ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το "Σπάρταθλον" στη μικρή & στη μεγάλη οθόνη

Το "Σπάρταθλον" στη μικρή & στη μεγάλη οθόνη

Στα βήματα του Φειδιππίδη θα τρέξουν την Παρασκευή (26/9) 380 δρομείς στο 32ο "Σπάρταθλον". Διαβάστε επίσης για την συγκινητική προσπάθεια ενός 26χρονου Σλοβένου δρομέα.

Στο πρώτο "Σπάρταθλον" το 1983 συμμετείχαν 45 αθλητές. Φέτος στην εκκίνηση την 26η Σεπτεμβρίου κάτω από την Ακρόπολη θα παραταχθούν 380 αθλητές από 43 χώρες.

Εκεί που οι Έλληνες... φοβούνταν την πέρα από τα ανθρώπινα όρια εξαντλητική διαδρομή των 246 χιλιομέτρων από την Αθήνα στη Σπάρτη, φέτος 75 Έλληνες δρομείς διεκδίκησαν τη συμμετοχή τους, για να γίνουν δεκτοί οι 52 εξ αυτών.

Και οι 380 δρομείς ονειρεύονται να τερματίσουν στο άγαλμα του Λεωνίδα το Σάββατο (27/9) μετά από 36 ώρες στο δρόμο. Σε ντοκιμαντέρ που είχε προβάλλει το National Geographic το 1998 είχε αποδείξει πως το "Σπάρταθλον" είναι ένας από τους δυσκολότερους αγώνες στον κόσμο.

Το ίδιο το National Geographic θα καλύψει το φετινό αγώνα, θα "πατήσει" πάνω στο "Σπάρταθλον" για να στήσει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "The Greeks" (οι Έλληνες), όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του συνδέσμου από το 1996, Παναγιώτης Τσιακίρης.

Υποδέχθηκε θερμά το διασημότερο δρομέα του φετινού αγώνα, τον υπερμαραθωνοδρόμο Ντιν Καρνάζη. " Περίμενα τόσα χρόνια να σας γνωρίσω", είπε ο κ.Τσιακίρης στον Καρνάζη, για να του απαντήσει ο πάντοτε ετοιμόλογος Ελληνοαμερικανός "και εγώ περίμενα τόσα χρόνια να σταθώ δίπλα σας".

Και ο ίδιος ο Καρνάζης θα πρωταγωνιστήσει σε ντοκιμαντέρ, μέρος της έρευνας του για τη συγγραφή ενός βιβλίου για τον... πατέρα του "Σπάρταθλον", τον Ολυμπιονίκη και ημεροδρόμο Φειδιππίδη, ο πρώτος που διήνυσε τρέχοντας την απόσταση παραμονές της "Μάχης του Μαραθώνα".

"Η οικογένεια μου κατάγεται από εδώ, θα περάσουμε κοντά από το χωριό του πατέρα μου στην Αρκαδία. Έρχομαι από το Navarino Challenge, ένα αθλητικό γεγονός για απλούς ανθρώπους, στο "Σπάρταθλον" έρχονται elite αθλητές από ολόκληρο τον κόσμο, τους έλκει η πρόκληση του αγώνα. Αυτός ο αγώνας είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην καριέρα μου ειδικά αν σκεφτούμε πως δεν τρέφομαι όπως οι συνηθισμένοι αθλητές, αλλά με αποξηραμένα σύκα, παστέλια, ξερό κρέας και νερό. Πιθανότατα θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση...", τόνισε ο Καρνάζης στη συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών.

Αναχώρησε για τον Μαραθώνα όπου θα γίνονταν γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ δίχως να ενημερωθεί για τις συμμετοχές. Οι τελευταίοι νικητές βρίσκονται ξανά στο "Σπάρταθλον". Ο νικητής το 2013, Ζοάο Ολιβέιρα από την Πορτογαλία, ο Ιβάν Γκουντίν που τερμάτισε πρώτος το 2011 και το 2012. Επίσης θα συμμετάσχουν 60 Ιάπωνες, η χώρα που έχει αγκαλιάσει περισσότερο το "Σπάρταθλον", 45 Γερμανοί, δρομείς από την Ουγγαρία και τη Λιθουανία που αγαπούν τη διαδρομή των 246 χιλιομέτρων. Για πρώτη φορά θα τρέξει δρομέας από τα νησιά Φερόε.

Ίσως η πιο συγκινητική ιστορία είναι εκείνη του 26χρονου γιου της αδικοχαμένης Ρουθ Πονγκόρνικ. Η Σλοβένα δρομέας, δεύτερη το 2011, έχασε τη ζωή της τον Δεκέμβριο του 2012 όταν καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα. Ο γιος της τρέχει για να τιμήσει τη μητέρα του και η σλοβενική τηλεόραση θα γυρίσει ντοκιμαντέρ με την προσπάθεια του.

Ο Ποντγκόρνικ και όλοι οι συμμετέχοντες κατέβαλαν το... παράβολο συμμετοχής των 450 ευρώ. Δεν είναι πολλά χρήματα αν σκεφτούμε πως έρχονται στη χώρα μας για έξι μέρες με όλα τα έξοδα πληρωμένα από την οργανωτική επιτροπή. Το "Σπάρταθλον" δεν δέχεται καμιά οικονομική υποστήριξη από την Πολιτεία και οι 380 συμμετοχές είναι λίγες συγκριτικά με το ενδιαφέρον. Δεν υπάρχουν ωστόσο ξενοδοχειακές υποδομές στη Σπάρτη για να φιλοξενήσουν ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 07.00 το πρωί της Παρασκευής (26/9) στην Ακρόπολη, οι δρομείς στο πέρασμα τους θα συναντήσουν τα αρχαία της Ελευσίνας, το τείχος της Αρχαίας Κορίνθου, τα αρχαία της Κορίνθου, τα αρχαία της Νεμέας, της Τεγέας και θα πρέπει να έχουν τερματίσει μέχρι τις 19.00 το βράδυ του Σαββάτου (27/9) στο άγαλμα του Λεωνίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ