ΒΟΛΕΪ

Το βόλεϊ ζει σε Αλεξανδρούπολη και Σύρο

Το βόλεϊ ζει σε Αλεξανδρούπολη και Σύρο

Μία νέα τάξη πραγμάτων βιώνει το ελληνικό βόλεϊ, με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και το Φοίνικα Σύρου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Ποια είναι τα κοινά σημεία των δύο ομάδων, αλλά και η μοναδική μεγάλη τους διαφορά.

Η περιφέρεια έχει την τιμητική της στο φετινό πρωτάθλημα της Volleyleague, αφού έξι από τις δώδεκα ομάδες, δηλαδή ακριβώς οι μισές, δεν προέρχονται από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Και μάλιστα, δύο εξ αυτών, όχι μόνο δεν παίζουν το ρόλο του κομπάρσου, αλλά είναι εκ των βασικών πρωταγωνιστών μέχρι στιγμής και δείχνουν ικανές να διεκδικήσουν μέχρι και το πρωτάθλημα!

Ο λόγος για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και το Φοίνικα Σύρου, που βρίσκονται στην 1η και την 3η θέση της βαθμολογίας αντίστοιχα, πραγματοποιώντας εντυπωσιακές εμφανίσεις μετά τις πρώτες έξι αγωνιστικές της Volleyleague.

Από τη μία ο Εθνικός, μία ομάδα με παράδοση στο άθλημα, που δείχνει να αναγεννάται τα τελευταία δύο χρόνια, και από την άλλη ο Φοίνικας, που έχει μπει στη ζωή μας την τελευταία πενταετία και βρέθηκε μία ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου πριν δύο χρόνια.

Τα κοινά σημεία

Η έδρα

Αμφότερες οι πόλεις ζουν για την ομάδα, κάτι που εκφράζεται έντονα, καθώς το ΕΑΚ Αλεξανδρούπολης και το "Δημήτριος Βικέλας" είναι κατάμεστα σε κάθε αγώνα του Εθνικού και του Φοίνικα αντίστοιχα. Μιλάμε για δύο... καυτές έδρες, με τη χωρητικότητά τους να είναι περίπου στους 800 θεατές.

Ο προπονητής

Δύο πρώην συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα, αμφότεροι πασαδόροι, παρόντες στο Μουντοβόλεϊ του 1994 στην Αθήνα, ο Σάκης Μουστακίδης και ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος. Αποδεικνύουν (και αυτοί) πως οι πασαδόροι μπορούν να γίνουν σπουδαίοι προπονητές

Το ρεκόρ

Ο Εθνικός είναι αήττητος στο πρωτάθλημα (6-0), ενώ ο Φοίνικας μετράει ένα σερί 5-0, αφού έχει να ηττηθεί από την πρεμιέρα, με συνέπεια το ρεκόρ του να είναι 5-1. Αμφότεροι θα βρεθούν στο Final-4 του League Cup, καθώς πήραν την πρώτη θέση στους ομίλους τους, με τον Εθνικό να κάνει δύο νίκες και μία ήττα, ενώ ο Φοίνικας πέτυχε τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι εντός συνόρων διατηρούν το ίδιο ρεκόρ, με 8 νίκες και μόλις μία ήττα.

Η Ευρώπη

Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις έχουν και δύο ομάδες φέτος, με τον Εθνικό να έχει ήδη αποκλειστεί από το CEV Cup, αλλά να συνεχίζει στο Challenge Cup. Εκεί βρίσκεται και ο Φοίνικας, ο οποίος πρέπει να περάσει το εμπόδιο της Σαχτιόρ Σόλιγκορσκ για να βρεθεί στη φάση των "32" μαζί με τους Εβρίτες.

Η μεγάλη διαφορά

Με εξαίρεση τους δύο εξαιρετικούς του ξένους, τον Κροάτη Ίβαν Ράιτς και τον Σέρβο Νίκολα Μιγιάιλοβιτς, ο Εθνικός αποτελείται μόνο από Εβρίτες. Συνδυάζει έναν κορμό αρκετά έμπειρων παικτών (Σιδηρόπουλος, Παπάζογλου, Ανδρεάδης, Γραμματικάκης) με τον ενθουσιασμό πολλών πιτσιρικάδων, όπως οι αδερφοί Δαλακούρα, ο Δαρίδης και ο Κασαμπαλής, οι οποίοι είναι όλοι γηγενείς. Η αρχική του επτάδα είναι ίσως η καλύτερη στην Ελλάδα, αλλά υστερεί ελαφρώς στο βάθος πάγκου.

Από την άλλη, ο πιο εύρωστος οικονομικά Φοίνικας, έχει φέρει σπουδαία ονόματα από το εξωτερικό, με τον Τσας να αγωνίζεται μέχρι πρότινος στη Φρίντριχσαφεν και τους Ντιάτσκοβ και Γιάνουσεκ στην Ιταλία. Επίσης, έχει μαζέψει στην Ερμούπολη κάποιους από τους καλύτερους Έλληνες πετοσφαιριστές, όπως τον Τερζή, τον Πελεκούδα, τον Τακουρίδη, τον Παπαδημητρίου και τον Λάππα, δημιουργώντας ένα σύνολο με πολλούς καινούργιους παίκτες, αλλά με πληθώρα επιλογών και φυσικά πλούσιο ταλέντο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ