ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρέξιμο στις διακοπές το καλοκαίρι by Freddos

Τρέξιμο στις διακοπές το καλοκαίρι by Freddos

Σωστά τα λέει ο τίτλος. Τρέξιμο στις διακοπές το καλοκαίρι. Δηλαδή ναι, γιατί όχι; Διάβασε λίγο παρακάτω και ετοιμάσου μέχρι το τέλος του κειμένου να κατεβάζεις το Nike+ στο smartphone σου και να δένεις τα κορδόνια κλείνοντας την πόρτα πίσω σου.

Το τρέξιμο είναι ο καλύτερος φίλος του σύγχρονου ανθρώπου. Σε βοηθάει να παραμένεις υγιής, να ελέγχεις ή και να μειώνεις το βάρος σου, να περνάς κάμποση ώρα μόνος με τον εαυτό σου (μην το υποτιμάς), να σκέφτεσαι πιο καθαρά. Και το πιο σημαντικό; Είναι πολύ εύκολο! Ναι, με θαυμαστικό. Τόσο εύκολο.

Δεν χρειάζεσαι εξειδικευμένο εξοπλισμό, δεν εξαρτάσαι από άλλους, δεν περιορίζει το πρόγραμμα των διακοπών σου, δεν έχει ανάγκη εργαλεία ή κάποιο συγκεκριμένα χώρο για να διεξαχθεί, δεν δεν δεν. Είναι εύκολο.

Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για τρέξιμο παράλληλα με τις καλοκαιρινές σου διακοπές.

Ντύσιμο

Για τρέξιμο στις διακοπές το καλοκαίρι χρειάζεσαι με σειρά προτεραιότητας: Παπούτσια, κάλτσες, καπέλο, σορτσάκι, t-shirt. Όλα έχουν τη σημασία τους αλλά σε ένα από αυτά θα επιμείνω πραγματικά.

Διότι μπορείς να τρέξεις με κάλτσες που βρήκες πεταμένες σ' ένα συρτάρι στο εξοχικό, καπέλο που σου έδωσαν δώρο από τότε που έβαψες το σαλόνι σου, σορτσάκι απ' όταν σου φάνηκε καλή ιδέα να κόψεις λίγο πριν το γόνατο το σκισμένο τζιν και t-shirt με στάμπα από το rock bar που πήγατε όλοι μαζί στην 5ήμερη πριν 12 χρόνια. Είναι μια χαρά για τρέξιμο κι ας μη μπορώ να σου εγγυηθώ πως οι περαστικοί θα συγκρατήσουν τα γέλια τους. Aυτό όμως που μπορώ να σου εγγυηθώ είναι πως αν αντί για ένα καινούργιο, όχι απαραίτητα ακριβό, παπούτσι τρεξίματος προτιμήσεις αυτά τα που είχες πάρει πριν 4 χρόνια για μπάσκετ επειδή "καινούργια είναι μωρέ, δυο φορές είχα παίξει όλες κι όλες", θα το μετανιώσεις. Προμηθεύσουν, λοιπόν, κάτι που να ταιριάζει στο πάτημα και στο βάρος σου και για τα υπόλοιπα θα τη βρεις την άκρη.

Τεχνολογία

Έχοντας διανύσει 1431 χιλιόμετρα τον τελευταίο 1μιση χρόνο και διαθέτοντας το για παρέα (ενίοτε απαιτητικό βοηθό), μπορώ ανεπιφύλακτα να προτείνω: Το Nike+ Running, το οποίο μόλις έκανε μια τεράστια ανανέωση και είναι πλέον διαθέσιμο σε iPhone και σε Android κινητά.

Η ατάκα που συνοδεύει το Νike+ Running είναι ότι προσφέρει μια εξελιγμένη εμπειρία τρεξίματος. Ισχύει ακόμα περισσότερο στις διακοπές.

Πρώτα απ' όλα κατεβάζεις την εφαρμογή δωρεάν από το App Store ή Android Store. Tην εγκαθιστάς, βάζεις τα στοιχεία σου (ηλικία/ύψος/βάρος) και είσαι έτοιμος.

Ξεκινάς επιλέγοντας απόσταση ή χρονική διάρκεια που θέλεις να καλύψεις και πατώντας "START".

3.

2.

1.

Φύγαμε.

Από εδώ και πέρα καταγράφει μέσω GPS κάθε μέτρο που διανύεις καθώς και τον ρυθμό τρεξίματος σου, την ώρα που στα ακουστικά παίζει η μουσική που έχεις επιλέξει να σε συνοδεύει πορώνει. Κάθε φορά που ολοκληρώνεις ένα χιλιόμετρο, η μουσική χαμηλώνει και μια γυναικεία ή ανδρική φωνή (μπορείς να προ-επιλέξεις) σε ενημερώνει για το πόση απόσταση έχεις καλύψει, πόσο έκανες το τελευταίο χιλιόμετρο και το πόσο ακόμα σου απομένει. Λίγο πριν τον τερματισμό, σου λέει για το πόσα λίγα μέτρα έμειναν και σε προτρέπει να τα δώσεις όλα. Εμ, έτσι καίγονται οι θερμίδες (και ναι, σε ενημερώνει και για το πόσες ακριβώς έκαψες).

Όταν ολοκληρωθεί η διαδρομή, τα στοιχεία της έχουν ήδη γίνει upload στη σελίδα σου. Μπορείς να προσθέσεις δικές σου σημειώσεις (πχ τι παπούτσι φορούσες και πως ένιωθες όταν έτρεχες, αν είχες κάποια ενόχληση κλπ) ενώ με το νέο update το Nike Running καταχωρεί από μόνο του τον καιρό και τη θερμοκρασία! Πού βοηθάει όλο αυτό; Στο να διατηρείς ένα αρχείο με όλα τα τρεξίματα σου, όλες τις διαδρομές σου και να βλέπεις ποιά εβδομάδα ή ποιόν μήνα πήγες καλά, ποιόν όχι, πόσα χιλιόμετρα έχεις διανύσει συνολικά. Ένα αναλυτικό ημερολόγιο τρεξίματος.

Επιπλέον, κάθε φορά που ξεκινάς ένα τρέξιμο μπορείς να το μοιράζεσαι στο λογαριασμό σου στο facebook (ναι το κάνω που και που) διότι συμβαίνει το εξής κορυφαίο: Όποιος από τους φίλους σου κάνει Like στην "είδηση" ότι τρέχεις εκείνη τη στιγμή, αυτομάτως η μουσική που ακούς σταματάει και ακούγεται ένα δυνατό χειροκρότημα ενθάρρυνσης! Όταν δε ολοκληρωθεί το τρέξιμο, μπορείς να μοιραστείς το γεγονός μαζί με το χάρτη της διαδρομής στο Facebook, στο Twitter και προσφάτως στο Path.

Έχει κι άλλα πλεονεκτήματα, βάζεις στόχους, σε βοηθάει να τους πιάσεις, επιλέγεις powersongs για εκείνη τη δύσκολη ώρα που ζορίζεσαι, αλλά ας μη χαλάσω την έκπληξη της ανακάλυψης. Μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν από το app store ή το google play και να τα βρεις μόνος.

Διατροφή

Πριν το τρέξιμο:

Όχι βαριά φαγητά τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το τρέξιμο ενώ όταν πλησιάζει η ώρα να ξεκινήσεις υπάρχουν διάφορα που μπορούν να βοηθήσουν και εξαρτώνται από την όρεξη και τα γούστα του καθενός: Μισή μπανάνα, παξιμάδι με μέλι, 2-3 μικρές κουταλιές φυστικοβούτυρο, μια μπάρα δημητριακών, 1/3 παστέλι, όλα έχουν τη χάρη τους. Δες τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα.

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος:

Νερό, νερό, νερό, νερό. Εκτός κι αν είσαι από αυτούς που το καλοκαίρι πάνε για διακοπές στο βουνό οπότε: Νερό, νερό,νερό. Είναι το βασικό, λόγω ζέστης και μεγάλης εφίδρωσης, να πίνεις ανά 15'-20' από λίγο νερό ενώ μερικές γουλιές ισοτονικό μόλις ολοκληρώσεις τη διαδρομή βοηθάνε κι αυτές με τα άλατα και τα ιχνοστοιχεία που διαθέτουν και που ψάχνεις ν' αναπληρώσεις. Και να μην το ξεχάσω: Νερό.

Μετά το τρέξιμο:

Αχ, η στιγμή μετά το τρέξιμο που έχεις κάψει μια 800άρα θερμίδες και νομίζεις πως ο γαστριμαργικός κόσμος σου ανήκει. Μέχρι ενός σημείου σωστό αλλά πρόσεχε μην το παρακάνεις. Κατ' αρχάς αμέσως (αμέσως) μετά το τρέξιμο είναι ιδανικά τα φρούτα εποχής, δηλαδή βερύκοκα, ροδάκινα, κεράσια, βανίλιες, αχλάδια "κοντούλες", πεπόνι. Αφού χρησιμοποιηθούν αυτά για να κατευνάσουν το πρώτο κύμα πείνας τότε ένα γεύμα μετά από 1μιση ώρα και αφού ο οργανισμός έχει αρχίσει να καταλαγιάζει και να μην ουρλιάζει άλλο "ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΑΩ, ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΒΡΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ! ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣ; ΦΕΡΤΟΟΟ", είναι μια χαρά. Κι ένα παγωτό, για το μπόνους συμμετοχής και για κίνητρο ενόψει του επόμενου τρεξίματος (αυτή η πρόταση θα αυτοκαταστραφεί μόλις τη διαβάσεις).

Αντί επιλόγου, 3 powersongs που χρησιμοποιώ τον τελευταίο καιρό όποτε αυτή η γλυκιά φωνή μ' ενημερώνει πως απέμειναν λίγα μέτρα (ψέματα λέει, εμένα μου φαίνονται χιλιόμετρα):

Muse - Unnatural Selection

The Black Keys - Lonely Boy (πολύ γέλιο με αυτό)

DEVolution - Good Love

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ