ΒΟΛΕΪ

Ο Ράιαν Τζέι Όουενς στο Sport24

Ο Ράιαν Τζέι Όουενς στο Sport24

Ο ακραίος του Ηρακλή, Ράιαν Τζέι Όουενς, μιλάει στο Sport24 και το Κουρκούτι για τη σεζόν που τελειώνει, τους τελικούς με τον Ολυμπιακό, αλλά και την αγάπη του για την χώρα μας… (Photos, Videos).

Ο Ηρακλής αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στους τελικούς του Πρωταθλήματος Α1 ανδρών και ο Αμερικανός ακραίος Ryan Jay Owens (30, 2.01) δίνει τις δικές του απαντήσεις για το χαμένο Κύπελλο, την τελευταία στροφή της σεζόν, τις ελληνικές ομάδες και το Πρωτάθλημα, την ομορφιά της χώρας μας αλλά και την κατάσταση που αυτή έχει περιέλθει και φυσικά… τον "στρατιώτη" Ράιαν!

Είναι από τους πλέον συγκρατημένους και μετρημένους αθλητές του βόλεϊ, δεν εξωτερικεύει το πάθος του, παρά προσπαθεί να βγάλει όλη του την ένταση στο τάραφλεξ, δεν πουλάει οπαδιλίκι, πιστεύει στον εαυτό του και είναι δουλευταράς και φιλόδοξος.

Ο Ράιαν λόγω της χιλιομετρικής απόστασης και του προγράμματος προπονήσεων δεν μπόρεσε να κατέβει στην Αθήνα για τη συνέντευξη, παρόλα αυτά η ανταπόκρισή του ήταν άψογη και μαγνητοσκόπησε μόνος του τις απαντήσεις. Αν δεν σας καλύψουν αυτές, είναι διαθέσιμος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook για να σας λύσει κάθε απορία…

Πες μου κάποια πράγματα για την καριέρα σου: Πώς αποφάσισες να αρχίσεις το βόλεϊ και πού έχεις αγωνιστεί αυτά τα χρόνια.

Πήγαινα 3 τάξη Λυκείου το 1997, όταν ένας συμμαθητής μου με ρώτησε αν θέλω να δοκιμαστώ για την ομάδα του βόλεϊ, όπου έψαχναν ψηλά παιδιά και είχε πλάκα. Του απάντησα "Οι άντρες παίζουν βόλεϊ;" Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζα ότι υπήρχε ανδρικό βόλεϊ εσωτερικού χώρου. Αποφάσισα να τον ακολουθήσω γιατί δεν είχα και τίποτα να κάνω μετά το σχολείο… Το δοκίμασα και το λάτρεψα και δεν με "έκοψαν" φυσικά γιατί δυσκολευόντουσαν να βρουν αγόρια που έστω θα δέχονταν να δοκιμαστούν!

Έπαιξα εκείνη τη χρονιά μέχρι την αποφοίτησή μου το 1998, οπότε και έπαιξα σε 3 διαφορετικά πανεπιστήμια προσπαθώντας να μπω στο κολέγιο του NCAA (αυτό είναι άλλη, μεγάλη ιστορία!). Τότε αποφάσισα να δοκιμάσω να γίνω επαγγελματίας, γνωρίζοντας παράλληλα κι έναν Γερμανό στην Καλιφόρνια στη σχολική ομάδα που με πληροφόρησε ότι υπήρχε όντως και επαγγελματικό βόλεϊ! Από το 2002 ταξιδεύω και αγωνίζομαι σε επαγγελματικές ομάδες, εκτός από ένα χρόνο. Βέλγιο, Γερμανία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα (3 φορές), Πουέρτο Ρίκο (2 φορές), Βραζιλία και Κατάρ. Επίσης το 2006 μπήκα στο 18μελές ρόστερ της Εθνικής ομάδας της Αμερικής, έπειτα από τα δοκιμαστικά της Άνοιξης. Αυτό είναι το μεγαλύτερό μου επίτευγμα μέχρι σήμερα στην καριέρα μου.

Η γνώμη σου για την σεζόν μέχρι τώρα, τους παίκτες, τα παιχνίδια και τις κορυφαίες ομάδες του Πρωταθλήματος.

Οι ομάδες ήταν ασθενέστερες από άλλες χρονιές αλλά οι κορυφαίες 4 παρέμειναν πολύ ανταγωνιστικές. Μερικές ομάδες πήραν σπουδαίους παίκτες αλλά τους έχασαν λόγω των οικονομικών προβλημάτων, το οποίο είναι η σκληρή πραγματικότητα εδώ. Από την 5η εβδομάδα του Πρωταθλήματος είχα προβλέψει ότι αυτές οι 4 ομάδες θα μπουν στην τετράδα, επομένως ήταν λίγο δεδομένες οι δυνατότητες και οι αδυναμίες των ομάδων…

Ποιους παίκτες του Ολυμπιακού "φοβάσαι" περισσότερο; Ποιοι θα είναι οι παίκτες-κλειδιά;

Δεν ξέρω αν είναι θέμα "μετάφρασης" αλλά έχω ερωτηθεί πολλές φορές για το αν φοβάμαι κάποιους παίκτες και ειλικρινά δε μπορώ να πω ότι φοβάμαι κάποιον. Όπως και να έχει, σέβομαι περισσότερο τις δυνατότητες κάποιων παικτών περισσότερο από τους υπόλοιπους. Ο Ολυμπιακός έχει καλό διαγώνιο με τρομερό μπλοκ, 3 ταλαντούχους ακραίους που ο καθένας έχει συγκεκριμένες αρετές, επίσης έχει καλούς κεντρικούς με εμπειρία και ταλαντούχο πασαδόρο και λίμπερο. Οι παίκτες κλειδιά τους θα είναι αυτοί που θα σκοράρουν, ο πασαδόρος και ο λίμπερο.

Πιστεύεις ότι ο Ηρακλής θα πάρει το Πρωτάθλημα; Θεωρείς την ομάδα σου καλύτερη από τον Ολυμπιακό;

Πιστεύω ότι θα πάρουμε το Πρωτάθλημα, ναι. Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα σε κάθε τομέα και όταν παίξουμε αυτό που μπορούμε θα τους κερδίσουμε. Όπως και να έχει, αν δεν αποδώσουμε όπως μπορούμε, δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούμε να κερδίσουμε.

Χάσατε το Κύπελλο από τον Ολυμπιακό περίπου ένα μήνα πριν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ εκείνου του παιχνιδιού και αυτών που θα παιχτούν στους τελικούς;

Ναι, χάσαμε το Κύπελλο, σε όλους αρέσει να μιλάνε γι' αυτό. Νομίζω δεν είναι αυτό το αληθινό πρόβλημα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η μεγάλη διαφορά θα είναι το πάθος. Αν παίξουμε καλά, αυτό θα οφείλεται στο πάθος. Είναι το μοναδικό πράγμα που υστερήσαμε σε εκείνο το παιχνίδι. Είναι κρίμα, αλλά νομίζω όλοι στην ομάδα είναι έτοιμοι γι' αυτό και πολύ πιο ήρεμοι και νομίζω θα το δείτε αυτό. Μετά τον τελικό του Κυπέλλου αρκετοί έχουν δει αυτή τη διαφορά στην ομάδα μας, ειδικά οι οπαδοί μας.

Το βόλεϊ στην Ελλάδα, παρόν και μέλλον.

Όπως είναι τώρα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι χάλια. Επίσης δεν είναι τόσο "επαγγελματικό" όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και την Κορέα… Νομίζω ότι αν θέλει η Ελλάδα να έχει ένα Πρωτάθλημα μέσα στα 5 κορυφαία του κόσμου θα μπορούσε άνετα να το κάνει μέσα από σωστές ηγεσίες, σωστό μάνατζμεντ και οργάνωση, παίρνοντας παράδειγμα από αυτά τα Πρωταθλήματα. Όπως είναι το Πρωτάθλημα τώρα, αρχίζει να καταντάει αστείο και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να το δω αυτό γιατί αγαπώ την Ελλάδα, όπως κάνουν και πολλοί άλλοι.

Η γνώμη σου για την Ελλάδα ως χώρα.

Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα, ζεστή, φιλική και οι άνθρωποι είναι φοβεροί. Όμως είναι απίστευτα ανοργάνωτη και κατά τη γνώμη μου χαραμίζει την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει τους εθνικούς θησαυρούς που έχει, και είναι κρίμα επειδή είναι από τις πιο ωραίες χώρες που έχω δει. Ελπίζω αυτό να αλλάξει και μάλιστα πιστεύω ότι θα αλλάξει, γιατί πολλοί άνθρωποι που μιλάμε και έχω καθημερινή επαφή ενδιαφέρονται και ανησυχούν γι' αυτό. Απ' ό,τι ακούω και από αυτά που έγιναν πρόσφατα με την κρίση, οι άνθρωποι ενεργοποιούνται και θεωρώ ότι θα ανατραπεί η κατάσταση.

Θα μείνεις στην Ελλάδα και για την επόμενη σεζόν;

Αν είναι για τον Ηρακλή, τότε ναι. Καμία άλλη ομάδα εντός Ελλάδας δεν με ενδιαφέρει. Ο Ηρακλής έχει κερδίσει το σεβασμό μου χάρη στη σκληρή δουλειά του προπονητικού προσωπικού, των παικτών που είναι σπουδαίοι άνθρωποι και της διοίκησης... Ειδικά η σκληρή δουλειά του Βαγγέλη (Βερβέρογλου) που κάνει τα πάντα σε μας, στη γυναικεία ομάδα, ακόμα και στα παιδιά. Πιστεύω ότι χωρίς ανθρώπους σαν κι αυτόν να αφιερώνουν τόσο χρόνο και προσπάθεια, αυτή η ομάδα δε θα λειτουργούσε όπως λειτουργεί. Κέρδισαν το σεβασμό μου και αν μου κάνουν μια προσφορά σίγουρα, θα ήθελα πολύ να μείνω στην Ελλάδα. Οι λόγοι εκτός του βόλεϊ είναι οι φίλοι μου. Έκανα τέλειους φίλους εδώ και αγαπώ τους στενούς μου φίλους που έκανα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, άρα...

Ποιος είναι ο Ryan Jay Owens; Μερικά πράγματα/γεγονότα για την ζωή σου. Αγαπημένες εκφράσεις;

Είμαι "μαθητής της ζωής", καλός φίλος, επιχειρηματίας, επίδοξος σύζυγος και πατέρας, ταξιδευτής και αθλητής, ανάμεσα σε πολλά άλλα. Είμαι απλά ένα παιδί. Δεν ξέρω την αληθινή μου μητέρα πολύ καλά και δεν μιλάω με τον πατέρα μου αλλά υπήρξα πολύ τυχερός γιατί με αγάπησαν και με υποστήριξαν σπουδαίοι φίλοι και έγιναν η "οικογένειά" μου και τώρα η "οικογένειά" μου επεκτείνεται και προς την Ελλάδα.

Τρεις από τις αγαπημένες μου εκφράσεις είναι:

"Τα σπουδαία πνεύματα έβρισκαν πάντα βίαιη αντίσταση από τις μετριότητες. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να καταλάβουν όταν ένας άνθρωπος δε συμμορφώνεται χωρίς σκέψη με τις κληρονομικές προκαταλήψεις και χρησιμοποιεί θαρραλέα τη νοημοσύνη του." (Albert Einstein)

"Ένα τριαντάφυλλο μπορεί να γίνει ο κήπος μου, ένας φίλος μπορεί να γίνει ο κόσμος μου" (Leo Buscaglia)

"Χωρίς φιλοδοξίες δεν μπορείς να αρχίσεις τίποτα, χωρίς δουλειά δεν μπορείς να τελειώσεις τίποτα. Το βραβείο δεν θα σου σταλεί, θα πρέπει να το κερδίσεις. Ο άνθρωπος που ξέρει πώς, πάντα θα έχει δουλειά. O άνθρωπος που ξέρει το γιατί, θα είναι το αφεντικό του. Μπορεί οι μέθοδοι να είναι εκατομμύρια κι ακόμα περισσότερες, αλλά οι αρχές είναι λίγες. Ο άνθρωπος που ασπάζεται τις αρχές μπορεί επιτυχημένα να διαλέξει τις δικές του μεθόδους. Ο άνθρωπος που δοκιμάζει μεθόδους αγνοώντας αρχές είναι σίγουρο ότι θα έχει πρόβλημα." (Ralph Waldo Emerson)

Πώς μπορεί κάποιος να σε βρει και να επικοινωνήσει μαζί σου; Μέσω Internet;

Ναι, η σελίδα μου στο Facebook ανανεώνεται από εμένα καθημερινά με video, φωτογραφίες και πληροφορίες.

Ο Όουενς ποζάρει ως νέος "Άγιος Γεώργιος" για λογαριασμό του Κουρκούτι...

Ο Ράιαν Τζέι Όουενς στο Sport24
COPYRIGHT:MARY SAMIOTOU

Φωτογραφίες του Ράιαν Τζέι Όουενς από προηγούμενα παιχνίδια απέναντι στον Ολυμπιακό, στον τελικό της Ορεστιάδας αλλά και στο κλειστό του Ρέντη (από το αρχείο της Μαίρης Σαμιώτου)

Ο Ράιαν Τζέι Όουενς στο Sport24
COPYRIGHT:MARY SAMIOTOU
Ο Ράιαν Τζέι Όουενς στο Sport24
COPYRIGHT:MARY SAMIOTOU
Ο Ράιαν Τζέι Όουενς στο Sport24
COPYRIGHT:MARY SAMIOTOU
Ο Ράιαν Τζέι Όουενς στο Sport24
COPYRIGHT:MARY SAMIOTOU
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ