ΒΟΛΕΪ

Η υπεροχή του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÐÁÏÊ / VOLLEY LEAGUE / PLAY OFF (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÐÁÏÊ / VOLLEY LEAGUE / PLAY OFF (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr προσπαθεί με τη βοήθεια των αριθμών να ξεδιαλύνει όσα παρακολουθήσαμε στους τρεις τελικούς της Volley League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. (Infographics)

Η Volley League ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει στην κορυφή μετά από τρία χρόνια "σκουπίζοντας" τον ΠΑΟΚ στη σειρά των τελικών. Οι ερυθρόλευκοι είχαν το θεωρητικό προβάδισμα κόντρα στους αντιπάλους τους και το απέδειξαν εντός του τάραφλεξ.

Εμείς θα προσπαθήσουμε με τη βοήθεια των αριθμών να ρίξουμε μία ματιά στα όσα έγιναν στα τρία παιχνίδια.

Εκεί όπου ο ΠΑΟΚ με εξαίρεση τον πρώτο τελικό δεν μπόρεσε να κοντράρει τους ερυθρόλευκους. Σημείο κλειδί ήταν η υποδοχή των ασπρόμαυρων η οποία δεν "κράτησε", κάτι που εμπόδισε κυρίως τον Βάλκιρς και λιγότερο τον Τερζή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δικέφαλος του Βορρά να έχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από τον αντίπαλο του και παράλληλα, να μην μπορεί να καλύψει αυτή τη διαφορά σε κανέναν άλλο τομέα.

Για να γίνει αυτό Στεφάνου και Ραουβέρντινκ χρειάστηκε να κάνουν περισσότερη δουλειά καλύπτοντας τον Αλεξίεφ, ο οποίος ήταν ο παίκτης αναμενόμενο να βρεθεί στο σημάδι. Την ίδια ώρα σπουδαία δουλειά έκανε ο Ντζίζγκα που μοίρασε εξαιρετικά το παιχνίδι και αυτό επέτρεψε στους συμπαίκτες του να έχουν εντυπωσιακά ποσοστά στην επίθεση.

Η ΤΡΙΑΔΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ

Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά όσα σας περιγράψαμε παραπάνω. Η ανάλυση θα ξεκινήσει από τη μάχη των διαγωνίων, εκεί όπου ο Οϊβάνεν ήταν εντυπωσιακός! Παίρνοντας 14 επιθέσεις λιγότερες σε σχέση με τον Ουσίκοφ είχε έναν πόντο περισσότερο. Για την ακρίβεια ο Φινλανδός είχε 41/69 επιθέσεις, την ώρα που ο Βούλγαρος ολοκλήρωσε τη σειρά με 40/83.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ

Ανάλογα ήταν τα στατιστικά και των ακραίων. Μάλιστα σε αυτή τη μονομαχία υπολογίσαμε και εκείνα του Γκιον ο οποίος ήταν καλός στον πρώτο τελικό όπου και χρησιμοποιήθηκε. Ο πιο αποτελεσματικός από τους πέντε ακραίους που πήραν μεγάλο χρόνο συμμετοχής και από τις δύο ομάδες ήταν ο Αλεξίεφ. Ο Βούλγαρος ολοκλήρωσε τη σειρά έχοντας 40/74 επιθέσεις, δηλαδή 54%.

Ο δεύτερος ήταν ο Ραουβέρντινκ με 28/54 (51,85%) και τον ακολούθησε ο παίκτης που διασώθηκε περισσότερο από τον ΠΑΟΚ. Ο λόγος για τον Ραφαήλ Κουμεντάκη ο οποίος είχε 38/74 επιθέσεις (51,3%). Αντίθετα, τόσο ο Γκιον όσο και ο Σαφράνοβιτς είχαν καλά ποσοστά αλλά όχι ανάλογα με τον ακραίων του Ολυμπιακού.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ

Αν αθροίσει κανείς το τι έκαναν οι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού που σήκωσαν το βάρος της επίθεσης της ομάδας τους, σε σύγκριση με εκείνους του ΠΑΟΚ θα δούμε το εξής. Συνολικά πήραν τις ίδιες επιθέσεις (197 εκείνοι του ΟΣΦΠ και 198 αυτοί των ασπρόμαυρων), ωστόσο εκείνοι της ομάδας του Πειραιά ήταν πιο αποτελεσματικοί έχοντας 55,3% την ώρα που αυτοί του ΠΑΟΚ είχαν 49%.

Φυσικά, οι αριθμοί δεν μαρτυρούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν αυτές οι επιθέσεις, όμως μας δίνουν μία εικόνα.

Η ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΣ

Ένα από τα σημεία κλειδιά των τελικών που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού ήταν η αποτελεσματικότητα στην επίθεση, κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο ο Ντζίζγκα μοίρασε το παιχνίδι της ομάδας του. Βέβαια, καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γεγονός ότι οι συμπαίκτες του κράτησαν καλύτερα την υποδοχή και του επέτρεψαν σε μεγαλύτερο βαθμό να κάνει όσα ήθελε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός τελείωσε τη σειρά των τελικών έχοντας 55% ποσοστό (142/259 επιθ), ενώ ο ΠΑΟΚ είχε 48% (123/258 επιθ.). Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι οι ερυθρόλευκοι είχαν πάνω από 50% αποτελεσματικότητα σε επτά από τα 11 σετ που έπαιξαν οι δύο ομάδες με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να είναι το εκκωφαντικό 83% (10/12) στο τάι μπρέικ του πρώτου τελικού.

Στην αντίπερα

Η υπεροχή του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ

Στα επόμενα δύο γραφήματα θα εξετάσουμε το κομμάτι των σερβις και της υποδοχής. Με μία απλή ματιά στους αριθμούς θα δει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ πήρε περισσότερους άσους (14-11) από τον Ολυμπιακό, όμως αυτό είναι το ένα κομμάτι της αλήθειας. Το άλλο αφορά την ουσία και αυτή απεικονίζεται στα ποσοστά των δύο ομάδων στην υποδοχή και κυρίως στις άριστες.

Όπως μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα στα γραφήματα που ακολουθούν οι ερυθρόλευκοι ήταν εκείνοι που κράτησαν την υποδοχή τους καλύτερα στους τελικούς και ταυτόχρονα με το σερβίς τους ήταν εκείνοι που δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα στην υποδοχή των αντιπάλων τους.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ
Η υπεροχή του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ

Αξιοσημείωτη ήταν η κυριαρχία του Ολυμπιακού και στα μπλοκ όπου συνολικά στους τρεις αγώνες πήρε 27 πόντους από το συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ πήρε 20. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ερυθρόλευκοι πήραν 2,45 πόντους ανά σετ την ώρα που οι αντίπαλοι τους είχαν 1,8 π/σετ.

Σε αυτή την κατηγορία είχαμε και μία από τις λίγες μονομαχίες όπου παίκτης του ΠΑΟΚ κυριάρχησε στη σειρά. Ο Γιάννης Τακουρίδης ήταν ο παίκτης που έκανε τα περισσότερα μπλοκ (12) με τον Γιώργο Πετρέα να τον ακολουθεί με 11.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ

* Όλα τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από τη σελίδα της Volley League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ