ΒΟΛΕΪ

Η Τίφανι νιώθει περισσότερο Ρονάλντο... απ' ό,τι Νεϊμάρ

Η Τίφανι νιώθει περισσότερο Ρονάλντο... απ' ό,τι Νεϊμάρ

O Rodrigo έγινε Tifanny και από την ανδρική ομάδα βόλεΪ της Golem Palmi, πλέον αγωνίζεται στη γυναικεία, στο πρωτάθλημα της Α2 Ιταλίας. Εξυπακούεται πως έχει γίνει επανάσταση από όλους τους άλλους συλλόγους της λίγκας. Η Tifanny όμως, δεν νιώθει και σου εξηγεί το γιατί, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Ronaldo και τον Neymar.

Υπάρχουν κάποια θέματα που δεν σου αρέσει ιδιαίτερα να διαβάζεις, προφανώς γιατί έχεις αρκετά προβλήματα -ώστε να πρέπει να σκεφτείς επί κάποιου που δεν σε αφορά. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα εκεί έξω και το Sport24.gr οφείλει να σε ενημερώσει για αυτή, όπως και για κάθε άλλη. Το πώς θα διαχειριστείς εσύ την πληροφορία, είναι δικό σου θέμα.

Στις 21/2 ο Κώστας Χολίδης σε ενημέρωσε για τον Rodrigo που έγινε Tifanny και αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία βόλεϊ γυναικών, στην Ιταλία. Μια ημέρα νωρίτερα, η ομοσπονδία την αναγνώρισε ως γυναίκα και της έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στην Palmi Volley.

Πες μου ότι σκέφτεσαι πόσο δίκαιο είναι να αγωνίζεται μεταξύ γυναικών ένας άνθρωπος που γεννήθηκε ως άνδρας, με τα δεδομένα μυικά και αθλητικά χαρίσματα αυτού του φύλου, για να σου πω ότι δεν είσαι ο μόνος. Οι ομάδες της κατηγορίας ξεσηκώθηκαν, εξηγώντας πως ο ανταγωνισμός είναι άνισος. Μια στάση εδώ για να σου δώσω το πρώτο βασικό στοιχείο που πρέπει να 'χεις υπ' όψιν σου: μέσω της διαδικασίας που πέρασε η Tifanny για τη μετάβαση της, έχασε το 60% της δυναμικής της. Ποσοστό που δεν προέκυψε έτσι, στην τύχη, αλλά μετά τα εργομετρικά που έκανε. Και επειδή είναι πολύ πιθανό να μην ξέρεις τι ακριβώς είναι αυτό (τα εργομετρικά), δες τι είχε γράψει ο Στέφανος Τριαντάφυλλος στις 19/9 του 2016, οπότε στα εξήγησε λεπτομερώς .

Ας επιστρέψουμε τώρα, στο θέμα μας. Όταν ενημερώθηκε η Golem Palmi για τις ενστάσεις που κατέθεσαν όλες οι άλλες ομάδες της κατηγορίας, ο κόουτς Pasqualino Giangrossi εξήγησε πως "α υτό ήταν κάτι που περιμέναμε, όπως γνωρίζουμε πως οι ενστάσεις δεν έχουν κάποια βάση. Οι κανονισμοί λένε πως στα πρωταθλήματα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι νομικά επιβεβαιωμένες ως γυναίκες. Περιμέναμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, πριν δηλώσουμε την παίκτρια. Η αλλαγή φύλου δεν είναι βόλτα στο πάρκο. Η Tifanny πέρασε πάρα πολλά, υπόμεινε πολλά, ώστε να ζήσει τη ζωή που ένιωθε πως αξίζει. Όποιος της επιτίθεται, είναι υποκριτής".

Μαθήματα ιστορίας

Το πρώτο χτύπημα στην υποκρισία, το έφερε ο Richard Raskind το 1977. Ο Αμερικανός οφθαλμίατρος και παίκτης του τένις υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου το 1975 και επαναπροσδιορίστηκε ως Renée Richards. Όταν ήταν έτοιμη να επιστρέψει στα κορτ, διαπίστωσε πως τα κορτ δεν ήταν έτοιμα για εκείνη. Διεκδίκησε τα δικαιώματα της νομικά και έφτασε έως το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο τη δικαίωσε το 1977 και μαζί της όλους τους transgenders, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα τους. Φτάσαμε στον Γενάρη του 2016 για να μπορεί άνθρωπος transgender να αγωνιστεί σε λίγκα. Ήταν η Antia Fernández, η οποία έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως γυναίκα, στη β' κατηγορία βόλεϊ της Ισπανίας.

Η Τίφανι νιώθει περισσότερο Ρονάλντο... απ' ό,τι Νεϊμάρ


Αν δεν βρήκες την Antia, είναι με το Νο1

Βέβαια, σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων οι διεμφυλικοί (αυτοί που είχαν ολοκληρώσει τη μετάβαση και είχαν αναγνωριστεί νομικά) απέκτησαν για πρώτη φορά δικαίωμα συμμετοχής, στην Αθήνα, το 2004. Από τον περασμένο Φλεβάρη το Sport24.gr είχε φροντίσει να μεταφέρει όσα ισχύουν και αφορούν τη ΔΟΕ και τους transgenders . Μεταξύ άλλων, είχε επισημανθεί πως " η πρόσληψη γυναικείων ορμονών (βλ. οιστρογόνα) από τους άνδρες μειώνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη, προάγει την αναδιανομή του σωματικού λίπους, αυξάνει το μαζικό ιστό, καθυστερεί την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο σώμα και το πρόσωπο και μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Χορηγούνται οιστρογόνα και ουσίες που εμποδίζουν την παραγωγή τεστοστερόνης που ναι μεν, υπάρχει και στις γυναίκες, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Για αυτό και οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και λιγότερη τριχοφυΐα, εν συγκρίσει με τις γυναίκες.

Ορισμένες αλλαγές ξεκινούν να φαίνονται από τον πρώτο μήνα, αλλά για το αποτέλεσμα χρειάζονται έως και 5 χρόνια. Από τη στιγμή που εμφανίζονται οι αλλαγές, μειώνεται η ένταση και η δυσφορία του ατόμου (οι έρευνες δείχνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εγχειρισμένων έχουν δηλώσει "φυσιολογικοί και ισορροπημένοι"), αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι. Μέσω της ορμονοθεραπείας, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος υπέρτασης, να παρουσιαστεί πρόσληψη βάρους, υπνική άπνοια, καρδιαγγειακή νόσος, όγκοι στην υπόφυση, θρομβώσεις, εγκεφαλικό, κατάθλιψη και άλλες σοβαρές καταστάσεις".

Δεν τα λες και εύκολα όλα αυτά και προφανώς για να μπαίνει άνθρωπος στις συγκεκριμένες διαδικασίες, σημαίνει ότι υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Όπως το να μην αντέχεις τον εαυτό σου, να νιώθεις ξένος στο σώμα σου. Ας γυρίσουμε όμως, στην Tifanny.

Η Τίφανι νιώθει περισσότερο Ρονάλντο... απ' ό,τι Νεϊμάρ

Η "μεγάλη αδελφή" των κοριτσιών της Golem Palmi (έτσι τη φωνάζουν οι συμπαίκτριες της), που επελέγη "για τον τρόπο που παίζει βόλεϊ" όπως διευκρίνισε ο κόουτς γεννήθηκε στη Βραζιλία, ως Rodrigo Pereira de Abreu, πριν 32 χρόνια. Έκανε καριέρα στη χώρα του, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ινδονησία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά στο Amsterdam ήταν που ένιωσε σαν να είναι στο σπίτι του. Διόρθωση: σαν στο σπίτι της.

Όπου και αν αγωνίστηκε, έγινε μεν, αποδεκτός ως gay "αλλά παντού μου έλεγαν πως όλα θα είναι μια χαρά, όσο δεν επιδεικνύω τη σεξουαλική μου ταυτότητα", είχε πει το 2014 στην Blendle της Ολλανδίας. Πουθενά δεν κατάφερε να αποκτήσει ζωή εκτός γηπέδων. Μη φανταστείς τρελά πράγματα. Δεν μπορούσε καν, να πάει να πιει έναν καφέ με παρέα. “ Όσο δεν ενοχλούσα κανέναν, μπορούσα να είμαι όποιος ήθελα. Βέβαια, δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι κατάλαβε κάποιος ποια ήμουν πραγματικά”.

Η Τίφανι νιώθει περισσότερο Ρονάλντο... απ' ό,τι Νεϊμάρ

Η απόφαση να πάει στην Ολλανδία, σε ερασιτεχνική ομάδα ήταν συνειδητή. “ Χρειαζόμουν χρόνο να ανακαλύψω τι με έκανε χαρούμενη. Ζήτησα τη συμβουλή ενός καλού φίλου και εκείνος με πήγε στην ομάδα της Amersfoort. Δεν ήξερα καν ότι ήταν στην Ολλανδία. Σύντομα κατάλαβα ότι στους δρόμους του Amsterdam μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Ήταν τόσο διαφορετικό από τη Βραζιλία. Οι άνθρωποι με καλωσόρισαν, με αγκάλιασαν όσο πουθενά αλλού. Σέβονται όποιον είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τις αρχές του και δέχονται όποιον δουλεύει σκληρά, όπως και αν είναι”.

Την 1η Μαρτίου του 2014 άλλαξε στην Ολλανδία ο νόμος που αφορούσε τους transgenders

Μπορούσαν να αλλάξουν το φύλο τους στα διαβατήρια και τις ταυτότητες πιο εύκολα, μετά τα 16 χρόνια. Την ίδια ημέρα, η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας ενημέρωσε τις αθλητικές ομοσπονδίες και ενώσεις να προχωρήσουν και στην έκδοση δελτίων, εξηγώντας ότι “ θέλουμε ο αθλητισμός να είναι προσβάσιμος από όλους”. Εκεί αποφάσισε πως ήθελε να αλλάξει το σώμα της. Να το κάνει δικό της. “ Την ίδια ώρα, αποφάσισα πως ότι θα ήθελα να συνεχίσω να παίζω βόλεϊ, κάτι που στη Βραζιλία ή την Ισπανία θα ήταν αδύνατο. Μου λείπει η μητέρα μου, η οικογένεια μου, αλλά εδώ νιώθω καλά”.

Το 2014 η παγκόσμια ομοσπονδία του βόλεϊ την είχε ενημερώσει πως εφόσον δεν έχει υποβληθεί στις επεμβάσεις αλλαγής φύλου είχε δικαίωμα να αγωνιστεί μεν, αλλά στην ανδρική ομάδα των ΗΠΑ. “ Από τότε ονειρευόμουν να αγωνιστώ σε γυναικεία λίγκα, αλλά δεν ήξερα πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός μου στα συμπληρώματα ορμονών. Παρ' όλα αυτά, ένιωθα ευγνώμων που μπορούσα να παίζω, κατά τη διάρκεια της μετάβασης μου. Ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να περιμένω να τελειώσουν όλοι με το ντους, πριν το χρησιμοποιήσω εγώ”.

Η Τίφανι νιώθει περισσότερο Ρονάλντο... απ' ό,τι Νεϊμάρ

Ο Christophe George, προπονητής της ανδρικής ομάδας βόλεϊ US Ongeslagen, η οποία παρουσία της Tifanny πήρε πρωτάθλημα στην Β' κατηγορία και την άνοδο, είχε πει πριν τρία χρόνια ότι δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα με τις αλλαγές που περνούσε το σώμα του Rodrigo “ όσο δίνει το 100% στην ομάδα. Αυτό είναι το μόνο κριτήριο που έχω. Ο Rodrigo ήταν και πέρυσι ο καλύτερος μας παίκτης, κάτι που ελπίζω πως θα γίνει και η Tifanny φέτος για εμάς. ΟΚ, θα της αλλάξουμε παρατσούκλι, αλλά βλέπω πως έχει την ίδια δέσμευση και διάθεση να βοηθήσει”. Ο συμπαίκτης της, Robbert van Leeuwen είχε προσθέσει ότι “μας ενδιαφέρουν μόνο όσα κάνει εντός του γηπέδου. Η νίκη είναι στο αίμα της. Αφήστε που όταν της λέω “χτυπάς την μπάλα σαν γκόμενα. Τι έγινε; Είσαι σε κακή μέρα;” το βέβαιο είναι πως το επόμενο χτύπημα θα είναι το πιο δυνατό του ματς”.

Προτίμησα την καρδιά μου, από το πορτοφόλι μου

Ο επίσης, συμπαίκτης της, Lennart Huijbers αρκέστηκε στο “ για εμάς, η Tifanny είναι ένας από εμάς. Σε πολλά εκτός έδρας ματς ακούει τα εξ αμάξης. Πιστεύαμε πως επειδή δεν ξέρει τη γλώσσα δεν έχουν νόημα. Μια μέρα μας είπε “αφήστε τους να μιλάνε. Ξέρω τι λένε”, αλλά το διαχειριζόταν”. Πώς; “Εμείς οι Βραζιλιάνοι, δεν μιλάμε. Κάνουμε. Κοιτάξτε στο ποδόσφαιρο, σπορ που είναι στην καρδιά όλων μας στη χώρα μου και τους Romario και Ronaldo. Παίζουν με την καρδιά τους, ζουν με την καρδιά τους και για αυτό είναι ακόμα ήρωες. O Νeymar δεν παίζει με την καρδιά του και συχνά κλαίγεται, αντί να κυνηγήσει την μπάλα” και άρα δεν είναι ήρωας. “Οι Βραζιλιάνοι είμαστε πολύ δυνατοί. Δεν μας αρκεί να φτάνουμε στον προορισμό μας. Θέλουμε και να μένουμε εκεί. Στο Amsterdam έδειξα τι μπορώ να κάνω, ακολουθώντας την καρδιά μου και όχι το πορτοφόλι μου”.

Η Τίφανι νιώθει περισσότερο Ρονάλντο... απ' ό,τι Νεϊμάρ

Φέτος ξεκίνησε να παίζει σε ανδρική ομάδα (στη λίγκα αυτή το φιλέ ήταν στα 2.43) και πριν δυο εβδομάδες ενσωματώθηκε στο γυναικείο τμήμα της Palmi στην Calabria, ομάδα Α2 κατηγορίας (με το φιλέ να βρίσκεται στα 2.24). Στην πρώτη της συμμετοχή η ομάδα της νίκησε 3-1 την Delta Informatica Trentino. Σκόραρε 28 πόντους σε αυτή τη νίκη και άκουσε τη Silvia Fondriest, παίκτρια της Trentino να λέει “ σε προσωπικό επίπεδο, θα έχει πάντα το σεβασμό μου για όσα έζησε και όσα έχει καταφέρει. Σε αθλητικό επίπεδο, σίγουρα η δύναμη της είναι μεγαλύτερη από όποιον άνθρωπο έχει γεννηθεί ως γυναίκα. Πέρυσι έπαιζα στην Α1 και ομολογώ ότι ούτε εκεί βρήκα παίκτρια που να έχει τη δύναμη και το ύψος της Tifanny”.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ενώ το ανδρικό πρωτάθλημα έχει ως κύριο στοιχείο τη δύναμη, το γυναικείο είναι θέμα τεχνικής και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που αθλήτριες ξεχωρίζουν για τη δύναμη τους. Προφανώς και η Tifanny ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και ενώ όλοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κατέβαλε για να ζήσει τη ζωή που ονειρευόταν, της ζητούν να σεβαστεί τον κόπο που έχουν κάνει πολλές γυναίκες παίκτριες, ώστε να πραγματοποιήσουν τα δικά τους όνειρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ