ΒΟΛΕΪ

Ημιτελικά στην κόψη του ξυραφιού

Ημιτελικά στην κόψη του ξυραφιού

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Φοίνικας Σύρου μας έχουν χαρίσει μοναδικές μάχες στα πλέι οφ της Α1 βόλεϊ ανδρών και το Sport24.gr αποκρυπτογραφεί όσα είδαμε, αλλά και εκείνα που περιμένουμε να δούμε.

Έχοντας δει ήδη πέντε παιχνίδια των ημιτελικών της Α1 βόλεϊ ανδρών εκείνο που παρατηρεί κανείς με γυμνό μάτι είναι πως τα δύο φαινομενικά φαβορί τα οποία δεν ήταν άλλα από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό τα έχουν βρει σκούρα απέναντι σε Παναθηναϊκό και Φοίνικα Σύρου αντίστοιχα.

Με αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι δεδομένο ότι και οι δύο σειρές θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα παιχνίδια για να μάθουμε ποιοι θα πάνε στους τελικούς.

Ας ρίξουμε μία καλύτερη ματιά στα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής στα δύο ζευγάρια, αλλά και το τι μπορούμε να περιμένουμε.

Ημιτελικά στην κόψη του ξυραφιού
INTIME SPORTS

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-1

Μετά και τη νίκη στον τρίτο ημιτελικό ο Παναθηναϊκός είναι κοντά σε κάτι το οποίο έμοιαζε με θαύμα στην αρχή της περιόδου. Οι πράσινοι όχι απλά έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αλλά έχουν "σπάσει" το ταβάνι τους πηγαίνοντας ένα και δύο επίπεδα παραπάνω.

Ειδικά αυτό που έγινε στον τρίτο ημιτελικό είναι δύσκολο να εξηγηθεί με τη χρήση των αριθμών. Ο Παναθηναϊκός είχε τρεις παίκτες από τους οποίους παίρνει πόντους στην επίθεση σε ρηχά νερά. Ο Μπέλος τελείωσε το ματς με 19% στην επίθεση, ενώ οι Κουκ και Χόι είχαν 33% και 36% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα όμως είχε έναν σεληνιασμένο Πρωτοψάλτη.

Αυτά που έκανε ο νεαρός ακραίος δεν μπορούν να αποτυπωθούν μόνο από τη στατιστική. Πρώτος στο παιχνίδι στις άμυνες και στα κρίσιμα σημεία είτε τελείωσε τις μπάλες είτε έκανε εντυπωσιακά μπλοκ (ειδικά τα δύο πάνω στον Γκόμες ήταν εξωπραγματικά).

Πέρα από τον Πρωτοψάλτη ο Παναθηναϊκός κερδίζει ακόμα έναν παίκτη για τις επόμενες χρονιάς. Ο Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσα στη χρονιά και βοηθάει και εκείνος από την πλευρά του, ενώ οι πράσινοι έχουν και πάλι μια ηγετική φυσιογνωμία στα αποδυτήρια που δεν είναι άλλη από τον Σωτήρη Πανταλέοντα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει τον τρόπο να εμψυχώνει και να ηρεμεί τους συμπαίκτες του όταν χρειάζεται και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Στην αντίπερα όχθη ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να λύσει το κεφάλαιο Σαφράνοβιτς. Ο Ισραηλινός ακραίος δεν είναι σε καλή κατάσταση (αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού) και αυτό επηρεάζει τη συνολική εικόνα της ομάδας.

Η είσοδος του Εφραιμίδη ήταν εκείνη που γύρισε το ματς και άλλαξε την εικόνα του ΠΑΟΚ προς το καλύτερο στην Κυψέλη. Ο Έλληνας ακραίος βοήθησε τον Κουρνέτα να ανοίξει το παιχνίδι του "δικεφάλου του Βορρά" βοηθώντας παράλληλα και στην υποδοχή.

Εκείνο που λείπει από τον ΠΑΟΚ είναι το μπλοκ όπου πέρα από τους Παντακίδη, Ρανγκέλ και Χιμένες κανένας άλλος δεν βοηθάει. Σαφράνοβιτς και Εφραιμίδης δεν έπαιξαν ρόλο στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ είναι δεδομένο ότι ο Στιβαχτής θα παίξει από την πλευρά του Κουρνέτα όταν εκείνος θα είναι μπροστά.

Συμπέρασμα: Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε σίγουρα μία ακόμα ματσάρα την Πέμπτη και περιμένουμε την αντίδραση του ΠΑΟΚ σε ένα ματς το οποίο έχει ξεκάθαρα χαρακτήρα τελικού. Ο δικέφαλος του Βορρά χρειάζεται εμφάνιση ανάλογη με εκείνη του τελικού Κυπέλλου για να μπορέσει να κάνει το διπλό στην Κυψέλη, ενώ ο Παναθηναϊκός ο οποίος παίζει με άγνοια κινδύνου είναι ικανός από εκεί που πήγαινε για την εξασφάλιση της παραμονής και την οκτάδα, να βρεθεί ξαφνικά στους τελικούς.

Ημιτελικά στην κόψη του ξυραφιού
INTIME SPORTS

Ολυμπιακός - Φοίνικας Σύρου 1-1

Το έτερο φαβορί αυτών των ζευγαριών ήταν ο Ολυμπιακός αλλά ήδη ο Φοίνικας Σύρου έχει καταφέρει να πάρει ένα διπλό στου Ρέντη και πάει τώρα τη σειρά στη Σύρο.

Οι ερυθρόλευκοι με σύνθεση ανάγκης, αλλά και επιλογής με τον Κόιστρα πλέον σε θέση διαγώνιου μοιάζει να έχουν αδειάσει οι μπαταρίες τους και να μην μπορούν να διαχειριστούν όσα έχουν μπροστά τους. Ακόμα και στο παιχνίδι που πήραν και μάλιστα φαινομενικά εύκολα με 3-0 σετ υπήρχαν σημεία που 1-2 φάσεις να είχαν έρθει ανάποδα θα μπορούσαμε να είχαμε δει άλλο έργο στου Ρέντη.

Η εμφάνιση του Κώστα Χριστοφιδέλη ήταν αυτή που σίγουρα κρατάει ο Δημήτρης Καζάζης. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πήρε μαζί με τον Στεφάνου όλη την πίσω ζώνη, έστειλαν τον Ντιάτσκοφ στη γραμμή και έδωσαν στον Μαρούλη ποιοτική πρώτη μπάλα για να κάνει το παιχνίδι του. Όταν δεν γινόταν αυτό τότε άρχιζε η τρικυμία στους ερυθρόλευκους.

Ο Φοίνικας Σύρου από την άλλη έκανε αυτό που ήθελε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι κάνοντας το ένα μεγάλο διπλό που χρειαζόταν για ψυχολογικούς και ουσιαστικούς λόγους. Η ομάδα της Σύρου και στο δεύτερο σετ κατά διαστήματα έπαιξε καλό βόλεϊ.

Σημαντικό για τους Συριανούς είναι να κρατήσουν σε καλά επίπεδα την υποδοχή τους και ταυτόχρονα να χαλάσουν εκείνη του Ολυμπιακού. Αν οι Λάππας και Πέκμανς κρατήσουν τότε ο Φοίνικας δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή με τον Ντόκιτς να είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Συμπέρασμα: Πριν λίγο καιρό ο Ολυμπιακός έκανε το διπλό στη Σύρο και τώρα καλείται να το ξανακάνει τουλάχιστον στο ένα από τα δύο παιχνίδια που θα δώσουν σίγουρα οι δύο ομάδες. Οι γηπεδούχοι θα έχουν τον κόσμο στο πλευρό τους και θέλουν να τους δώσουν χαρά μετά την ατυχία του Κυπέλλου. Όλα θα κριθούν στους ακραίους και στο ποια ομάδα θα το θέλει περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ