατλέτικο, οι τρεις ημιτελικοί

Ο Ντομίνγκεθ της Ρεάλ αποκρούει το πέναλτι του Βαβά. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο Φέρεντς Πούσκας (23/4/1959)

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στις 23 Απριλίου του 1959 στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" και η Ατλέτι προηγήθηκε νωρίς με τον Τσούθο (13'), αλλά δυο λεπτά αργότερα ο Ρίαλ ισοφάρισε για τη Ρεάλ. Ο Πούσκας με πέναλτι στο 33' έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους και λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ο Βραζιλιάνος Βαβά των "ροχιμπλάνκος" δεν κατάφερε να ευστοχήσει από τα 11 μέτρα. Το 2-1 δεν άλλαξε στην επανάληψη και η Ρεάλ πήρε τελικά μια δύσκολη νίκη.

Ατλέτικο, οι τρεις ημιτελικοί

Ο Κόγιαρ της Ατλέτικο σκοράρει το νικητήριο γκολ της ομάδας του παρά την προσπάθεια του Ντομίνγκεθ. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο Ντι Στέφανο (7/5/1959)

Στον επαναληπτικό της 7ης Μαΐου στο "Estadio Metropolitano", η Ατλέτικο κατάφερε να πετύχει ένα γκολ με τον Κόγιαρ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και να ισοφαρίσει τις νίκες. Η διαδικασία των πέναλτι δεν υπήρχε ακόμα, οπότε οι δυο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους μια εβδομάδα αργότερα σε τρίτο ματς στην ουδέτερη έδρα της "Ρομαρέδα" στη Σαραγόσα. Η Ρεάλ πήρε προβάδισμα στο 16' με τον Ντι Στέφανο, ο Κόγιαρ ισοφάρισε στο 18' και ο Πούσκας διαμόρφωσε το τελικό 2-1 στο 42', δίνοντας την πρόκριση στους "μπλάνκος", οι οποίοι κέρδισαν στον τελικό την Σταντ Ρενς 2-0 και πήραν το τέταρτο συνεχόμενο τρόπαιο στη διοργάνωση. Οι συνθέσεις των δυο ομάδων στην τρίτη και καθοριστική συνάντηση:

Ρεάλ Μαδρίτης (Καρνίλια): Ντομίνγκεθ, Μίτσε, Σανταμαρία, Λέσμες, Ρουίθ, Θάραγα, Κοπά, Ματέος, Πούσκας, Ντι Στέφανο, Χέντο.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντάουτσικ): Πάθος, Ριβίγια, Καγιέχο, Μεντιόντο, Τσούθο, Καγιέχα, Μιγκέλ, Αγουστίν, Βαβά, Πεϊρό, Κόγιαρ.

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης 2-1 (23/4/1959)

Βίντεο: Ατλέτικο Μαδρίτης - Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 (7/5/1959)

2. ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ vs ΑΓΙΑΞ (1970/71)

Τη σεζόν 1970/71 η πρωταθλήτρια Ισπανίας Ατλέτικο της περασμένης περιόδου, αγωνίστηκε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου απέκλεισε κατά σειρά τις Αούστρια Βιέννης, Κάλιαρι και Λέγκια Βαρσοβίας, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά. Η κλήρωση στη φάση των "4" έβγαλε τα ζευγάρια Ατλέτικο - Άγιαξ και Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας. Οι "ροχιμπλάνκος" βρήκαν απέναντί τους την ανερχόμενη ευρωπαϊκή δύναμη με τα τρομερά παιδιά του Ρίνους Μίχελς. Το πρώτο ματς στη Μαδρίτη (14/4/1971) έληξε τελικά με νίκη της Ατλέτι με το γκολ του Χαβιέρ Ιρουρέτα στο 43' του α' ημιχρόνου, όμως όλα έδειχναν ότι ο επαναληπτικός θα ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση για τους Ισπανούς.

Ατλέτικο, οι τρεις ημιτελικοί

Ο Ρόντρι αποκρούει τη μπάλα μπροστά από τον Γιόχαν Κρόιφ στον επαναληπτικό του Άμστερνταμ (28/4/1971)

Πράγματι, δυο εβδομάδες αργότερα, στο Άμστερνταμ, το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο των παικτών του Άγιαξ δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στους Ισπανούς. Η παρέα του Γιόχαν Κρόιφ, με ένα θυελλώδη ρυθμό στην ανάπτυξή της, σφυροκόπησε από το ξεκίνημα του αγώνα την εστία του Ρόντρι, παίρνοντας προβάδισμα με το γκολ του Κάιζερ στο 6'. Οι "ροχιμπλάνκος" κράτησαν μέχρι το 80' αλλά κατέρρευσαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, εκεί όπου οι Σουρμπίρ και Νέεσκενς πέτυχαν δυο ακόμη τέρματα, ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο τελικό 3-0. Οι συνθέσεις των δυο ομάδων στο παιχνίδι του Άμστερνταμ:

Άγιαξ (Μίχελς): Στούι, Σουρμπίρ, Βάσοβιτς, Μπλάνκενμπουργκ, Χούλσχοφ, Μιούρεν, Νέεσκενς, Ράιντερς, Σβαρτ, Κρόιφ, Κάιζερ.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντομινγκό): Ρόντρι, Μέλο, Χάγιο, Κίκε, Οβεχέρο, Εουσέμπιο, Ουφάρτε, Ιρουρέτα, Αραγονές, Αλμπέρτο, Σαλθέδο.

Βίντεο: Ατλέτικο Μαδρίτης - Άγιαξ 1-0 (14/4/1971). Το ματς στο 1:50 του βίντεο.

Βίντεο: Άγιαξ - Ατλέτικο Μαδρίτης 3-0 (28/4/1971)

3. ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ vs ΣΕΛΤΙΚ (1973/74)

Τη σεζόν 1973/74 η μεγάλη Ατλέτικο Μαδρίτης της εποχής στην πλήρη ωριμότητά της, έφτασε σε έναν ακόμα ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τον τρίτο της ιστορίας της. Έχοντας αποκλείσει κατά σειρά τις Γαλατασαράι, Δυναμό Βουκουρεστίου και Ερυθρό Αστέρα, οι "ροχιμπλάνκος" βρήκαν μπροστά τους την Σέλτικ του Κένι Νταλγκλίς. Οι Σκωτσέζοι υποδέχτηκαν τους Ισπανούς στη Γλασκώβη, σε ένα επικό ματς που είχε τα πάντα εκτός από γκολ. Οι παίκτες της Ατλέτικο έπαιξαν και στα 90 λεπτά πολύ σκληρά και αρκετές φορές αντιαθλητικά, αναγκάζοντας τον Τούρκο διαιτητή Ντόγκαν Μπαμπακάν να κιτρινίσει δέκα και να αποβάλλει τρεις (Αγιάλα, Ντίαθ, Κίκε)!!!

Ατλέτικο, οι τρεις ημιτελικοί

Κίτρινη κάρτα στον Μέλο. Ο Τούρκος διαιτητής Ντόγκαν Μπαμπακάν κιτρίνισε δέκα (!) παίκτες της Ατλέτικο και απέβαλλε τρεις από αυτούς! (10/4/1974)

Η Σέλτικ προσπάθησε χωρίς όμως αποτέλεσμα και το τελικό 0-0 έφερε πανηγυρισμούς στην πλευρά των Ισπανών, για λίγα όμως δευτερόλεπτα, αφού στη συνέχεια τα τεντωμένα νεύρα κάποιων παικτών της Ατλέτικο και της Σέλτικ προκάλεσαν μια μνημειώδη κλωτσοπατινάδα που σταμάτησε μόνο με την επέμβαση της αστυνομίας. Ο αθλητικός Τύπος στην Ισπανία κατηγόρησε την Ατλέτι για βρώμικο παιχνίδι και έκανε λόγο για ντροπή, όμως η ισοπαλία έδινε πολλές ελπίδες για τη ρεβάνς του "Βιθέντε Καλντερόν".

Ατλέτικο, οι τρεις ημιτελικοί

Λίγα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει η σύρραξη ανάμεσα στους παίκτες των δυο ομάδων αμέσως μετά τη λήξη του πρώτου παιχνιδιού στη Γλασκώβη (10/4/1974)

Πράγματι, δυο εβδομάδες αργότερα, στις 24 Απριλίου του 1974, οι δυο αντίπαλοι συναντήθηκαν στη Μαδρίτη για τον επαναληπτικό, ο οποίος κύλησε σε τελείως διαφορετικό μοτίβο. Η Ατλέτικο έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο, πολιόρκησε την περιοχή της Σέλτικ και στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα πέτυχε δυο γκολ με τους Γκάρατε και Αδελάρδο, φτάνοντας σε μια μεγάλη νίκη-πρόκριση που την έφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον μεγάλο τελικό του θεσμού. Εκεί χρειάστηκαν δυο ματς μέχρι να υποκύψει απέναντι στη Μπάγερν, όμως αυτή είναι μια ιστορία που θα διαβάσετε στο Sport24.gr την παραμονή του πρώτου ημιτελικού των "ροχιμπλάνκος" με την Τσέλσι. Ας θυμηθούμε τώρα τις συνθέσεις της Ατλέτικο και της Σέλτικ στη ρεβάνς της Μαδρίτης.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Λορένσο): Ρέινα, Μπενέγας, Ερέδια, Εουσέμπιο, Καπόν, Αδελάρδο, Αραγονές, Ιρουρέτα (88' Καμπρέρο), Ουφάρτε, Γκάρατε (87' Μπερμέχο), Μπεθέρα.

Σέλτικ (Στάιν): Κόναγκαν, ΜακΓκρέιν, Μπρόγκαν, Χέι, ΜακΝίλ, ΜακΚλάσκι, Τζόνστον, Μάρεϊ, Νταλγκλίς, Χουντ, Λένοξ.

Ατλέτικο, οι τρεις ημιτελικοί

Αστυνομικοί και συμπαίκτες προσπαθούν να συγκρατήσουν τον έξαλλο Μέλο (10/4/1974)

Ατλέτικο, οι τρεις ημιτελικοί

Επιθετική προσπάθεια της Ατλέτικο στην εστία του Ντένις Κόναγκαν στον επαναληπτικό του "Βιθέντε Καλντερόν" στη Μαδρίτη (24/4/1974)

Βίντεο: Σέλτικ - Ατλέτικο Μαδρίτης 0-0 (10/4/1974)

Βίντεο: Ατλέτικο Μαδρίτης - Σέλτικ 2-0, το γκολ του Αδελάρδο που σφράγισε την πρόκριση της Ατλέτικο (24/4/1974)

Πηγές: As, Marca, Mundo Deportivo

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ