ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής (ΑFA) δοκίμασε τον περασμένο Σεπτέμβρη κάτι πρωτότυπο. Όλα τα ντέρμπι, την ίδια αγωνιστική. Δεν έτυχε, πέτυχε....

Ρίβερ Πλέιτ - Μπόκα Τζούνιορς, Ιντεπεντιέντε - Ράσινγκ, Νιούελς - Ροσάριο, Εστουδιάντες - Χιμνάσια, Λανούς - Μπάνφιλντ και Ουρακάν - Σαν Λορένσο. Μπορεί το πρώτο να ακούγεται πιο δυνατά σε σχέση με τα άλλα, αλλά όλα είναι τοπικά - μεγάλα ή μικρά - ντέρμπι της Αργεντινής.

Και η (AFA) καινοτόμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη λαμβάνοντας μια απόφαση υψηλού ρίσκου. Η 24η αγωνιστική ήταν η αγωνιστική των ντέρμπι. Όλα τα παραπάνω ματς, στην ίδια αγωνιστική.

Υψηλού ρίσκου γιατί μπορεί από τον Ιούνιο του 2013 να μην επιτρέπεται η παρουσία οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, αλλά σκεφτείτε πόσα μέτρα ασφαλείας σε ανθρώπινο δυναμικό κι όχι μόνο θα έπρεπε να ληφθούν στο Μπουένος Άιρες όταν το ίδιο Σαββατοκύριακο ή και την ίδια ημέρα με το Ρίβερ - Μπόκα, διεξαγόταν το Ράσινγκ - Ιντεπεντιέντε ή το Λανούς - Μπάνφιλντ, αντίστοιχα;

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

Το Sport24.gr θα προσπαθήσει να χαρτογραφήσει περισσότερο τα ντέρμπι του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, εστιάζοντας λιγότερο στο ξακουστό και superclasico, Ρίβερ - Μπόκα, και δίνοντας βάση σε άλλες ποδοσφαιρικές "μονομαχίες" - "διαμάντια".

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Ρίβερ - Μπόκα

Θα ήταν αμαρτία να μην ξεκινήσουμε από αυτό. Είναι, όντως, οι δυο μεγαλύτερες ομάδες της Αργεντινής, δημοφιλέστερες, πιο επιτυχημένες, με περισσότερους οπαδούς. Το superclasico έχει περάσει τα όρια του Μπουένος Άιρες, της Αργεντινής. Πάθος, ένταση και πολύ... ξύλο. Εντός κι εκτός αθλητικού πλαισίου. Πέρυσι είχαμε και σπρέι πιπεριού με την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Λίγο πολύ, όμως και δυστυχώς, συνηθισμένα πράγματα για τη χώρα.

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

Παλαιότερα, ήταν και πιο πολιτικοποιημένο με τη Ρίβερ να αντιπροσωπεύει την αστική τάξη, την Μπόκα τα πιο λαϊκά στρώματα. Οι νέες γενιές αγνοούν τις διαφορετικές πολιτικές καταβολές, ούτε το Μαραντόνα - Πασαρέλα. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα διαφορές, αντιπαλότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Σε κάθε περίπτωση παραμένει το μεγαλύτερο ντέρμπι της Αργεντινής και της Νοτίου Αμερικής.

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

Ράσινγκ - Ιντεπεντιέντε

Στην Αβεγιανέδα, στα προάστια της πόλης. Το γήπεδο της Ράσινγκ απέχει μόλις 300 μέτρα από αυτό της Ιντεπεντιέντε.

Η Ρόχο (Ιντεπεντιέντε) και η Ακαδέμια (Ράσινγκ) προσπαθούν να "κλέψουν" τη δόξα από τις Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς.

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

Η πρώτη ιδρύθηκε το 1905, η δεύτερη δύο χρόνια νωρίτερα. Ουσιαστικά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ντέρμπι στη χώρα, η τρίτη και τέταρτη ομάδα με τους περισσότερους φιλάθλους στην Αργεντινή. Αλλά δεν υστερεί καθόλου, σε πάθος, σε μαχητικότητα, σε αντιπαλότητα.

Γιατί αυτό το ντέρμπι να είναι πιο ιστορικό από το Μπόκα - Ρίβερ; Υπάρχει λόγος...Είναι το πρώτο ντέρμπι στη Νότιο Αμερική ανάμεσα σε κατόχους του Copa Libertadores και το πρώτο στην Αργεντινή ανάμεσα σε κατόχους Διηπειρωτικού.

Στην ίδια την Αργεντινή, πάντως, δεν υπολείπεται σημασίας έναντι του superclasico (Ρίβερ - Μπόκα).

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική
AP2012

Λανούς - Μπάνφιλντ

Είναι γνωστό, ως "κλάσικο ντελ Σουρ". Η αλλιώς το "ντέρμπι του νότου" σε μετάφραση από την ισπανική στην ελληνική γλώσσα. Έχει πάρει το όνομά του από τον αντίστοιχο γεωγραφικό τομέα της πρωτεύουσας, Μπουένος Άιρες.

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

"Γρανάτα" και "Ταλάδρο" είχαν καλές σχέσεις μέχρι τα 80's, η δυναμική των άρχισε να μεγαλώνει έπειτα, το ίδιο και η αντιπαλότητα. Η απόσταση των γηπέδων τους, δεν υπερβαίνει τα 4 χιλιόμετρα. Από ένα πρωτάθλημα έχουν Μπάνφιλντ και Λανούς.

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

Σίγουρα δεν είναι τα μεγαλύτερα "θηρία" του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, συνηθίζουν όμως να βάζουν εμπόδια στους μεγάλους. Κάθε ματς στο "Φλορένσιο Σόλα" ή το "Νέστορ Ντίας Πέρες" είναι ιδιαίτερο.

Ουρακάν - Σαν Λορένσο

Το "κλάσικο του Ουρακάν", έχει πάρει το όνομά του από την ομώνυμη περιοχή του Μπουένος Άιρες. Κοινά σημεία; Γειτνιάζουν, έχουν την ίδια χρονολογία ίδρυσης (1908). Η "σικλόν" (Σαν Λορένσο) είναι σαφώς πιο ανώτερη δύναμη ποδοσφαιρικής από τους "κεμέρος" (Ουρακάν). Καμία σύγκριση για την ακρίβεια. Με 12 πρωταθλήματα, ένα Libertadores, ένα Sudamericana κι ένα Mercosur, είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας.

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

Μνημειώδη τα μεταξύ τους ντέρμπι στο "Γκασόμετρο". Δυστυχώς, από τα πιο βίαια ντέρμπι στην Αργεντινή και τη Λατινική Αμερική. Θάνατοι σκληροπυρηνικών οπαδών από συμπλοκές πέριξ των δύο γηπέδων κι άλλα τέτοια θλιβερά.

Τα λοιπά της πρωτεύουσας...

Ακόμη την ίδια αγωνιστικής διεξήχθησαν τα Τίγρε - Μπάνφιλντ, Τεμπερλέι - Κίλμες, Νουέβα Τσικάγο - Αρχεντίνος Τζούνιορς, Ντεφένσα ι Χουστίσια - Αρσενάλ Σαραντί αλλά δε γίνεται ενδελεχής αναφορά εξαιτίας της ελάσσονος σημασίας σε σχέση με τα παραπάνω.

ΡΟΣΑΡΙΟ

Νιούελς Ολντ Μπόις - Ροσάριο Σεντράλ

Το "κλάσικο ροσαρίνο", της πόλης του Ροσάριο. Όσοι χαρακτηρίζουν το μίσος μεταξύ της Ροσάριο και της Νιούελς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο μεταξύ της Ρίβερ και της Μπόκα, πιστέψτε μας δεν είναι καθόλου υπερβολικοί.

Το πιο αρχαίο χρονικά "κλάσικο" στην Αργεντινή, το πρώτο άλλωστε διεξήχθη το μακρινό 1905. Βία, πολλή βία. Είδηση είναι εάν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ντέρμπι δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Ακόμη και θύματα. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα στη χώρα.

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

Σχεδόν απαγορεύεται να φορέσεις τη φανέλα της μίας εκ των δύο, όταν προηγουμένως έχεις φορέσεις της έτερης.

"Κάστρο" των Κανάγιας το "Αρογίτο", των "ροχινέγρος" το "Μαρσέλο Μπιέλσα". Αγωνιστικά καθαρά, μνημειώδεις μάχες, πολύ ξύλο και μερικές γκολάρες....

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

ΣΑΝΤΑ ΦΕ

Κολόν - Ουνιόν

"Κλάσικο σανταφεσίνο". Μπορεί να μη μας γεμίζουν το μάτι οι Κολόν και η Ουνίον αλλά η μάχη τους είναι γοήτρου για την πόλη του Σάντα Φε.

Δυνατό ντέρμπι. Ευτυχώς όχι με τόση βία, όσο το προηγούμενο. Αλλά για τους κατοίκους του Σάντα Φε, όλα σταματούν στα ματς της "σαμπαλέρο" με την "τατένγκε", είτε στο "Σεμετέριο ντε Ελεφάντες", είτε στο "15 ντε Αμπρίλ".

Όλα τα ντέρμπι την ίδια αγωνιστική

Κοινώς για την πόλη δεν υπάρχει κανένα Ρίβερ - Μπόκα, ή οτιδήποτε άλλο όταν η Ουνίον και η Κολόν αναμετρώνται για το ποιος είναι το "αφεντικό" της πόλης.

ΛΑ ΠΛΑΤΑ

Εστουδιάντες - Χιμνάσια

Πάμε στη Λα Πλάτα και το "κλάσικο πλατένσε". Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα. Η "πίντσα" (Εστουδιάντες) είναι η πιο δυνατή ομάδα της πόλης κι έχει "πελάτισσα" τη "λόμπο" (Χιμνάσια). Είτε στο "Σιουδάδ ντε Λα Πλάτα", είτε στο "Χουάν Καρμέλο Ζορίγιο".

Télam La Plata, 22/09/2013.- Gimnasia juega contra Estudiantes en la edición número 150 
del clásico de ciudad de La Plata, correspondiente a la octava 
fecha del torneo Inicial de Primera División. 
Foto: Carlos Cermele/Télam/cf
Télam La Plata, 22/09/2013.- Gimnasia juega contra Estudiantes en la edición número 150 del clásico de ciudad de La Plata, correspondiente a la octava fecha del torneo Inicial de Primera División. Foto: Carlos Cermele/Télam/cf TELAM LA PLATA, 22/09/2013.- GIMNASIA JUEGA CONTRA ESTUDIANTES EN LA EDICION NUMERO 150 DEL CLASICO DE CIUDAD DE LA PLATA, CORRESPONDIENTE A LA OCTAVA FECHA DEL TORNEO INICIAL DE PRIMERA DIVISION. FOTO: CARLOS CERMELE/TELAM/CF

ΜΕΝΤΟΣΑ

Σαν Μαρτίν - Γοδόι Κρους

Το "κλάσικο ντε κούγιο", ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες ομάδες της πόλης, Μεντόσα. Νέο χρονικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι χρονολογείται στο πρόσφατο (σχετικά)1990. Δημοφιλέστερη ομάδα στην πόλη, η Γοδόι Κρους.

Στην Αργεντινή το προσπάθησαν και παρά τους κακούς οιωνούς, το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό. Η "αγωνιστική των ντέρμπι". Αυτό ήταν το όνομα που της προσέδωσαν. Θα μπορούσε μια τέτοια ιδέα να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα...;

TAGS ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ